You are here

ΥΠΣΥΓ: Τα έργα της τελευταίας πενταετίας

04/12/2007 16:43
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων υλοποίησε σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% το πρόγραμμα που έθεσε κατά την έναρξη της πενταετίας της παρούσας κυβέρνησης, δήλωσε η αρμόδια υπουργός για τις τηλεπικοινωνίες Μαρία Μαλαχτού Παμπαλλή.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία παρουσίασε το έργο που επιτέλεσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της πενταετίας, η κ. Παμπαλλή διαβεβαίωσε ότι «η κατασκευή των διαφόρων μεγάλων έργων γίνεται με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και με την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και αφού ακουστούν οι απόψεις των επηρεαζόμενων πολιτών». Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος δημοσίων μεταφορών», η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με ποσό €50 εκ.

Ο κ. Παμπαλλή είπε ότι ριζική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί άμεσα, παρά μόνο με την εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος δημοσίων μεταφορών και αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα που λήφθηκαν για βραχυπρόθεσμη απάμβλυνση του προβλήματος στα αστικά κέντρα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Λεωφόρος Λεμεσού στα Λατσιά, ο παρακαμπτήριος Λακατάμειας, η οδός Χριστάκη Κράνου στη Λεμεσό, η Λεωφόρος Στροβόλου, καθώς και η αναβάθμιση των κυκλοφοριακών κόμβων του παρακαμπτηρίου της Λεμεσού και η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στον αυτοκινητόδρομο για να μην επηρεάζονται οι κάτοικοι από το θόρυβο των αυτοκινήτων.

Σε σχέση με τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, η κ. Παμπαλλή είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστούν οι Υπηρεσίες ένας αυτόνομος και ευέλικτος Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, ενώ αναφορικά με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η κ. Παμπαλλή είπε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Συγκοινωνιών αύριο στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρίσκεται το θέμα της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Συγκοινωνιών στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να εξεταστεί ιδιαίτερα μια πτυχή νομικού περιεχομένου.

Αναφορικά με το σύστημα της φωτοεπισήμανσης, η κ. Παμπαλλή είπε ότι «δημοσιεύσαμε στον Τύπο πρόσκληση σε όσους ασχολούνταν με την εμπορία τέτοιας τεχνολογίας για να δώσουν την πληροφόρηση που θα έπρεπε να είχε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, ώστε να συνταχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι προδιαγραφές», ενώ ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος, Μάκης Κωνσταντινίδης, είπε ότι «αυτή τη στιγμή ετοιμάστηκαν οι τελικές προδιαγραφές, οι οποίες θα δοθούν για σχολιασμό». «Στη συνέχεια θα συνεκτιμηθούν τα σχόλια των ενδιαφερομένων για να ετοιμαστούν οι τελικές προδιαγραφές και θα βγούμε έξω γύρω στις αρχές Ιανουαρίου του 2008 για προσφορές με σκοπό και στόχο να έχουμε το σύστημα έτοιμο περί το τέλος του 2008».

Το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας, πρόσθεσε, λειτούργησε το 2004, τέσσερα χρόνια πριν από ό,τι αναμενόταν και αναμένεται σε έντεκα μήνες να λειτουργήσει ο αερολιμένας Πάφου και ένα χρόνο αργότερα ο αερολιμένας Λάρνακας.

Σε σχέση με την οδική ασφάλεια, η κ. Παμπαλλή είπε ότι για την επίτευξη του κεντρικού μελήματος της κυβέρνησης για δραστική μείωση των οδικών δυστυχημάτων έχει αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, η μείωση του επιτρεπτού αλκοόλ στον οργανισμό κατά την οδήγηση, εγκαταστάθηκε σύστημα απορρόφησης ενέργειας στους αυτοκινητόδρομους και εισαγωγή της διαδικασίας επιθεωρήσεως οδικής ασφάλειας στους αυτοκινητοδρόμους και κάλεσε τους πολίτες να εμπλακούν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για μείωση των οδικών δυστυχημάτων.

Αναφορικά με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, η κ. Παμπαλλή είπε ότι οι πρώτες σοβαρές παρατηρήσεις από διεθνείς οργανισμούς για την ανάγκη λειτουργίας στο τμήμα ανεξάρτητης μονάδας ασφάλειας πτήσεων που να στελεχώνεται από λειτουργούς του ιδίου του τμήματος έγιναν το 1996, χωρίς μέχρι το 2003 να γίνουν οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση άρχισε «τον Απρίλιο του 2003 να στήνει από την αρχή μονάδα ασφάλειας πτήσεων και το Μάιο του 2007 συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις του ICAO για να αποδεσμευτούμε από την εξάρτηση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας».

Σε σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές, η κ. Παμπαλλή είπε ότι η Κύπρος λαμβάνει τη 10η θέση στον κόσμο με βάση τη χωρητικότητα του υπό κυπριακή σημαία εμπορικού στόλου, που αριθμεί πέρα των 800 πλοίων και ο οποίος έχει αναβαθμιστεί σημαντικά όσον αφορά την ποιότητα του.

Ανέφερε επίσης ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την ΕΕ, ύψους €1 εκ., για την ανέγερση νέας αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, συνολικού κόστους €10 εκ.

Όπως σημείωσε, εντός των ημερών το Συμβούλιο Προσφορών θα αποφασίσει και για το άνοιγμα των οικονομικών φακέλων των προσφορών για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

Γ.Χ.