You are here

Α. Γεωργίου: «Όχι» στην Aspis

16/03/2007 08:30
Απίθανη θεωρεί την όποια μελλοντική συνεργασία με τον όμιλο Ασπίς ο CEO της Universal Life, Ανδρέας Γεωργίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, ο κ. Γεωργίου λύνει τη επίμονη σιωπή του και σχολιάζει τις ραγδαίες εξελίξεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στον όμιλο Universal. Ο μεγαλομέτοχος της Universal Life, μιλά για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Universal Bank στους Schoeller – Path και αναλύει επίσης τους λόγους που η διοίκηση της UL προτείνει στους μικρομετόχους την απόρριψη της Δημόσιας Πρότασης που υπέβαλε η Aspis για εξαγορά της Universal Life. Μιλά επίσης για τις 4.800 σκάλες ακινήτων που διαθέτει ο όμιλος Universal, για την πιθανότητα επανένταξης του στο ΧΑΚ, και για τις προοπτικές ανάπτυξης του την επόμενη τριετία.

Ερ.: Το 2005 η Universal Life παρουσίασε κέρδη £2,3 εκ. για πρώτη φορά από το 2000. Το 2006;

Απ.:
Τα αποτελέσματα του 2006 θα είναι σαφώς βελτιωμένα απ’ αυτά του προηγούμενου έτους και αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και στη θετική συνεισφορά των θυγατρικών μας εταιρειών. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες καθώς τα αποτελέσματα του 2006 δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, ούτε και έχουν ελεγχθεί από τους εξωτερικούς μας ελεγκτές.

Ερ.: Ποιες είναι οι προοπτικές για την επόμενη τριετία;

Απ.:
Όπως γνωρίζετε οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της Εταιρείας μας είναι άμεσα συνυφασμένες με την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, οι οποίες διαγράφονται αρκετά ευοίωνες και θα βοηθηθούν ακόμη περισσότερο από την επικείμενη εισαγωγή του Ευρώ το 2008. Η δε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η ανάκτηση της αξιοπιστίας στην ασφαλιστική βιομηχανία αναμένεται ότι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ασφαλιστικών μας εργασιών, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από το προηγούμενο έτος.

Ερ.: Μπορείτε να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο για τα αποτελέσματα την επόμενη τριετία;

Απ.:
Με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που εφαρμόζουμε για αύξηση της παραγωγικότητας, συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσης στα επενδυτικά μας κεφάλαια, δημιουργούμε το κατάλληλο υπόβαθρο για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα έτη, ενώ η μείωση της συμμετοχής μας στη Universal Bank έχει επιλύσει οριστικά το θέμα της διασφάλισης της κεφαλαιουχικής επάρκειας της Τράπεζας που τόσο ταλάνιζε την Εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Ερ.: Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί γίνονται με ή χωρίς την Aspis;

Απ.:
Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, οι στρατηγικοί λόγοι που προβάλλονται για τη διενέργεια της Δημόσιας Πρότασης της Aspis δεν είναι ρεαλιστικοί καθώς η μέχρι τώρα πολύχρονη παρουσία της στην Κύπρο δεν απέδειξε ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο και ανάπτυξη των εργασιών της Universal Life. Οι δε επιδιωκόμενοι σκοποί της Aspis είναι ανέφικτοι και χωρίς νόημα αφού, κάτω από τη σημερινή μετοχική δομή, έστω και αν της παρασχεθούν οι σχετικές άδειες από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Aspis δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Universal Life αλλά ούτε και να επιτύχει την απαραίτητη λειτουργική συνεργασία.

Ερ.: H Aspis προσφέρει στους μετόχους της Universal Life £3 ανά μετοχή. Η διοίκηση της UL τους πρότεινε να μην αποδεχτούν την πρόταση της Aspis. Γιατί να παραμείνουν μέτοχοι σε μια εταιρεία που δεν παρέχει έξοδο για την επένδυση τους (αφού δεν είναι εισηγμένη);

Απ.:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Universal Life απέρριψε τη Δημόσια Πρόταση της Aspis για διάφορους λόγους, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο σοβαρός κίνδυνος να εγκλωβιστούν οι μέτοχοι που τυχόν θα αποδεχτούν τη Δημόσια Πρόταση σε μια πολύμηνη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα μπορεί να τους καταβληθεί το προτεινόμενο τίμημα σε περίπτωση που χρειαστεί η εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων από την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Επιπλέον, η Δημόσια Πρόταση της Aspis αποστερεί από τους μετόχους που δεν είναι διατεθειμένοι να την αποδεχτούν την ευκαιρία να αποκτήσουν διέξοδο στην επένδυσή τους καθώς, εάν επιτύχει, η δυνατότητα επανένταξης της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο, κάτι που ήταν στα άμεσα σχέδια της Εταιρείας, θα καταστεί πολύ δύσκολη αφού δεν θα υπάρχει επαρκής διασπορά του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ερ.: Θα επιμείνουμε λίγο. Ποια οφέλη είδαν οι μικρομέτοχοι της Universal Life; Ούτε καν μερίσματα δεν πληρώθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια...

Απ.:
Η καταβολή μερισμάτων, όπως γνωρίζετε, είναι αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων κάθε εταιρείας και εξετάζεται σε συνάρτηση με τα εκάστοτε αποτελέσματα και τις προοπτικές της. Σε περίπτωση που η Aspis εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες από τις εποπτικές αρχές και σαν αποτέλεσμα ανατραπούν τα σχέδια για επανένταξη της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο, αντιλαμβάνεστε ότι εκ των πραγμάτων δημιουργούνται πρόσθετα κωλύματα για την καταβολή μερίσματος, αφού η Εταιρεία δεν θα μπορεί να αποτείνεται στην κεφαλαιαγορά για άντληση κεφαλαίων. Η θέση αυτή ενισχύεται και από τη συνετή πολιτική που πρέπει να εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για συνεχή ενίσχυση των αποθεμάτων τους προς αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών υποχρεώσεων.

Ερ.: Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο εκτελεστικός σύμβουλος της Aspis, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως η Universal Life έχει «κρυμμένη αξία» ακινήτων. Τι εννοούσε;

Απ.:
H Universal Life διαθέτει ένα πολύ ισοζυγισμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον τομέα ακινήτων. Δεν είμαι όμως σε θέση να γνωρίζω τι εννοούσε ο κ. Κωνσταντίνου και πιστεύω ότι είναι καλύτερα να ζητήσετε περισσότερες εξηγήσεις από τον ίδιο.

Ερ.: Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Με βάση την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση, η εταιρεία έχει ακίνητη περιουσία 4.800 σκαλών που αξίζουν £43,5 εκ. Δηλαδή η κάθε σκάλα αξίζει περίπου £10 χιλ...

Απ.:
Τα ακίνητα καταχωρούνται αρχικά σε τιμές κόστους και ακολούθως αναπροσαρμόζονται στους λογαριασμούς με βάση τη δίκαιη αξία τους. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης ιδιοκτησίας της Εταιρείας ανήκει σε γεωργικές ζώνες, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω οργανωμένης ανάπτυξης που προϋποθέτει τη δημιουργία και έγκριση κατάλληλου Master Plan από τις πολεοδομικές αρχές. Αυτή η οργανωμένη ενιαία ανάπτυξη έργων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και δεν είναι δυνατόν να προεξοφλούνται τυχών μελλοντικά κέρδη από τέτοιες αναπτύξεις προτού αυτές υλοποιηθούν. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό της κτηματικής περιουσίας της Εταιρείας είναι κατανεμημένο στα εσωτερικά επενδυτικά ταμεία της Εταιρείας προς όφελος των ασφαλισμένων της.

Ερ.: Πότε ήταν η τελευταία φορά που αποτιμήθηκε αυτή η περιουσία;

Απ.:
Οι επενδύσεις σε ακίνητα αποτιμώνται στην εκτιμημένη δίκαιη αξία τους κατά την ημερομηνία του ισολογισμού, δηλαδή στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους. Η εκτίμηση γίνεται από ανεξάρτητους προσοντούχους εκτιμητές που έχουν πείρα στην τοποθεσία και κατηγορία των ακινήτων υπό εκτίμηση. Για επενδύσεις σε ακίνητα που είναι κατανεμημένα στα εσωτερικά επενδυτικά ταμεία της Εταιρείας γίνονται και ενδιάμεσες εκτιμήσεις.

Ερ.: Πρόσφατα η διοίκηση της Universal Life πώλησε το 51% της Universal Bank Public Ltd στο σχήμα Schoeller – Path έναντι €1,56. Γιατί δεν προτίμησε την προσφορά των μετοχών στο σχήμα των Ασπίς Πρόνοια – Commercial Value έναντι των €2,35 που προσφέρει με την ανταγωνιστική της πρόταση;

Απ.:
Η πώληση των μετοχών της Universal Bank στις εταιρείες Schoeller Holdings Ltd και Path Holdings Ltd δεν αποτελούσε τίποτε άλλο από την υλοποίηση της συμβατικής ευθύνης που ανέλαβε η Εταιρεία με την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ημερ. 17/11/06, να επικυρώσει τη συμφωνία με τις εν λόγω εταιρείες. Όπως δε αναφέρεται και στην πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία απέρριψε την αίτηση της Aspis για προσωρινά μέτρα εναντίον της Universal Life για να αποτραπεί η μεταβίβαση των μετοχών στο σχήμα των Schoeller – Path, «μόνο αν η Εταιρεία προκαλούσε διάρρηξη των συμβατικών της υποχρεώσεων θα μπορούσε να εξέταζε άλλη Δημόσια Πρόταση», υπογραμμίζοντας έτσι την ορθότητα των ενεργειών της Εταιρείας.

Ερ.: Επομένως, πως προστατεύονται τα συμφέροντα των μικρομετόχων της Universal Life με την αποδοχή μιας χαμηλότερης προσφοράς;

Απ.:
Να ολοκληρώσω, παρακαλώ... Η υπαναχώρηση από τις υποχρεώσεις αυτές, συνέχισε το Δικαστήριο, θα επέφερε αναμφίβολα τεράστιες αξιώσεις εναντίον μας. Συνεπώς, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με το σχήμα των Schoeller – Path έγινε για την προστασία όλων των μετόχων μας, μικρών και μεγάλων.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι προτού υπογραφεί η συμφωνία με το σχήμα των Schoeller – Path τον περασμένο Νοέμβριο, οι δύο προτάσεις που είχαν υποβληθεί αξιολογήθηκαν ξεχωριστά από τα Διοικητικά Συμβούλια της Universal Life και της Universal Bank στη βάση των επιχειρηματικών σχεδίων που κατατέθηκαν. Η περίπτωση των Schoeller – Path κρίθηκε πιο συμφέρουσα και από τα δύο Διοικητικά Συμβούλια αφενός διότι απέδιδε μεγάλη σημασία στη σημαντική κεφαλαιουχική ενίσχυση της Τράπεζας και αφετέρου διότι δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για επέκταση των εργασιών της Τράπεζας σε νέους τομείς. Στην περίπτωση των Ασπίς – Commercial υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την επίτευξη των στόχων και των αποδόσεων που είχαν τεθεί στο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο κρίθηκε ότι δεν λάμβανε επαρκώς υπόψη τα δεδομένα της Τράπεζας και της Κυπριακής τραπεζικής αγοράς, κάτι το οποίο αναλύθηκε επαρκώς στη γνώμη που εξέφρασε κατά καιρούς το Διοικητικό Συμβούλιο της Universal Bank. Συνεπώς, με δεδομένο ότι η Universal Life θα εξακολουθούσε να κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Bank, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας απέρριψε την Πρόταση των Ασπίς – Commercial καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων μας.

Ερ.:Οι χρηματιστηριακές αρχές προτείνουν αυτόματη αναθεώρηση της Δημόσιας Πρότασης των Schoeller – Path στα €2,50. Θα διεκδικήσετε τη διαφορά από την τιμή που πουλήσατε;

Απ.:
Εξ όσων γνωρίζω οι χρηματιστηριακές αρχές δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στην εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το πιο πάνω θέμα. Όπως δε αναφέρει ο νομικός σύμβουλος των Schoeller – Path σε δημοσιεύματα στον τύπο, ακόμη και σε περίπτωση που οι χρηματιστηριακές αρχές αποφασίσουν την αναθεώρηση της πρότασης των Schoeller – Path στα €2,50, το εν λόγω σχήμα θα μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης. Συνεπώς, η ερώτηση σας είναι τελείως υποθετική και οποιοδήποτε σχόλιο θα είναι άνευ ουσίας δεδομένου ότι τα πράγματα είναι ακόμη πολύ ρευστά.

Ερ.: Η διοίκηση της UL φαίνεται να αντιτίθεται σε οιαδήποτε συνεργασία με την Aspis. Τι θα άλλαζε τη στάση της;

Απ.:
Η Aspis είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται ενεργά στις ασφαλιστικές εργασίες του κλάδου ζωής, ατυχημάτων και υγείας μέσω των δραστηριοτήτων της θυγατρικής της Liberty Life η οποία πρόσφατα εξαγόρασε και τις εργασίες της Ασπίς Πρόνοια Ασφαλιστικής. Από τη στιγμή που οι εν λόγω ασφαλιστικοί κλάδοι είναι και οι κύριοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται και η Universal Life, δεν βλέπω να υπάρχει οτιδήποτε που θα άλλαζε τη θέση αυτή. Επιπλέον, με βάση την προϊστορία της Aspis, θεωρώ ότι μια τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να προσθέσει καμία αξία προς τους μετόχους της Universal Life. Τέλος, απορώ ειλικρινά πως η πλευρά της Aspis διατείνεται ότι επιδιώκει συνεργασία με την Universal Life, ενώ ταυτόχρονα καταφέρεται συνεχώς με ύβρεις και χαρακτηρισμούς εναντίον μου προσωπικά αλλά και ολόκληρης της Διοίκησης της Εταιρείας μας.