You are here

ΥΠΕΣ: Τροχοπέδη βουλής στα έργα

13/04/2009 16:02
Πυρά κατά της βουλής εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, με αφορμή τη δέσμευση από τη βουλή κονδυλίων του Υπουργείου Εσωτερικών και Συγκοινωνιών που έχουν ως στόχο την προώθηση αναπτυξιακών έργων στις κοινότητες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σήμερα του υπουργού Εσωτερικών, η βουλή «ξαφνικά και αναίτια δέσμευσε τα κονδύλια των Υπουργείων Εσωτερικών και Συγκοινωνιών για ορισμένα αναπτυξιακά έργα και προγράμματα για μικρά βελτιωτικά έργα που προωθούν οι κοινότητες, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια εγκριθεί για στήριξη μιας κοινότητας θα πρέπει να αποδεσμευθεί από τη βουλή με συνέπεια τα έργα να καθυστερούν».

Επιπλέον, ο κ. Συλικιώτης επικρίνει τη βουλή διότι καθυστερεί ενώπιον και η έγκριση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, το οποίο είναι απαραίτητο για την επίσπευση της εκτέλεσης των έργων. «Εδώ έχουμε να υλοποιήσουμε προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε εμφαντικά ο κ. Συλικιώτης, «και ζητήσαμε έκτακτες θέσεις, οι περισσότερες έναντι μονίμων κενών θέσεων».

Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε επίσης πως για να προκηρυχθούν έγκαιρα προσφορές για να γίνουν τα έργα, χρειάζονται επιμετρητές, ενώ οι Επαρχιακές Διοικήσεις και η Πολεοδομία χρειάζονται μηχανικούς και τεχνικούς και ανέφερε ότι πρόκειται για ανάγκες υπαρκτές και επείγουσες, γι’ αυτό ζήτησαν έκτακτο προσωπικό.

Διερωτήθηκε πώς γίνεται από τη μια να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να προωθήσουμε αναπτυξιακά έργα στις κοινότητες, εγκρίνοντας μάλιστα και επιπρόσθετη χρηματική βοήθεια, πέραν του προϋπολογισμού (ο οποίος είχε ήδη αυξηθεί κατά 17%) και από την άλλη να βάζουμε τροχοπέδη;

Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε σε περιφερειακή σύσκεψη στην Αυδήμου, όπου εξέτασε ένα προς ένα τα αιτήματα που του έθεσαν τα Κοινοτικά Συμβούλια Αγίου Θωμά, Πλατανισκιών, Αυδήμου, Σουνίου-Ζανατζιάς, Αλέκτορας και Παραμαλίου και έδωσε οδηγίες για άμεση προώθησή των περισσοτέρων εξ’ αυτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα βασικότερα των αιτημάτων είναι η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για την ανέγερση ή επιδιόρθωση κοινοτικών κτηρίων, για τη δημιουργία εκδρομικών χώρων ή και μονοπατιών της φύσης, για την ασφαλτόστρωση δρόμων, για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αποχετευτικών έργων και για την εκτέλεση εξωραϊστικών έργων.

Ενημέρωσε επίσης τις αρχές των κοινοτήτων ότι η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, επιδιώκει ανάμεσα στα άλλα μέτρα, την προώθηση των αναπτυξιακών έργων, έτσι ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κοινοτήτων και να στηρίξει την κυπριακή οικονομία ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα.

Όσον αφορά στο θέμα των πολεοδομικών ζωνών ο κ. Συλικιώτης είπε πως σήμερα υπάρχει μια νέα διαδικασία, διαφανής, με αναβαθμισμένη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών και σε αυτή συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέσω παγκοινοτικών συνελεύσεων και με ενημέρωση του πολίτη και ανέφερε πως ξεκίνησε από το 2008 η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων και της δήλωσης πολιτικής, που θα άρχιζε σε δυο χρόνια.

Της Ηρώς Ευθυμίου