You are here

Ασπίς: Ποντάρει στα ακίνητα της UL

02/03/2007 16:42
Στην «τεράστια ακίνητη περιουσία» που «κρύβει» η Universal Life ποντάρει ο όμιλος Ασπίς, στη μάχη για διεκδίκηση της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας. Σε συνέντευξη του στη StockWatch ο εκτελεστικός σύμβουλος και εκ των μεγαλομετόχων της Aspis (MFS), Γιώργος Κωνσταντίνου, εξηγεί το σκεπτικό της εξαγοράς του 35% της Universal Life και των δημοσίων προτάσεων για την UL και για τη μέχρι πρόσφατα θυγατρική της, Universal Savings Bank.

Η τελευταία περιήλθε πρόσφατα στον έλεγχο των εταιρειών Schoeller Holdings και Path Holdings, μετά τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών που κατείχε η Universal Life στη UBS προς €1,56, όσο και η δημόσια πρόταση που υπέβαλαν. Η Aspis προσφέρει, μέσω ανταγωνιστικής δημόσιας πρότασης, €2,35 για κάθε μετοχή της USB.

Τόσο η USB όσο και η UL αποτελούν σημαντικό πυλώνα των σχεδίων επέκτασης της Aspis, συνεχίζει, «αλλά η μη επίτευξη της στο παρών στάδιο δεν είναι για εμάς το τέλος του κόσμου». «Έχουμε θέσει τους στόχους μας και είτε με τη συμμετοχή μας στην Universal Βαnk, είτε με τη συμμετοχή μας στο μετοχικό κεφάλαιο άλλου τραπεζικού οργανισμού, ή ακόμα και με την αυτόνομη δραστηριοποίηση της Αspis Bank».

O κ. Κωνσταντίνου μιλά στη συνέντευξη και για την κερδοφορία της Aspis, που το 2006 έφθασε τα €2,4 εκ. Προβλέπει πως η κερδοφορία της εταρείας θα φθάσει τα €8 εκ. το 2007 και πως θα τα ξεπεράσει το 2008. Μετά την εξαγορά του από την ελληνική Ασπίς, «αναμένουμε σημαντικότατη αύξηση στη κερδοφορία και στα εισοδήματα».

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Ασπίς σημειώνει πως η εξαγορά του πακέτου της Μαρφίν Λαϊκής στη Universal Life για £14 εκ., «ήταν πολύ καλά μελετημένη». «Ακόμα και αν καταλήξουμε με τελικό ποσοστό γύρω στο 40%», συνεχίζει, «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τη στρατηγική μας αυτή επένδυση και που η Universal Life θα θεωρείται πλέον συνδεδεμένη εταιρεία του Ομίλου Ασπίς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η πραγματική αξία και οι προοπτικές της Universal Life».

Ερωτηθείς για τις προοπτικές αυτές απαντά: «Πιστεύουμε ότι μεταξύ άλλων η τεράστια ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Universal Life κρύβει σημαντικά κέρδη που είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσουν πολύ σύντομα».

Της Γεωργίας Χαννή

Ερ: Κ. Κωνσταντίνου, η Aspis Holdings (πρώην ΜFS) ανακοίνωσε κέρδη £1,5 εκ. (€2,4 εκ.) το 2006. Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει εκτιμήσεις για το 2007. Τα κέρδη του 2006 είναι επαναλαμβανόμενα;

Απ.:
Όχι μόνο είναι επαναλαμβανόμενα αλλά αναμένουμε σημαντική αύξηση το 2007. Είμαστε προς το τέλος της ετοιμασίας παρουσίασης, η οποία προορίζεται για θεσμικούς επενδυτές και για το επενδυτικό κοινό. Στην παρουσίαση γίνεται λεπτομερή αναφορά των προοπτικών του Ομίλου Ασπίς στην Κύπρο. Για το 2007 τα κέρδη υπολογίζονται γύρω στα €8 εκ. και για το 2008 σημαντικά αυξημένα.

Ερ: Η εξαγορά της MFS από τον ελληνικό όμιλος Ασπίς, τι προοπτικές δημιουργεί για την κερδοφορία της;

Απ.:
Με την εξαγορά έχουν δημιουργηθεί απίστευτες προοπτικές που αφορούν πρώτιστα τη κερδοφορία του ομίλου μας, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων του. Ο Όμιλος Ασπίς είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζοασφαλιστικούς ελληνικούς ομίλους και όσα έχει υποσχεθεί ο Πρόεδρος του ομίλου, κ. Παύλος Ψωμιάδης, τα έχει πραγματοποιήσει στο έπακρον. Οι κινήσεις που έχουν γίνει είναι σημαντικές και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Είναι σημαντικό για την κυπριακή οικονομία να συνεχίσουν και άλλοι επενδυτές όπως ο Όμιλος Ασπίς να επενδύουν στην αγορά μας. Αναμένουμε σημαντικότατη αύξηση στη κερδοφορία και στα εισοδήματα.

Εξαγορά Universal Bank

Ερ: Πόσο σημαντική είναι η εξαγορά της Universal Savings Bank για την ολοκλήρωση των σχεδίων επέκτασης της Ασπίς;

Απ.:
Για μας η εξαγορά της Universal Bank είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά η μη επίτευξη της στο παρών στάδιο δεν είναι για εμάς το τέλος του κόσμου. Έχουμε θέσει τους στόχους μας και είτε με την συμμετοχή μας στην Universal Βαnk, είτε με τη συμμετοχή μας στο μετοχικό κεφάλαιο άλλου τραπεζικού οργανισμού, ή ακόμα και με την αυτόνομη δραστηριοποίηση της Αspis Bank σε κάποιο στάδιο θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τους στόχους που έχουμε θέσει για τον Όμιλο Ασπίς στην Κύπρο. Σίγουρα ένας ασφαλιστικός οργανισμός για να είναι σε θέση να μπορέσει να ανταγωνιστεί στην αγορά μας θα πρέπει να διαθέτει τη στήριξη ενός τραπεζικού οργανισμού. Η προσπάθεια εξαγοράς της Universal Bank ήταν συνδεδεμένη με τη γενικότερη προσπάθεια μας για εξαγορά της Universal Life.

Ερ: Επομένως, μετά το ναυάγιο στην εξαγορά - αφού ελέγχεται πλέον από τους Schoeller - Path Holdings - πόσο αλλάζουν τα σχέδια σας;

Απ.:
Πρώτα απ’ όλα η δημόσιες προτάσεις δεν έχουν ακόμη λήξει. Οι χρηματιστηριακές έδωσαν παράταση στις ΔΠ μέχρι τη διερεύνηση των αγορών που έκανε η Europrofit σε μετοχές της USB.

Όπως σας έχω πει, τα σχέδια μας δεν αλλάζουν ιδιαίτερα με οποιοδήποτε αποτέλεσμα αφορά την Universal Savings Bank. Εξακολουθούμε να ψάχνουμε την καλύτερη λύση για την επέκταση του ομίλου Ασπίς στη Κύπρο.

Ερ: Μα ακόμα και αν αποδειχθεί ότι η Europrofit κακώς αγόρασε μετοχές της USB σε τιμή που δεν προσέφεραν οι Schoeller - Path στους μικρομετόχους της, δεν αλλάζει η ουσία: Οι προσπάθειες σας για εξαγορά της USB ναυαγούν...

Απ.:
Η μεταβίβαση του 50.99% από την Universal Life προς την Schoeller - Path είναι πλασματική. Εάν αναθεωρηθεί η πρόταση Schoeller – Path στα €2.50 τότε λογικά θα την αποδεχθούν και άλλοι μέτοχοι της Universal Bank. Άρα το μεταβιβαζόμενο ποσοστό του 50.99% από την Universal Life προς την Schoeller – Path αναγκαστικά θα μειωθεί και η συμμετοχή της UL θα αυξηθεί σημαντικά πάνω από το επιτρεπόμενο 9.99%. Το πλασματικό ποσοστό που ισχυρίζονται ότι κατέχουν σήμερα στην τράπεζα θα αυξηθεί και αυτό βέβαια δημιουργεί νέες καταστάσεις.

Eμάς δεν μας «χαλά» εάν τελικά αγοραστεί η Universal Bank από την Schoeller-Path. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Aυτό που βρίσκουμε απαράδεκτο είναι η άλλη πλευρά να προσφέρει τιμή πολύ χαμηλότερη (€1.56) από την δική μας, κατά παράδοξο τρόπο να τους μεταβιβάζει η Universal Life το 50.99% σε αυτή την τιμή, μετά να αγοράζουν στο πάτωμα «επιλεκτικά» στα €2.50 για λόγους που καλά γνωρίζουν και να θεωρούν ότι όλα αυτά που κάνουν θα περάσουν απαρατήρητα από τις αρμόδιες αρχές.

Εξαγορά Universal Life

Ερ: Πριν ένα μήνα αγοράσατε το πακέτο της Μαρφίν Λαϊκής στη Universal Life έναντι £14 εκ. Η προσπάθεια σας να αγοράσετε και το πακέτο της Τρ. Κύπρου, όμως, απέτυχε. Τελικά μένετε με συμφέρον μειοψηφίας σε μια εταιρεία, για την οποία αφήνετε σκιές για καταπάτηση συμφερόντων μειοψηφίας. Μήπως βιαστήκατε;

Απ.:
Όχι δεν βιαστήκαμε. Εξάλλου ο δρόμος είναι μακρύς. Η πιο πάνω εξαγορά ήταν πολύ καλά μελετημένη και πιστεύουμε ότι τα οφέλη μας από την πιο πάνω εξαγορά είναι μεγάλα, αφού ο επενδυτικός ορίζοντας μας είναι μακροχρόνιος. Μην ξεχνάτε ότι η Aspis Holdings είναι πλέον μέλος του Ομίλου ΑΣΠΙΣ με 60 χρόνια ιστορία και προοπτικές για άλλα τόσα. Βεβαίως δεν κατηγορούμε την Universal Life σαν εταιρεία ότι καταπατά τα συμφέροντα μας, αλλά τον κ. Γεωργίου προσωπικά.

Δεν είμαι βέβαιος για την επόμενη μέρα της Universal Life σε σχέση με τη μετοχική της δομή.

Ερ: Τι ακριβώς εννοείτε?

Απ.:
Εν όψη του ότι οι Schoeller - Path κατά την άποψη μας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν νέα πρόταση στα €2.50, τότε είναι πολλοί οι μέτοχοι που θα αποδεχθούν αυτή τη νέα προσφορά των €2.50.

Αυτό θα αναγκάσει τους Schoeller - Path να επιστρέψουν στην Universal Life μεγάλο ποσοστό μετοχών της Universal Bank.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για την Universal Life αφού πλέον θα χρειάζεται η έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που σκόπιμα και προμελετημένα απέφυγε ο κ. Γεωργίου, που μοναδικό σκοπό είχε την μη αποδοχή της δημόσιας πρότασης των Schoeller - Path από άλλους μετόχους της Universal Bank, ούτως ώστε μόνο η Universal Life να δώσει μετοχές μειώνοντας το ποσοστό της στην Universal Bank στο 9.99%. Πιο ψηλή τιμή θα χαλούσε τα σχέδια του. Για αυτό άλλωστε δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τα συμφέροντα της Universal Life που ενδεχομένως θα επωφεληθεί κατά €7 εκ., αλλά να εξασφαλίσει ο ίδιος τον έλεγχο της.

Ερ: Ακόμα και αν η κατάληξη της δημόσιας πρότασης που υποβάλατε στους μετόχους της Universal Life είναι επιτυχής, θα ελέγχεται το 40% της UL έναντι 46% των άλλων μεγαλομετόχων, έτσι;

Απ.:
Δεν είναι ακριβώς έτσι και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει. Ακόμα όμως και αν καταλήξουμε με τελικό ποσοστό γύρω στο 40% είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την στρατηγική μας αυτή επένδυση και που η Universal Life θα θεωρείται πλέον συνδεδεμένη εταιρεία του Ομίλου Ασπίς.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η πραγματική αξία και οι προοπτικές της Universal Life.

Ερ: Τελικά, μήπως είναι ένα ακριβό πυροτέχνημα η προσπάθεια σας;

Απ.:
Νομίζω ότι για όλους τους λόγους που σας εξήγησα πιο πάνω και για πάρα πολλούς άλλους που θα είμαστε σε θέση να σας αποκαλύψουμε τους επόμενους μήνες, έχω απαντήσει ότι είναι μία πολύ μελετημένη κίνηση από μέρους μας που έχει προγραμματιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ερ: Γιατί τόση εμμονή στη Universal Life;

Απ.:
Δεν υπάρχει εμμονή μόνο στη Universal Life Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί που να είναι αξιόλογη. Η Universal Life είναι μία αξιόλογη εταιρεία και πρέπει να σας πως ότι το ενδιαφέρον μας το κίνησε πρωτίστως ο κ. Γεωργίου, όταν προσέγγισε αυτός τον κ. Ψωμιάδη στο παρελθόν.

Αξίζει ακόμα να επαναλάβω ότι η Universal Life, όπως σας εξήγησα, είναι μία υγιής κερδοφόρα ασφαλιστική εταιρεία με πολλές προοπτικές και hidden value.

Ερ: Τι εννοείτε hidden value; Hidden πως;

Απ.:
Πιστεύουμε ότι μεταξύ άλλων η τεράστια ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στη ιδιοκτησία της Universal Life κρύβει σημαντικά κέρδη που είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσουν πολύ σύντομα.

Ερ: Τι εννοείτε κρύβει κέρδη;

Απ.:
Περισσότερο δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό σήμερα.