You are here

Φ. Σαββίδης: Επείγει το συνταξιοδοτικό

11/04/2011 08:54
Μονόδρομο για την επιβίωση της Cyta αποτελεί η ρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η ανάπτυξη της στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο CEO της Cyta Φώτης Σαββίδης, αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ημικρατικός οργανισμός το 2011 και σταχυολογεί τις προοπτικές που δημιουργεί η επέκταση της Cyta στην Ελλάδα. Μιλά επίσης για το ταμείο συντάξεως των υπαλλήλων της Cyta, τις επενδύσεις στα ακίνητα και για την προοπτική επένδυσης σε κρατικά ομόλογα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Ερ: Το 2010 η Cyta είχε βρεθεί στο στόχαστρο λόγω των αντιπαραθέσεων στο διοικητικό της συμβούλιο. Σας προβλημάτισε ο ντόρος που έγινε για τον οργανισμό;

Απ.:
Μετά τον επαναδιορισμό από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, τα πράγματα επανήλθαν στην ομαλότητα.

Η επίπτωση ήταν μόνο την περίοδο που έγιναν τα γεγονότα και το σάλο που δημιουργήθηκε ο οποίος πιστεύω ήταν κάπως υπερβολικός.

Τώρα όμως τα πράγματα επανήλθαν σε πλήρη ομαλότητα.

Ερ: Η Cyta έχει μάθει κάτι από αυτή την υπόθεση;

Απ.:
Εάν μιλάτε κάτι για το διοικητικό συμβούλιο, δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους του.

Εκτιμώ ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει παραδειγματιστεί από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Προϋπολογισμός 2011

Ερ: Παρά τη μείωση των εσόδων, οι δαπάνες αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς. Δεν είναι πρόκληση σε καιρό κρίσης να αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό οι δαπάνες;

Απ.:
Τα έξοδα μας έχουν περιοριστεί στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου.

Πρέπει όμως να εξηγήσουμε ότι οι προϋπολογισμοί των οργανισμών δημοσίου δικαίου είναι προϋπολογισμοί δαπανών άρα δεν μπορείς να πέφτεις έξω στις δαπάνες και να φέρνεις συνεχώς συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς.

Εντούτοις καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την κατ’ αρχήν πρόβλεψη.

Στους προϋπολογισμούς υπάρχει το αναπτυξιακό κομμάτι και το κομμάτι των λειτουργικών εξόδων που περιλαμβάνει τις δαπάνες προσωπικού, συντήρηση εξοπλισμού, ηλεκτρικό και λοιπά. Αυτά υπολογίζονται με μεγάλη ακρίβεια.

Τα αναπτυξιακά κονδύλια, όχι και τόσο. Βέβαια στα έξοδα του έτους μπαίνουν μόνο οι αποσβέσεις των αναπτυξιακών έργων άρα και εκεί αν πέσεις έξω μερικά εκατομμύρια δεν θα έχεις επίπτωση στα αποτελέσματα του έτους.

Επαναλαμβάνω όμως ότι είναι προϋπολογισμός δαπανών γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δαπάνες μας.

Όσον αφορά τα έσοδα γίνονται με βάση εκτιμήσεις βασιζόμενες στις τάσεις της αγοράς, δηλαδή το τι έγινε τον προηγούμενο χρόνο και τι αναμένουμε τον επόμενο.

Βέβαια σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να περιμένει κανείς και πολλά πράγματα.

Παρά ταύτα το 2010 έκλεισε καλύτερα από πλευράς κερδών από το 2009 και ελπίζουμε το 2011 ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας όσον αφορά τα πλεονάσματα και κέρδη.

Ερ: Αναμένετε ότι τα κέρδη σας το 2011 θα μειωθούν στα €60 εκ. από €87 εκ. το 2010. Στον προϋπολογισμό τα έξοδα σας αυξάνονται από €425 εκ. σε €473 εκ.

Απ.:
Όχι, δεν αυξάνονται. Η διαφορά οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο παρουσιάσεις των οικονομικών λογαριασμών.

Παλιά είχαμε το σχέδιο συντάξεων χωριστά από τους λογαριασμούς. Τώρα οι αποδόσεις των ταμείων του σχεδίου συντάξεων μπαίνουν ως έσοδα και οι υποχρεώσεις μπαίνουν ως έξοδα.

Κάποια έξοδα επίσης – γύρω στα €40 εκ. το χρόνο – τα χρεώναμε σε οργανισμούς του εξωτερικού με τους οποίους συνεργαζόμαστε στο θέμα της εμπορικής κίνησης.

Ερ: Αναμένετε μείωση στα έσοδα. Γιατί;

Απ.:
Λόγω των επιπτώσεων της κρίσης στον τουριστικό και στον κατασκευαστικό τομέα, μειώθηκαν σημαντικά οι κλήσεις εξωτερικού.

Επίσης μειώθηκαν και λόγω της εισδοχής άλλων μορφών επικοινωνίας όπως το Skype, για παράδειγμα, που επηρεάζουν όλους τους οργανισμούς.

Δεν πρέπει να παραβλέπονται επίσης και οι επιπτώσεις από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Ευτυχώς βέβαια αυξάνεται κάπως και η πίτα της κινητής τηλεφωνίας άρα σε απολύτους αριθμούς δεν χάνουμε εκτός από τη σταθερή επικοινωνία που σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε σχεδόν ο καλύτερος οργανισμός, δηλαδή χάνουμε το πιο λίγο σε σχέση με όλη την Ευρώπη.

Μονόδρομος το συνταξιοδοτικό

Ερ: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το συνταξιοδοτικό. Τελικά τα βρήκατε με τη συντεχνία για αλλαγή στις συντάξεις των υπαλλήλων;

Απ.:
Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνήσαμε. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να συνεχίσουμε τη διαβούλευση με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν στη βάση των συγκεκριμένων προτάσεων που υπέβαλε η Αρχή και οι οποίες διαφοροποιούν το υφιστάμενο σύστημα των καθορισμένων ωφελημάτων.

Σήμερα παίρνει σύνταξη ένας υπάλληλος της Cyta με βάση τον τελευταίο του μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας του, ενώ με το νέο σύστημα θα είναι με βάση καθορισμένων συνεισφορών του εργοδότη και του υπαλλήλου.

Ερ: Θα αναμένετε να ρυθμιστούν οι συντάξεις του δημοσίου προτού προχωρήσετε με τις δικές σας;

Απ.:
Όχι εμείς δεν θέλουμε να περιμένουμε διότι μιλήσαμε προηγουμένως για αύξηση εξόδων και μείωση εσόδων.

Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα θα έχει επίπτωση στα οικονομικά του οργανισμού μακροπρόθεσμα.

Στα πρώτα χρόνια μπορεί να μην είναι τόσα πολλά τα οφέλη αλλά μακροπρόθεσμα θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του οργανισμού.

Μιλούμε για €750 εκ. μέχρι να φύγει ο τελευταίος υπάλληλος της Cyta με το υφιστάμενο σχέδιο, συν από εκεί και πέρα €30 εκ. το χρόνο όφελος.

Ερ: Έχετε θέσει χρονοδιάγραμμα;

Απ.:
Εγώ λέω και αύριο αν συμφωνούσαμε θα ήταν το βέλτιστο για μας. Αναμένω από μέρα σε μέρα να απαντήσουν οι συντεχνίες.

Προσωπικό

Ερ: Πόσο κόσμο εργοδοτεί σήμερα η Cyta;

Απ.:
Είμαστε 2300 περίπου μόνιμο προσωπικό και 500 άτομα ημερομίσθιοι και μερικής απασχόλησης.

Ερ: Χρειάζονται όλοι οι υπάλληλοι της Cyta σήμερα;

Απ.:
Θα μπορούσαν να φύγουν 200 και να προσληφθούν στη θέση τους άλλοι 200 σε διαφορετικές ειδικότητες.

Ερ: Εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα βλέπεται τη Cyta να αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα;

Απ.:
Ο λόγος που υπάρχει το πρόβλημα είναι διότι δεν δικαιούμαστε να ξεχωρίσουμε το κόστος του συνταξιοδοτικού με το κόστος του εργατικού και δυστυχώς μπαίνει μέσα στους λογαριασμούς μας.

Ως εκ τούτου, λαμβάνεται υπόψη στο κοστολογικό σύστημα το οποίο λαμβάνει υπόψη ο ρυθμιστής για να καθορίσει τέλη.

Άρα μετακυλίεται η όποια αύξηση του κόστους από το συνταξιοδοτικό στα προϊόντα.

Και όσον αυξάνεται το τέλος των υπηρεσιών θα μας καταστήσει μη ανταγωνιστικούς, έτσι θα χάσουμε μεγάλα μερίδια αγοράς ενώ αν τα συγκρατήσουμε στα σημερινά επίπεδα δεν θα κινδυνεύσουμε στο μέλλον.

Ελπίζω όμως ότι φέτος θα λυθεί το θέμα με το συνταξιοδοτικό, είτε μέσω των συντεχνιών με βάση το δικό μας σχέδιο είτε με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Εάν δηλαδή από τούδε και στο εξής οι νεοεισερχόμενοι θα είναι υπό διαφορετικό καθεστώς τότε οι υποχρεώσεις του ταμείου για το υφιστάμενο προσωπικό θα είναι ελέγξιμες και δεν θα υπάρχει κίνδυνος.

Σκιές για το ταμείο συντάξεως

Ερ: Εξακολουθούν να υπάρχουν σκιές για τη διαχείριση του ταμείου συντάξεως του οργανισμού, που έχει ενεργητικό κοντά στα €750 εκ. Γιατί ξαφνικά το ταμείο στράφηκε στα ακίνητα;

Απ.:
Μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής που εφαρμόζουμε που προβλέπει ότι μέχρι 15% του συνόλου του αποθεματικού του ταμείου μπορεί να επενδυθεί σε ακίνητα και των συμβουλών που παίρνουμε από τους συμβούλους και τις επιτροπές μας, θέλω να πιστεύω ότι γίνεται καλή δουλειά.

Παράλληλα όμως γίνονται και ανεξάρτητες εκτιμήσεις.

Γι’ αυτό θα ήθελα να πω ότι καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα οι φήμες που λένε ότι αγοράσαμε ακίνητο το οποίο μας υπέδειξε ο πωλητής.

Από το στιγμή που γίνεται εκτίμηση των αποδόσεων εμείς θεωρούμε ότι οι αποδόσεις αυτών των επενδύσεων θα είναι πάνω από 4% που εξασφαλίζουμε σήμερα από τις τράπεζες.

Εμείς υπολογίζουμε την απόδοση των ακινήτων μας γύρω στο 6%.

Αν όμως πέσουμε και στο 4%, όσο λαμβάνουν και οι καταθέσεις μας στις τράπεζες, δεν είναι και το τέλος του κόσμου για το ταμείο μας.

Δεν έχω αντιληφθεί που αποσκοπεί όλος αυτός ο σάλος ότι θα χαθούν τα λεφτά του ταμείου συντάξεων του οργανισμού επειδή αγοράσαμε ακίνητα. Είχαμε αγοράσει δύο οικόπεδα πίσω από το ΡΙΚ έναντι €1 εκ. και τώρα αξίζουν €3-4 εκ.

Άρα σίγουρα, γνωρίζοντας το τι συμβαίνει στον τομέα των ακινήτων, δεν υπάρχει κανένας που έχει χάσει επενδύσεις από ακίνητα.

Τώρα αν έχεις 100 προτάσεις κάποια από αυτές θα πρέπει να επιλέξεις και εμείς ακολουθούμε τις συμβουλές των συμβούλων μας για συγκεκριμένα οικόπεδα και κτίρια.

Ερ: Τα δεκαετή ομόλογα του δημοσίου που προσφέρονται διαπραγματεύονται σήμερα με αποδόσεις 6%, πάντως…

Απ.:
Αν το κράτος μας δίδει ομόλογα με απόδοση 6%, θα τα πάρουμε όλα.

Cyta – Hellas

Ερ: Βάλατε ένα μεγάλο στοίχημα για επέκταση στην Ελλάδα. Βλέπετε να το κερδίζετε;

Απ.:
Βεβαίως. Ακολουθούμε το υπηρεσιακό σχέδιο μας και εάν συνεχίσει η πορεία το 2013 θα έχουμε πλεονάσματα μετά το φόρο.

Άρα θα αρχίσει πλέον η εταιρεία να φέρνει πίσω λεφτά στη μητρική.

Θα διασφαλίσει έσοδα στον οργανισμό εκεί που θα χάνει μερίδιο αγοράς από την εσωτερική αγορά της Κύπρου.

Στην Ελλάδα απευθυνόμαστε στο 70% του ελληνικού πληθυσμού άρα σταδιακά η εταιρεία θα δυναμώνει και θα αναπληρώνει τις όποιες απώλειες που έχουμε στην Κύπρο από την ένταση του ανταγωνισμού.

Ερ: Ξεκινήσατε στην Ελλάδα το 2007. Έκτοτε άλλαξαν πολλά στη χώρα…

Απ.:
Σίγουρα και οι τιμές και τα τέλη τότε ήταν πιο ψηλά.

Σήμερα μπορεί να μειώθηκαν τα τέλη λόγω του ανταγωνισμού και της οικονομικής κατάστασης αλλά μειώθηκε και το κόστος του οργανισμού, άρα το περιθώριο κέρδους παραμένει στα πλαίσια που το έχουμε υπολογίσει.

Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα είναι η επιχειρηματική αγορά. Γι’ αυτό μετά τη δραστηριοποίηση μας στις μεγάλες πόλεις Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες πόλεις και τη δημιουργία του δικού μας δικτύου πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε πλήρως το υπηρεσιακό σχέδιο μας, με την ανάπτυξη μας τώρα στην Αττική.

Ερ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το εγχείρημα της Cyta στην Ελλάδα;

Απ.:
Ο ανταγωνισμός να μην μετατραπεί σε πόλεμο τιμών, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί κανείς διότι απλώς θα πτωχεύσουν όλοι.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα η τηλεφωνία να μην αποτελεί πλέον αγαθό πρώτης ανάγκης, κάτι που απευχόμαστε όλοι.

Παρά ταύτα όμως πιστεύουμε ότι η τηλεφωνία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Από την άλλη η Cyta προσφέρει τιμές ανάλογες των ανταγωνιστών της με καλύτερη ποιότητα και υποστήριξη. Η προσέγγιση μας με τον κόσμο είναι τέτοια που σε όποιο μέρος δραστηριοποιηθούμε στην Ελλάδα μας αγκαλιάζει ο κόσμος διότι αξιοποιούμε τον τοπικό χαρακτήρα, συνεργαζόμαστε με τον κόσμος της συγκεκριμένης περιοχής, συμβάλουμε σε διάφορες εκδηλώσεις των δημαρχείων κτλ.

Επίσης είμαστε ο μόνος εναλλακτικός πάροχος στην Ελλάδα που διαθέτει δικά του οχήματα με άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ερ: Ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που αναμένεται ότι θα επενδυθούν συνολικά στην Ελλάδα;

Απ.:
Γύρω στα €100 εκ.

Ερ: Πότε θα γίνει κερδοφόρα η Cyta Hellas;

Απ.:
Το 2012 θα έχει λειτουργικό κέρδος πριν το φόρο και πριν τις αποσβέσεις και το 2013 θα έχει κέρδη μετά το φόρο γύρω στα €10 -15 εκ. τα οποία σταδιακά θα αυξάνονται και θα ανέλθουν περίπου στα €25 - €30 εκ.

Ερ: Το μοντέλο της Cyta Hellas έχει στοιχεία που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε και στην Κύπρο;

Απ.:
Βεβαίως στην Ελλάδα εφαρμόσαμε ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο, λόγω ισχυρού συνδικαλισμού.

Στην Κύπρο χρειάζεται περισσότερος χρόνος να εφαρμόσεις κάτι σε σχέση με την Ελλάδα όπως για παράδειγμα όταν αποφασίσαμε να βάλουμε έλεγχο στα αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα σε ένα μήνα το εφαρμόσαμε στην Κύπρο ακόμη ψάχνουμε.

Μέχρι να βγούμε σε διαδικασίες προσφορών, να επιλέξουμε συστήματα και μετά να δούμε την αντίδραση του προσωπικού και των συντεχνιών.

Αρκετές πρακτικές που στην Κύπρο είναι δύσκολο έως αδύνατο να τις εφαρμόσεις, στην Ελλάδα εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία.

Ερ: Χωρίς κρατικό έλεγχο όμως;

Απ.:
Ποια η έννοια της δημιουργίας ιδιωτικής επιχείρησης εάν θα ελέγχεται από τη γενική ελέγκτρια;

Υπάρχει εσωτερικός έλεγχος, υπάρχουν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες όπως η KPMG και εφαρμόζουμε διαδικασίες προσφορών για έργα όπως της Cyta.

Μπορεί να μην είναι ακριβώς οι ίδιοι οι έλεγχοι, αλλά υπάρχει συμβούλιο προσφορών για εξοπλισμό και υπηρεσίες και συμβούλιο προσφορών για θέματα προωθητικά, δηλαδή για θέματα marketing.

Ερ: Επομένως δεν είναι πανάκια ο κρατικός έλεγχος;

Απ.:
Σίγουρα διασφαλίζει πολύ περισσότερο τη χρηστή διοίκηση αλλά από την άλλη σε κάποιους τομείς μπορεί να προκαλεί και εμπόδια ή μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις.

Για παράδειγμα έχουμε μια μόνιμη διαφορά με τη γενική ελέγκτρια για το θέμα των πρόωρων ευδόκιμων υπηρετήσεων. Ενώ δέχεται ότι είμαστε μέσα στα πλαίσια των κανονισμών και του νόμου διαφωνούμε επειδή είναι διαφορετικό από ότι εφαρμόζουν άλλοι οργανισμοί και η κυβέρνηση.