You are here

Α. Δημητριάδης: Έργα €8 δισ. με 6 χιλ. θέσεις εργασίας

31/07/2022 06:00

Η συνολική αξία των έργων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος ξεπερνά τα €8 δισ. αναφέρει σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης.

Σημειώνει ότι τα έργα αυτά κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και εκτέλεσης τους θα δημιουργήσουν πέραν των 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τονίζει ότι ο σύνδεσμος τάσσεται υπέρ της λελογισμένης ανάπτυξης της ιδιωτικής γης στην περιοχή Ακάμα, η οποία όμως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να προστατεύει και ν’ αναβαθμίζει το περιβάλλον.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Δημητριάδης καυτηριάζει και τις δαπανηρές και πολύπλοκες διαδικασίες μέχρι να εξασφαλίσει ένας επενδυτής τις απαιτούμενες άδειες για μεγάλα έργα, αλλά και τα κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης του στόχου για προσέλκυση επενδυτών και μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο.

Εξηγεί γιατί τα όσα έχουν προηγηθεί πριν την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προσπάθειες τους στο εξωτερικό και αναφέρεται στα μέτρα που εισηγείται ο σύνδεσμος για προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Η συνέντευξη

Ερ.: Ποια η θέση σας όσον αφορά το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, πιστεύετε ότι θα πρέπει να επιτραπεί αριθμός αναπτύξεων σε γεωργική γη και η δημιουργία νέας ζώνης ανάπτυξης;

Απ.: Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων υποστηρίζει και ορθώς, τη διατήρηση του δημόσιου πάρκου του Ακάμα. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί υπό άλλο πρίσμα είναι το ζήτημα της ιδιωτικής γης που υπάρχει στην περιοχή. Εκεί θα πρέπει να επιτραπεί μία λελογισμένη και σαφώς περιορισμένη ανάπτυξη ώστε να μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να επισκέπτεται τον Ακάμα, απολαμβάνοντας τη μοναδική του φύση, χωρίς να προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον. Αντίθετα, η ανάπτυξη πρέπει να είναι τέτοια που σε βάθος χρόνου όχι μόνο θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά θα το αναβαθμίζει.

Ερ.: Η ενεργειακή κρίση επηρέασε την προώθηση μεγάλων αναπτύξεων;

Απ.: Έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος υλοποίησης των μεγάλων έργων και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και πού θα σταματήσει αυτό. Όλη αυτή η αβεβαιότητα ως προς το κόστος προκαλεί κινδύνους σε σχέση με την υλοποίηση μεγάλων έργων, επηρεάζοντας σημαντικά την πορεία και την εξέλιξη των υφιστάμενων αλλά και την προώθηση νέων. Ως αντιστάθμισμα πρέπει να δοθούν τέτοια κίνητρα που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς και θα ισορροπήσουν όσο το δυνατόν γίνεται την κατάσταση.

Ερ.: Πόσα έργα του συνδέσμου έχουν καθηλωθεί λόγω της κατάργησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος και της αδυναμίας εξεύρεσης χρηματοδότησης;

Απ.: Κανένα έργο του συνδέσμου δεν έχει καθηλωθεί. Όλα προχωρούν κανονικά. Σαφώς και σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζονται μερικές καθυστερήσεις, ωστόσο κανένα έργο δεν έχει σταματήσει την πορεία του. Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων σε συνεργασία με πρέσβεις που βρίσκονται στην Κύπρο και στο εξωτερικό, προγραμματίσαμε μία σειρά επιχειρηματικών αποστολών σε Βιέννη και Τελ Αβίβ και σε άλλα επιχειρηματικά κέντρα, με σκοπό την προώθηση των μεγάλων αναπτύξεων για την εξεύρεση νέων κεφαλαίων.

Ερ.: Έχει κοστολογηθεί το ύψους της κάθε επένδυσης που για την ώρα παραμένει στα χαρτιά;

Απ.: Η συνολική αξία των έργων που εκπροσωπεί ο σύνδεσμος ξεπερνά τα €8 δισεκατομμύρια και αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε μετά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Ορισμένα από αυτά τα έργα έχουν υλοποιηθεί και λειτουργούν, άλλα είναι υπό υλοποίηση και άλλα είναι στο στάδιο σχεδιασμού. Η υλοποίηση των υπό ανέγερση και σχεδιαζόμενων έργων αναμένεται να δημιουργήσει πέραν των 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ερ.: Τα νέα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση σε ξένους επιχειρηματίες προκειμένου να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, πιστεύετε ότι θα πετύχουν το στόχο τους;

Απ.: Είναι μία αρχή, πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας. Δεν αρκούν μόνο τα φορολογικά κίνητρα για να μετεγκατασταθεί μια ξένη εταιρεία στην Κύπρο. Για να έρθουν αυτές οι επιχειρήσεις στη χώρα μας πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές: Ξενόφωνα σχολεία, χώρους διαμονής, εξειδικευμένα γραφεία και άλλα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δοθούν από το κράτος κίνητρα και κατευθυντήριες γραμμές ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώσει αυτές τις ελλείψεις υποδομών. Είναι γεγονός πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την Κύπρο, αλλά εάν δεν καλυφθούν αυτά τα κενά σε σχέση με τις ανάγκες, μια τέτοια προοπτική δεν θα είναι εφικτή.

Ερ.: Πόσο έχουν συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, μετά την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού σχεδίου;

Απ.: Τα όποια μέτρα ανακοινώνονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτα και καλοδεχούμενα. Ωστόσο δεν είναι αρκετά. Μετά την κατάργηση του ΚΕΠ, αλλά και τα όσα είχαν προηγηθεί, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ. Επιπλέον η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Για να αντιστραφεί όλο αυτό και να γίνει η Κύπρος ένας πραγματικά ανταγωνιστικός επενδυτικός προορισμός έναντι άλλων χωρών της Ευρώπης, πρέπει να δώσει περισσότερα κίνητρα ώστε να προσελκύσει αξιόλογους επενδυτές. Ένα βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ψήφιση της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μειώνοντας την γραφειοκρατία που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι άκρως αποτρεπτική. Επιπλέον πρέπει να δοθούν πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα που θα υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα μεγάλων αναπτύξεων.

Ερ.: Ως σύνδεσμος έχετε κάποιες εισηγήσεις για προσέλκυση νέων μεγάλων αναπτύξεων;

Απ.: Από τις αρχές του προηγούμενου έτους ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, είχαμε ετοιμάσει και αποστείλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα, με μία σειρά εισηγήσεων που θα αντιστάθμιζαν τις απώλειες από την κατάργηση του ΚΕΠ, όπως και τις επιπτώσεις από την πανδημία. Μεταξύ άλλων, στις εισηγήσεις μας προτείνουμε τη δημιουργία ελκυστικού FDI (Foreign Direct Investment) προγράμματος για προσέλκυση επενδύσεων και επανεκκίνηση της οικονομίας και μια σειρά μέτρων που θα ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και η γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης. Θεωρούμε επίσης σημαντικό η κυβέρνηση να προχωρήσει στη παραχώρηση φορολογικών κινήτρων ώστε σε συνδυασμό με τις απαραίτητες πολεοδομικές ρυθμίσεις ν’ αποκτήσουμε ως χώρα επιπλέον πλεονεκτήματα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται ανταγωνιστές μας στον τομέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Η αδειοδότηση μεγάλων αναπτύξεων είναι πολύπλοκη, δαπανηρή και χρονοβόρα.

Στην περίπτωση των γηπέδων γκολφ χορηγήθηκαν άδειες μετά την παρέλευση περίπου δέκα χρόνων με δεκάδες σελίδες όρους και προϋποθέσεις. Ποιος ξένος επενδυτής είναι διατεθειμένος να επενδύσει τα κεφάλαια του και ν’ αναμένει τόση μεγάλη περίοδο για να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια, να προβεί σε κατασκευαστικά έργα και να λειτουργήσει το επενδυτικό σχέδιο του, ουδείς θα έλεγα.

Γι’ αυτό το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμος» θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή και να εφαρμοστεί άμεσα.

Της Ηρώς Ευθυμίου