You are here

Γ. Καμπανέλλας: Στο επίκεντρο funds και τομείς με ανάγκη ξένων κεφαλαίων

20/11/2021 06:01

Ο  γενικός διευθυντής του οργανισμού Invest Cyprus,  Γιώργος Καμπανέλλας, στη συνέντευξη που ακολουθεί τονίζει ότι η πετυχημένη δημοσιονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με την ικανότητα της χώρας να προσελκύει ξένες επενδύσεις και ξένες επιχειρήσεις, περιόρισαν τις ζημιές για το 2020.

Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για προσέλκυση ξένων επενδύσεων  είπε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στον τομέα των ξένων επενδύσεων αφού διορθώνονται σημαντικές στρεβλώσεις, ενώ παράλληλα υιοθετούνται νέα κίνητρα.

Όσον αφορά τη στρατηγική του Invest Cyprus, ο κ. Καμπανέλλας, στη συνέντευξη του στη StockWatch, δηλώνει ότι προωθείται η ως ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο δίδοντας έμφαση στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και διαχειριστών, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην ανάδειξη ευκαιριών επένδυσης σε τομείς στους οποίους η χώρα χρειάζεται ξένα κεφάλαια. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν διαφοροποιήθηκε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών μετά την πανδημική κρίση είπε ότι παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον σε επενδύσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την διακυβέρνηση (ESG), κάτι που αναμένεται να επηρεάζει σημαντικά τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις, όπως επεσήμανε.

-Πόσο έχει πληγεί ο τομέας των επενδύσεων από την πανδημία και σε ποιες ενέργειες προβαίνετε ώστε η Κύπρος να καταστεί σημαντικός επενδυτικός προορισμός;

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση επενδύσεων του UNCTAD που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν πρωτόγνωρη μείωση κατά το 2020, ύψους 35% παγκοσμίως, με την μείωση των ξένων επενδύσεων στις ανεπτυγμένες χώρες να διαμορφώνεται στο 58% και την Ευρώπη να καταγράφει κατακόρυφη πτώση ύψους 80%. Στην περίπτωση της Κύπρου, η οικονομική ύφεση ήταν σημαντικά περιορισμένη. Η πετυχημένη δημοσιονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με την ικανότητα της χώρας να προσελκύει ξένες επενδύσεις και ξένες επιχειρήσεις ακόμα και κάτω από συνθήκες πανδημίας, περιόρισαν τις ζημιές για το 2020 στο 5.1%. Κατά την τρέχουσα χρονιά καταγράφεται μια πρωτοφανής ανάπτυξη η οποία σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5.4% μέχρι το τέλος του 2021, με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν να επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα.

-Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

Πρόκειται για την σημαντικότερη μεταρρύθμιση στον τομέα των ξένων επενδύσεων αφού διορθώνονται σημαντικές στρεβλώσεις, ενώ παράλληλα υιοθετούνται νέα κίνητρα. Η στρατηγική βελτιώνει σημαντικά, θέματα απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών, φορολογίας, απλοποιώντας παράλληλα, τις διαδικασίες. Ταυτόχρονα, εισάγει τον θεσμό της digital nomad visa και καθιστά πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Έμφαση δίδεται σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Υψηλή Τεχνολογία, τη Ναυτιλία, Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη, Βιογενετική και Βιοτεχνολογία.

-Εκτιμάτε ότι τα νέα σχέδια θα αντικαταστήσουν τα έσοδα από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο έχει καταργηθεί;

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη Στρατηγική που συνάδει πλήρως με την Μακροχρόνια Στρατηγική Ανάπτυξης 2035 και οι επιμέρους δράσεις της εμπλουτίζουν σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο και ενισχύουν την κυπριακή πρόταση σε ένα έντονα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη καταξιωθεί διεθνώς ως ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για διεθνείς ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με τον τομέα αυτό να συνεισφέρει περίπου 7% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται παράλληλα ως ένας ελκυστικός προορισμός για διεθνείς επιχειρήσεις τόσο του τομέα της τεχνολογίας, όσο και του χρηματοοικονομικού τομέα.

-Σε ποιους τομείς επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ξένοι επενδυτές μετά την πανδημική κρίση;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας. Επιπρόσθετα καταγράφεται αυξημένη τάση προς τους παράγοντες ESG, δηλαδή έμφαση στο περιβάλλον, την κοινωνία και την διακυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να επηρεάζει σημαντικά τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις. Ως Οργανισμός συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε στο ξένο επενδυτικό κοινό την προοπτική των τομέων στους οποίους το κράτος έχει εκπονήσει εθνικές στρατηγικές, όπως για παράδειγμα του τουρισμού και της φιλοξενίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εκπαίδευσης και του τομέα της υγείας. Παράλληλα, προβάλλουμε προς τους ξένους επενδυτές τις επιμέρους επενδυτικές ευκαιρίες.

-Από ποιες χώρες προσελκύει επενδυτές η Κύπρος και σε ποιες νέες αγορές στοχεύει;

Ως ένας διεθνής προορισμός, η χώρα μας έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδυτές από όλες τις αγορές και ως Invest Cyprus μεριμνούμε ώστε να έχει η χώρα μας παρουσία τόσο στα κυριότερα χρηματοοικονομικά κέντρα, όσο και στις σημαντικές περιφερειακές αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η αγορά της Μέσης Ανατολής και των χωρών του Κόλπου. Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε προσπάθειες για αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού σε νέες αγορές που κρίνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στο μέλλον για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

-Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός;

Τα πιο βασικά συστατικά κάθε επιτυχημένου επενδυτικού προορισμού είναι αναμφίβολα το θεσμικό πλαίσιο, η γεωγραφική θέση και η διεθνής αναγνωρισιμότητα. Πρέπει επομένως να δίδεται έμφαση στη συνεχή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, καθώς και στη σωστή προβολή στις διεθνείς αγορές. Οι υψηλής ποιότητας και συγκριτικά χαμηλού κόστους επαγγελματικές υπηρεσίες που προσφέρονται στη χώρα μας σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος ζωής, σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, καθώς και το καλό επίπεδο ποιότητας ζωής, αποτελούν συστατικά ικανά να καταστίσουν την Κύπρο ως ένα δυναμικό προορισμό ξένων επιχειρήσεων και ξένων επενδύσεων, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία.

-Θεωρείτε ικανοποιητικά τα ποσά που επενδύει η Κύπρος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

Η διεθνής προβολή και αναγνωρισιμότητα κάθε επενδυτικού προορισμού αποτελεί κύριο συστατικό της επιτυχίας. Στόχος του Διοικητικού μας Συμβουλίου και του προσωπικού του Οργανισμού είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος προς όφελος της οικονομίας.

-Που επικεντρώνεται η στρατηγική του Invest Cyprus;

Από το 2019, στη βάση του πενταετούς στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού, πέραν της γενικής προβολής και αύξησης της αναγνωρισιμότητας της χώρας, επικεντρώνουμε τις δράσεις μας στην ανάδειξη της Κύπρου ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο για επιχειρήσεις τεχνολογίας. Παράλληλα, προωθούμε την χώρα ως ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, δίδοντας έμφαση στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και διαχειριστών ενώ παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη των ευκαιριών επένδυσης σε τομείς στους οποίους η χώρα χρειάζεται ξένα κεφάλαια. 

-Πρόσφατα έχετε εκλεγεί ως ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Ευρώπης και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό Invest Cyprus και για την Κύπρο;

Τόσο η εκλογή αυτή, όσο και η πρόσφατη βράβευση του Οργανισμού από την Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο των εργασιών του UNCTAD, τιμούν πρωτίστως τη χώρα μας, ενώ παράλληλα αποτελούν αναγνώριση των προσπαθειών του προσωπικού του Invest Cyprus.

Της Ηρώς Ευθυμίου