You are here

Ζωντανεύει το ΓΣΟ στη Λεμεσό

03/12/2019 07:19

Το νερό στα αυλάκι φαίνεται να μπήκε για την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ.  Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καλύψει το ποσό ύψους €1,5 εκ. που χρειάζεται για την αναβάθμιση του ιστορικού γηπέδου, διέλυσε τα σύννεφα, έτσι δήμος Λεμεσού, ΚΟΑ και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο βρήκαν τη χρυσή τομή και έπεσαν χθες οι πολυπόθητες υπογραφές. Ιστορική χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης με την υπογραφή της συμφωνίας. 

«Ανατέλλει μια καινούργια μέρα για τη Λεμεσό», είπε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη, το δήμο Λεμεσού, το ΤΕΠΑΚ και τον ΚΟΑ, στο δημαρχείο Λεμεσού.  Η συμφωνία προβλέπει όπως ο δήμος Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ αναλαμβάνουν τη διαχείριση του ΓΣΟ για μια περίοδο 10 χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης της συμφωνίας ανά 5ετία.

Έτσι πλέον είναι θέμα χρόνου η υλοποίηση ενός οράματος που για χρόνια ανέμεναν οι Λεμεσιανοί.

Συμφωνία και υλοποίηση

Τη συμφωνία υπέγραψαν χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Δρ Πανίκος Φιλίππου και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. 

Ο δήμος και το ΤΕΠΑΚ θα αναλάβουν τη διαχείριση του αθλητικού κέντρου για περίοδο δέκα χρόνων, συμφωνία που θα ανανεώνεται ανά πενταετία, ενώ το ΤΕΠΑΚ θα διαχειρίζεται τις αθλητικές υποδομές για χρήση από φοιτητές και πολίτες.  Ο δήμος θα αναλάβει τη διαχείριση των υπόλοιπων χώρων, συμπεριλαμβανομένου του Αθλητικού Μουσείου που θα ανεγερθεί.

Για τη διαχείριση του Αθλητικού Κέντρου θα συσταθεί διαχειριστική επιτροπή που θα αποτελείται από 7 μέλη, 3 από τον δήμο, 2 από τον ΚΟΑ και 2 από το ΤΕΠΑΚ.  Τα έργο ανάπλασης του ΓΣΟ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 έως 24 μήνες. 

«Ύστερα από πολλά χρόνια σιωπής και εγκατάλειψης, το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ θα ξαναζωντανέψει», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι ο χώρος θα επιδιορθωθεί, θα συντηρηθεί και θα συμπληρωθεί με νέες υποδομές και «θα ξαναμπεί στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της, τόσο των πολιτών όσο και των φοιτητών».

Όπως είπε ο δήμαρχος Λεμεσού, αμέσως μετά τη διευθέτηση της χορηγίας από την κυβέρνηση, που θα κατατεθεί πριν από το τέλος του χρόνου, ο δήμος θα κινήσει τη διαδικασία εκτέλεσης των έργων και θα προχωρήσει στο διορισμό διευθυντή έργου και στην προκήρυξη προσφορών για όλα τα στάδια ανάπλασης «μέσα από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες», πρόσθεσε. 

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για το ΓΣΟ, ξεκινά μια νέα εποχή για τη σχέση δήμου Λεμεσού και ΤΕΠΑΚ», είπε και σημείωσε ότι «φοιτητές και πολίτες όλων των ηλικιών θα χαίρονται τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΓΣΟ, καθημερινά και ολόχρονα».
 
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Πανίκος Φιλίππου, είπε πως σε περίπτωση που τα έξοδα για τις εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας εγκαταστάσεων υπερβούν το ποσό της έκτακτης κρατικής χορηγίας, τότε ο δήμος Λεμεσού θα επιβαρυνθεί τα έξοδα για εργασίες που αφορούν τους χώρους που θα διαχειρίζεται και αντίστοιχα, το ΤΕΠΑΚ θα επιβαρυνθεί το όποιο επιπρόσθετο κόστος στους χώρους που θα βρίσκονται υπό τη δική του διαχείριση.
 
Το ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, θα παραχωρεί χωρίς χρέωση, στον ΚΟΑ, τους χώρους του για τρεις πρωινές ώρες, κάθε εβδομάδα, για τη διοργάνωση αθλητικών προγραμμάτων, περιλαμβανομένων και προγραμμάτων του «Αθλητισμός Για Όλους».
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Πανίκο Φιλίππου, το ΤΕΠΑΚ υποχρεούται να παραχωρεί στο δήμο, το χώρο ειδικών εκδηλώσεων, τουλάχιστον 12 φορές το χρόνο και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από δυο φορές το μήνα, για σκοπούς διοργάνωσης αθλητικών προγραμμάτων.
 
Ως μια από τις ευτυχέστερες μέρες της ζωής του, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο ίδιος έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το παλιό ΓΣΟ όπου αγωνίστηκε και καθώς διέμενε στην περιοχή, το έβλεπε καθημερινά να μετατρέπεται σε «γήπεδο φάντασμα».
 
Εικόνα εγκατάλειψης που ενοχλεί ιδιαίτερα

Με μεγάλη ικανοποίηση δέχθηκαν τα νέα για την υπογραφή της συμφωνίας οι Λεμεσιανοί, οι οποίοι θέλουν να δουν το ιστορικό γήπεδο της πόλης σε λειτουργία.  Το αγαπημένο αθλητικό κέντρο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης καθώς πέραν των φυσικών φθορών, τα βράδια ο χώρος μετατρέπεται σε άντρο των παρανόμων με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας και βανδαλισμών.  Πέραν τούτου, το ΓΣΟ είναι εδώ και αρκετούς μήνες βυθισμένο στο σκοτάδι, καθώς ο ΚΟΑ έκλεισε την παροχή ρεύματος, επικαλούμενος κινδύνους που ελλόχευαν για τη δημόσια ασφάλεια.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου