You are here

Ζεσταίνουν τις μηχανές για έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων

09/08/2019 14:20

Παρά τις απανωτές αναβολές και καθυστερήσεις οι διαδικασίες για τα μεγάλα οδικά έργα εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης, με το αρμόδιο τμήμα να εκφράζει ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από εργολάβους για ανάληψη των συγκεκριμένων έργων.

Ειδικότερα για τα τρία μεγάλα οδικά έργα, τα οποία για χρόνια κοσμούσαν τα ράφια των αρμόδιων υπηρεσιών, ο αναπληρωτής διευθυντής των δημοσίων έργων Σωκράτης Ζαπίτης, δήλωσε στη StockWatch ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση τους.

Ο δρόμος που θα αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας

Αναφορικά με το περιβόητο έργο του περιμετρικού Λευκωσίας, η α’ φάση του οποίου προκηρύχθηκε στις 16 Ιουλίου, ανέφερε ότι επιδεικνύεται αυξημένο ενδιαφέρον από τις εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες για την ώρα υποβάλλουν ερωτήσεις και ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με την προσφορά.

«Μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει η υποβολή των προσφορών, εντός του Οκτωβρίου, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντούμε στις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν να υποβάλουν τις καλύτερες προσφορές», είπε.

Το κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 ανέρχεται στα €50 εκ.

Η πρώτη φάση του αυτοκινητόδρομου αφορά το τμήμα μήκους 8 χλμ και διαλαμβάνει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους.

Το συνολικό μήκος του αυτοκινητόδρομου ο οποίος θα κατασκευαστεί σε πέντε φάσεις ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα ενώ το κόστος υπολογίζεται στα €390 εκ. Θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς – Λευκωσίας.

Βροχή ερωτήσεων και για δρόμο Πάφου – Πόλης

Βροχή ερωτήσεων υποβάλλονται και για την πρώτη φάση του έργου του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ανέφερε ο κ. Ζαπίτης.

Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων λήγει το Σεπτέμβρη είπε, και ως είθισται οι προσφοροδότες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, την τελευταία ημέρα.

Το προτεινόμενο έργο υπολογίζεται στα €70 εκ. και αφορά τη μελέτη και κατασκευή (Design & Build) δρόμου δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ, με προοπτική αναβάθμισης του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων.

Ο δρόμος που θα δώσει πνοή στις ορεινές περιοχές

Στο στάδιο της αξιολόγησης είναι οι προσφορές που έχουν υποβληθεί την 31η Ιουνίου και λήγει η διαδικασία εντός του Σεπτεμβρίου για την πρώτη φάση του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαΐττά, ο οποίος αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ανάσα στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού.

Αφορά το κομμάτι Πολεμίδια - Παλώδια, μήκους 3,7 χλμ έναντι προϋπολογιζόμενης δαπάνης €22 εκ.

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου.

Γαϊτανάκι με κτήριο βουλής

Αναφορικά με το κτήριο της βουλής για το οποίο ακυρώθηκε ο διαγωνισμός λόγω εξωπραγματικών προσφορών, όπως είχε δήλωση ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ στη StockWatch τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τις 14 Αυγούστου, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο που έχουν οι δύο εργοληπτικές εταιρείες να απαντήσουν εάν αποδέχονται την απόφαση του συμβουλίου προσφορών ή εάν προτίθενται να λάβουν νομικά μέτρα.

«Από τις 14 Αυγούστου και μετά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα προβούμε στα επόμενα βήματα μας. Το έργο θα προωθηθεί με τη μέθοδο των προσφορών», ανέφερε ο κ. Ζαπίτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές των δύο εργοληπτικών εταιρειών που ενδιαφέρθηκαν και υπέβαλαν στο τμήμα δημοσίων έργων προσφορά, στις αρχές Ιουλίου, η μία ανέρχεται στα €119.777.000 και η δεύτερη στα €111.500.475, ενώ το τμήμα δημοσίων έργων καθόρισε στα €82 εκ. στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το νέο κτήριο της βουλής θα ανεγερθεί στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, πίσω από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ στο κέντρο της Λευκωσίας, όπου εντοπίστηκαν αρχαιότητες, οι οποίες όμως θα προστατευθούν με τα κατάλληλα έργα και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην αυλή της βουλής.

Εδώ και τώρα ζητούν μεταστέγαση και λίφτινγκ

Μεταστέγαση ή γενικό λίφτινγκ ζητούν σχεδόν όλα τα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της διακήρυξης του προέδρου της Δημοκρατίας ότι όσα υπουργείου είναι με ενοίκιο να αναζητηθούν κτήρια κατάλληλα, είτε από το Συνεργατισμό είτε από την αγορά, για στέγαση των υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών, συστάθηκε μια ομάδα η οποία διερευνά το θέμα.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου οικονομικών βρίσκεται το αίτημα του υπουργείου δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης για μεταστέγαση σε νέο κτήριο.

Η προκαταρτική απόφαση αφορά την ανέγερση νέου κτηρίου με ένα κονδύλι των περίπου €10 εκ. στο χώρο στάθμευσης της νομικής υπηρεσίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει και αρκετούς ορόφους με χώρους στάθμευσης.

Την προσωρινή του μεταστέγαση σε άλλο κτήριο ζήτησε και το υπουργείο εργασίας μέχρι να γίνει πλήρης ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου.

Σχετικά με το υπουργείο εσωτερικών το κτήριο του οποίου κρίθηκε ακατάλληλο, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για να μετακομίσει με ενοίκιο σε κτήριο κοντά στο ξενοδοχείο  Landmark Nicosia.

Κατάλληλο χώρο που να διασφαλίζει την ασφάλειας της αναζητά και η Νομική Υπηρεσία.

Το υφυπουργείο τουρισμού ζητά επίσης να μετακομίσει σε καινούργια γραφεία.

Μόνιμη λύση αναζητά και το υπουργείο υγείας, γι’ αυτό μελετάται το ενδεχόμενο αγοράς του τμήματος του κτηριακού συγκροτήματος «Γιώρκειο» στο οποίο ήδη στεγάζεται το υπουργείο υγείας και τμήμα των ιατρικών υπηρεσιών.

Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο να αγοραστεί και το δεύτερο κομμάτι του κτηριακού συγκροτήματος «Γιώρκειο», να ανακαινιστεί και να στεγάσει άλλες κρατικές υπηρεσίες. Οι δύο προτάσεις ετοιμάζονται και θα κατατεθούν προς έγκριση ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Το υπουργείο άμυνας έχει ήδη αλλάξει κτήριο και συγκατοικεί με το ΓΕΕΦ στη λεωφόρο Στροβόλου. Σε ενοίκιο όμως και πάλι.

Υπό αξιολόγηση βρίσκεται και η απόκτηση του κτηρίου της πρώην Λαϊκής (που στεγάζει σήμερα την Τρ. Κύπρου) για μεταστέγαση του υπουργείου εξωτερικών.

Της Ηρώς Ευθυμίου