You are here

ΥΠΣΥΓ: Έργα εκατομμυρίων για ναυτιλία

18/01/2008 12:27
Έργα εκατομμυρίων λιρών προωθεί η κυβέρνηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμανιών και κατ’ επέκταση της οικονομίας, τόνισε σήμερα η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μαρία Μαλαxτού - Παμπαλλή. Σε χαιρετισμό της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων στη Λεμεσό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε έργα που γίνονται στο λιμάνι Λεμεσού, όπως η εκβάθυνση της δυτικής λεκάνης του λιμανιού, η υποστήριξη των κρηπιδωμάτων, η επέκταση του κρηπιδώματος κατά 500 μ., η αγορά νέων γερανογέφυρων τύπου post - panamax και η αγορά νέου ρυμουλκού.

Επίσης, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου για κατασκευή νέας σύγχρονης αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, ένα έργο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης επιβατών που προσφέρει σήμερα το λιμάνι.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη και διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας με τη μέθοδο DBFO, αναφέρεται ότι έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τεχνικού μέρους και στο παρόν στάδιο γίνεται η αξιολόγηση του οικονομικού μέρους η οποία αναμένεται να συμπληρωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε και θα γίνει η επιλογή του προτιμητέου προσφοροδότη. Σύμφωνα με την υπουργό, η ανάθεση της ανάπτυξης και διαχείρισης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας στον επιτυχόντα προσφοροδότη αναμένεται ότι θα επιφέρει ουσιαστική ανάπτυξη στην πόλη της Λάρνακας και αναμφίβολα στην οικονομία μας.

Η κ. Παμπαλλλή χαιρέτισε τις διαβουλεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Συγκοινωνιών μεταξύ του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων και των Συνδέσμων των Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων για ανάληψη των εργασιών τους, μια προσπάθεια που αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στις λιμενικές λειτουργίες. Επιπρόσθετα, είπε, αναμένεται ότι σύντομα θα προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο αναφορικά με τη συμφωνία του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και των Συντεχνιών των λιμενεργατών.

«To υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων Κύπρου αναγνωρίζοντας τη σημασία της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών για την κυπριακή οικονομία εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για την καθιέρωση των λιμανιών μας ως διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου, αλλά και στη διατήρηση και επαύξηση του ρόλου τους ως κέντρων διακίνησης επιβατών και κρουαζιερόπλοιων, παράλληλα με την πιο αποδοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κυπριακού εμπορίου», υπογράμμισε.

Γ.Χ.