You are here

Υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι για COVID-19 εντός λεωφορείων

29/05/2020 09:45

Παραβλέπονται οι προειδοποιήσεις και υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι διασποράς του COVID 19 εντός των λεωφορείων, καθώς εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους επιβάτες, αναφέρει ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, Άθως Ελευθερίου, επαναφέροντας το θέμα της προστασίας των εργαζομένων και των επιβατών. Λέει ακόμη ότι έχουν σταλεί επιστολές στον Υπουργό Μεταφορών και στον Υπουργό Υγείας, προσθέτει ωστόσο ότι «δεν έχουμε απαντήσεις από κανένα».
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Ελευθερίου δήλωσε ότι η σύσταση για τη μάσκα μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί πως δεν βοηθά, αφού περίπου οι μισοί επιβάτες αρνούνται τη χρήση της.
 
«Πρέπει οι αρμόδιοι να εξηγήσουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους, γιατί οι καφετερίες, εστιατόρια και άλλοι παρόμοιοι χώροι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους κλειστούς χώρους τους. Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τους ανοικτούς χώρους, όμως δεν πρέπει να υπάρχουν όρθιοι και μετακινούμενοι πελάτες; Γιατί σε ένα μικρό κλειστό χώρο όπως είναι τα λεωφορεία να επιτρέπονται καθήμενοι και όρθιοι, μάλιστα σε πολλαπλάσιους αριθμούς αναλογικά με το μέγεθος τους και αγνοώντας τις αποστάσεις; Γνωρίζουν επίσης πως στα περισσότερα λεωφορεία υπάρχουν πολύ μικρά ή καθόλου παράθυρα και δεν υπάρχει ο αναγκαίος αερισμός», αναφέρει.
 
Ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ διερωτάται, παράλληλα, ποιό θα είναι το αποτέλεσμα αν ένας επιβάτης, θετικός στο COVID 19 αλλά ασυμπτωματικός, επιβιβαστεί σε δρομολόγιο που διαρκεί μέχρι και δύο ώρες χωρίς να φοράει μάσκα. «Κινδυνεύουν όσοι θα είναι σε αυτό λεωφορείο; Οι χιλιάδες επιβάτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία θα αναμένουν απάντηση και όχι να τους αγνοήσουν και πάλι», συμπληρώνει.
 
Λέει τέλος ότι μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οι επιβάτες αυξάνονται με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα λεωφορεία να τους εξυπηρετήσουν και διερωτάται τί κάνει το Υπουργείο Μεταφορών  για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.