You are here

Ανοίγει η σελίδα της ελευθεροποίησης των τηλεπικοινωνιών

05/02/2003 14:12
Συνέντευξη του Βάσου Πύργου στη Stockwatch

- Τον Ιούνιο ο νέος παίκτης
- Ο ανταγωνισμός θα δώσει μειωμένα τέλη


H ελευθεροποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών αποτελεί πλέον μονόδρομο και για την Κύπρο, καθώς, βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου το μονοπώλιο της ΑΤΗΚ καταργείται και εισέρχονται στην αγορά της τηλεπικοινωνίας και άλλοι «παίκτες».

Ο ανταγωνισμός διευρύνεται και ο καταναλωτής θα έχει επιλογές. Πριν από λίγες μέρες έγινε η πρώτη συνάντηση του επιτρόπου ρύθμισης τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών Βάσου Πύργου με τη διεύθυνση και διοίκηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των άρθρων του νόμου, που μεταφέρουν τις ρυθμιστικές εξουσίες τις οποίες είχε μέχρι σήμερα η ΑΤΗΚ.

Η νέα σελίδα του ελεύθερου ανταγωνισμού στο σημαντικό τομέα της τηλεπικοινωνίας έχει ανοίξει. Ο Βάσος Πύργος μιλώντας στην SW, υπογραμμίζει ότι τα μονοπώλια καταργούνται. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός παίρνει τη σκυτάλη και στην πρώτη συνάντηση του επιτρόπου και της ΑΤΗΚ, μετά την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων του νόμου, ο Βάσος Πύργος έδωσε προς το ΔΣ της ΑΤΗΚ το προσχέδιο διατάγματος με το οποίο καθορίζεται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ως έχουσα σημαντική ισχύ στην αγορά, γεγονός το οποίο της δημιουργεί ορισμένες υποχρεώσεις. Επίσης ο επίτροπος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε σε έκταση ο τρόπος λειτουργίας των δύο οργανισμών, Επιτρόπου και ΑΤΗΚ, για να βοηθήσει ο καθένας στον τομέα του την ομαλότερη δυνατή μετάβαση από το μονοπωλιακό καθεστώς, στο καθεστώς του ελεύθερου ανταγωνισμού.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Οι δύο οργανισμοί έχουν συμφωνήσει να λειτουργήσουν ομάδες εργασίας για να επεξεργάζονται επιμέρους θέματα και να επιλύουν οποιεσδήποτε διαφορές αμέσως, ή να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, ούτως ώστε η μετάβαση, από το μονοπωλιακό καθεστώς να γίνει όσο το δυνατό πιο ομαλά και γρήγορα, για να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναντι των υποχρεώσεων μας προς τον καταναλωτή»

Ερ.: Δηλαδή κ. Πύργο έχουν τεθεί οι βάσεις της συνεργασίας μέσα στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού πάνω στο σημαντικό τομέα των τηλεπικοινωνιών;

Απ.: Ακριβώς αυτό κάναμε, βάλαμε τα πρώτα θεμέλια προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να έχει το αποτέλεσμα το οποίο ο καταναλωτής αναμένει από εμάς και ειδικότερα αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει με βάση το κεκτημένο.

Ερ.:Οπόταν, ποιες είναι οι άμεσες υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ;

Απ.: Μια από τις βασικές υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ είναι ότι, έχουσα σημαντική ισχύ στην αγορά θα πρέπει να παρέχει διασύνδεση στους άλλους οργανισμούς που θα δραστηριοποιηθούν. Επίσης θα πρέπει να διατηρεί ξεχωριστούς λογαριασμούς οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τα τέλη διασύνδεσης, να αποδέχεται τα ευρωπαϊκά πρότυπα, να παρέχει προσβάσεις στο δίκτυο σε εξουσιοδοτημένους οργανισμούς και μισθωμένες γραμμές. Είναι κατά βάση οι υποχρεώσεις που κλασικά και μέσα από το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει ο καθορισμένος, ως έχων σημαντική θέση στην αγορά.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

Ερ.:Πότε θα αρχίσουν να υποβάλλονται οι προσφορές διασύνδεσης από την ΑΤΗΚ;

Απ.: Αυτό ακριβώς ετοιμάζει η ΑΤΗΚ. Καθορίζει τώρα το χρονικό πλαίσιο για την υποβολή προσφορών διασύνδεσης. Είναι μία από τις βασικές υποχρεώσεις και απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο επόμενος ή επόμενη παροχή υπηρεσιών που θα έχουν οπωσδήποτε διασύνδεση με την ΑΤΗΚ. Από εκεί και πέρα οι άδειες που θα δοθούν αρχές Φεβρουαρίου για γενικές εξουσιοδοτήσεις είναι ένας άλλος τομέας και κάποιες άλλες άδειες των οποίων η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Ιούνιο. Όμως οι επιμέρους υπηρεσίες θα συζητηθούν όταν και εφόσον γίνουν αιτήσεις και τελειώσει η δημόσια πρόταση στις 10 Φεβρουαρίου και ξεκινήσει η διαδικασία από τις αρχές Μαρτίου για να δοθούν οι γενικές εξουσιοδοτήσεις για τις επιμέρους υπηρεσίες. Η ΑΤΗΚ θα πρέπει επιπρόσθετα να υποβάλει υπόδειγμα συμφωνίας διασύνδεσης η οποία θα περιλαμβάνει και την τιμή των παρεχομένων υπηρεσιών στους μελλοντικούς ανταγωνιστές της.

Ερ.:Ποια θα είναι η φιλοσοφία που θα διέπει την τιμολογιακή πολιτική της ΑΤΗΚ;

Απ.: Η οποιαδήποτε υπηρεσία που θα δίδεται, είναι βασικό να γνωρίζει κάποιος ότι θα καλύπτει ουσιαστικά το κόστος, συν το λογικό κέρδος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι δεν έχουμε την πρόθεση να δούμε την Αρχή ως οργανισμό κοινωφελούς δικαίου. Η ΑΤΗΚ για μας είναι ένας σοβαρός οργανισμός παροχής υπηρεσιών που θα διέπεται από τη φιλοσοφία να προστατεύει τον καταναλωτή μέσα από ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεν πρόκειται να δίδει δωρεάν υπηρεσίες ή να πωλεί υπηρεσίες κάτω του κόστους.

Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και εν πάση περιπτώσει δεν εντάσσεται στο πνεύμα του ελεύθερου ανταγωνισμού με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Κάτω από τις ίδιες συνθήκες αναμένεται να δραστηριοποιηθούν και οι νέοι ανταγωνιστές.
Και ασφαλώς η λειτουργία του γραφείου του επιτρόπου είναι ακριβώς η λειτουργία υγιούς ανταγωνισμού στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων.

Ερ.:Πως θα προετοιμάσετε το έδαφος ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι και ειδικότερα το γραφείο του επιτρόπου να είναι έτοιμοι για να λειτουργήσουν με βάση το νέο καθεστώς της ελευθεροποίησης των τηλεπικοινωνιών;

Απ.: Ήδη το γραφείο του επιτρόπου έχει κάνει επαφές με την ΑΤΗΚ και έχουν συστήσει ομάδα εργασίας η οποία θα μελετά το κόστος των υπηρεσιών που θα προσφέρει η Αρχή προς το κοινό αλλά και προς στους ανταγωνιστές της. Θα είναι μία μεγάλη δουλειά και θα πάρει χρόνο μέχρι να μπορέσει η ΑΤΗΚ να ξεχωρίσει τους λογαριασμούς της ενόψει του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στις τηλεπικοινωνίες. Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών πάντως αναμένει από την πολιτεία να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να προχωρήσει στην πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που επέρχεται αλλά και για να δίδει όλες τις πληροφορίες και λεπτομέρειες που ο ρυθμιστής θα ζητά από την ΑΤΗΚ.

ΠΡΩΤΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Ερ.:Πότε αναμένεται να δοθεί η πρώτη άδεια κινητής τηλεφωνίας;

Απ.: Ήδη αρχίσαμε τις διαδικασίας για να παραχωρήσουμε ακόμη μια άδεια κινητής τηλεφωνίας. Βάσει λοιπόν του χρονοδιαγράμματος αναμένεται να δοθεί η δεύτερη άδεια στο δικαιούχο γύρω στις 26 του ερχόμενου Ιουνίου. Όπως αντιλαμβάνεστε η ημερομηνία έχει αλλάξει, όμως τα χρονοδιαγράμματα υπόκεινται σε αλλαγές σύμφωνα με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς σε διάφορα επίπεδα. Άλλωστε δεν είναι εύκολη δουλειά η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και η υιοθέτηση τόσων διαδικασιών με την εμπλοκή τόσων υπηρεσιών. Στις 14 Φεβρουαρίου πάντως θα γίνει η πρώτη δημόσια ακρόαση που θα αφορά τους ενδιαφερόμενους κινητής τηλεφωνίας. Μετά θα γίνει η πρόσκληση για να υποβληθούν οι αιτήσεις γύρω στις 28 Φεβρουαρίου καθώς η ΕΕ επιβάλλει ως τελικό χρονοδιάγραμμα 52 ημέρες και θα λήξει στις 21 Απριλίου. Θα ακολουθήσει η προεπιλογή που θα είναι σύντομη δηλαδή μέχρι τις 22 Μαΐου και στις 26 Ιουνίου θα γίνει η δημοπρασία για να επιλεγεί η εταιρία η οποία θα πάρει τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα τα δώσαμε και στον κ. Μάουρερ και στην ομάδα του που πρόσφατα ήρθαν στην Κύπρο και τα οποία έγιναν αποδεκτά.