You are here

Γ. Μιχαηλίδης, Cablenet: Ανάπτυξη μέσα από νέες τεχνολογίες

31/03/2023 06:00

Στην επίδραση των νέων τεχνολογιών στις εργασίες της Cablenet και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών γενικότερα, αναφέρεται ο CEO της εταιρείας, Γιάννος Μιχαηλίδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας, θα επιφέρει πολλές αλλαγές οι οποίες θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.

Σημειώνει ότι η αναβάθμιση των δικτύων είτε για σταθερό είτε για κινητό ίντερνετ συσχετίζονται με την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

«Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια χώρα όπως η Κύπρος, η οποία βασίζεται στις σύγχρονες υποδομές αλλά και στην πληθώρα υπηρεσιών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την εγκαθίδρυση εταιρειών στο νησί μας. Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας αποτελεί προτεραιότητα όλου του οικοσυστήματος, τονίζει.

Τα έσοδα της Cablenet παρουσίασαν διψήφια αύξηση το 2022.

Στις υπηρεσίες διαδικτύου, με βάση την προηγούμενη έκθεση του ΓΕΡΗΕΤ (Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων), τον Ιούνιο του 2022, η Cablenet κατείχε 23,4% μερίδιο αγοράς. Στην κινητή τηλεφωνία με βάση την ίδια έκθεση του ΓΕΡΗΕΤ τον Ιούνιο 2022, το μερίδιο αγοράς συνολικά της Cablenet ανήλθε στο 5%.

Όπως σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης, η επέκταση του σταθερού δικτύου της Cablenet σε νέες περιοχές της Κύπρου θα συνεχιστεί για να καλύψει τη ζήτηση τόσο από οικιακούς πελάτες, όσο και από επιχειρήσεις.

Αναφέρεται ακόμη στην παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου και στα πλάνα της Cablenet για την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Της Γεωργίας Χαννή

Η συνέντευξη

Ερ.: Πριν λίγες μέρες ανακοινώσατε τα οικονομικά σας αποτελέσματα για το 2022. Ποια τα έσοδα που πετύχατε, εν μέσω μεγάλων προκλήσεων λόγω πανδημίας και έντονου ανταγωνισμού;

Απ.: Η Cablenet συνέχισε την ανοδική της πορεία με μια αύξηση στα έσοδα της τάξεως του 19,4% από την προηγούμενη χρονιά. Τα έσοδα του 2022 έφτασαν τα €63,9 εκατ. σε σύγκριση με τα έσοδα του 2021 που έφτασαν τα €53,5 εκατ. Αυτή η διψήφια αύξηση των εσόδων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική ανάπτυξη της συνδρομητικής βάσης, η οποία σημείωσε αύξηση 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μας τιμά ιδιαίτερα ότι η αγορά συνεχίζει να εμπιστεύεται την Cablenet και μας δίνει ένα τόσο σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, από τους κορυφαίους στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι ακόμα πιο σημαντικό λόγω του ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης επιτεύχθηκε μέσα σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον, που συνέχισε να παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις για όλες τις επιχειρήσεις. Ενώ στις αρχές του 2022 υπήρχαν σημάδια για σταθεροποίηση των βασικών παραμέτρων της οικονομίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, απαιτούσαν συνεχείς αναπροσαρμογές στο λειτουργικό μοντέλο της εταιρείας. Το 2022 ήταν έτσι, το 3ο κατά σειρά έτος προκλήσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου η Cablenet έπρεπε να ανταποκριθεί στη μακροπρόθεσμη εξελικτική της πορεία.

Ερ.: Ποιο το συνολικό μερίδιο της εταιρείας στην αγορά και ποιοι οι μακροπρόθεσμοί σας στόχοι;

Απ.: Στις υπηρεσίες διαδικτύου, με βάση την προηγούμενη έκθεση του ΓΕΡΗΕΤ (Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων), τον Ιούνιο του 2022 η Cablenet κατείχε 23,4% μερίδιο αγοράς. Αυτό υπολογίζεται σε παγκύπρια βάση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Cablenet καλύπτει μόνο το 60% των νοικοκυριών, με δική μας εκτίμηση, στις περιοχές όπου έχουμε καθολική κάλυψη όπως στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, υπολογίζουμε ότι έχουμε ένα μερίδιο αγοράς κοντά στο 40%.

Στην κινητή τηλεφωνία με βάση την ίδια έκθεση του ΓΕΡΗΕΤ τον Ιούνιο 2022, η Cablenet ανήλθε στο 5% μερίδιο αγοράς συνολικά. Αυτά τα μερίδια, στη νέα έκθεση έχουν σημαντική άνοδο μετά από τη συνεχή αύξηση που είχαμε στη συνδρομητική μας βάση. Εξίσου σημαντικό, είναι το μερίδιο των συνδρομητών συμβολαίου που μεταφέρθηκαν μέσω φορητότητας (από έναν πάροχο σε άλλον) στην Cablenet και αναλογεί στο 40% περίπου κατά τη διάρκεια του 2022 (μέσα σε ένα περιβάλλον με 4 παρόχους!).

Η Cablenet είναι μια εταιρεία με ξεκάθαρους αναπτυξιακούς στόχους που γενικά ευελπιστούμε ότι θα συνοδεύονται με απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς.

Η επέκταση του σταθερού μας δικτύου σε νέες περιοχές της Κύπρου θα συνεχιστεί για να καλύψει τη ζήτηση τόσο από οικιακούς πελάτες, όσο και από επιχειρήσεις. Παράλληλα, με την κινητή τηλεφωνία να αποτελεί το πιο μεγάλο τμήμα σε μέγεθος αξίας στις τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο, θα θέλαμε να δούμε την Cablenet να μεγαλώνει και να αποκτά ένα μερίδιο αγοράς που της αξίζει. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Cablenet θα συνεχίσει και θα επιταχύνει περαιτέρω το επενδυτικό της πρόγραμμα σε όλους τους τομείς, με απώτερο στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού συνδρομητών.

Ερ.: Ποια επίδραση έχουν οι νέες τεχνολογίες στις εργασίες σας και γενικότερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών;

Απ.: Οι εταιρείες τηλεπικοινωνίων είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, είτε για να μπορέσουν να προσφέρουν νέες ανταγωνιστικές υπηρεσίες και ένα υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης προς τους πελάτες τους, είτε για να μπορέσουν να είναι ευέλικτες και αποδοτικές στις εσωτερικές τους διαδικασίες.

Χωρίς αυτή την ανάπτυξη η Cablenet δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες για υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, κάτι που μας αναγνωρίζεται ευρέως από την αγορά.

Επιπρόσθετα, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί και σε μελλοντικές ανάγκες στην κινητή τηλεφωνία αν δεν συνέχιζε να επενδύει στα επόμενα Gs (4G, 5G κλπ) στις κατάλληλες χρονικές περιόδους. 

Στις εσωτερικές διαδικασίες για παράδειγμα, είμαστε σε μια φάση ανανέωσης και αναβάθμισης λειτουργικών συστημάτων, όπως Billing (λογισμικό για διαχείριση λογαριασμών) και CRM (Customer Relationship Management).

Παράλληλα, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε, σε αρχικό στάδιο, νέες τεχνολογίες όπως RPA (Robotic Process Automation) και ΑΙ (Artificial Intelligence).

Ειδικά το AI, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει μια επανάσταση σε όλο τον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας και είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Καταληκτικά λοιπόν, η επίδραση των νέων τεχνολογιών και η υιοθέτησή τους δεν είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και θέμα επιβίωσης!

Ερ.: Το 2021 σηματοδοτήθηκε από την πλήρη είσοδο της εταιρείας στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως ένας ολοκληρωμένος πάροχος - ΜΝΟ (Mobile Network Operator), καθώς και από το λανσάρισμα του προϊόντος Purple Max. Υπάρχουν νέα προϊόντα/υπηρεσίες που προγραμματίζετε να προσφέρετε εντός του 2023;

Απ.: Η πλήρης είσοδός μας στην κινητή σαν ο τέταρτος «παίκτης» στην αγορά ήταν ένα μεγάλο στοίχημα.

Είκοσι μήνες μετά, είμαστε αρκετά ευγνώμονες προς όλους τους καταναλωτές που μας προτίμησαν και μας εμπιστεύθηκαν. Η σημαντική άνοδος που ξεκίνησε το 2021, συνεχίστηκε και το 2022 σηματοδοτώντας την καθιέρωσή μας στον χώρο της κινητής με αύξηση περίπου 102% της βάσης συνδρομητών. Αυτό καθιστά την Cablenet το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο κινητής (Fastest Growing Mobile Network) και συνοδεύτηκε με αύξηση 134% των εσόδων της το 2022 έναντι του 2021.

Ο εμπλουτισμός της προϊοντικής μας γκάμας μας θα συνεχιστεί με τη σταδιακή εισαγωγή του 5G, της υπηρεσίας eSIM, της αυξημένης δυνατότητας πρόσβασης μέσω της ιστοσελίδας μας και εφαρμογών σε δεδομένα πελάτη για νέες αγορές, καθώς και με αλλαγές σε υπηρεσίες. Στους επιχειρηματικούς πελάτες θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε μαζί με συνεργάτες μας, ανεπτυγμένες λύσεις ΙοΤ (Internet of Things) και υπηρεσίες Cloud, τα οποία αναπτύσσονται ραγδαία με πολλές εφαρμογές. Προτιμούμε να αφήσουμε τον χρόνο να εκπλήξει την αγορά με νέες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του 2023!

Ερ.: Ποια τα σχέδιά σας σε σχέση με την υπηρεσία παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου; Θα εμπλουτιστεί περαιτέρω το παρεχόμενο περιεχόμενο;

Απ.: Κατά τη διάρκεια του 2022, η Cablenet αύξησε την πελατειακή της βάση στην τηλεόραση, τόσο στον αθλητικό τομέα όσο και στον τομέα της ψυχαγωγίας. Από το Σεπτέμβριο του 2022, η Cablenet απέκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης και διανομής του Ευρωμπάσκετ, καθώς και της κορυφαίας ομάδας της ελληνικής Super League, του Ολυμπιακού Πειραιώς, γεγονός που αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές στο ευρύ κοινό.

Επιπλέον, κατά το 2022, η Cablenet σύναψε συμφωνία με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ως χορηγός επικοινωνίας και μαζί έθεσαν ως κοινό στόχο την προβολή και τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αξιών, έχοντας σαν φάρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Ο συνεχής εμπλουτισμός κορυφαίων ταινιών και σειρών στα ψυχαγωγικά κανάλια μας είναι δεδομένος.

Στόχος μας ήταν και παραμένει συνεχώς η παροχή ποιοτικού περιεχομένου τηλεόρασης στους συνδρομητές μας. Το τηλεοπτικό πεδίο παρόλα αυτά είναι δυναμικό και μεταβάλλεται συνεχώς, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε εναλλακτικές υπηρεσίες θέασης όπως το κατά παραγγελία περιεχόμενο (on demand). Έτσι, καλούμαστε να αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα και τις αλλαγές που αναμένονται για να κάνουμε σωστές επιλογές ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις στο τηλεοπτικό πεδίο. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στη διαρκή αναβάθμιση της τηλεοπτικής εμπειρίας που προσφέρουμε στους συνδρομητές μας.

Ερ.: Ποιες υπηρεσίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πελατών σας;

Απ.: Η κινητή είναι σίγουρα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων αυτό το διάστημα. Ο λόγος είναι γιατί μπήκαμε στην αγορά με μια πρόταση που έφερε τα πάνω-κάτω στη μέχρι τότε προσφορά υπηρεσιών στην κινητή. Η ανατροπή του Purple Max Mobile με τις απεριόριστες δυνατότητες, κατέδειξε ότι κάλυψε μια σημαντική ανάγκη των καταναλωτών. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συνεχή υποστήριξη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουμε και στην καρτοκινητή με τα νέα προϊόντα κάτω από την ομπρέλα του Purple Loop.

Στο διαδίκτυο, η νέα μας υπηρεσία Purple Max Internet τυγχάνει μιας εκπληκτικής απήχησης. Ο λόγος είναι η ανατροπή που φέρνει στην αγορά με ταχύτητες 250Mbps και αυτόματη δυνατότητα να πετύχει τη μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα δικτύου στην περιοχή του συνδρομητή. Αυτό κάνει τους συνδρομητές της Cablenet να μην ανησυχούν για την ταχύτητα του Internet ποτέ ξανά και να μη χρειάζονται αλλαγή πακέτου. Επιπρόσθετα, συμπεριλαμβάνει την επαναστατική υπηρεσία Plume HomePass®, παρέχοντας εμπειρίες που αναβαθμίζουν τη διαδικτυακή εμπειρία στο σπίτι.

Ερ.: Τι ζητά ο σύγχρονος καταναλωτής από τον πάροχό του στις τηλεπικοινωνίες και ποιες οι νέες απαιτήσεις;

Απ.: Η πανδημία Covid-19 έδωσε μια νέα διάσταση στην αντίληψη για τη σημαντικότητα των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Η χρήση των υπηρεσιών για πληροφόρηση, επικοινωνία, εκπαίδευση, εργασία αλλά και ψυχαγωγία ήταν επιτακτική. Ο καταναλωτής απαιτούσε την απρόσκοπτη και συνεχή παροχή των υπηρεσιών σε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας. Η εμπιστοσύνη λοιπόν στον πάροχο για να παρέχει αυτό το επίπεδο υπηρεσιών ήταν και είναι μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικά κριτήρια επιλογής.

Συγκεκριμένα, η ποιότητα της παροχής της υπηρεσίας και το επίπεδο εξυπηρέτησης, σε συνδυασμό με μια ελκυστική τιμή αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό. Αυτά επιβεβαιώνονται όχι μόνο και από δικές μας έρευνες και μελέτες αλλά και από έρευνες που διενεργήθηκαν από το ΓΕΡΗΕΤ. Αυτά τα κριτήρια απαιτούν συγκεκριμένη στρατηγική και τη δημιουργία μιας εσωτερικής κουλτούρας σε έναν οργανισμό, για να μπορεί να εκτελέσει και να αποδώσει αυτές τις υψηλές απαιτήσεις.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Cablenet το 2022, διατήρησε την κατάταξή της ως το κορυφαίο brand στη Συνολική Ικανοποίηση Πελατών (CSAT), αλλά και που κατόρθωσε να επιτύχει το υψηλότερο Net Promoter Score (NPS) στην κυπριακή αγορά τηλεπικοινωνιών, τόσο στις σταθερές όσο και στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με έρευνα αγοράς που διεξήχθη για λογαριασμό της Cablenet από την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών αγοράς CYMAR.

Παράλληλα, εμείς έχουμε παρατηρήσει διαχρονικά μια πολυπλοκότητα στον τρόπο που πολλοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (σε παγκόσμιο επίπεδο) επικοινωνούν τις υπηρεσίες τους. Υπάρχει μεγάλη επικέντρωση σε δυσνόητους τεχνικούς και περιοριστικούς όρους. Στην πλειοψηφία τους οι καταναλωτές δεν αγοράζουν τεχνολογία. Γι’ αυτό επιλέξαμε την απλότητα, ευθύτητα και διαφάνεια, με απώτερο στόχο να μεταφράσουμε την τεχνολογία σε απλούς και πρακτικούς τρόπους που μπορούν οι υπηρεσίες μας να κάνουν τη «ζωή των πελατών μας καλύτερη», εξ ’ου και το μότο μας “For a Better Life”.

Ερ.: Τι αλλαγές να περιμένουμε στον τομέα τηλεπικοινωνιών;

Απ.: Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη της οικονομίας κάθε ανεπτυγμένης χώρας. Η αναβάθμιση των δικτύων είτε για σταθερό είτε για κινητό ίντερνετ συσχετίζονται με την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια χώρα όπως η Κύπρος, η οποία βασίζεται στις σύγχρονες υποδομές αλλά και στην πληθώρα υπηρεσιών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την εγκαθίδρυση εταιρειών στο νησί μας. Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας αποτελεί προτεραιότητα όλου του οικοσυστήματος.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας θα επιφέρει πολλές αλλαγές οι οποίες θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία. Ορισμένα παραδείγματα είναι:

5G: H τεχνολογία 5G θα επιτρέψει στους χρήστες να απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων, καλύτερη απόκριση και βελτιωμένη αξιοπιστία. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν, οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις δυνατότητες και να δώσουν χρησιμότητα στην τεχνολογία. Μέχρι σήμερα η απλή επικοινωνία και πρόσβαση στο ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα ικανοποιείται με τεχνολογίες του 4G. Εφαρμογές όμως σε συνδεδεμένες συσκευές όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς και άλλα ηλεκτρονικά εργαλεία, η χρήση του 5G είναι απαραίτητη. To 5G μπορεί να μην είναι άμεσα απαραίτητο αλλά δεν μπορεί να λείπει από την γκάμα υπηρεσιών ενός παρόχου σε βάθος χρόνου.

ΙοΤ (Internet of Things): Εδώ έχουμε μια ευκαιρία σαν μια μικρή χώρα να κάνουμε μια πιο γρήγορη ανάπτυξη των «έξυπνων πόλεων» και άλλων υποδομών που πραγματικά να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Ήδη κάποιοι Δήμοι άρχισαν να προχωρούν σε υιοθέτηση κάποιων εφαρμογών και εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων, και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

ΑΙ (Artificial Intelligence): Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει την αρχή μιας πραγματικής επανάστασης με την εμπορική είσοδο του ChatGPT στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή είναι μόνο η αρχή, αλλά η ανθρωπότητα άρχισε ήδη να φαντάζεται τις απίστευτες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Οι επιπτώσεις στις τηλεπικοινωνίες είναι τεράστιες. Κυμαίνονται από την καλύτερη διαχείριση και τον καλύτερο σχεδιασμό δικτύων, μέχρι την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση πελατών, την αύξηση της αποδοτικότητας του ανθρωπίνου δυναμικού σε σχεδόν όλους τους τομείς, αλλά και ακόμα στην ανάπτυξη υπηρεσιών, εφαρμογών και στρατηγικής.  Το AI δεν είναι πλέον για εμάς μια επιλογή, αλλά απαραίτητο στοιχείο ακόμα και γι’ αυτή την επιβίωση στο χώρο.

Cloud-based Services: Οι περισσότερες εφαρμογές είτε είναι για επιχειρηματικούς είτε για οικιακούς πελάτες μεταφέρονται στο cloud. Αυτή η ραγδαία μεταφορά υπηρεσιών και εργαλείων προϋποθέτει την αξιοπιστία και ευελιξία των τηλεπικοινωνιών υποδομών. Αυτό σημαίνει συνεχείς επενδύσεις και αναβαθμίσεις για να ικανοποιήσει όλες τις υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές ανάγκες.

Σε γενικές γραμμές, οι τηλεπικοινωνίες απαιτούσαν και απαιτούν συνεχείς επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόδοσης. H είσοδος του ESG αποτελεί πλέον μονόδρομο για την πράσινη ανάπτυξη και λειτουργία τηλεπικοινωνιακών παρόχων αλλά και την εδραίωση της ισότητας και ίσης ευκαιρίας σε όλους. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή που χρήζει μιας πολύ διαφορετικής αντιμετώπισης για τα επόμενα χρόνια.  H Cablenet θα συνεχίζει να επενδύει δεκάδες εκατομμύρια σε βάθος χρόνου σε αυτή τη βάση, για την ανάπτυξη της τεχνικής μας υποδομής αλλά και για την εισαγωγή καινοτόμων και πρακτικών εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας στην εγχώρια αγορά.

Θα επιμένουμε όμως ότι οι επενδύσεις θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της δικής μας χώρας και μεγέθους με απώτερο σκοπό την επίτευξη του “For a Better Life”.