You are here

Γ. Παπαχριστοφή: Να δοθεί το δικαίωμα μεμονωμένης κατοικίας

04/09/2022 06:00

Τη δυσαρέσκειά του διότι οι κοινότητες της περιοχής του Ακάμα και της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς, παραμένουν υπανάπτυκτες, υποβαθμισμένες και απομονωμένες, συγκριτικά με άλλες περιοχές της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν όλα τα χαρίσματα και τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, εκφράζει ο δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, τονίζει ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα, έχουν αγανακτήσει, γι’ αυτό εάν το κράτος θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους κατοίκους των κοινοτήτων να παραμείνουν στις κοινότητες τους, θα πρέπει να τους δώσει ελκυστικά κίνητρα, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα της μεμονωμένης κατοικίας.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς, μεταξύ άλλων, εκφράζει την αντίθεσή του με το περιεχόμενο της μελέτης που εκπόνησε το Υφυπουργείο Τουρισμού, διότι δεν περιλαμβάνει πρόνοια για βιώσιμες τουριστικές μονάδες με αυξημένο συντελεστή δόμησης κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, από το Νέο Χωριό μέχρι τον Πομό, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Όσον αφορά την έναρξη των έργων αναμόρφωσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, είπε ότι θα επωφεληθεί όχι μόνο ο δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, αλλά και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς, καθώς θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης προς τους επισκέπτες.

Η συνέντευξη

Ερ.: Ξεκινούν ήδη τα οδικά έργα στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα. Ως δημοτικές αρχές έχετε κάποιους ενδοιασμούς σε πρόνοιες του σχεδίου του πάρκου;

Απ.: Αναμφισβήτητα η περιοχή του Ακάμα αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ως δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, εκφράζουμε την πεποίθησή για ορθολογιστική ανάπτυξη του Ακάμα, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο κόσμος που ζει και επιβιώνει με πολλές δυσκολίες για τόσα χρόνια στις κοινότητες του Ακάμα, των οποίων οι περιουσίες είναι δεσμευμένες για 33 ολόκληρα χρόνια.

Είναι ισχυρή άποψη μας, ότι όπου υπερισχύει η λογική και το μέτρο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.  Ο άνθρωπος και το περιβάλλον, μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να συνυπάρχουν όπως συνέβαινε εδώ και αιώνες. Με την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και την προώθηση ήπιων αναπτύξεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την παραχώρηση αποζημιώσεων ή την προώθηση ανταλλαγών περιουσιών, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, η οποία θα απεγκλωβίσει τους ιδιοκτήτες γης και θα βοηθήσει στην παραμονή των νέων στην περιοχή, οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να προσφύγουν σε εργασία εκτός των χωριών τους, ενώ οι κοινότητες μαστίζονται από αστυφιλία.

Ερ.: Πως η περιοχή και ειδικά ο δήμος σας θα επωφεληθεί από τη αναμόρφωση του νέου σύγχρονου ΕΔΠ Ακάμα;

Απ.: Από την αναμόρφωση του νέου σύγχρονου Δασικού Πάρκα Ακάμα, θα επωφεληθεί όχι μόνο ο δήμος Πόλεως Χρυσοχούς αλλά και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς, καθώς θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης προς του επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με το νέο δήμο Πόλεως Χρυσοχούς που θα δημιουργηθεί με τις κοινότητες που θα συνενωθούν, σχεδόν στο σύνολο του, το Δασικό Πάρκο Ακάμα θα βρίσκεται στα δημοτικά μας όρια.

Ερ.: Πάντως ήδη το πάρκο προσελκύει κάθε χρόνο γύρω στα 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Εκτιμάτε ότι θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός;

Απ.: Αναμφισβήτητα, εκτιμούμε ότι με τη λειτουργία του σύγχρονου Δασικού Πάρκου Ακάμα και τη δημιουργία των σωστών υποδομών και υπηρεσιών θα αυξηθεί η επισκεψιμότητά του, καθώς η χερσόνησος του Ακάμα είναι μια μοναδική περιοχή, τόσο από πλευράς γεωλογίας και φυσιογραφίας, όσο και από πλευράς χλωρίδας και πανίδας, αφού όλοι σχεδόν οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Κύπρου παρουσιάζονται εδώ. Ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό της περιοχής, είναι οι παραλίες της Λάρας και του πολυφημισμένου Blue Lagoon.

Ερ.: Η γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, θέτει φρένο στην ανάπτυξη της μεμονωμένης κατοικίας και εισηγείται την κατάργηση ή και την τροποποίηση συγκεκριμένων πολεοδομικών ρυθμίσεων. Ποια η θέση σας;

Απ.: Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, οι κοινότητες της περιοχής του Ακάμα αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς, παραμένουν υπανάπτυκτες, υποβαθμισμένες και απομονωμένες συγκριτικά με άλλες περιοχές της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν όλα τα χαρίσματα και τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα έχουν αγανακτήσει, μετά από δεκαετίες συζητήσεων, αλλεπάλληλων εγκρίσεων και ακυρώσεων αποφάσεων, οι οποίες οδήγησαν την περιοχή σε μαρασμό. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των Σχεδίων, πέτυχαν μόνο τον αποδεκατισμό των κοινοτήτων. Η προσωπική μου άποψη, είναι, πως εάν το κράτος θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους κατοίκους να παραμείνουν στις κοινότητες τους, θα πρέπει να τους δώσει ελκυστικά κίνητρα, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα της μεμονωμένης κατοικίας, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Ερ.: Πώς εκτιμάτε τις αντιδράσεις της κοινότητας Ίνειας;

Απ.: Ως δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, συμμεριζόμαστε και κατανοούμε απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ίνειας, καθώς σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινότητες του Ακάμα δικαιολογημένα αισθάνονται αδικημένοι. Το κράτος οφείλει να σεβαστεί τις κοινότητες και τους κατοίκους των περιοχών του Ακάμα, εφαρμόζοντας μέτρα που θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των κατοίκων και παράλληλα θα διέπονται και από τις αρχές της αειφορίας.

Ερ.: Πρόσφατα έχετε εκφράσει την αντίθεση σας με τη μελέτη του Υφυπουργείου Τουρισμού για ανάπτυξη της περιοχής Πύργου Τηλλυρίας και της Πόλης Χρυσοχούς. Σε ποια σημεία της μελέτης διαφωνείτε;

Απ.: Επικροτούμε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, όμως η θέση του δήμου είναι ότι η ευρύτερη περιοχή Πόλης Χρυσοχούς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία ναι μεν ευνοούν την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως παρουσιάστηκε και από τους μελετητές, όμως παράλληλα μπορεί να ενθαρρυνθεί και η δημιουργία βιώσιμων τουριστικών μονάδων, με αυξημένο συντελεστή δόμησης κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από το Νέο Χωριό μέχρι τον Πομό, ευελπιστώντας να υιοθετηθεί κατά την εκπόνηση του νέου Τοπικού Σχεδίου. Για το λόγο αυτό, καλούμε το Υφυπουργείο Τουρισμού να στηρίξει το αίτημα του δήμου για δημιουργία βιώσιμων τουριστικών μονάδων, μέσω της εκπόνησης του νέου Τοπικού Σχεδίου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι, οι όροι εντολής που δόθηκαν από το Υφυπουργείο Τουρισμού για την εκπόνηση της μελέτης καλύπτουν μόνο το ένα σκέλος της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς δεν ζητήθηκε η τεκμηρίωση της ανάδειξης της ανάγκης δημιουργίας βιώσιμων τουριστικών μονάδων. Ως εκ τούτου, ζητούμε όπως, το Υφυπουργείο Τουρισμού θέσει στις προτεραιότητες του την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την περιοχή μας, η οποία θα καταδεικνύει αυτή την ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων τουριστικών μονάδων.

Ερ.: Γιατί πιστεύετε ότι η ανάπτυξη στο δήμο σας μπορεί να έρθει μόνο με την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων;

Απ.: Η ανάπτυξη στο δήμο μας, μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο αποκλειστικά με την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά με το συνδυασμό ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων παραγόντων.

Το Τοπικό Σχέδιο και οι πολεοδομικές ζώνες, αποτελούν τη βάση στην οποία στηρίζεται η τουριστική ανάπτυξη του δήμου και στο σχεδιασμό τους, θα πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο η τοπική αρχή και η κοινωνία. Ένα από τα κυριότερα λάθη του παρελθόντος, ήταν η ανοχή που δείξαμε όσον αφορά το Τοπικό σχέδιο, το οποίο ήταν και, δυστυχώς, συνεχίζει να είναι απαγορευτικός παράγοντας τουριστικής ανάπτυξης της Πόλης, γιατί το 15% που έγινε 25% ή 35%, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ποσοστά που υπάρχουν στις άλλες πόλεις της Κύπρου, τα οποία είναι κατά πολύ πιο ψηλά. Όπως διαφαίνεται, οι κυβερνητικές υπηρεσίες, δεν είχαν και δεν έχουν κανένα όραμα για την Πόλη Χρυσοχούς και με το σχέδιο Natura, μας περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο. Είναι γεγονός ότι σήμερα η τουριστική ανάπτυξη στο δήμο μας είναι ανύπαρκτη, αφού υπάρχει μόλις ένα ξενοδοχείο των 2 αστέρων, των 45 δωματίων και ακόμη ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, των 60 δωματίων.

Το σημερινό Τοπικό Σχέδιο δεν μας ικανοποιεί καθόλου, γι’ αυτό και ζητάμε την αναθεώρηση του και ειδικά απαιτούμε την αύξηση του συντελεστή δόμησης, όσον αφορά τον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η ανέγερση βιώσιμων τουριστικών μονάδων, για να πετύχουμε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ερ.: Υπάρχουν στα σκαριά νέες τουριστικές αναπτύξεις ή ξενοδοχειακές μονάδες. Επενδυτές επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή σας;

Απ.: Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στα σκαριά νέες τουριστικές αναπτύξεις ή ξενοδοχειακές μονάδες, για το λόγο ότι το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο είναι απαγορευτικό, για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω. Κατά καιρούς υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον, όμως, αφού αξιολογήσουν τη διαθεσιμότητα των τεμαχίων, σε συνδυασμό με την αδυναμία του τοπικού σχεδίου για δημιουργία βιώσιμων τουριστικών μονάδων, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Ερ.: Ποιά είναι τα έσοδα του δήμου ετησίως από τον τουρισμό;  

Απ.: Για όλους τους πιο πάνω λόγους, δυστυχώς τα έσοδα του δήμου από τον τουρισμό, είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα, και συγκριτικά με τους άλλους δήμους της επαρχίας μας, δεν έχουμε ούτε το 5% των εσόδων τους, καθώς λόγω της απουσίας τουριστικών μονάδων, δεν μπορούμε να έχουμε έσοδα από τις διανυκτερεύσεις, αλλά ούτε και από το γαμήλιο τουρισμό.

Ερ.: Ποιά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αλλάξουν το προφίλ του δήμου;

Απ.: Ο αυτοκινητόδρομος Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς, αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό  έργο υπερτοπικής σημασίας για την  Πάφο αλλά  και ένα από τα σημαντικότερα για ολόκληρη την Κύπρο. Η υλοποίηση του δρόμου Πάφου – Πόλης, αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για τις κοινότητες ολόκληρου του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμειναν παραμελημένες από το κράτος. 

Κατά τη θητεία του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες για υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών έργων που χρειάζονται να γίνουν στο δήμο, κάποια από τα οποία θα υλοποιηθούν στο άμεσο και κάποια άλλα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ένας σημαντικός σταθμός στην αναπτυξιακή προσπάθεια του δήμου, αποτελεί το λιμανάκι του Λατσιού, ο σημαντικότερος τουριστικός πνεύμονας για το δήμο. Έχει παρθεί απόφαση από την Αρχή Λιμένων για την επέκταση του λιμανιού του Λατσιού, με την οποία θα τριπλασιαστεί η χωρητικότητά του και το μέγεθος της λιμενολεκάνης.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα καλύψει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ελλιμενισμό σκαφών, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες σκαφών για ελλιμενισμό. Με την επέκτασή του, θα δημιουργηθούν 350 νέες θέσεις ελλιμενισμού νέων προτύπων. Το κόστος για την υλοποίηση του έργου, ανέρχεται περίπου στα €45 εκατ.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό αναπτυξιακό έργο το οποίο έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί, είναι το έργο της αναβάθμισης και του εξωραϊσμού των παλιών Αποθηκών της Αρχής Λιμένων στο Λατσί, με στόχο τη μετατροπή των αποθηκών σε χώρο πολιτιστικής δράσης. Το κόστος ανέρχεται στις €650.000.

Παράλληλα, ένα άλλο έργο το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη, σε συνεργασία με το τμήμα αρχαιοτήτων, είναι η διασύνδεση των τεσσάρων αρχαιολογικών χώρων του δήμου. Στόχος του έργου, είναι ν’ αναδείξει την πλούσια ιστορία και το αρχαιολογικό υπόβαθρο της πόλης μας, που θα καταστεί προσβάσιμο στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Η δαπάνη του έργου είναι της τάξης των €3 εκατ.

Επιπρόσθετα, έχουμε υποβάλει αίτημα στα Υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών για χρηματοδότηση του έργου κατασκευής πεζοδρομίων στη βόρεια πλευρά του κύριου δρόμου Πόλης – Λατσιού, με προκαταρκτική εκτίμηση κόστους €1.200.000.

Με τη δημιουργία του πεζόδρομου, θα επιτευχθεί η σύνδεση δύο πολύ σημαντικών τουριστικών σημείων του δήμου μας, στα οποία κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός δημοτών αλλά και επισκεπτών, γι’ αυτό και επιβάλλεται η δημιουργία ασφαλών υποδομών για τους πεζούς.

Ακόμη, ένα άλλο σημαντικό έργο, είναι ο σχεδιασμός της ανάπλασης και αναζωογόνησης του παραδοσιακού πυρήνα του δήμου και του παραδοσιακού πυρήνα της συνοικίας Προδρομιού.  Το έργο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση των υπηρεσιών, τη δημιουργία πεζοδρόμων, την ωραιοποίηση των όψεων των εφαπτόμενων οικοδομών, την κατασκευή πλατειακών χώρων, καθώς και την κυκλοφοριακή διαχείριση των δρόμων. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα €5 εκατ.

Της Ηρώς Ευθυμίου