You are here

Ασπίς: Ο Γεωργίου δεν ελέγχει ΔΣ UL και USB

23/08/2006 12:14
Ο διευθύνων σύμβουλος της UL, Ανδρέας Γεωργίου, δεν ελέγχει τα ΔΣ της Universal Life και Universal Bank, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch,ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ασπίς, Βασίλειος Αδαμόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα ΔΣ τόσο της UL όσο και της USB έχουν ανεξαρτησία σκέψης, σέβονται τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και δεν είναι φερέφωνα κανενός.

Στη συνέντευξη του ο κ. Αδαμόπουλος, αναφέρει ακόμη ότι θα είναι δύσκολο για το ΔΣ της USB να τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στη τόσο ελκυστική πρόταση εξαγοράς της από τον ελλαδικό όμιλο, λόγω του ψηλού τιμήματος που προσφέρεται.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ελλαδικού ομίλου, το επιχειρηματικό σχέδιο πενταετίας της USB δεν παραδόθηκε ολοκληρωμένο στον κ. Γεωργίου αλλά μια περίληψή του.

Ο κ. Αδαμόπουλος στη συνέντευξή του αναφέρει ακόμη ότι ο ελλαδικός όμιλος θα καταβάλει περίπου £2 εκ.-£8 εκ. κεφάλαια στην κυπριακή τράπεζα, διαβεβαιώνοντας ότι από την αναδιάρθρωση της USB κανένας πλεονασμός υπαλλήλων δεν θα υπάρξει.

Της Γεωργίας Χαννή

Ερ.: Τι ουσία έχει να υποβάλετε Δημόσια Πρόταση για εξαγορά της Universal Bank, τη στιγμή που ο μεγαλομέτοχος αντιτίθεται; Μήπως τελικά είναι πυροτέχνημα το εγχείρημα?

Απ.:
Καταρχήν δεν θα ήθελα να προβώ σε χαρακτηρισμούς περί πυροτεχνήματος ή όχι της ΔΠ. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ο κ. Ανδρέας Γεωργίου είναι διευθύνων σύμβουλος της UL που ελέγχει το 61,3% της USB. Σαφέστατα ο ρόλος του κ. Γεωργίου θεωρείται σημαντικός, ωστόσο ο ίδιος δεν ελέγχει τη μετοχική σύνθεση της UL. Τα ΔΣ τόσο της UL όσο και της USB έχουν ανεξαρτησία σκέψης, σέβονται τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και δεν είναι φερέφωνα κανενός και μπορούν να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις. Εμείς υποβάλλουμε κανονικά τη ΔΠ όπως προνοούν οι κανονισμοί την Πέμπτη ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Ερ.: Σε περίπτωση που ο κ. Γεωργίου συνεχίσει να αντιτίθεται, η δημόσια πρόταση θα εξακολουθήσει να ισχύει? Αν ναι, ποια η λογική να αποκτήσετε μειοψηφικό πακέτο στη Universal Bank?

Απ.:
Σίγουρα η τροπή που πήρε το θέμα μετά την αρνητική τοποθέτηση του κ. Γεωργίου δεν δημιουργεί τους καλύτερους οιωνούς για την επιτυχή κατάληξη της ΔΠ, χωρίς όμως να εξαντλεί τις πιθανότητες. Μπορεί με την υποβολή της ΔΠ-όταν δηλαδή το θέμα της εξαγοράς πάρει σάρκα και οστά-η UL που είναι ο βασικός μέτοχος να αλλάξει γνώμη καθώς το τίμημα που προσφέρεται είναι πολύ ψηλό. Θεωρώ ότι το ΔΣ της USB θα δυσκολευτεί να απορρίψει μια πρόταση του δικού μας μεγέθους τη στιγμή που αποδέχτηκε πρόταση των Sholler με πολύ χαμηλότερο εύρος.

Δεν έχουμε σκοπό να αποκτήσουμε μειοψηφικό πακέτο στην USB. Στόχος είναι η απόκτηση του 50% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της. Επομένως για να καταστεί επιτυχής η ΔΠ θα πρέπει να αποκτήσουμε το 50%-60% της Universal, πράγμα που θα επιτευχθεί μόνο εάν πωλήσει μετοχές η UL. Εάν δεν προβεί σε πωλήσεις μετοχών η UL, τότε αυτόματα η πρόταση θα καταστεί ανεπιτυχής.

Ερ.: Τελικά κ. Αδαμόπουλε, δώσατε ή δεν δώσατε το επιχειρησιακό σχέδιο στον κ. Γεωργίου?

Απ.:
Στον κ. Γεωργίου σε συνάντηση μας στις 31 Ιουλίου παραδώσαμε μια περίληψη του επιχειρηματικού σχεδίου και όχι ολόκληρο το σχέδιο. Αυτό του το τονίσαμε σε επιστολή μας της 7ης Αυγούστου η οποία απαντούσε σε δική του. Ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο το καταθέσαμε στην ΚΤ και στο ΔΣ της USB στις 10 Αυγούστου μαζί με κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες.

Ερ.: Όπως διέρρευσε στον κυπριακό τύπο στο εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνονται σοβαρές ατέλειες. Για παράδειγμα όπως γράφτηκε στον τύπο, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας, σύμφωνα με τη σελίδα 4 του Στρατηγικού Πλάνου, θα φθάσει μέχρι το 2010 το 28,94% ενώ σύμφωνα με τη σελίδα 17 θα φθάσει στο 15% μέχρι το 2010. Πως απαντάτε;

Απ.:
Καταρχήν ήθελα να αναφέρω ότι το επιχειρηματικό σχέδιο δεν είναι δημόσιο έγγραφο και δεν ξέρω πώς αυτό διέρρευσε στον τύπο. Για το θέμα της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να αναφέρω τα εξής: Μέσα στους στρατηγικούς μας στόχους όπως αυτοί αναφέρονται στο σχέδιο, είναι όπου επενδύουμε η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να είναι τουλάχιστον 15%. Παράλληλα στο σχέδιο επισημαίνονται και κάποια άλλα σενάρια που ορίζουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων από 16%-28,94% αναλόγως της ανάπτυξης, του τζίρου, της κερδοφορίας, των επιτοκίων κλπ. Άρα δεν υπάρχει αντίφαση ή προχειρότητα όπως γράφτηκε σε μερίδα του τύπου, αλλά πρόχειρη και πλημμελής ερμηνεία του κειμένου.


Καμία απόλυση

Ερ.: Η αναδιάρθρωση της εταιρείας περιλαμβάνει πλεονασμούς υπαλλήλων?

Απ.:
Σαφέστατα όχι. Η αναδιάρθρωση δεν περιλαμβάνει σημαντική μεταβολή στον αριθμό των υπαλλήλων και σίγουρα δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση προσωπικού.

Ερ.: Πόσα κεφάλαια εκτιμάται ότι θα πρέπει να βάλετε στη USB?

Απ.:
Αναλόγως της ανάπτυξης που θα δώσει το ποσοστό επιτυχίας των recoveries. Υπολογίζουμε γύρω στα £2 εκ.-£8 εκ. στα επόμενα 5 χρόνια.

Ερ.: Τέλος κ. Αδαμόπουλε σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να υπερπηδήσετε το εμπόδιο του Γεωργίου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Θα έρθετε αυτόνομα;

Απ.:
Σύμφωνα με το στρατηγικό μας σχέδιο προχωράμε μέσω εξαγοράς που έχει ταχύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την αυτόνομη κάθοδο. Σε περίπτωση αποτυχίας της παρούσας ΔΠ αυτό δεν μας εμποδίζει να υποβάλλουμε σε μεταγενέστερο στάδιο και δεύτερη πρόταση. Τα χρονικά περιθώρια για τον κ. Γεωργίου στενεύουν και αργά ή γρήγορα Θα πρέπει να αποφασίσει να πωλήσει μετοχές της UL, λόγω της συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για αγορά του μεριδίου που κατείχε η τελευταία στην UL.