You are here

Α. Γιασεμίδης: Επενδύσεις πέραν των €2 δισ. από επενδυτικά ταμεία

17/04/2021 06:00

«Το 2020 ήταν μία αρκετά καλή χρονιά για τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο, ο οποίος συνέχισε να μεγαλώνει. Αντίστοιχα, αυξήθηκε και ο αριθμός των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, οι οποίοι επέλεξαν την Κύπρο ως βάση τους». Αυτά αναφέρει ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης σε συνέντευξη στη StockWatch.

Σημειώνει επίσης ότι καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες και μεταξύ άλλων «10-15 διαχειριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκδηλώσει απτό ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση στην Κύπρο μετά το Brexit».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν οι διαχειριστές που επιλέγουν την Κύπρο, ο κ. Γιασεμίδης λέει ότι θα πρέπει «να συνεχίσουμε με μεθοδικότητα να χτίζουμε το καλό όνομα του τομέα το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, να εκσυγχρονίζουμε διαρκώς τη σχετική νομοθεσία και να προσελκύουμε διαχειριστές και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό καθώς αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στην προσπάθεια που καταβάλλουμε».

Ο πρόεδρος τρου CIFA σημειώνει επίσης ότι γίνονται ενέργειες ώστε οι Εγγεγραμμένοι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (RAIFs) που ιδρύονται στην Κύπρο να μπορούν να επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι το οποίο επιτρέπεται σε άλλες χώρες.

Τονίζει ότι πέραν των €2 δισ. έχουν επενδυθεί στην κυπριακή οικονομία από τα επενδυτικά ταμεία σε τομείς όπως η ενέργεια (€246 εκατ.), οι βιώσιμες επενδύσεις (€28 εκατ.), η ναυτιλία (€72 εκατ.) και η χρηματοπιστωτική τεχνολογία (€30 εκατ.).

Τέλος υπογραμμίζει ότι ο θόρυβος με τα διαβατήρια έχει πλήξει την εικόνα της Κύπρου διεθνώς και επίσης ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης: «Επένδυση πλέον δεν είναι μόνο όταν έρθει κάποιος και αγοράσει ένα κτίριο ή ένα ξενοδοχείο. Ενδεχομένως η πιο σημαντική επένδυση και με μακροχρόνια οφέλη να είναι η κάθοδος μιας πολυεθνικής εταιρίας, η οποία θα μεταφέρει μέρος των εργασιών της στην Κύπρο».

Ερ.: Που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος σε σχέση με την προσέλκυση διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων;

Απ.: Μπορούμε να πούμε πως εν μέσω πανδημίας και μέσα στις ευρύτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, το 2020 ήταν μία αρκετά καλή χρονιά για τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο, ο οποίος συνέχισε να μεγαλώνει. Αντίστοιχα, αυξήθηκε και ο αριθμός των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, οι οποίοι επέλεξαν την Κύπρο ως βάση τους. Βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον για το καθεστώς των διαχειριστών επενδυτικών ταμείων, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες, εφόσον οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν σε διαχειριστές να συλλέξουν κεφάλαια από επενδυτές ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο τέλος του 2020 υπήρχαν συνολικά 119 εταιρείες διαχείρισης στην Κύπρο. Σημειώνουμε ότι ο εν λόγω αριθμός αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2019 όπου οι εταιρείες διαχείρισης στην Κύπρο ήταν 101.

Ερ.: Οι αρχικές προσδοκίες έκαναν λόγο για πολύ περισσότερους διαχειριστές. Τι έφταιξε ή τι πρέπει να γίνει για να πάμε καλύτερα;

Απ.: Ο τομέας χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, όπως και ο αριθμός των διαχειριστών από το εξωτερικό οι οποίοι επιλέγουν την Κύπρο. Συγκεκριμένα, αρκετοί διαχειριστές Επενδυτικών Ταμείων από ασιατικές χώρες έχουν επιλέξει την Κύπρο για εγκατάσταση, ενώ τους τελευταίους μήνες περίπου 10-15 διαχειριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκδηλώσει απτό ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση στην Κύπρο μετά το Brexit.

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν οι διαχειριστές που επιλέγουν την Κύπρο, η απάντηση είναι μεν απλή αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια: να συνεχίσουμε με μεθοδικότητα να χτίζουμε το καλό όνομα του τομέα το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, να εκσυγχρονίζουμε διαρκώς τη σχετική νομοθεσία και να προσελκύουμε διαχειριστές και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό καθώς αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στην προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Δεν θεωρώ ότι κάτι πήγε στραβά ή λανθασμένα, αντιθέτως, πιστεύω ακράδαντα ότι υπήρχε μια συλλογική και οργανωμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σίγουρα το μάρκετινγκ και οι εκστρατείες προώθησης είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες, αλλά και πάλι χρειάζεται χρόνος και επιτυχημένα παραδείγματα που θα ενισχύσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον προς τη χώρα μας. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για προσέλκυση Επενδυτικών Ταμείων στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία ασχολούνται με  αυτήν τη βιομηχανία εδώ και δεκαετίες, επομένως θεωρώ πως μέχρι στιγμής η πορεία του τομέα είναι ιδιαίτερα θετική και μπορούμε να ανταγωνιστούμε επάξια με επενδυτικά κέντρα που έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην αγορά. 

Θα γίνονται επενδύσεις και σε ΜΕΔ

Ερ.: Υπάρχουν οι υποδομές για να υποστηρίξουμε την έλευση περισσοτέρων διαχειριστών στην Κύπρο;

Απ.: Όπου υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και προσφορά. Αδιαμφισβήτητα στη χώρα μας υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο στον τομέα των Συλλογικών Επενδύσεων και σίγουρα υπάρχουν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασκεί τον εποπτικό της ρόλο, με αυστηρότητα και σύνεση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό όσοι εργοδοτούνται για να παρέχουν υπηρεσίες σε Επενδυτικά Ταμεία και διαχειριστές. Πρόκειται για υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο δεκάδες στελέχη τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων.

Ένα βήμα που αναμένουμε να τονώσει περαιτέρω τον τομέα αυτό είναι η εγκατάσταση στην Κύπρο μεγάλων και παγκόσμιου εμβέλειας θεματοφυλάκων, οι οποίοι θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες και να βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτικών ταμείων. Γενικότερα όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα πάντα πλέον έχουν διεθνοποιηθεί τόσο πολύ που ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από οπουδήποτε.

Ως CIFA φροντίζουμε να είμαστε διαρκώς ενήμεροι για όλες τις διεθνείς εξελίξεις και να πληροφορούμε αντίστοιχα και όλους τους αρμόδιους φορείς όπως και τα μέλη μας.

Για παράδειγμα, μετά από μελέτη του CIFA γίνονται ενέργειες ώστε οι Εγγεγραμμένοι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (RAIFs) που ιδρύονται στην Κύπρο να μπορούν να επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι το οποίο επιτρέπεται σε άλλες χώρες και επιδιώκουμε να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με τον ανταγωνισμό.

Ευελπιστούμε επίσης πως εντός του 2021 θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα διέπει την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα διοίκησης (administration) των Επενδυτικών Ταμείων, κάτι που θα ολοκληρώσει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκινήσει τη διοργάνωση διαδικτυακών συνεδρίων με στόχο να ενημερώνουμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους για τις σχετικές με τον τομέα εξελίξεις. Το πρώτο συνέδριο θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου υπό τον τίτλο “Cyprus Funds: The post-pandemic landscape”, είναι δωρεάν και έχει ήδη συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Μέχρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα συνέδρια θα διεξάγονται διαδικτυακά, άρα όσοι ενδιαφέρονται για τον τομέα είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν.

Επενδύσεις πέραν των €2 δισ.

Ερ.: Πόσα αφήνει σήμερα ο συγκεκριμένος τομέας στην Κύπρο άμεσα και έμμεσα και μέχρι που μπορούν να φθάσουν;  

Απ.: Σίγουρα δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ο άμεσος και έμμεσος αντίκτυπος στην οικονομία. Θα χρειαζόταν μία εις βάθος μελέτη για να υπολογιστεί κάτι τέτοιο και πάλι ενδεχομένως τα αποτελέσματα να μην ήταν ακριβή. Θα αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση των κρατικών εσόδων από πηγές που μέχρι το 2016 δεν ήταν καν διαθέσιμες, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως διαχειριστών επενδύσεων, λειτουργών συμμόρφωσης και ρίσκου κτλ, την αύξηση των εργασιών των παρόχων υποστηρικτικών υπηρεσιών όπως δικηγόρων και λογιστών και βέβαια τις  επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία.

Ο τομέας βρίσκεται σήμερα σε άνθηση παγκοσμίως, αφού όλο και περισσότεροι επενδυτές επιζητούν να διοχετεύσουν τα χρήματά τους σε μεγαλύτερες, πιο κερδοφόρες επενδύσεις, κάτι που συνεπάγεται την συσσώρευση χρημάτων, μέσω συλλογικών επενδύσεων. Το ότι η Κύπρος έχει επενδύσει σε αυτόν τον τομέα είναι σίγουρα θετικό, εφόσον, σαν χώρα, θα μπορούμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επιχειρήσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πέραν των €2 δισ. έχουν επενδυθεί στην κυπριακή οικονομία από τα Επενδυτικά Ταμεία σε τομείς όπως η Ενέργεια (€246 εκατ.), οι Βιώσιμες Επενδύσεις (€28 εκατ.), η Ναυτιλία (€72 εκατ.), η Χρηματοπιστωτική Τεχνολογία (€30 εκατ.) και μικρότερα ποσά σε άλλους τομείς.

Ερ.: Στο μήνυμά σας ως προέδρου του CIFA, μεταξύ άλλων αναφέρεται τα εξής:»

• «Κατά τη διάρκεια του 2018, η Κύπρος αναφέρθηκε από το European Fund and Asset Management Association (EFAMA) ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό κέντρο όσον αφορά τα καθαρά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία».

• «Τώρα που έχουν τεθεί τα θεμέλια, είναι καιρός να αναλάβουμε νέες δράσεις, καθοδηγούμενες από την αποστολή μας, που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο και να παραμείνουμε στο δρόμο της συνεχούς ανάπτυξης, της ταχείας ανάπτυξης και της εξέλιξης. Θα παραμείνουμε επίμονοι στις προσπάθειές μας να προωθήσουμε την Κύπρο ως δικαιοδοσία επιλογής και να προσελκύσουμε επαγγελματικά διαχειριζόμενα κεφάλαια εντός της Δημοκρατίας, προκειμένου να παραμείνουμε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στην Ευρώπη».

Ερωτώ: Που είμαστε το 2018 και που είμαστε σήμερα;

Απ.: Να μου επιτρέψετε και πάλι να απαντήσω μέσω των επίσημων στοιχείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στο τέλος του 2018 το Ενεργητικό υπό διαχείριση των Επενδυτικών Ταμείων ανερχόταν σε €6.3 δισ. ενώ στο τέλος του 2020 έφτασε στα €8.6 δισ., σημειώνοντας αύξηση πέραν του 36% μέσα σε 2 χρόνια.

Ο συνολικός αριθμός Εταιρειών Διαχείρισης και Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων στο τέλος του 2018 ήταν 174 και στο τέλος του 2020 ήταν 283. Αντίστοιχη αύξηση υπήρξε και στα μέλη του CIFA, τα οποία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 370 φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεγονός που αποδεικνύει το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τομέα. Αυτή η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι ο τομέας ωριμάζει και η Κύπρος συνεχίζει να κερδίζει έδαφος ως προορισμός επενδυτικών ταμείων.

Ερ.: Ποιες νέες δράσεις πρέπει να αναληφθούν;

Απ.: Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια προσέλκυσης Επενδυτικών Ταμείων συνετά και μετρημένα. Πρόκειται για οργανισμούς που διαχειρίζονται δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια, κάποιοι δισεκατομμύρια, επομένως τόσο οι πάροχοι υπηρεσιών, όσο και η εποπτική Αρχή, πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά και με σύνεση. Σίγουρα θέλουμε να έρχονται διαρκώς Επενδυτικά Ταμεία στην Κύπρο, αλλά την ίδια ώρα θέλουμε να προστατεύσουμε και το καλό όνομα που δημιουργήσαμε αυτά τα πρώτα χρόνια.

Ως CIFA, έχουμε θέσει ένα μεσοπρόθεσμο στόχο για αύξηση του ενεργητικού των Επενδυτικών Ταμείων στα €25 δισ. και θεωρούμε ότι αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και μετά την πανδημία, θα τον επιτύχουμε. Σίγουρα οι προωθητικές ενέργειες είναι βοηθητικές και φυσικά θα βοηθούσε αν η Πολιτεία συμπαραστεκόταν περισσότερο στην όλη προσπάθεια, ειδικά αυτήν την περίοδο που η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και νέων κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα: η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Κύπρου ως προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία.

Συνεχής βελτίωση στο οικοσύστημα

Ερ.: Αναφέρατε επίσης ότι, «στόχος μας είναι να εκσυγχρονίσουμε συνειδητά και να βελτιώσουμε το συνολικό οικοσύστημα κεφαλαίων προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και ελκυστικοί στην παγκόσμια αγορά». Βελτιώσαμε το συνολικό οικοσύστημα κεφαλαίων;

Απ.: Το βελτιώνουμε διαρκώς. Αν παρατηρήσατε, τα τελευταία χρόνια κατατίθενται και εγκρίνονται από τη Βουλή διάφορα νομοσχέδια που αφορούν τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων. Θεωρούμε πως τα Επενδυτικά Ταμεία είναι ένας από τους λίγους τομείς που τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να προσελκύσουν στην Κύπρο σημαντικά και σταθερά κεφάλαια από το εξωτερικό. Σίγουρα, για περαιτέρω προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων σε διάφορους τομείς, πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν.

Πρακτικά, θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να βελτιωθούν οι σχετικές διαδικασίες από πλευράς του κρατικού μηχανισμού. Θα πρέπει επίσης, όπως προανέφερα, να συνεχίσουμε να προσελκύουμε και παγκόσμιους οίκους τόσο διαχειριστών, όσο και θεματοφυλάκων στη χώρα, έτσι ώστε να αυξηθεί και η αναγνωρισιμότητα του τομέα. Σε πιο θεωρητικό αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο, θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να τροποποιήσουμε το οικονομικό προϊόν της χώρας, να κάνουμε πραγματική στροφή στην τεχνολογία, και τέλος, σε μερικές περιπτώσεις να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να αντιληφθούμε πως πλέον η σύγκριση της Κύπρου γίνεται με όλο τον υπόλοιπο κόσμο και κάθε άλλη χώρα που επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις.

Να αλλάξουμε και τρόπο σκέψης

Ερ.: Τι πρέπει να γίνει ώστε η μετά – covid εποχή να βρει την Κύπρο στις πρώτες επιλογές των επενδυτών;

Απ.: Η απάντηση είναι απλή αλλά συνάμα δύσκολη στην υλοποίηση. Θα πρέπει να προσφέρουμε ένα καλύτερο επενδυτικό προϊόν. Παράγοντες όπως η συνολική σταθερότητα της χώρας  συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση του επενδυτικού της προφίλ και ενισχύουν τις προσδοκίες του εκάστοτε επενδυτή. Άλλα χαρακτηριστικά που αναμένεται να βοηθήσουν είναι η ταχύτητα, η ευελιξία και η θετική προσέγγιση. Βέβαια, πιο σημαντικό απ’ όλα στο τέλος της μέρας είναι η απόδοση. Αν ο επενδυτής δεν πιστεύει ότι θα έχει όφελος από μία επένδυση, τότε δεν θα την υλοποιήσει γιατί θα είναι κι αυτός υπόλογος είτε στον δικό του οργανισμό είτε σε άλλους επενδυτές. Εκσυγχρονισμός, εξωστρέφεια, λειτουργικότητα και προσιτές τιμές είναι αυτά που θα προσελκύσουν θεσμικούς επενδυτές στην Κύπρο.  

Ερ.: Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη των επενδύσεων στην Κύπρο; Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η Κύπρος;

Απ.: Όσα προαναφέρθηκαν είναι σημαντικά για να γίνουμε ένας πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Θέλω όμως να διευκρινίσω πως πλέον θα πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο σκέψης μας. Επένδυση πλέον δεν είναι μόνο όταν έρθει κάποιος και αγοράσει ένα κτίριο ή ένα ξενοδοχείο. Ενδεχομένως η πιο σημαντική επένδυση και με μακροχρόνια οφέλη να είναι η κάθοδος μιας πολυεθνικής εταιρίας, η οποία θα μεταφέρει μέρος των εργασιών της στην Κύπρο ή ενός διαχειριστή Επενδυτικών Ταμείων. Θα έρθουν στην Κύπρο για να εγκατασταθούν για πολλά χρόνια, θα ενοικιάσουν γραφεία και σπίτια για τους υπαλλήλους τους, θα πληρώσουν φόρους, θα καταναλώσουν και θα ενσωματωθούν στην κοινωνία. Κι αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο μία φορά αλλά είναι συνεχιζόμενο και συνήθως αυξανόμενο. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες είναι εγκατεστημένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κύπρο και το αποτύπωμά τους διαρκώς αυξάνεται. Άρα λοιπόν, υπάρχουν δύο ειδών επενδύσεις. Και οι δύο ωφέλιμες αλλά ενδεχομένως όχι με τα ίδια οφέλη σε βάθος χρόνου.   

Ερ.: Γιατί να επενδύσει κάποιος στην Κύπρο;

Απ.: Η Κύπρος έχει καταφέρει να αναπτύξει το συγκεκριμένο τομέα των επενδύσεων μεθοδικά και με σταθερά βήματα. Αυτό, επιτρέπει να μιλάμε σήμερα για μια χώρα που έχει να προσφέρει στον επενδυτή ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, σοβαρές και αποτελεσματικές υπηρεσίες, εφόσον υπάρχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης των ντόπιων, και ένα πολύ ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι η χώρα μας είναι πασίγνωστη για την φιλοξενία, για το καλό κλίμα, για τη γεωγραφική της θέση. Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι πραγματικά και είναι αυτά που λαμβάνονται υπόψη από τους ξένους όταν αποφασίζουν να επενδύσουν. Και σίγουρα η επενδυτική πρόταση πρέπει να είναι επικερδής για τους ίδιους.  

Ερ.: Ποιες οι σχέσεις σήμερα με τη Ρωσία; Υπάρχει ενδιαφέρον για την Κύπρο;

Απ.: Προφανώς η πρόσφατη τροποποίηση της συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας θορύβησε αρκετά, αλλά από την στιγμή που η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και με άλλες χώρες οι οποίες προσελκύουν εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, σίγουρα οι όποιες απώλειες θα είναι περιορισμένες. Το ενδιαφέρον ρωσικών Ομίλων για την Κύπρο πάντα υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει. Μάλιστα, μετά τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων σε θέματα συμμόρφωσης, διαφαίνεται πως οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που βρίσκονται στην Κύπρο, έχουν πραγματική παρουσία, εργοδοτούν κόσμο και ενισχύουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Ερ.: Πώς χαρακτηρίζεται το μοντέλο της οικονομίας; Τι πρέπει να αλλάξει;

Απ.: Το κυπριακό οικονομικό μοντέλο αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο τις τελευταίες δεκαετίες και απέδειξε πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολύ δύσκολες συγκυρίες, όπως έγινε το 2013. Δεν χρειάζεται να αλλάξει εκ βάθρων το οικονομικό μοντέλο της χώρας, άλλωστε, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Αυτό που χρειάζεται είναι να εξελιχθούν οι υφιστάμενοι πυλώνες της κυπριακής οικονομίας.

Ο τομέας των υπηρεσιών να συνεχίσει την προσπάθεια εναρμόνισης με τις διεθνές ανάγκες, οι υπηρεσίες τουρισμού να προσαρμοστούν περαιτέρω στα “θέλω” του σύγχρονου και ποιοτικού τουρίστα, οι τομείς που έχουν σχέση με την κατανάλωση να ακολουθήσουν τις τάσεις που ψάχνει ο σύγχρονος καταναλωτής, ο τομέας της ανάπτυξης γης να αφουγκραστεί τις νέες τάσεις για στέγαση φυσικών και νομικών προσώπων.

Γενικά, το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης χρειάζεται περισσότερο προσαρμογή παρά αλλαγή. Προσαρμογή, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και επικεντρώνεται σε βιώσιμες λύσεις ανάπτυξης. Επίσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πραγματική υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων. Η τεχνολογία σήμερα μπορεί να αναδιαμορφώσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα και η σωστή χρήση της μπορεί να εκσυγχρονίσει τις συνθήκες εργασίας και να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό.

Διαβατήρια: Πλήγηκε η αξιοπιστία της Κύπρου παγκόσμια

Ερ.: Πόσο επηρέασε τις επενδύσεις το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων;

Απ.: Η κατάργηση του προγράμματος, προφανώς επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις οι οποίες σχετίζονταν αποκλειστικά με το σχέδιο αλλά έχει βέβαια επηρεαστεί και η αξιοπιστία της Κύπρου σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από αυτό το γεγονός, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια είχαν αυξηθεί κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε πίσω το οποιοδήποτε χαμένο έδαφος, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να έρχονται για τους λόγους που έχω προαναφέρει και ότι οι σοβαροί θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν απομακρυνθεί. Μόλις πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε μεγάλη επένδυση στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ οι εξαγγελίες ξένων Ομίλων για μεταφορά εργασιών και πρόσληψη προσωπικού στην Κύπρο είναι διαρκείς.

Της Γεωργίας Χαννή