You are here

«Ενδείκνυται η ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας»

23/04/2003 16:14
Δηλώνει σε συνέντευξη του στη «SW» ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πάμπος Φιλιππίδης

Μιλά για τις ανάγκες και το «νέο πρόσωπο» της Υπηρεσίας στην ΕΕ


Η πλήρης «απεξάρτηση» και ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας από το υπουργείο Οικονομικών, τίθεται πλέον στο «τραπέζι» και μάλιστα εκ των πραγμάτων, αφού όπως επισημαίνει o Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Πάμπης Φιλιππίδης, το καθεστώς αυτό ισχύει στις πλείστες Στατιστικές Υπηρεσίες στις χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και στις νέες υπό ένταξη χώρες.

Διευκρινίζει πάντως, ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία της Στατιστικής Υπηρεσίας «αν και λειτουργεί κάτω από το ΥΠΟΙΚ» υπήρξε τυπικά και ουσιαστικά αυτόνομη και ανεξάρτητη τόσο σε τεχνικά θέματα, όσο και στην επιστημονική λειτουργία της.

Στην άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη «SW», ο κ. Φιλιππίδης αναφέρεται στην «μετά την ένταξη εποχή» της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία θα αλλάξει δραστικά το στατιστικό σύστημα της Κύπρου. Παράλληλα, σημειώνει την ανάγκη ενίσχυσης του υφιστάμενου προσωπικού. «Η υποστελέχωση της Υπηρεσίας δεν μας επιτρέπει να έχουμε την ιδεώδη εγκαιρότητα σε ορισμένα στοιχεία και αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας τόσο προς την ΕΕ αλλά και για όσα απορρέουν από το ρόλο μιας σύγχρονης Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «SW», ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, δίδονται πληροφορίες για την εναρμόνιση και το νέο ρόλο των στατιστικών δεδομένων της Κύπρου, τις σχέσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου με την αντίστοιχη υπηρεσία της ΕΕ «Eurostat», το μελλοντικό στάτους της Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς και για την αναβάθμιση, ή μάλλον για το σχεδιασμό της νέας ιστοσελίδας της Υπηρεσίας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Το «νέο πρόσωπο» εντός της ΕΕ

Ερ.: Τι αλλάζει στη Στατιστική Υπηρεσία με την ένταξη στην ΕΕ;

Απ.:
Η Στατιστική Υπηρεσία όπως είναι γνωστό έχει ως αποστολή την έγκυρη και έγκαιρη στατιστική πληροφόρηση δηλ. την παροχή ποιοτικών και χωρίς καθυστερήσεις δεδομένων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς κλπ).

Από το 1998 όμως που άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Στατιστική Υπηρεσία άρχισε ένα μαραθώνιο αφού ανέλαβε να εναρμονίσει το στατιστικό σύστημα της Κύπρου με το αντίστοιχο της ΕΕ δηλ. να προσαρμόσει τις μεθοδολογίες και τα συστήματα ταξινόμησης και να διεξάγει πάρα πολλές νέες έρευνες που απαιτεί η ΕΕ. Έτσι ώστε να γίνουν οι αλλαγές στα στατιστικά δρώμενα της Κύπρου λόγω της ένταξης το 2004 και της υποχρέωσής μας για πλήρη εναρμόνιση και προσαρμογή. Ο ρόλος της Στατιστικής Υπηρεσίας ήταν σημαντικός καθόλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθότι στήριξε με στατιστικά δεδομένα όλα σχεδόν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Με την ευρωπαϊκή μας πορεία αλλά και με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι αλλαγές που έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί είναι πάμπολλες τόσο στην παραγωγή νέων στοιχείων αλλά και στον τρόπο λειτουργίας, συντονισμού με άλλες Υπηρεσίες, επικοινωνίας και διάδοσης των στατιστικών πληροφοριών.

Ερ.: Μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε ορισμένες αλλαγές;

Απ.:

· Κατ’ αρχήν έχει αναθεωρηθεί ο περί Στατιστικής Νόμος με την ψήφιση του νέου Νόμου το 2000. Με το νέο νόμο δημιουργήθηκε Στατιστικό Συμβούλιο (11μελές συμβουλευτικό σώμα), υιοθετούνται οι αρχές που διέπουν την παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών, γίνεται πρόνοια για αυτόματη διενέργεια όλων των ερευνών που αποφασίζονται στην Ε.Ε., πρόνοια για τις υποχρεώσεις των ερευνητών και την εμπιστευτικότητα κλπ.
· Έχουν εναρμονιστεί τα συστήματα ταξινόμησης προϊόντων, δραστηριοτήτων, επαγγελμάτων.
· Γίνονται ή δρομολογούνται νέες έρευνες και μελέτες όπως π.χ.
- Νέες μεθοδολογίες για υπολογισμό του ΑΕΠ και παρουσίασης των οικονομικών λογαριασμών
- Τριμηνιαία στοιχεία της οικονομίας
- Έρευνα ανεργίας μέσω των νοικοκυριών
- Έρευνες για χρήση της πληροφορικής
- Καθιέρωση μηνιαίων δεικτών για τον τζίρο και παραγωγή επιχειρήσεων
- Έρευνα εργατικού κόστους
- Καταρτισμός μητρώου επιχειρήσεων
- Μηχανισμός Intrastat (στατιστικές ενδοκοινοτικού εμπορίου από δηλώσεις εμπορευομένων)
- Συνεχής έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης
- Έρευνες για την καινοτομία, περιβάλλον, πολιτισμό, κοινωνική προστασία
- Έρευνες για την υγεία του πληθυσμού και τις συνήθειες
- Ξένοι εργάτες
- Μητρώα γεωργών και ισοζύγια παραγωγής
- Τιμές και δείκτες ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης

Με την ενταξιακή πορεία και τις αυξημένες απαιτήσεις σε στοιχεία γίνεται αναβάθμιση και των τεχνολογιών μηχανογράφησης και πληροφορικής στη Στατιστική Υπηρεσία όπως π.χ. χρήση στατιστικών πακέτων, ηλεκτρονικές εκδόσεις, δημιουργία βάσεων δεδομένων, χρήση φορητών Η/Υ σε έρευνες, σύνδεση με άλλα τοπικά δίκτυα και βάσεις δεδομένων εξωτερικού, βελτίωση των υπηρεσιών της ιστοσελίδας της Στατιστικής Υπηρεσίας κ.ά.

Ερ.: Να συγκεκριμενοποιήσουμε τις έρευνες αυτές. Οι περισσότερες των οποίων, όπως αντιλαμβάνομαι, είναι στα πλαίσια της εναρμόνισης με την ΕΕ και αφορούν είτε νέες στατιστικές αναλύσεις, είτε μια νέα μεθοδολογία για ορισμένες από τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες στατιστικές έρευνες. Για παράδειγμα ας ξεκινήσουμε από τις «νέες μεθοδολογίες για απολογισμό του ΑΕΠ και παρουσίασης των οικονομικών λογαριασμών».

Απ.:
Με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικονομικών Λογαριασμών της ΕΕ (του 1995) γίνεται τόσο η ταξινόμηση της οικονομίας, όσο και οι μέθοδοι και οι έννοιες που ακολουθούνται με κάποια διαφορετικότητα σε σχέση με αυτό που εμείς είμαστε μέχρι σήμερα «συνηθισμένοι»: Αφού τώρα ακολουθούμε το Σύστημα των Εθνικών Λογαριασμών των Ηνωμένων Εθνών, όπως και όλες οι χώρες παγκοσμίως, ώστε τα στοιχεία να έχουν κοινό παρονομαστή και να είναι συγκρίσιμα.

Με την ένταξη λοιπόν θα ακολουθούμε το ευρωπαϊκό σύστημα που έχει αποκλίσεις από το αντίστοιχο των ΗΕ όπως πχ. υπάρχει πρόνοια σύμφωνα με την οποία στους παραδοσιακούς τομείς (γεωργία, βιομηχανία, εμπόριο, μεταφορές, τράπεζες) η οικονομία χωρίζεται σε θεσμικούς τομείς: (1) χρηματοδοτικοί οργανισμοί (ασφάλεια-τράπεζες) (2) μη χρηματοδοτικοί (επιχειρήσεις) (3) κυβέρνηση (4) νοικοκυριά.

Ερ.: Για τα τριμηνιαία στοιχεία της οικονομίας;

Απ:
Μέχρι πέρσι καταρτίζαμε ετήσιους οικονομικούς λογαριασμούς για τα εισοδήματα. Με την τριμηνιαία έκθεση στόχος είναι η βραχυπρόθεσμή παρακολούθηση των εξελίξεων, ώστε με βάση κάποιους δείκτες (τουρισμός, άδειες οικοδομής, βιομηχανική παραγωγή κ.ο.κ.) οι οποίοι είναι ενδεικτικοί της απόδοσης του κάθε τομέα, θα μπαίνουν σε κάποιο «μοντέλο» και στην συνέχεια θα καταρτίζονται οι τριμηνιαίοι αριθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Ερ.: Η έρευνα ανεργίας μέσω των νοικοκυριών αποτελεί μια καινοτομία στις έρευνες της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Απ.:
Όντως έτσι είναι, αποτελεί μια ευρωπαϊκή μέθοδο η οποία διεξάγεται με βάση Κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο, τα στοιχεία για τους ανέργους αντί να λαμβάνονται μόνο από τα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία εξευρέσεως εργασίας, θα διεξάγουμε επί τόπου έρευνα στα νοικοκυριά με ένα δείγμα 3.000.

Ερ.: Θα είναι σε ετήσια βάση η έρευνα;

Απ.:
Την ξεκινήσαμε σε ετήσια βάση αλλά η ΕΕ ζητά να διεξάγεται και για τα τέσσερα τρίμηνα του χρόνου. Ωστόσο λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούμε ως Στατιστική Υπηρεσία να υλοποιήσουμε αυτή τη στιγμή το στόχο της ΕΕ.

Ερ.: Υπάρχουν διαφορές στα στοιχεία μεταξύ των δύο ερευνών, τα οποία εντοπίζεται;

Απ.:
Ναι. Για παράδειγμα εάν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι γύρω στο 3,5%, οι άνεργοι μέσω της έρευνας των νοικοκυριών φθάνουν στο 4%. Ωστόσο πρέπει να πω ότι το μέτρο σύγκρισης για την ΕΕ είναι μέσα από τα στοιχεία αυτής της έρευνας νοικοκυριών και όχι από τα στοιχεία των εγγεγραμμένων ανέργων.

Ερ.: Και ο καταρτισμός του μητρώου επιχειρήσεων;

Απ.:
Σύμφωνα με την ΕΕ το μητρώο θα χρησιμοποιείτε ως πλαίσιο για τις μετέπειτα έρευνες και θα περιέχει πληροφορίες για την απασχόληση κάθε επιχείρησης, των τζίρο κ.ο.κ. Στην συνέχεια δημιουργείται ο μηχανισμός ενημέρωσης του μητρώου είτε για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, είτε για αυτές που δημιουργούνται. Δεν πρόκειται για ένα κατάλογο που περιέχει απλώς ονόματα επιχειρήσεων, διευθύνσεις και τηλέφωνα, αλλά ένα συνεχώς ενημερωμένο Μητρώο. Με βάση την γενική απογραφή επιχειρήσεων που έγινε το 2000, υπήρχαν 65.000 επιχειρήσεις στην Κύπρο (από βιομηχανίες, καταστήματα μέχρι ταξιτζήδες).

Ερ.: Τι ακριβώς είναι ο μηχανισμός Intracpat;

Απ.:
Μέχρι σήμερα για τις στατιστικές που αφορούσαν εισαγωγές και εξαγωγές αξιοποιούνταν τα σχετικά τελωνιακά έντυπα (είδος εμπορεύματος, αξία, χώρα προέλευσης). Τα τελωνιακά έντυπα θα ισχύουν πλέον μόνο στο εμπόριο των χωρών μελών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες. Με την κατάργηση λοιπόν των τελωνιακών εντύπων θα εφαρμόζεται η μέθοδος intracpat (Intra Community Trade Statistic) για το ευρωκοινοτικό εμπόριο: Το οποίο θα βασίζεται πλέον στις μηνιαίες δηλώσεις των εμπορευομένων. Δηλ. ο εισαγωγέας / εξαγωγέας θα έχει την υποχρέωση κάθε φορά να συμπληρώνει το σχετικό έντυπο. Αυτόν τον μηχανισμό του intracpat τον προωθούμε σε συνεργασία με τον ΦΠΑ, που είναι η υπηρεσία που θα έχει την ευθύνη να συγκεντρώνει τις δηλώσεις και μετά από τους σχετικούς ελέγχους και το ξεκαθάρισμα θα αποστέλλονται στην Στατιστική Υπηρεσία για επεξεργασία των στοιχείων.

Ερ.: Ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα για τα μητρώα γεωργών και ισοζύγια παραγωγής.

Απ.:
Προγραμματίζουμε γενική απογραφή γεωργίας το 2003. Στην έρευνα θα καταγραφούν όλες οι γεωργικές μονάδες στην Κύπρο και στην συνέχεια θα καταρτιστούν διάφορα μητρώα ( εσπεριδοκαλλιεργητών, αμπελοκαλλιεργητών, σιτοκαλλιεργητών, κ.ο.κ.), πάντα για στατιστικούς σκοπούς. Τα ισοζύγια παραγωγής και χρήσεως ζητούνται ως μέρος των στατιστικών στοιχείων, δηλαδή από την παραγωγή, την διάθεση μέχρι και το που καταναλώνεται η παραγωγή.


Οι σχέσεις Στατιστικής Υπηρεσίας και Eurostat

Ερ.: Ποιες οι σχέσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας με τη Eurostat;

Απ.:
Οι πρώτες επαφές με τη Eurostat (Statistical Office of the European Communities) έγιναν το 1993 με επίσκεψη γνωριμίας σε όλες τις Διευθύνσεις της στο Λουξεμβούργο. Από το 1998 συμμετέχουμε σε 100-120 ομάδες εργασίας και σεμινάρια που οργανώνονται για τεχνικά θέματα ενώ η συνεργασία με Λειτουργούς των διαφόρων τομέων της Eurostat είναι καθημερινή, με ανταλλαγές στοιχείων και ενημέρωσης και συνεννοήσεις για τεχνικά θέματα. Η Στατιστική Υπηρεσία συμμετέχει σε προγράμματα που οργανώνει η Eurostat στα πλαίσια της υποβοήθησης της εναρμόνισης των υπό ένταξη χωρών και συχνά δεχόμαστε αποστολές αξιωματούχων της Eurostat και εκπροσώπων Στατιστικών Γραφείων χωρών της Ε.Ε. για συζήτηση και αξιολόγηση των πρακτικών που ακολουθούνται.

Ερ.: Πόσα άτομα εργοδοτεί η Στατιστική Υπηρεσία; Ανταποκρίνεται η στελέχωση στις τρέχουσες υποχρεώσεις;

Απ.: Στη Στατιστική Υπηρεσία απασχολούνται γύρω στα 115 άτομα σε μόνιμη βάση, από τα οποία 85 σε θέσεις Στατιστικής ενώ οι υπόλοιποι σε θέσεις γραμματειακού προσωπικού. Προσλαμβάνεται επίσης κάθε χρόνο αριθμός εκτάκτων για τη διεξαγωγή ερευνών.

Με την υφιστάμενη στελέχωση αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας τόσο προς την Ε.Ε. αλλά και για όσα απορρέουν από το ρόλο μιας σύγχρονης Στατιστικής Υπηρεσίας. Με οποιεσδήποτε αναλογίες συγκριθεί ο αριθμός προσωπικού στη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου με άλλες χώρες είναι πολύ ανεπαρκής για να μπορεί να φέρει εις πέρας τόσο μεγάλο έργο. Πολλές στατιστικές αναλύσεις και μελέτες χρειάζονται τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων για να γίνουν, είτε αυτές αφορούν μεγάλες χώρες είτε μικρές. Η διαπίστωση αυτή έγινε αντιληπτή και έχουν προταθεί πριν ένα και πλέον χρόνο περί τις 32 νέες θέσεις για τη Στατιστική Υπηρεσία. Θα ήθελα όμως να παρατηρήσω ότι η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα εκκρεμότητα στην τελική έγκριση των θέσεων αυτών έχει ήδη επιφέρει καθυστερήσεις στην εναρμόνιση με κατά καιρούς επικρίσεις για την Υπηρεσία, παρά την σημαντική πρόοδο που επιτελέστηκε από το υφιστάμενο προσωπικό, κάτι που τεκμηριώνεται και από τις εκθέσεις της Ε.Ε.

Περί καθυστερήσεων ο λόγος

Ερ.: Η Στατιστική Υπηρεσία πράγματι επικρίνεται κάποτε από τα Κυπριακά ΜΜΕ αλλά και ξένους αναλυτές για καθυστερήσεις στην έκδοση στοιχείων. Πώς είναι η κατάσταση με τους τρέχοντες δείκτες;

Απ.:
Όπως ανέφερα και προηγουμένως η υποστελέχωση της Υπηρεσίας δεν μας επιτρέπει να έχουμε την ιδεώδη εγκαιρότητα σε ορισμένα στοιχεία, αλλά μερικές φορές πιστεύω ότι είναι και αδικαιολόγητες οι επικρίσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν εξαρτάται απόλυτα από τη Στατιστική Υπηρεσία η ετοιμασία των στοιχείων αλλά από άλλα Τμήματα και επιχειρήσεις που παρέχουν τα στατιστικά. Οπωσδήποτε καταβάλλονται προσπάθειες για συνεχή βελτίωση της εγκαιρότητας των στοιχείων και είναι ένα θέμα στο οποίο δίδουμε μεγάλη σημασία και προτεραιότητα. Σε ότι αφορά τους βραχυπρόθεσμους δείκτες άρχισαν να καθιερώνονται συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που θα ικανοποιούν τους χρήστες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Παραδείγματα των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί είναι:

Πληθωρισμός: Δημοσιοποίηση την πρώτη Πέμπτη του μήνα που ακολουθεί
Ανεργία: 15 μέρες μετά το μήνα αναφοράς
Τουρισμός: 15-17 μέρες μετά το μήνα αναφοράς
Λιανικές Πωλήσεις: 45-50 μέρες μετά το μήνα αναφοράς
Εγγραφές οχημάτων: 5-10 μέρες μετά το μήνα αναφοράς
Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής: 50 μέρες μετά το μήνα αναφοράς
ΑΕΠ (τριμηνιαία στοιχεία): 60-70 μέρες μετά το τρίμηνο αναφοράς

Τα πιο πάνω χρονικά περιθώρια όχι μόνο συνάδουν με τις απαιτήσεις της Eurostat αλλά ορισμένα από αυτά είναι πιο έγκαιρα από πολλές άλλες χώρες.

Η νέα ιστοσελίδα

Ερ.: Πληροφορούμαστε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο ανασχεδιασμός της ιστοσελίδας της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τι νέο θα προσφέρετε μέσω του διαδικτύου;

Απ.:
Οι νέες ιστοσελίδες της Υπηρεσίας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, υπολογίζεται να λειτουργήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου 2003. Επιπρόσθετα από την περιγραφή και δομή της Υπηρεσίας, τα στατιστικά έχουν επαναταξινομηθεί σε 10 θεματικές κατηγορίες, (τρέχοντα και διαχρονικά στοιχεία), θα υπάρχουν σύνδεσμοι σε ιστοσελίδες άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών, θα υπάρχει χάρτης πλοήγησης, αλλά οι καινοτομίες που πιστεύουμε ότι θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στους χρήστες αφορούν τις πιο κάτω υπηρεσίες:

· υπηρεσία ειδοποίησης (alert): δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης του χρήση μέσω e-mail για την προσθήκη νέων στοιχείων που τον ενδιαφέρουν
· ημερολόγιο ανακοινώσεων: καθιέρωση ημερολογίου δημοσιοποίησης οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, πιθανόν σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση
· παραγγελίες online: ενημέρωση για το κόστος και παραγγελία για αγορά εκδόσεων μέσω διαδικτύου

Ευελπιστούμε να καταστήσουμε τις ιστοσελίδες της Στατιστικής Υπηρεσίας ως κύρια πηγή έγκαιρης στατιστικής πληροφόρησης.

Ερ.: Κατά καιρούς μερικοί τεχνοκράτες της Υπηρεσίας σας αναφέρουν σε δημοσιογράφους ότι ορισμένα στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν πριν τα δει ο Υπουργός. Αληθεύει αυτό και είναι συνήθης πρακτική στην Ευρώπη;

Απ.:
Αυτό ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας δημοσιοποιούνται μόλις ετοιμαστούν, με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, μέσω των ιστοσελίδων της Υπηρεσίας και μέσω εκδόσεων. Ο περί Στατιστικής Νόμος προνοεί για τη διάδοση των στατιστικών κατά τρόπο ώστε όλοι οι χρήστες να έχουν ίση και ταυτόχρονη πρόσβαση σ’ αυτά, και η Στατιστική Υπηρεσία τηρεί αυτή την αρχή. Η ερώτηση σας αυτή μου δίδει την ευκαιρία να αναφέρω και πάλιν ότι με την προγραμματισμένη σύντομα καθιέρωση ημερολογίου ανακοινώσεων όλοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια μέρα θα δημοσιοποιούνται τα διάφορα στοιχεία και ίσως καθιερωθούν και συγκεκριμένες ώρες ανακοίνωσης τους όπως περίπου συμβαίνει σε ανεπτυγμένες χώρες. Θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι σε κάποιες περιπτώσεις, και αυτό συμβαίνει πιστεύω παντού, είναι φυσιολογικό να ενημερώνεται π.χ. ο Υπουργός Οικονομικών για τον πληθωρισμό την ίδια μέρα που δίδεται στη δημοσιότητα έτσι ώστε να μην περιμένει να το πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ.

Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία

Ερ.: Πώς βλέπετε κ. Φιλιππίδη το ενδεχόμενο να καταστεί ανεξάρτητη η Στατιστική Υπηρεσία, δηλ. να μην ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών;

Απ.:
Παρόλο που δεν συζητήθηκε σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο μέχρι τώρα, εντούτοις με την ένταξη στην Ε.Ε. και με βάση το καθεστώς ανεξαρτησίας που έχουν οι πλείστες Στατιστικές Υπηρεσίες στις χώρες μέλη αλλά και στις νέες υπό ένταξη χώρες, ίσως να ενδείκνυται να εξεταστεί το μελλοντικό στάτους και της δικής μας Υπηρεσίας. Η Στατιστική Υπηρεσία αν και λειτουργεί κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί φυσικά την αυτονομία της σε τεχνικά θέματα και την επιστημονική ανεξαρτησίας της, και ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αμεροληψία και η αξιοπιστία οποιασδήποτε έρευνας ή τα στοιχεία που καταρτίζονται.