You are here

ΥΠΣΥΓ: Στόχος το ποιοτικό νηολόγιο

05/02/2008 16:10
Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διατήρηση ενός υψηλής ποιότητας νηολογίου και ότι θα συμμετέχει ενεργά σε όλα τα διεθνή βήματα όπου λαμβάνονται αποφάσεις πολιτικής σε θέματα ναυτιλίας, εξέφρασε στο χαιρετισμό της στο συνέδριο «Digital Ship» η αρμόδια υπουργός για τις μεταφορές Μαρία Μαλαχτού – Παμπαλλή.

Στο χαιρετισμό της στο συνέδριο που διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά, η υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της επικοινωνίας των πλοίων με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, την εγκαθίδρυση συστήματος πληροφόρησης για τον έλεγχο της ναυτιλιακής κίνησης, την υιοθέτηση πολιτικής ασφάλειας με επίκεντρο τον αποτελεσματικό έλεγχο των πλοίων και τη βελτίωση της ποιότητας τους και για την ποιότητα και ευημερία των εργοδοτουμένων σε κυπριακά πλοία.

Η επικοινωνία των πλοίων βασικό μέτρο

Η υπουργός ανέφερε «ότι με βάση τα δεδομένα των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται τα πλοία, όπως πειρατεία και τρομοκρατία, πρωτίστως σημασία είναι η επικοινωνία των πλοίων με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη για τη διασφάλιση της γρήγορης ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να μπορέσουν οι λήπτες αποφάσεων να ενημερώνονται άμεσα για τα σχετικά γεγονότα».

«Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και το αρμόδιο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας», σημείωσε η κ. Παμπαλλή, «προσδίδουν μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και αποδοτικότητα της ναυτιλιακής κίνησης, καθώς και στην αποτροπή της μόλυνσης της Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται αποτελεσματικά ο Κώδικας ISPS. Έχει πιστοποιηθεί ότι όλα τα πλοία υπό κυπριακή σημαία, καθώς και οι διευκολύνσεις στα λιμάνια της Κύπρου, συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του εν λόγω Κώδικα».

Ακολούθως η κα υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος εγκαθιστά επίσης ένα σύστημα πληροφόρησης για έλεγχο της ναυτιλιακής κίνησης που θα έχει τη δυνατότητα να επιτηρεί, να επεξεργάζεται και να παρέχει πληροφορίες για τη ναυτιλιακή κίνηση που εισέρχεται στα σύνορα της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Εκσυγχρονισμός του κυπριακού στόλου

Στη συνέχεια της ομιλίας της, η υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού στόλου. Συγκεκριμένα, τόνισε την υιοθέτηση πολιτικής ασφάλειας με επίκεντρο τον αποτελεσματικό έλεγχο των πλοίων και τη βελτίωση της ποιότητας τους.

«Ιδιαίτερη σημασία», είπε, «δίδεται και στην ποιότητα και ευημερία των εργοδοτουμένων σε κυπριακά πλοία. Κύριος στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η συνεχής βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας και ποιότητας στα κυπριακά πλοία, ώστε, όχι μόνο να παραμείνουμε στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου Συναντίληψης του Παρισιού, αλλά και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιορισμοί πλοίων, τα θαλάσσια ατυχήματα και η απώλεια ανθρωπίνων ζωών», είπε.

Η υπουργός τόνισε την εθελοντική συμμετοχή της Κύπρου στο Σχέδιο Ελέγχου του ΙΜΟ, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της κυπριακής σημαίας ως ποιοτικής σημαίας. «Η Κύπρος», είπε, «ήταν το πρώτο ανοικτό νηολόγιο που πέρασε με επιτυχία το σχετικό έλεγχο και η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που συμμετείχε εθελοντικά».

Α.Χ.