You are here

Φ. Λάρκος, Crowdbase: Επενδύσεις σε startups για υγιή οικονομία

19/11/2022 06:00

Η χρηματοδότηση νέων ιδεών και επιχειρήσεων, είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγιούς και αναπτυσσόμενης οικονομίας, αναφέρει σε συνέντευξή του στη StockWatch ο Φρίξος Λάρκος, Founder και CEO της Crowdbase, της πρώτης πλατφόρμας επενδυτικού crowdfunding στην Κύπρο.

Η Crowdbase πρόσφατα παρουσίασε τρεις διαφορετικές επενδυτικές ευκαιρίες με δραστηριότητες στον τουρισμό, υπηρεσίες ευεξίας/ ομορφιάς και μικροδάνεια, στοχεύοντας στην επιμόρφωση του κοινού για την καινοτομία και τις επενδύσεις και στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου μέσα από τη χρηματοδότηση των startups και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Λάρκος εξηγεί γιατί η χρηματοδότηση σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και έργα ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, είναι σημαντικά για το κυπριακό επιχειρηματικό οικοσύστημα και πως η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας.

Ακόμη, η εταιρεία ευελπιστεί σε περαιτέρω στενές σχέσεις με τους κρατικούς φορείς, ώστε να λυθούν τα όποια κοινά προβλήματα και στόχοι, ενώ εξηγεί ότι μέσω νέων καινοτόμων επιχειρήσεων , δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στον τόπο, δίνοντας αξία στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας για την υφιστάμενη οικονομική κρίση, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο κ. Λάρκος αναφέρει σε σχέση με τις επενδυτικές ευκαιρίες μικροδανείων που προσφέρονται, πως αναμένεται ενδιαφέρον από επιχειρήσεις αλλά και καταθέτες, εξαιτίας και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον founder και CEO της Crowdbase, οι Κύπριοι αναζητούν την εξειδικευμένη χρήση της τεχνολογίας για να διευκολύνουν τους πελάτες τους, ενώ αναμένεται ο τομέας της τεχνολογίας να είναι ο δημοφιλέστερος στην πλατφόρμα.

Η συνέντευξη

Ερ.: Λίγα λόγια για την Crowdbase.

Απ.: Η Crowdbase είναι η πρώτη πλατφόρμα επενδυτικού crowdfunding στην Κύπρο, με άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να προσφέρει επενδυτικές υπηρεσίες. Η εταιρεία έχει συνιδρυθεί από τον Φρίξο Λάρκο, Διευθύνων Σύμβουλο και τον Δανιήλ Κουδουνά, Γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας. Η αρχική ιδέα είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2020 και πήρε την άδεια λειτουργίας της τον Ιανουάριο του 2022.

Νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επίσης και έργα ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας με κοινωνικό αντίκτυπο, έχουν πλέον στα χέρια τους ακόμη μια επιλογή χρηματοδότησης, είτε ψάχνουν επενδυτές ιδίου κεφαλαίου, είτε χρέους. Αφ’ ετέρου, οι μικροεπενδυτές μπορούν να επενδύσουν σε οποιαδήποτε καμπάνια μέσω της πλατφόρμας, με ελάχιστο ποσό επένδυσης τα €100 σε συγκεκριμένες καμπάνιες.

Ερ.: Ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας στον τομέα των startups;

Απ.: Οι στόχοι της Crowdbase συμπεριλαμβάνουν τη βοήθεια στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου, μέσα από τη χρηματοδότηση των startups και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιμόρφωση του κοινού για την καινοτομία και τις επενδύσεις, και συνεπώς την περιπλοκή του κοινού στο οικοσύστημα μέσω των επενδύσεων τους σε αυτές τις εταιρείες.

Όραμα μας, όπως και για πολλούς άλλους συμμετέχοντες, είναι η Κύπρος μας να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας στην περιοχή.

Ερ.: Ποια η συνεργασία με τους κρατικούς φορείς και εάν δεν υπάρχει, σε τι ευελπιστείτε;

Απ.: Μέχρι τώρα έχουμε πολύ καλές σχέσεις με κρατικούς φορείς όπως το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και με άλλους σημαντικούς φορείς όπως το ΚΕΒΕ, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Η συνεργασία μας, προς το παρόν, είναι στην ανταλλαγή ιδεών αλλά ευελπιστούμε στην ανάπτυξη πιο στενών συνεργασιών για την επίλυση κοινών μας προβλημάτων και στόχων.

Ερ.: Πρόσφατα, παρουσιάσατε τρεις επενδυτικές ευκαιρίες με δραστηριότητες στον τουρισμό, υπηρεσίες ευεξίας/ ομορφιάς και μικροδάνεια. Τι αναμένεται να προσφέρουν τέτοιου είδους ευκαιρίες, στην οικονομία του τόπου μακροπρόθεσμα;

Απ.: Πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση νέων ιδεών και επιχειρήσεων είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγιούς και αναπτυσσόμενης οικονομίας. Μέσα από την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, η οποία δεν είναι εφικτή χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να προωθήσουμε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μακροπρόθεσμα ευελπιστούμε να ενθαρρύνουμε και άλλους νέους, να πάρουν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν κάτι νέο και καινοτόμο, το οποίο θα μπορεί να δημιουργήσει αξία για τους ντόπιους καταναλωτές ή/και επιχειρήσεις.

Ερ.: Ποια η διαδικασία συμμετοχής μίας startup επιχείρησης στην Crowdbase, ώστε να τύχει χρηματοδότησης και ποια τα κριτήρια, εάν υπάρχουν;

Απ.: Η Crowdbase δεν έχει κάποια σταθερά κριτήρια για την επιλογή των εταιρειών αλλά εξετάζει την κάθε μία με ξεχωριστά κριτήρια, ανάλογα με τον τομέα αλλά και το στάδιο ανάπτυξης της κάθε εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα όμως, η ομάδα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην καινοτομία αλλά και στην βιωσιμότητα της ιδέας.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι αρκετά απλή, εφόσον μια εταιρεία μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα μας και να κάνει μια αρχική αίτηση για καμπάνια προσφέροντας κάποια βασικά στοιχεία όπως το όνομά της, ιστοσελίδα, μικρή περιγραφή και το ποσό που επιθυμεί να μαζέψει από το πλήθος.

Ερ.: Σε ποιους άλλους τομείς αναμένεται να επεκτείνετε τις επενδυτικές ευκαιρίες στα επόμενα χρόνια;

Απ.: Η Crowdbase θα εστιαστεί σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας εφόσον πιστεύουμε ότι το υφιστάμενο πρόβλημα χρηματοδότησης επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία. Ωστόσο, η Κύπρος έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς, άρα αναμένουμε τις ερχόμενες ευκαιρίες να εστιάζονται γύρω από αυτούς, χωρίς να κλείνουμε την πόρτα σε άλλες ευκαιρίες.

Ερ.: Αναμένεται ζήτηση για τις επενδυτικές ευκαιρίες μικροδανείων, εν μέσω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης και του υψηλού πληθωρισμού;

Απ.: Πιστεύουμε ότι πολλοί επενδυτές αλλά και καταθέτες, θα ενδιαφερθούν για τα προϊόντα μικροδανείων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων. Αντί κάποιος να κρατάει όλα του τα χρήματα στην τράπεζα όπου παίρνει ένα μηδενικό επιτόκιο, θα μπορούσε να επενδύσει ένα ποσοστό των χρημάτων του και να απολαμβάνει ένα τόκο μεταξύ 4.5% και 5.5%.

Επίσης, έχοντας υπόψη μας το πρόβλημα του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, έχουμε δημιουργήσει τη δομή των ομολόγων για να αλλάζει το επιτόκιο αναλόγως με την αγορά, συγκεκριμένα βασισμένο στο δωδεκάμηνο EURIBOR.

Ερ.: Ποιος τομέας από τους τρεις που έχετε πρόσφατα παρουσιάσει, θεωρείται ότι θα είναι ο δημοφιλέστερος και γιατί;

Απ.: Μέσω από τα σχόλια που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής, βλέπουμε πολύ ενδιαφέρον και για τους τρείς τομείς. Το δημοφιλέστερο χαρακτηριστικό το οποίο είναι υφιστάμενο και στις τρεις μας καμπάνιες είναι η εξειδικευμένη χρήση της τεχνολογίας για να ευκολύνουν τους πελάτες τους. Με την προώθηση της τεχνολογίας από την κυβέρνηση, αλλά και από τη ζήτηση της αγοράς, αναμένουμε ότι ο τομέας της τεχνολογίας θα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τομείς στην πλατφόρμα μας. Επίσης, η τεχνολογία επιτρέπει σε εταιρείες να αναπτυχθούνε και να μεγαλώσουν πολύ πιο γρήγορα, εφόσον μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παγκόσμια με ελάχιστη επένδυση.

Της Μαρίας Κυριακίδου