You are here

Υπογραφές για οδικό δίκτυο Δασικού Πάρκου Ακάμα

26/09/2022 12:22

Υπογράφηκε, την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, σύμβαση μεταξύ του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, Διευθυντή του Τμήματος Δασών ως Αναθέτουσας Αρχής και του Γεώργιου Χρυσοχού, Διευθυντή της Εταιρεία Cyfield Group ως Αναδόχου, για τη βελτίωση μέρους του υφιστάμενου κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, συνολικού μήκους 13,4 χλμ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο αποτελεί την 1η φάση βελτίωσης, στην οποία περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι δρόμοι:

α) Άσπρος Ποταμός - Τοξεύτρα - Λάρα, συνολικού μήκους 6,6 χλμ., που ξεκινά από την ομώνυμη περιοχή του Άσπρου Ποταμού στο Δήμο Πέγειας και φθάνει μέχρι την περιοχή της Λάρας στην κοινότητα Ίνειας,

β) Κυκλικός Λάρας, συνολικού μήκους 2,7 χλμ., που θα ενώνει κυκλικά τις υποδομές του Εθνικού Δασικού Πάρκου στην περιοχή της Λάρας και στον οποίο η διακίνηση θα γίνεται μόνο με όχημα μεταφοράς του Πάρκου και

γ) Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη, συνολικού μήκους 4,1 χλμ.., που οδηγεί στο φαράγγι του Άβακα και στην κοινότητα Πάνω Αρόδες.

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου, είναι 14 μήνες και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα €6.295.000,00 πλέον ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Δασών, παράλληλα με τη βελτίωση μέρους του υφιστάμενου κύριου οδικού δικτύου, θα ρυθμίσει τη διακίνηση εντός του πάρκου και θα λάβει τέτοια μέτρα, έτσι ώστε να τερματιστεί η διακίνηση εκτός δρόμου.

Η μελέτη της βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου, έγινε από την εταιρεία Ευπαλίνος Μελετητική ΕΠΕ, στο πλαίσιο σύμβασης με το Τμήμα Δασών, και πρωτίστως βασίστηκε στην αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι κυριότεροι στόχοι, κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των μελετών, ήταν η αποσυμφόρηση των πιέσεων που δέχονται τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά και η βελτίωση της ασφάλειας των επισκεπτών κατά τις διακινήσεις τους.