You are here

CEO Wizz Air: Ενδιαφέρουσα αγορά η Κύπρος

13/05/2023 06:01

H κυπριακή αγορά είναι πολύ ενδιαφέρουσα και «προσπαθούμε συνεχώς να διαφοροποιούμε και να επεκτείνουμε το δίκτυό μας και να προσφέρουμε στους Κύπριους επιβάτες ακόμη πιο προσιτές ταξιδιωτικές επιλογές», αναφέρει ο συνιδρυτής και CEO της Wizz Air, József Váradi .

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, επισημαίνει ότι τον Αύγουστο η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των αεροσκαφών της σε 4.

Η Wizz Air ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Κύπρο το 2010 και έκτοτε καταγράφει αύξηση στη δυναμικότητά της.

Όπως επισημαίνει ο József Váradi , σημειώνεται αύξηση 70% στη δυναμικότητα της εταιρείας σε σχέση με το 2022.

Κληθείς να απαντήσει σε σχέση με παράπονα για ακυρώσεις πτήσεων της εταιρείας, επεσήμανε ότι το περασμένο καλοκαίρι ήταν πoλύ δύσκολο και υπήρξαν πολλά ζητήματα, ωστόσο τόνισε ότι έγιναν διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους της εταιρείας.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον των ανθρώπων για ταξίδια, τόνισε ότι η ζήτηση για ταξίδια είναι πολύ αυξημένη, φτάνοντας στο 90% των επιπέδων προ πανδημίας.

Παρατήρησε ότι ο κόσμος πληρώνει περισσότερα για τα ταξίδια λόγω και της ανόδου του πληθωρισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρ’ όλα αυτά ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και να χαλαρώσει.

Της Γεωργίας Χαννή

Ακολουθεί η συνέντευξη

Ερ.: Πότε άρχισε τις δραστηριότητές της η Wizz Air στην Κύπρο και γιατί επιλέξατε την Κύπρο;

Απ.: Η Wizz Air άρχισε τις δραστηριότητές της στην Κύπρο το 2010 και έχει μεταφέρει πάνω από 5 εκατομμύρια επιβάτες στις πτήσεις της κατά τη διάρκεια της 10ετούς και πλέον επιτυχημένης λειτουργίας.

Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική αγορά για μας, πολύ ενδιαφέρουσα.

Η Κύπρος είναι μια σημαντική αγορά για τη Wizz Air και προσπαθούμε συνεχώς να διαφοροποιούμε και να επεκτείνουμε το δίκτυό μας και να προσφέρουμε στους Κύπριους επιβάτες ακόμη πιο προσιτές ταξιδιωτικές επιλογές.

Ερ.: Σκέφτεστε να επεκτείνετε περαιτέρω το πτητικό σας πρόγραμμα από και προς το νησί;

Απ.: Σίγουρα, στοχεύουμε σε επέκταση του πτητικού μας προγράμματος. Βλέπουμε την Κύπρο πολύ σοβαρά.

Από τον Αύγουστο αναμένουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των αεροσκαφών μας σε 4 καθώς σημειώνεται αύξηση 70% στη δυναμικότητα μας σε σχέση με το 2022.

Η Wizz Air επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό της από την Κύπρο και πλέον εκτελεί 31 δρομολόγια σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δημοφιλών δρομολογίων προς Παρίσι, Ερεβάν, Βιέννη, Σόφια, Βάρνα, Πράγα, Κοπεγχάγη, Κουτάισι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βουδαπέστη, Ντέμπρετσεν, Ρώμη, Βίλνιους, Γκντανσκ, Κατοβίτσε, Κρακοβία, Βαρσοβία, Βρότσλαβ, Κλουζ-Ναπόκα, Σουτσεάβα, Ιάσιο, Βελιγράδι, Λονδίνο και Βουκουρέστι.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει αρκετούς συναρπαστικούς προορισμούς στο πρόγραμμα της Λάρνακας για πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και το Άμπου Ντάμπι.

Ερ.: Υπάρχουν συχνά παράπονα για ακυρώσεις πτήσεων της τελευταίας στιγμής. Λαμβάνετε κάποια μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε το πρόβλημα;

Απ.: Το περασμένο καλοκαίρι ήταν πoλύ δύσκολο και υπήρξαν πολλά ζητήματα. Προχωρήσαμε σε αρκετές δράσεις για ελαχιστοποίηση των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων ήταν η τοποθέτηση 150 επιπλέον ατόμων σε γραφεία ενώ προχωρήσαμε και σε αλλαγές στο πλήρωμα.

Ερ.: Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για ταξίδια έχει επιστρέψει στα προ της Covid επίπεδα; Έχετε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών;

Απ.: Η ζήτηση για ταξίδια είναι πολύ αυξημένη. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και να χαλαρώσει. Για την Ευρώπη, η ζήτηση έφθασε στο 90% των επιπέδων προ πανδημίας, ενώ για την Wizz Air βρίσκεται στο 170%.

Ο κόσμος πληρώνει περισσότερα για τα ταξίδια λόγω και της ανόδου του πληθωρισμού.

Δεν νομίζω να έχει αλλάξει η συμπεριφορά των ταξιδιωτών, αφού θέλουν να ταξιδεύουν. Ωστόσο το οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο λόγω του πληθωρισμού.

Ερ.: Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Κύπριους ταξιδιώτες;

Aπ.: Η ζήτηση των κυπρίων για ταξίδια αφορά τόσο την Ευρώπη όσο και νέους προορισμούς όπως είναι η Μέση Ανατολή και χώρες του Κόλπου.

Ερ.: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο των αερομεταφορών;

Απ.: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ερ.: Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η εποχή των ταξιδιών με χαμηλά ναύλα πλησιάζει στο τέλος της λόγω των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων της αεροπορικής βιομηχανίας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τι να αναμένουμε όσον αφορά το κόστος των αεροπορικών ναύλων;

Απ.: Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε χαμηλό το κόστος παρά τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός.

Η βάση του 4ου αεροσκάφους στη Λάρνακα ενισχύει τη δέσμευση της αεροπορικής εταιρείας για μια περιβαλλοντικά συνειδητή επιχείρηση.

Η αεροπορική εταιρεία διαχειρίζεται έναν από τους νεότερους στόλους στον κόσμο με μέση ηλικία τα 4,6 έτη, επιτρέποντας στην Wizz Air να επιτύχει τη χαμηλότερη ετήσια ένταση άνθρακα το 2022, η οποία ανερχόταν σε 55,2 γραμμάρια μόνο ανά επιβάτη/χλμ.

Η Wizz Air εργάζεται συνεχώς σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης καυσίμων και άλλα έργα βιωσιμότητας.

Η Wizz Air είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος χειριστής του πιο βιώσιμου αεροσκάφους Airbus A321neo στην Ευρώπη.

Η αεροπορική εταιρεία διαθέτει στόλο αποκλειστικά Airbus A321neo στη Λάρνακα.

Το αεροσκάφος Airbus A321neo έχει 50% μειωμένες εκπομπές CO2 και ηχορύπανση και καίει 20% λιγότερο σε σύγκριση με προηγούμενα μοντέλα αεροσκαφών.