You are here

Α. Αθανασιάδης, ΣΑΕΚ: Ανθεκτικότητα και κενά στις ασφάλειες

14/08/2022 06:00

Η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας, η συνεχής ανταγωνιστικότητα και τα κενά που παρουσιάζει ο τομέας των ασφαλίστρων, είναι μερικά στα οποία αναφέρεται ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης σε συνέντευξή του στη StockWatch.

Ο κ. Αθανασιάδης, εξηγεί το συνδυασμό τεσσάρων σημαντικών παραγόντων που καθιστούν γερή την αγορά ασφαλειών στην Κύπρο, ειδικότερα σε σχέση με την πανδημία, τις υψηλές τιμές και τον ουκρανικό πόλεμο.

Ο ΣΑΕΚ έχει μέχρι σήμερα στο δυναμικό του 29 ασφαλιστικές εταιρείες, με 97% εκπροσώπηση στην κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία.

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Αθανασιάδης ξεκαθαρίζει πως η κατάσταση δεν είναι ακόμη προβλέψιμη.

Όσον αφορά το που βρίσκεται η χώρα σε σχέση με την Ευρώπη, ο κ. Αθανασιάδης εξηγεί πως υπάρχει ένδειξη υποασφάλισης καθώς το ασφάλιστρο βρίσκεται κοντά στα €1000 ανά άτομο, ενώ σε άλλα κράτη – μέλη το ποσό ξεπερνά τα €2000 ανά άτομο.

Στο θέμα των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας, ο γενικός διευθυντής απαντά πως ο ψηλός πληθωρισμός είναι η τεράστια πρόκληση καθώς το αυξημένο πλέον κόστος ζωής επηρεάζει μερίδιο ασφαλισμένων.

Στη συνέντευξή του ο κ. Αθανασιάδης αναφέρεται ακόμη στη δράση του ΣΑΕΚ στην Ευρώπη, καθώς και τους τρεις σημαντικούς πυλώνες όπου η Κύπρος αντιμετωπίζει κενά στην ασφάλιση.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Η συνέντευξη

Ερ.: Ποια η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας σε σχέση με την πανδημία και τον Ουκρανικό πόλεμο;

Απ.: Ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, αποτελούν τους κύριους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που παρατηρούμε σήμερα. Ολόκληροι κλάδοι έχουν επηρεαστεί, με τις διεθνείς εξελίξεις να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές και κατά συνέπεια στην Ασφαλιστική Βιομηχανία που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στην Κύπρο,  ο κλάδος ασφάλισης κατάφερε να «επιβιώσει» κατά την περίοδο της πανδημίας και των σκληρών lockdown. Αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων: Οι γερές βάσεις στις οποίες λειτουργεί η βιομηχανία και το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της, η μεγάλη κεφαλαιουχική επάρκεια που διαθέτουν οι πλείστες εταιρείες με πολύ ψηλούς δείκτες Solvency II και τέλος η ανθρωποκεντρική προσέγγισή τους προς τους πελάτες που είχαν οικονομικές δυσκολίες, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες διευκολύνσεις στον τρόπο αποπληρωμής των ασφαλίστρων τους. Όλα αυτά επέτρεψαν στις ασφαλιστικές εταιρείες να αναπτυχθούν περαιτέρω  εν καιρώ πανδημίας και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα (τουλάχιστον στο παρών στάδιο) τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. 

Η κατάσταση όμως παραμένει ρευστή και απρόβλεπτη και πρέπει με σοβαρότητα να συνεχίσουμε, χωρίς να επαναπαυόμαστε, να παρακολουθούμε την αγορά και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ερ.: Ποιες οι προκλήσεις, εν μέσω των αυξήσεων των τιμών σε άλλους τομείς;

Απ.: Ο ψηλός πληθωρισμός αποτελεί τεράστια πρόκληση.  Η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει ένα μερίδιο ασφαλισμένων, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην πληρωμή των μηνιαίων ασφαλίστρων τους.  Από την άλλη σε τέτοιες περιόδους η ασφάλιση γίνεται ακόμα πολυτιμότερη προστατεύοντας μας από αναπάντεχα γεγονότα που μας προκαλούν ζημιές.  Η αποζημίωση είναι το σωσίβιο που ψάχνει ο ασφαλισμένος για να μπορέσει να υποστηριχθεί σε μια δύσκολη κατάσταση. Συνεπώς το να διατηρήσει κάποιος το ασφαλιστικό συμβόλαιο του σε δύσκολους καιρούς αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.  Ταυτόχρονα με τη μεγάλη αύξηση των τιμών, το κόστος αποκατάστασης αυξάνεται. Στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη αύξηση τιμών, είναι ορατός ο κίνδυνος της υποασφάλισης, δηλαδή τα ποσά τα οποία θα λάβουμε από την ασφαλιστική μας να μην επαρκούν για πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς.  Έτσι, σε περιόδους αύξησης των τιμών, καλό είναι να εξετάζουμε το ύψος της κάλυψης που διαθέτουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το ποσό το οποίο θα λάβουμε ως αποζημίωση επαρκεί για την επαναφορά του ακινήτου ή του οχήματός μας στην προηγούμενη του κατάσταση.

Ερ.: Ποιος ο δημοφιλέστερος τομέας ασφάλειας για τους Κύπριους; Υπήρξε κάποια μεταβολή τα τελευταία δύο έτη;

Απ.: Ο κλάδος Ζωής στην Κύπρο προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ασφάλιση. Ο τομέας υγείας παρόλο που συρρικνώθηκε μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική επιλογή, ενώ η ασφάλιση μηχανοκινήτων βρίσκεται αναμφίβολα στην κορυφή του Γενικού Κλάδου. Τα τελευταία χρόνια το συνταξιοδοτικό σημειώνει μεγάλη άνοδο με τα ασφαλιστικά σχέδια του Κλάδου 7 να εμφανίζουν σημαντική αύξηση. Ο λόγος είναι απλός, εφόσον με την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των προνοιών της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ταμεία προνοίας, πολλά από αυτά έπαψαν να είναι βιώσιμα και αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα ενεργητικά τους σε συνταξιοδοτικά ταμεία κλάδου 7 που προσφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.  Η τάση αυτή αναμένω ότι θα συνεχιστεί για ακόμα μερικά χρόνια, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεγαλώσουν και κάποιοι νέοι κλάδοι, όπως η κυβερνοασφάλιση (cyber security).

Ερ.: Τι ποσό καταβάλει μια τετραμελής οικογένεια για ασφάλιση στην Κύπρο;

Απ.: Η Κύπρος βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης σε ότι αφορά τα ασφάλιστρα. Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο ασφάλιστρο στις Ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά τα €2.000 ανά άτομο, στην Κύπρο το ποσό αυτό είναι κοντά στα €1.000. Αυτό είναι ένδειξη ότι υπάρχει υποασφάλιση, δηλαδή κενό στις ασφαλιστικές καλύψεις μας, κάτι το οποίο μας αφήνει εκτεθειμένους αφού σε περίπτωση έλευσης ενός κινδύνου ενδέχεται να μην είμαστε καθόλου ασφαλισμένοι ή η ασφάλιση μας να μην είναι πλήρης με αποτέλεσμα η αποζημίωση που θα λάβουμε να μην επαρκεί για την αποκατάσταση της ζημιάς. 

Ερ.: Η κυπριακή αγορά ασφαλίσεων είναι το ίδιο ανταγωνιστική όσο πριν;

Απ.: Η κυπριακή ασφαλιστική αγορά είναι μια από τις πλέον ανταγωνιστικές στη χώρα μας. Επίσης αποτελεί μία από τις πιο διαφανείς αγορές, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες δημοσιοποιούν πληθώρα στατιστικών στοιχείων, τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να μελετήσει προτού αποφασίσει με ποια ασφαλιστική εταιρεία θα συνεργαστεί. Είναι επίσης και μια από τις πιο αυστηρά εποπτευόμενες βιομηχανίες μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών και κανονισμών. Συνεπώς το ερώτημα απαντάται με εύκολο τρόπο: η κυπριακή αγορά ασφαλίσεων είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική από ότι στο παρελθόν.  Περαιτέρω, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αυξάνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό αφού μέσω της συνεχούς αναβάθμισης του επιπέδου εξυπηρέτησης, ο καταναλωτής έχει ενώπιον του ένα ευχάριστο δίλημμα για να επιλέξει ένα ασφαλιστικό προϊόν που ταιριάζει στις ανάγκες του.

Ερ.: Πόσες ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχουν τώρα στον ΣΑΕΚ;

Απ.: Ο ΣΑΕΚ έχει ως μέλη του 29 ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες εκπροσωπούν περίπου 97% της κυπριακής Ασφαλιστικής Βιομηχανίας. Στην ιστοσελίδα του συνδέσμου http://www.iac.org.cy παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες-μέλη μας.

Ερ.: Ποιες οι δράσεις του ΣΑΕΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια τα επόμενα βήματα για ανάπτυξη;

Απ.: Ο ΣΑΕΚ συμμετέχει με τον Γενικό Διευθυντή στην εκτελεστική επιτροπή της Insurance Europe, που είναι η ομοσπονδία όλων των συνδέσμων ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης. Υπάρχουν τακτικές συναντήσεις της εκτελεστικής επιτροπής στις οποίες συζητούνται τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ασφαλιστική Βιομηχανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Επίσης, ο ΣΑΕΚ συμμετέχει με λειτουργούς του σε διάφορες επιτροπές της Insurance Europe, οι οποίες εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα θέματα.  Στην Insurance Europe όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέγεθος μιας χώρας δεν αποτελεί μειονέκτημα ή πλεονέκτημα και ως εκ τούτου η παρουσία της Κύπρου είναι εξίσου σημαντική, όπως και άλλων μεγαλύτερων χωρών. Για το μέλλον, έχουμε ως στόχο να αναβαθμίσουμε το συντονισμό και τη συνεργασία μας με φορείς όπως τους Ευρωβουλευτές, την Επίτροπο μας στην ΕΕ, τους αντιπροσώπους του κράτους σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να προωθούμε τα συμφέροντα της χώρας μας με τον καλύτερο τρόπο.

Ερ.: Ποιες αδυναμίες υπογράμμισε το Διεθνές Συνέδριο Insurance Europe και πως μπορούν να καλυφθούν;

Απ.: Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκαν οι τρείς σημαντικοί τομείς στους οποίους εντοπίζεται σημαντικό κενό προστασίας: το συνταξιοδοτικό, οι φυσικές καταστροφές και ο κυβερνοχώρος.  Τομείς που αφήνουν εκατομμύρια ανθρώπους εκτεθειμένους σε κινδύνους και είναι σημαντικό να υπάρξει η κατάλληλη επιμόρφωση.

Ο πρόεδρος της Insurance Europe, κ. Andreas Brandstetter στην ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο ανέφερε πως η επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος περνά μέσα από την ανάπτυξη συνταξιοδοτικών συστημάτων πολλαπλών πυλώνων - όπου οι ασφαλιστές διαδραματίζουν βασικό ρόλο ως πάροχοι συντάξεων δεύτερου και τρίτου πυλώνα.  Με τον τρόπο αυτό βοηθούνται στο να γίνουν πιο βιώσιμα τα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα.

Σχετικά με τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών, ο κ. Brandstetter πρότεινε όπως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προχωρήσουν σε ενέργειες που θα περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ταυτόχρονα πως πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την προσαρμογή των κοινωνιών στο ήδη μεταβαλλόμενο κλίμα.  

Όσον αφορά τις απειλές στον κυβερνοχώρο που αυξάνονται τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο κοινό, τονίστηκε πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.  Θα πρέπει ανέφερε ο Πρόεδρος της Insurance Europe να υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλιστικών εταιρειών σε δεδομένα συμβάντων στον κυβερνοχώρο σε συγκεντρωτική και ανώνυμη μορφή ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν τα κατάλληλα προϊόντα για τους πελάτες τους.