You are here

Υπογραφές για δρόμο Σωτήρας, Δερύνειας

13/07/2022 10:36

Υπογράφτηκε σήμερα το Συμβόλαιο για την εκτέλεση του Έργου «Βελτίωση Δρόμου που Ενώνει τη Δερύνεια με τη Σωτήρα». Το Συμβόλαιο υπέγραψαν εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων Ελένη Κασκίρη και εκ μέρους της Αναδόχου κοινοπραξίας «LOIS BUILDERS LIMITED – WADE ADAMS CONTRACTING (CYPRUS) LIMITED JV», ο εκπροσωπών Νικόλας Λοής.

Το Έργο βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου εντός των ορίων των Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας και αφορά τη βελτίωση της βασικής κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τους δύο Δήμους και είναι ουσιαστικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. 

Επιπρόσθετα το Έργο αποτελεί εξαγγελία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που παίρνει σάρκα και οστά. Συγκεκριμένα, για την Επαρχία Αμμοχώστου η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει επενδύσει σε αναπτυξιακά έργα €220 εκατ. και εάν προσθέσουμε και τις 2 μαρίνες ξεπερνούν τα €700 εκατ. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Έργο προνοεί για τη βελτίωση δρόμου που συνδέει τους δυο Δήμους μήκους 4 χιλιομέτρων και την κατασκευή συνδετήριων δρόμων συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων συμπεριλαμβανομένων της αναβάθμισης των υποδομών και της διαχείρισης των όμβριων με επέκταση του οχετού ομβρίων μήκους 1,4 χιλιομέτρων διά μέσου του πυρήνα του Δήμου Δερύνειας.  

Περαιτέρω, για την προστασία της Λίμνης Παραλιμνίου και η οποία είναι ενταγμένη στην περιοχή του δικτύου Natura 2000 – CY3000008, προνοείται η διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων που καταλήγουν σε αυτή, μέσω της κατασκευής τριών Λιμνών κατακράτησης συμπεριλαμβανομένων υδραυλικών έργων, κατάλληλων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Ο σχεδιασμός της βελτίωσης του δρόμου προνοεί δυο λωρίδες κυκλοφορίας και τρίτη λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις όπου απαιτείται και παράλληλα συμπεριλαμβάνει κατασκευή κλειστού συστήματος αποχετεύσεως ομβρίων, εγκαταστάσεις νέων Υπηρεσιών, κατασκευή πλακόστρωτων πεζοδρομίων, λωρίδας πρασίνου, ποδηλατόδρομου, χώρους στάθμευσης επί του οδοστρώματος, διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, υπερυψωμένες συμβολές, σήμανση, σηματοδότηση και οδικό φωτισμό και άλλα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, χώρους πρασίνου και δυο ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

Η υλοποίηση του Έργου προγραμματίζεται να αρχίσει τον Αύγουστο του 2022, με διάρκεια εκτέλεσης 30 μήνες και κόστος €16.040.400,00 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι τα βελτιωτικά έργα «συμβάλουν στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας της περιοχής. Η δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού δρόμου, με την κατασκευή πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομου, λωρίδας πρασίνου, διαβάσεων πεζών και σύγχρονου οδικού φωτισμού, σε εναρμόνιση με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Αμμοχώστου, θα βελτιώσει την κυκλοφορία, θα ενισχύσει την προσπάθεια για προώθηση εναλλακτικών μέσων διακίνησης, καθώς και την αισθητική αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής».

Ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής τόνισε ότι έργα σαν και αυτό «αποτελούν όμως και απάντηση στον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Παρά τη δυστοκία λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που επισυσσώρευσε ψηλές πληθωριστικές τάσεις η Κυβέρνηση δεν αλλάζει την επιτυχημένη στρατηγική της στην έξοδο από την ύφεση. Μια στρατηγική που δοκιμάστηκε και πέτυχε και το 2013 και μετέπειτα στην μνημονιακή περίοδο. Επενδύουμε στην ανάπτυξη δίνοντας ανάσες στην οικονομία. Αυτό πράττουμε και τώρα».