You are here

Γ. Ιωάννου: Οι πολιτογραφήσεις κρίνουν το μέλλον της αγοράς ακινήτων

02/11/2018 14:21

Η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και τα επόμενα χρόνια αρκεί να συνεχιστεί το κυβερνητικό σχέδιο των πολιτογραφήσεων, δήλωσε ο CEO της εταιρείας Κοραντίνα Γιώργος Ιωάννου, σε συνέντευξη του στη StockWatch.

Εκφράζει επίσης την άποψη ότι η Πάφος δεν θα γίνει Λεμεσός διότι ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε εξ αρχής ότι δεν θα επιτρέψει την ανέγερση πολυώροφων κτηρίων κατά μήκος της ακτογραμμής.  Απορρίπτει επίσης ότι η νέα τάση των πολυώροφων κτηρίων είναι φούσκα που θα σκάσει.

Όσον αφορά τη γενέτειρα και χώρο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης του, την Πέγεια, μεταξύ άλλων τονίζει ότι έχει πλούσιο φυσικό περιβάλλον το οποίο ενθουσιάζει τους ξένους επενδυτές.

Εισηγείται την εκπόνηση τοπικού σχεδίου το οποίο θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία του δήμου Πέγειας με το αρμόδιο υπουργείο, ενώ σχολιάζει και το θόρυβο που έγινε τελευταίως γύρω από τις Θαλασσινές Σπηλιές και τις μεσογειακές φώκιες (Monachus monachus).

Ερ.: Πως πάνε οι πωλήσεις ακινήτων για το 2018 και ποια η εκτίμηση σας για το 2019;

Απ.: Στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου οι πωλήσεις των ακινήτων το 2018 σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξης του 20%. Θα έλεγα ότι ευοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το 2019 αρκεί να συνεχιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για πολιτογραφήσεις έναντι επένδυσης ύψους €2 εκ. το οποίο βοήθησε σε μέγιστο βαθμό την αναζωογόνησης της κτηματαγοράς καθώς και τα άλλα κίνητρα που παραχωρήθηκαν.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις εκτιμώ ότι θα σημειωθεί νέα αύξηση στις πωλήσεις και του χρόνου, η οποία θα συνεχιστεί με θετικό πρόσημο μέχρι και το 2021, οπόταν συμπληρώνεται ο κύκλος μιας επταετίας συνεχούς ακμής της κτηματαγοράς. Συνήθως η ανάπτυξη έχει μια χρονική διάρκεια επτά χρόνων, ύστερα ξεκινά η σταδιακή κάθοδος. Είναι ο κύκλος της οικονομίας.

Ερ.: Η ζήτηση ακινήτων είναι ανάλογη με την προσφορά;

Απ.: Στην Πάφο ναι.  Πιστεύω ότι η ανάπτυξη στην Πάφο δομικά είναι πιο σωστή από άλλες πόλεις ώστε να μπορεί να προσφέρει ακίνητα ακόμη και στον πιο απαιτητικό επενδυτή.

Ερ.: Επικρατεί η εντύπωση ότι η αγορά είναι δύο ταχυτήτων. Δηλαδή από τη μια πάει καλά η αγορά των πολυτελών επαύλεων και διαμερισμάτων και από την άλλη η εγχώρια ζήτηση είναι μειωμένη.

Απ.: Εν μέρει αυτό είναι σωστό διότι ο ρυθμός πώλησης των πολυτελών επαύλεων στην Πάφο είναι πολύ πιο έντονος σε σχέση με τις πωλήσεις προς την ντόπια αγορά. Αυτό είναι αναμενόμενο εφόσον οι τράπεζες τώρα άρχισαν να παραχωρούν δάνεια.

Ο κλάδος πάντως είχε μια στασιμότητα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τώρα όμως βλέπουμε ότι άρχισε να επανακάμπτει και να κτίζονται νέες οικοδομές που απευθύνονται στην ντόπια αγορά.

Ερ.: Το γεγονός ότι το κέρδος μέσω των πωλήσεων σε ξένους επενδυτές είναι πολύ ψηλότερο δεν συμβάλει στην έντονη δραστηριότητα των developers για πολυώροφα και πολυτελείς επαύλεις;

Απ.: Όχι. Διότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων και των μεγάλων αναπτύξεων με πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα φέρνουμε στην Πάφο και κατ’ επέκταση σε όλη την Κύπρο πλούσιους επενδυτές οι οποίοι γίνονται κοινωνοί της Κύπρου και επενδύουν και σε άλλους τομείς, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που μεταφέρουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη χώρα μας.

Ερ.: Τι είναι αυτό που πείθει τους ξένους για να επενδύσουν στην περιοχή;

Απ.: Ενθουσιάζονται με τον Ακάμα, την κυπριακή φιλοξενία και τη φύση γι’ αυτό φέρνουν και τις οικογένειες τους και τους φίλους τους να επενδύσουν στο νησί μας. Και μην ξεχνούμε τον παράγοντα ασφάλεια. Η Κύπρος είναι ένα καλά οργανωμένο κράτος, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ενώ αποτελεί και έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς του κόσμου σήμερα.

Δηλαδή το διαβατήριο βοηθά να έρθουν όλοι αυτοί οι πλούσιοι ανά τον κόσμο να αγοράσουν μια πολυτελή έπαυλη ή διαμέρισμα και ύστερα να επενδύσουν είτε στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, είτε στην ιατρική ή σε άλλους τομείς.

Άρα λοιπόν και το 20% αυτών των πλουσίων να παραμείνει στον τόπο μας δημιουργείται οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη για τις επόμενες γενεές.

Ερ.: Πριν την κρίση, τι είδους επενδυτές προσέλκυε η Κύπρος;

Απ. : Πριν από την οικονομική κρίση και πριν ξεκινήσει το μέτρο της κυβέρνησης για παραχώρηση διαβατηρίου έναντι επένδυσης προσελκύαμε στην Κύπρο τη μεσαία τάξη των βρετανών, νορβηγών και σουηδών και τους πουλούσαμε κατοικίες του μισού εκατομμυρίου ευρώ ή 700,000 ευρώ.

Ερ.: Μπήκε δυναμικά και η Κοραντίνα στην οικοδόμηση πύργων.  Μήπως αυτή η αγορά είναι φούσκα που θα σκάσει;

Απ.: Και πάλι θα μιλήσω για την περιοχή της Πάφου και θα πω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο διότι τώρα ξεκίνησε η ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα.

Η Πάφος άργησε να μπει στον τομέα των ψηλών κτηρίων γι’ αυτό μπαίνει σωστά στη βάση του νέου διευκρινιστικού πλαισίου που καθόρισε η κυβέρνηση με όρους και προϋποθέσεις.

Μάλιστα από ότι έχει δηλώσει ο δήμαρχος δεν θα επιτραπούν στο κέντρο της πόλης ψηλά κτήρια αλλά ούτε και στο παραλιακό μέτωπο. Τα πολυώροφα τοποθετούνται στη δεύτερη γραμμή και πιο μέσα. Άρα το παραλιακό μέτωπο δεν έχει κίνδυνο να γεμίσει με πολυώροφα κτήρια και δεν πιστεύω ότι θα επιτραπούν κτήρια πάνω από 20 ορόφους.

Ερ.: Ναι αλλά στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου είναι κτισμένα τα ξενοδοχεία, άρα δεν υπάρχει χώρος, έτσι δεν είναι;

Απ.: Θα μπορούσε κάποιος να εξασφαλίσει άδεια και να χαλάσει το ξενοδοχείο ή να το μετατρέψει σε πύργο, όπως έγινε στη Λεμεσό που επέτρεψαν να κτιστούν πύργοι δίπλα από ξενοδοχειακές μονάδες.

Ερ.: Έγινε μεγάλη συζήτηση για την Πέγεια.  Υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης της περιοχής ή η ανάπτυξη έφτασε στα όρια;

Απ.: Η Πέγεια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Κύπρου σε έκταση γι’ αυτό υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της, αρκεί να γίνουν αυτά που χρειάζονται ώστε να γίνει ορθολογιστική ανάπτυξη.

Ο δήμος Πέγειας δεν περιλαμβάνεται στο τοπικό σχέδιο της Πάφου, γι’ αυτό θα πρέπει να εκπονηθεί ένα τοπικό σχέδιο που να καθορίζει τα τουριστικά τεμάχια, τα οικιστικά, τα βιομηχανικά και τα αγροτικά.

Πρέπει να σχεδιαστεί σωστά πριν να εγκριθούν οποιεσδήποτε καινούργιες πολεοδομικές ζώνες, θα πρέπει να γίνει όμως από το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με την τοπική αρχή.

Εδώ και 12 χρόνια δεν έχει γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στις πολεοδομικές ζώνες της Πέγειας.

Ερ.: Ποιες ρυθμίσεις γίνονται για προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών;

Απ.: Η Πέγεια διαθέτει αρκετές ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές διότι συνορεύει με τον Ακάμα.  Για να λυθεί όμως το πρόβλημα της προστασίας αυτών των περιοχών θα πρέπει να γίνει στη βάση της επιστημονικής μελέτη όπως έγινε με τον ειδικό στην οικολογία της μεσογειακής φώκιας, εμπειρογνώμονα Δρ Πάνο Δενδρινό, στον οποίο ανέθεσε το ίδιο το υπουργείο γεωργίας και περιβάλλοντος τη διενέργεια μελέτης για την προστασία της φώκιας στις Θαλασσινές Σπηλιές.

Και όχι να έρθουν οι πολιτικοί που θέλουν να προσελκύσουν ψήφους να καθορίσουν τι πρέπει να προστατευτεί και τι όχι.

Οι ντόπιοι, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιοχές, αγαπούν τον τόπο τους. Ο ντόπιος δεν είναι καιροσκόπος γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθηθεί και να διδαχθεί πώς να συμβιώνει με το περιβάλλον. Οι ειδικοί να διδάξουν στα σχολεία τα παιδιά πως προστατεύεται μια περιοχή, τα λουλούδια, το δάσος, η Πέγεια γύρω – γύρω είναι όλο δάσος, έχει σπάνια είδη πουλιών και νυχτερίδων, είμαστε πολύ τυχεροί διότι έχουμε τα πάντα. Η Πέγεια είναι μοναδικός προορισμός.

Ερ.: Μεγάλος θόρυβος έγινε τελευταία για τις φώκιες Monachus monachus στις Θαλασσινές Σπηλιές. Εσείς που είσαστε γέννημα θρέμμα της Πέγειας είδατε ποτέ σας φώκιες;

Απ.: Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να σας πω ότι η φώκια εξαφανίστηκε από την περιοχή της Πέγειας επί αγγλοκρατίας για να επανεμφανιστεί πριν έξι χρόνια. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια γέννησαν τρείς φορές. Η φώκια έρχεται το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάρτιο, γεννά το Νοέμβριο και μετά φεύγει πάει να ταΐσει τα μωρά της. Στη θαλάσσια περιοχή της Πέγειας υπάρχουν τρεις σπηλιές, σε κάποιες από αυτές ζουν οι φώκιες.

Να σας εξηγήσω επίσης ότι όταν οι πρώτες κατοικίες κτιστήκαν πάνω από τη μια σπηλιά ήταν την περίοδο που δεν υπήρχαν φώκιες όπως και το εστιατόριο το οποίο υπάρχει πάνω από τη δεύτερη σπηλιά.

Πάντως θεωρώ σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων και να εφαρμόζουμε τις υποδείξεις τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου