You are here

Γ. Χριστοφίδης: Το «δάσος» είναι ο υγιής ανταγωνισμός

27/09/2005 08:22
Στα βαθιά βούτηξε από την πρώτη κιόλας μέρας την ανάληψης των καθηκόντων ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιώργος Χριστοφίδης. Η διαμάχη της Επιτροπής με την ΑΤΗΚ έχει προκαλέσει σωρεία συζητήσεων για το ρόλο της ρυθμιστικής αρχής δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις, με πολιτικές – και όχι μόνο – αποχρώσεις. Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Χριστοφίδης εξηγεί πως το «δάσος» για την αρχή, δεν είναι απαραίτητα η μείωση των τιμών, αλλά η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλαισίου που να παρέχει εναλλακτικές επιλογές στον καταναλωτή και μακροπρόθεσμα οφέλη. Ο κ. Χριστοφίδης μιλά επίσης για την έρευνα της Επιτροπής για τις τιμές των καυσίμων και αποκαλύπτει πως έχουν ήδη γίνει έφοδοι σε πρατήρια στη Λεμεσό. Σημειώνει επίσης τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Επιτροπή σε τέτοιου είδους έρευνες. Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της ΕΠΑ μιλά επίσης για 60 υποθέσεις που εξετάζονται αυτή τη στιγμή και προαναγγέλλει «κοσμογονικές», όπως τις χαρακτηρίζει, αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΠΑ.

Ερ.: Βουτήξατε από την αρχή στα βαθιά. Τι θα γίνει με την ΑΤΗΚ; Τί έπεται;

Απ.:
Για την ΕΠΑ η ΑΤΗΚ και οποιοσδήποτε άλλος επιχειρηματίας, αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες διαδικασίες με αντικειμενικό στόχο την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη διαμόρφωση του αναγκαίου ανταγωνιστικού κλίματος, ώστε να είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός όπως προβλέπει η νομοθεσία και η Ε.Ε. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι πολύ ευαίσθητος και αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ε.Ε.

Όπως είναι γνωστό για την ΑΤΗΚ βγήκε ένα διάταγμα το οποίο δεν έτυχε του ανάλογου σεβασμού. Είναι γνωστή η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία διατάσσεται αστυνομική ανάκριση. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα η ΕΠΑ θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις ώστε να προχωρήσουμε επί της ουσίας του θέματος, το οποίο ενδιαφέρει όλο τον κόσμο.

Ερ.: Είναι πρωτόγνωρο για μια επιτροπή ανταγωνισμού να θέλει να επιβάλει αύξηση στις τιμές…

Απ.:
Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Απλά έτσι επιδιώχθηκε να προβληθεί στον κόσμο. Είναι ένα επικοινωνιακό τρικ που παίχτηκε εις βάρος της ΕΠΑ. Δεν μας ενοχλεί όμως αυτό. Αυτό που μας ενοχλεί είναι που δεν καταλαβαίνει ο Κύπριος καταναλωτής ότι το αρμόδιο όργανο για να προστατεύσει τον ανταγωνισμό είναι η ΕΠΑ.

Ερ.: Ποιοι έκαναν αυτό το επικοινωνιακό τρικ;

Απ.:
Αυτοί που αισθάνονται ότι επωφελούνται με το να εξηγήσουν γιατί δεν υπάκουσαν στην απόφαση ενός θεσμικού οργάνου. Αν θέλετε και όνομα η ΑΤΗΚ. Είναι λυπηρό γιατί διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποιούνται και λεφτά για να τίθενται σε εφημερίδες πληρωμένες ανακοινώσεις εναντίον της ΕΠΑ, που δεν λένε την αλήθεια.

Ερ.: Υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις στο εξωτερικό;

Απ.:
Στα πλαίσια των επαφών μας με τις Βρυξέλλες και τους κοινοτικούς αντιπροσώπους, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι πολύ ευαίσθητος, αφού ισχύουν ανάλογα φαινόμενα και στο εξωτερικό. Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στο εξωτερικό και μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω εκπροσώπους επιτροπών ανταγωνισμού από άλλες χώρες ακόμη και από τη Σκανδιναβία. Στη Σουηδία και την Ελβετία σε μεγάλο βαθμό ισχύει κάτι ανάλογο με την Κύπρο όπου κάποιοι έχουν κάποια δεσπόζουσα θέση και υπάρχουν διαφωνίες και αντιδράσεις. Εμείς όμως πρέπει να έχουμε πρότυπο χώρες που έχουν παράδοση στον υγιή ανταγωνισμό, όπως είναι η Αγγλία όπου υπάρχει πλούτος προσφορών στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας αφού οι καταναλωτές έχουν πάνω από δέκα επιλογές κινητής τηλεφωνίας κάτι που δείχνει ένα σωστό ανταγωνιστικό πλαίσιο. Στην Κύπρο δόθηκε μία άδεια (Areeba) και πρέπει να λειτουργεί ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο.

Ερ.: Ο λόγος που προστατεύετε τον ανταγωνισμό δεν είναι για να μειώνονται οι τιμές; Μήπως χάνεται το δάσος για το δέντρο;

Απ.:
Όλα είναι σχετικά. Ποιο είναι το δάσος και ποιο το δένδρο; Για εμάς το δάσος είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον του καταναλωτή και η διαμόρφωση ενός πλαισίου εναλλακτικής προσφοράς που να παρέχει την ευχέρεια στον καταναλωτή να επιλέγει, αλλά και να δημιουργεί στους ανταγωνιστές την υποχρέωση αυτό που του προσφέρουν να είναι όσο το δυνατό στη χαμηλότερη τιμή. Μέχρι όμως να δημιουργηθεί αυτό το αναλογικά ισοδύναμο πλαίσιο λόγω των νέων «παικτών» που μπαίνουν σε ένα χώρο τον οποίο γνωρίζει ένας έμπειρος παίκτης ο οποίος είναι αποκαταστημένος αναφορικά με την εμπιστοσύνη του κόσμου, είναι φυσικό κάποιες εξαιρέσεις να υπάρχουν σε αυτό τον κανόνα που λέει ότι το δάσος πρέπει να είναι οι χαμηλές τιμές. Το δάσος είναι ο υγιής ανταγωνισμός και αν σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει κάποια αύξηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως παρατυπία ή λάθος.

Ερ.: Κάτι τελευταίο για την ΑΤΗΚ: η αρμόδια ρυθμιστική αρχή (ο ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών), έκρινε πως τα τέλη που εσείς αμφισβητείται, είναι μια χαρά. Πέρασαν, δηλαδή, από έλεγχο κοστοστρέφειας. Αμφισβητείτε τη γνωμάτευση του συναδέλφου σας;

Απ.:
Δεν έχω δει κάτι τέτοιο ενώπιον μου. Εγώ λέω ότι, δεν δεσμεύουν οποιοσδήποτε αποφάσεις άλλων θεσμικών οργάνων την έρευνα της ΕΠΑ. Η έρευνα ελπίζω να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και όταν ολοκληρωθεί, θα μπορώ να αξιολογήσω συγκριτικά, αν η απόφαση που θα εκδοθεί από την ΕΠΑ θα αντιτίθεται ή μη σε αποφάσεις άλλων θεσμικών οργάνων. Πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Καύσιμα

Ερ.: Τελικά, η ΕΠΑ κάνει ή δεν κάνει έρευνα για τις τιμές των καυσίμων?

Απ.:
Δεν είναι κρυφό ότι το θέμα μας απασχολεί. Δεν θέλω να στέλνω μηνύματα εκφοβισμού τα οποία θα είναι απλώς πυροτέχνημα. Σεβόμαστε και θεωρούμε συνεργάτη μας τον κάθε επιχειρηματία, και πιστεύω ότι αυτό που έγινε πριν λίγες μέρες σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις στη Λεμεσό, όπου έγινε έφοδος, είχαμε συνεργασία και δεν υπήρξε ούτε έκπληξη, ούτε άρνηση συνεργασίας.

Ερ.: Έγιναν εφόδοι, είπατε;

Απ.:
Είχαμε αυτεπάγγελτη έρευνα, προχωρήσαμε σε έφοδο και αξιολογήσαμε κάποια στοιχεία. Με τον ίδιο τρόπο αναμένουμε ότι και στον τομέα αυτό θα υπάρξει συνεργασία. Να είστε βέβαιοι ότι η ΕΠΑ ασχολείται και με αυτό το θέμα, όπως και θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όπως το θέμα του υγραερίου, όπως και το θέμα των αμπελουργικών προϊόντων. Η ΕΠΑ είναι εδώ άγρυπνη για αυτά τα θέματα και στόχος μας είναι καλύψουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα κενά που υπάρχουν λόγω υψηλού φόρτου εργασίας και να εξυπηρετήσουμε τον υγιή ανταγωνισμό.

Ερ.: Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα καύσιμα. Και που στηρίζεται;

Απ.:
Δεν θα πέσω στην παγίδα να παραδεχθώ ότι υπάρχει έρευνα. Θα σας πω όμως τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν. Η χρονική αντικειμενική μελέτη μιας έρευνας θα πρέπει να επιτρέπεται από τα πραγματικά γεγονότα. Στο θέμα των πετρελαιοειδών η φιλελευθεροποίηση έγινε πολύ πρόσφατα. Η συγκριτική ανάλυση κερδών, για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνει στους ίδιους παρανομαστές γιατί πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο μιας έρευνας. Τώρα αν αυτό θα πάρει δύο μήνες, τρεις, πέντε ή περισσότερο, θα συναρτηθεί από την ευκολία ή δυσκολία συμπλήρωσης στοιχείων που επιδιώκουμε να συγκεντρώσουμε.

Ερ.: Οι εταιρείες υποστηρίζουν, πάντως, πως είναι πολύ λογικό ο ανταγωνισμός να φέρνει σύγκλιση, αντί διαφοροποίηση τιμών...

Απ.:
Ο ανταγωνισμός είναι υγιής όταν υπάρχει απόκλιση τιμών. Αν υπάρχει διαφορά στα έξοδα των εταιρειών , δεν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση τιμών. Το θέμα να βλέπουμε μηδενικές διαφορές απασχολεί την ΕΠΑ δεν θέλω όμως στο παρόν στάδιο να επεκταθώ περισσότερο.

Ερ.: Σε άλλες χώρες ποια είναι η πρακτική; Οι τιμές είναι ίδιες; Και οι συνάδελφοι σας πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση;

Απ.:
Το πρόβλημα δεν είναι οξύ σε άλλες χώρες εξαιτίας του ότι η φιλελευθεροποίηση έχει δώσει άνεση χρόνου για να γίνονται κάποιες έρευνες. Υπάρχει η εμπέδωση της φιλοσοφίας του ανταγωνισμού. Γνωρίζετε ότι υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος της ΕΠΑ και νομίζει ότι είμαστε μια ποδοσφαιρική ομάδα;

Η ΕΠΑ σαν θεσμός δεν έχει εμπεδωθεί στον απλό πολίτη και τον πολιτικό περίγυρο για τον οποίο θα εκφράσω τη θλίψη μου για κάποια άρθρα που διαβάζω σε σχέση με την ΕΠΑ. Χαίρομαι όμως για τη στάση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου γιατί μου έδωσε εντολές να είμαι άτεγκτος ούτως ώστε να υλοποιήσει η Κύπρος τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε.

Ερ.: Είχε ξεκινήσει και μια έρευνα για JCC, που βρίσκεται; Πότε θα ολοκληρωθεί; Αυτή της ΑΗΚ;

Απ.:
Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, προχώρησα σε μια συστηματοποίηση της εργασίας. Έχω δώσεις οδηγίες στην υπηρεσία και ήδη έχουν κωδικοποιηθεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες υπάρχουν ενώπιον της επιτροπής και της υπηρεσίας. Όλες οι υποθέσεις είναι γύρω στις εξήντα και οι εντολές μου είναι το συντομότερο δυνατό να έρθουν νέα σημειώματα ενώπιον της επιτροπής και από τις 7 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε εντατικά τις ακροάσεις όλων αυτών των υποθέσεων.

Ήδη κάναμε πάνω από δέκα συνεδριάσεις και μέσα σε ένα μήνα έχουμε εκδικάσει δύο αιτήσεις για προσωρινά μέτρα στις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Στα πλαίσια της διαφάνειας πρόθεση μας είναι η ιστοσελίδα της επιτροπής να καταστεί ο καλύτερος και αντικειμενικότερος πληροφοριοδότης, που ισότιμα θα στέλνει πληροφόρηση για όλα τα Μ.Μ.Ε. Σύντομα θα δείτε όλες αυτές τις υποθέσεις και στο διαδίκτυο, με τρόπο που θα υπάρχει και ενημέρωση και πληροφόρηση.

Ρυθμιστικό πλαίσιο

Ερ.: Τι αλλαγές να αναμένουμε στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αρχής;

Απ.:
Θα υπάρξει κοσμογονία αλλαγών. Καταρχήν να σας πω ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. και δεν συμμορφώθηκε με το πιο σημαντικό που είναι ο κανονισμός έναντι του 2003 κάτι που έπρεπε να γίνει χθες. Εντός των ημερών θα έχω συνάντηση με τον ΥΠΕΜΠ Γιώργο Λιλλήκα για να ολοκληρώσουμε την κοινή πρόταση που θα πάει στην νομική υπηρεσία για να παραπεμφθεί στη Βουλή για να καταλήξουμε σε αυτό το κοσμογονικό γεγονός.

Στοχεύουμε σε ένα ενιαίο νόμο σε θέματα ανταγωνισμού, που θα ενισχύει την ΕΠΑ, θα την καθιστά τον αδιαμφισβήτητο φορέα ελέγχου και προώθησης θεμάτων ανταγωνισμού και που θα δημιουργήσει τις συνθήκες αποφυγής όλων αυτών των ευτράπελων που μας εκθέτουν όπως τα πρόσφατα που νιώσαμε σε μη συμμορφώσεις σε ενδιάμεσα διατάγματα. Υπολογίζω μέχρι την εκπνοή της θητείας μου στις 19 Δεκεμβρίου 2005, να υπάρχει αυτός ο νόμος, νοουμένο ότι θα περάσει από τη Βουλή και θα είναι ολοκληρωμένη η απαιτούμενη προεργασία.

Ερ.: Ποιες θα είναι οι βασικές πρόνοιες αυτού του πλαισίου;

Απ.:
Κενά που υπάρχουν στην υφιστάμενη νομοθεσία θα καλυφθούν. Αναφέρομαι σε θέματα συμμόρφωσης των αποφάσεων της ΕΠΑ και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα. Θα είναι πιο αυστηρές οι ποινές, θα είναι πιο αποτελεσματική η υπηρεσία όταν κάνει εφόδους, θα ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τα εν ισχύοντα εν Ευρώπη και θα κάνει την επιτροπή μας να είναι πιο ευέλικτη να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Για παράδειγμα όταν εξετάζουμε μια υπόθεση και κωλύονται τα τρία από τα πέντε μέλη της επιτροπής δεν μπορούμε να κάνουμε απαρτία. Θα ζητήσουμε από το υπουργικό συμβούλιο να διοριστεί έκτακτο αναπληρωματικό μέλος για τέτοιες περιπτώσεις. Στην ΕΠΑ όλοι οι υπαλλήλοι βρίσκονται σε επίπεδο πλάνο. Δεν υπάρχει διευθυντής, ούτε γραμματέας, αλλά μόνο πρόεδρος ο οποίος πρέπει να τα κάνει όλα. Ο πρόεδρος πρέπει να ασχολείται με τον τομέα του και η υπηρεσία να έχει τον υπηρεσιακό διευθυντή της για να υπάρχει άνεση για τον πρόεδρο να επιτελεί το έργο του, το οποίο είναι έργο επιτρόπου ανταγωνισμού.

Ερ.: Θα θέλατε να ανανεωθεί η θητεία σας. Tι θα θεωρούσατε αποτυχία ή επιτυχία όταν λήξει η θητεία σας;

Απ.:
Αυτό που θέλω είναι η ΕΠΑ να καταστεί ο κρατικός φορέας των μηνυμάτων της Ε.Ε., πάνω στη διαμόρφωση υγιούς ανταγωνισμού. Μια υπηρεσίας που θα είναι φίλος με τον επιχειρηματία, προστάτης του καταναλωτή και που θα απολαμβάνει την καθολική εμπιστοσύνη. Αναφορικά με το θέμα του χρόνου παραμονής μου στην προεδρία της ΕΠΑ δεν με απασχολεί. Έχω αποδεχθεί αυτό το διορισμό και είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσω ή να παραιτηθώ. Αν μπεις σε ένα πόστο με στόχο την επαγγελματική ή την οικονομική αποκατάσταση είναι δεδομένο ότι θα αποτύχεις από την αρχή γιατί δεν θα κάνεις σωστά τη δουλειά σου.

Ερ.: Κάποιο δικό σας καταληκτικό σχόλιο...

Απ.:
Εμείς δεν είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τον ανταγωνισμό. Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μια νομοθεσία και να δημιουργήσουμε υγιή πλαίσια για τον καταναλωτή. Η υφιστάμενη νομοθεσία δυσκολεύει πολύ τα πράγματα, αλλά θεωρώ ότι ο Κύπριος είναι και καλός επιχειρηματίας και καλός καταναλωτής και ξέρει να αξιολογεί το συμφέρον του. Όταν διαπιστώσει ότι αυτός ο θεσμός δεν λειτουργεί με ποδοσφαιρικούς όρους, αλλά με οικονομικούς όρους αγοράς και όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων τότε θα αγκαλιάσει την ΕΠΑ και θα την εμπιστευθεί. Το ότι η κυπριακή αγορά είναι μικρή δεν δικαιολογεί την εικόνα, ότι μπορούν να επιτρέπονται μονοπώλια. Η στρατηγική και γεωγραφική θέση της Κύπρου της δημιουργεί μια πλεονεκτική θέση την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να προσφέρουμε στον καταναλωτή πλούτο εναλλακτικό επιλογών.