You are here

Αυξέντης Αυξεντίου: Το ΕΥΡΩ θα μας αφυπνίσει

07/01/2002 09:38
Το ΕΥΡΩ, είναι η πλέον ορατή έκφανση της προόδου προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Μία νομισματική επανάσταση που σφραγίσθηκε το 2002 ελεύθερα με την ένωση 12 κρατών.

Για το ΕΥΡΩ και τη σημασία του σε σχέση με την Κύπρο, το λαό της και ειδικότερα για την οικονομία της μιλά αποκλειστικά στη Stockwatch ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

Η κυκλοφορία του κοινού νομίσματος για την ευρωζώνη, το ΕΥΡΩ, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κυπριακό λαό, ο οποίος από τώρα θα αρχίσει να παίρνει μία γεύση για το τι εστί ευρωζώνη. Άλλωστε να μην αγνοούμε ότι το κοινό αυτό νόμισμα θα γίνει κάποια ώρα το εθνικό νόμισμα και του κυπριακού λαού.

Το ΕΥΡΩ θα φέρει ευκολίες στους κύπριους ταξιδιώτες, οι οποίοι με ένα νόμισμα θα καλύπτουν πλέον τις ανάγκες τους στις εμπορικές ή στις τουριστικές τους συναλλαγές στην Ευρώπη.


ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

- Κύριε Αυξεντίου, το ΕΥΡΩ θα εντείνει το ανταγωνιστικό περιβάλλον εντός και εκτός Ευρώπης. Πως θα αντιμετωπίσει η Κύπρος το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που αναμένεται να δημιουργηθεί;

- Να σας πω ότι το ΕΥΡΩ θα γίνει η αιτία να συνειδητοποιήσει ο κυπριακός λαός ότι εισέρχεται σ’ ενα νέο και πιο εντεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον και κατ’ ανάγκη θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη νοοτροπία μας. Η κυκλοφορία του ΕΥΡΩ άρχισε ήδη να γίνεται αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ευρώπη έχει εισβάλει θυελλωδώς στο σπίτι και του τελευταίου πολίτη της γηραιάς ηπείρου. Η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη ενώπιον αυτού του πολιτισμικού σοκ. Επιβάλλεται να τερματίσουμε τη νοοτροπία του δογματισμού. Δεν πρέπει να βάζουμε τροχοπέδη στις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό θα γίνει ασφαλώς εάν και εφόσον οι κυπριακές επιχειρήσεις αυξήσουν την παραγωγικότητα τους με παράλληλη μείωση του λειτουργικού και εργατικού κόστους. Επίσης, το ΕΥΡΩ μας δείχνει και το δρόμο της λιτότητας, ότι δηλαδή θα πρέπει να ζούμε στο μέτρο των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ανήκουμε πλέον σε ένα ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον και ο καλύτερος θα είναι εκείνος που θα επιβιώσει. Η οικονομική δράση της Κύπρου δεν περιορίζεται πια στο στενό οικονομικό μας περιβάλλον. Επομένως το ΕΥΡΩ αποτελεί ακόμη μία αφύπνιση για τον κυπριακό λαό.

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ

- Μπορούμε να καταγράψουμε κάποια μειονεκτήματα για την κυπριακή οικονομία από την παρουσία του ΕΥΡΩ;

- Έστω και αν ακούεται υπερβολικό, προσωπικά δεν βλέπω κανένα μειονέκτημα. Είμαι βέβαιος ότι η ζωή με το ΕΥΡΩ θα εξοικειώσει τον κυπριακό λαό. Αυτό που σήμερα κρατά στα χέρια του ως ξένο νόμισμα ο κύπριος, μια μέρα θα γίνει το δικό του νόμισμα σε αντικατάσταση της κυπριακής λίρας. Δεν πρέπει πάντως να αγνοούμε το γεγονός ότι το ΕΥΡΩ άρχισε να ταρακουνάει εκ βάθρων τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Έχουμε μια νομισματική επανάσταση ομάδας κρατών η οποία έγινε ελεύθερα και όχι δια της βίας και τούτο είναι ένα αξιοπρόσεκτο στοιχείο που θα φέρει ευημερία, ειρήνη και πρόοδο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ

- Κύριε διοικητά, μέσα από την κυκλοφορία του ΕΥΡΩ μπορεί κάποιος να επισημάνει πολιτικές προοπτικές σε σχέση με το κυπριακό και την πορεία του ειδικότερα σήμερα, καθώς οι επαφές Κληρίδη και Ντενκτάς προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία;

- Ίσως να είναι νωρίς για τέτοιου είδους προβλέψεις και εκτιμήσεις. Αλλά, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν παραγνωρίζονται. Το ΕΥΡΩ είναι βέβαιο ότι θα φέρει το μήνυμα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους ότι μεσοπρόθεσμα ενδεχομένως να έχουν κοινό νόμισμα. Είναι, κατά την εκτίμηση μου, μία θετική προοπτική η οποία πιθανόν – και γιατί όχι- να φέρει αδελφοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες.