You are here

ΕΚ: Μέλημα μας η προστασία επενδυτών

22/01/2007 08:25
Του Σωκράτη Ιωακείμ

Μέλημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η προστασία των επενδυτών και όχι οι θεαματικές αυξήσεις που παρουσιάζονται το τελευταίο χρόνο στο κυπριακό χρηματιστήριο, οι οποίες εν μέρει δικαιολογούνται από το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες ήταν υποτιμημένες. Το μήνυμα αυτό στέλνει σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άκης Χατζηπιερής, ο οποίος συστήνει την προσοχή του κοινού σχετικά με τις επενδυτικές του επιλογές, καλώντας τους να εμπιστεύονται για τις συναλλαγές τους μόνο αδειούχους και έμπειρους χρηματιστηριακούς εκπροσώπους και όχι διάφορα παπαγαλάκια που διοχετεύουν πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ο κ. Χατζηπιερής εξηγεί επίσης γιατί η ΕΚ δεν προβαίνει το τελευταίο διάστημα σε ανακοινώσεις προς τους επενδυτές και αναφέρεται στα εναρμονιστικά νομοσχέδια που βρίσκονται προ των πυλών και που επηρεάζουν τον εποπτικό ρόλο της Αρχής. Σημειώνει επιπρόσθετα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα σε θέματα διαφορετικότητας στη νομοθεσία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Τέλος, αναφέρεται στο πρόγραμμα ενημέρωση των επενδυτών που θα ξεκινήσει σύντομα.

Ερ.:Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΚ, μόλις σε ένα χρόνο σημείωσε άνοδο 125%. Πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές;

Απ.:
Αυτό που λέμε πάντα στους επενδυτές, είναι να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους, να συμβουλεύονται ανθρώπους που είναι κατάλληλα καταρτισμένοι και έχουν πάρει άδεια να ασκούν το επάγγελμα του χρηματιστηριακού εκπροσώπου. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι να μην παρασύρονται από φήμες της αγοράς και από κάποια «παπαγαλάκια», που διοχετεύουν πληροφορίες.

Ερ.:Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως αντιμετωπίζει τη θεαματική αύξηση των τιμών που παρατηρείται;

Απ.:
Εμείς δεν θέλουμε να σχολιάσουμε την άνοδο των τιμών, καθώς όπως γνωρίζετε υπήρχαν και τιμές οι οποίες δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα, καθώς αρκετές εταιρείες τα τελευταία χρόνια ήταν υποτιμημένες. Τώρα, αν δικαιολογείται η άνοδος του 100% ή του 130% δεν μας απασχολεί γιατί μέλημα μας είναι η προστασία των επενδυτών.

Ερ.:Τους τελευταίους μήνες οι επενδυτές νιώθουν την απουσία της ΕΚ, αφού δεν προβαίνετε συχνά σε ανακοινώσεις για ενημέρωση του κοινού. Για ποιο λόγο ακολουθείτε αυτή την τακτική;

Απ.:
Κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος και πρέπει να το πούμε, είναι ότι η ΕΚ είναι επί καθημερινής βάσεως, κάνει πολλές έρευνες. Ξεκινώντας ή βλέποντας κάτι δεν συνεπάγεται ότι είναι μεμπτό. Άρα δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω και να σχολιάζουμε την οποιαδήποτε έρευνα που διεξάγουμε, γιατί πολύ πιθανόν αυτή η έρευνα να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ερ.:Με αυτή την τακτική όμως, δεν πάει περίπατο η διαφάνεια;

Απ.:
Διαφάνεια υπάρχει στις αποφάσεις μας, όταν ολοκληρώνεται μία έρευνα και ανακοινώνεται η απόφαση μας. Αντιλαμβάνεστε όμως τι σημαίνει τώρα αν πούμε πως αυτή τη στιγμή ερευνούμε ενδεχόμενη παράβαση από κάποιες εταιρείες και στο τέλος να αποδειχθεί ότι όλα έγιναν κανονικά. Εμείς, παρακολουθούμε στενά την αγορά και όταν κάτι χρήζει ανακοίνωσης προβαίνουμε στις ανάλογες ενέργειες.

Ερ.:Πόσες έρευνες εκκρεμούν ενώπιον της ΕΚ αυτή τη στιγμή;

Απ.:
Δεν είναι σωστό να μπούμε σε αριθμητικές λεπτομέρειες. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν αρκετά τμήματα που εποπτεύουν διάφορα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι εποπτεύουμε και τις χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί από εμάς. Άρα δεν εποπτεύουμε μόνο τις πράξεις των δημοσίων εταιρειών στην αγορά, αλλά και 60 τόσες ΕΠΕΥ.

Ερ.:Βγάλατε μία ανακοίνωση πριν από δύο μήνες για κάποιους οι οποίοι διοχετεύουν χρηματιστηριακές πληροφορίες μέσω των διαδικτιακών forums. Πείτε μας κάτι περισσότερο γι’ αυτό;

Απ.:
Υπήρχαν κάποιες καταγγελίες ενώπιον μας από επενδυτές, ότι κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες τις οποίες είχαν κατονομάσει χρησιμοποιούσαν τον όρο ότι είχαν άδεια από την ΕΚ για να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες κάτι το οποίο ήταν παράνομο. Εμείς προτρέπουμε τους επενδυτές να μπαίνουν στην ιστοσελίδα της ΕΚ για να βλέπουν ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να τους προσφέρουν επενδυτικές υπηρεσίες.

Ερ.:Μήπως όμως έτσι χάνεται το δάσος για το δέντρο; Δηλαδή τη χειραγώγηση της αγοράς την κάνουν κάποια παπαγαλάκια;

Απ.:
Πιστεύω πως όχι, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι όσο αυξάνονται οι όγκοι, όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με το ΧΑΚ, άρα επιβάλλεται να είναι προσεχτικοί και από τα παπαγαλάκια.

Ερ.:Έγινε η κοινή πλατφόρμα και εντούτοις βλέπουμε να υπάρχουν διαφορετικές νομοθεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα. Δεν είναι εύλογο να απορούν κάποιοι γιατί έγινε το έργο της κοινής πλατφόρμας;

Απ.:
Τα πάντα πλέον εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βασίζουμε στις ίδιες νομοθεσίες. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στον τομέα αυτό.

Ερ.:Υπάρχουν τώρα κάποια εναρμονιστικά νομοσχέδια ενώπιον σας;

Απ.:
Έρχεται σύντομα το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη διαφάνεια της αγοράς, το οποίο θα ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των δημοσίων εταιρειών, σχετικά με το πως θα παρέχεται η όσο το δυνατό καλύτερη και έγκαιρη πληροφόρηση των μετόχων τους. Έρχεται ο καινούριος νόμος περί εξαγορών, επίσης και νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών. Εκεί θα αλλάξουν πάρα πολλά, αφού θα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει στην Κύπρο το δικό του χρηματιστήριο.

Ερ.:Προγραμματίζετε όπως πληροφορούμαι πρόγραμμα ενημέρωσης των επενδυτών. Δώστε μας περισσότερες λεπτομέρειες.

Απ.:
Πλέον ενεργοποιείται έντονα αυτό το πρόγραμμα. Θα γίνει μια μεγάλη καμπάνια για το θέμα αυτό, η οποία θα περιλαμβάνει την έκδοση ενημερωτικού υλικού για τους επενδυτές, π.χ. για το τι πρέπει να προσέχουν από τις εξελίξεις που βρίσκονται ενώπιον τους. Στα πλάνα μας σε μελλοντικό στάδιο, αφού κάνουμε μια έρευνα αγοράς είναι και η ενημέρωση του επενδυτικού κοινού από το σχολείο. Θα συνεργαστούμε για το θέμα αυτό με τον Υπουργείο Παιδείας.