You are here

Χ. Λιμνατίτης: Μείωση 60% στις τιμές Cyta

02/07/2022 06:00

Οι τιμές των πακέτων της Cyta, έχουν μειωθεί κατά 60% τα τελευταία τρία χρόνια, τονίζει ο Διευθυντής Καταναλωτικής Αγοράς της Cyta Χρίστος Λιμνατίτης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, απαντώντας σε αναφορές ότι η Cyta είναι ακριβή, αναφέρει ότι η τιμή από μόνη της δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα επισημαίνοντας ότι σημασία έχει η αξία που παίρνει κάποιος από κάθε προϊόν. 

«Ωστόσο ακόμα και σε καθαρό επίπεδο τιμών, τόσο οι σταθερές όσο και κινητές υπηρεσίες μας είναι σήμερα ανταγωνιστικές».

Σημειώνει ότι οι πελάτες της Cyta απολαμβάνουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες σε όποιο σημείο της Κύπρου κι αν βρίσκονται, πάντα με προσωπική υποστήριξη από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ο κ. Λιμνατίτης αναφέρεται στις μεγάλες επενδύσεις της Cyta τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη τόσο του δικτύου σταθερών όσο και του δικτύου κινητών υπηρεσιών.

Όπως σημειώνει, η Cyta θα λανσάρει πολύ σύντομα τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA – Fixed Wireless Access), με την οποία θα δοθούν υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο σε σταθερή θέση (σπίτι, γραφείο) μέσω του δικτύου κινητών επικοινωνιών 5G σε πελάτες που είναι μακριά από δίκτυο σταθερών υπηρεσιών.

Αναφέρεται ακόμα στα πλάνα της Cyta για νέες υπηρεσίες αλλά και τις αγορές στις οποίες δίνεται έμφαση.

Της Γεωργίας Χαννή

Η συνέντευξη

Ερ.: Ποιες οι δράσεις της Cyta τα τελευταία χρόνια για προβολή και ανάπτυξη των προϊόντων σας;

Απ.: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις από πλευράς Cyta για την ανάπτυξη τόσο του δικτύου σταθερών όσο και του δικτύου κινητών υπηρεσιών. Η τεχνολογική πρωτοπορία και αξιοπιστία της Cyta συνθέτουν τη στέρεη βάση πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να διατεθούν στους πελάτες νέα προϊόντα.

Το δίκτυο οπτικών ινών της Cyta, που πολύ σύντομα θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό χάλκινο δίκτυο, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη πέραν των 200.000 κατοικιών και επιχειρήσεων έχουν στη διάθεσή τους το οπτικό δίκτυο της Cyta και καθημερινά συνδέονται περίπου 200 νέοι πελάτες.

Σε επίπεδο υπηρεσιών, το δίκτυο αυτό προσφέρει ταχύτητες που φτάνουν το 1Gbps σε φόρτωση δεδομένων (download) και 250 Mbps σε μεταφόρτωση δεδομένων (upload). Επίσης το δίκτυο οπτικών ινών είναι κατά πολύ ανθεκτικότερο στις περιβαλλοντικές συνθήκες, διασφαλίζοντας  ένα ουσιαστικά μικρότερο αριθμό βλαβών στην προσφερόμενη υπηρεσία.

Όσον αφορά στο δίκτυο κινητής, έχουμε σήμερα 100% πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου μας πέμπτης γενιάς (5G). Τα δίκτυα 5G είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη υπηρεσιών διαδικτύου των αντικειμένων (IOT - Internet Of Things) όπου τα αυτοκίνητα, οι συσκευές μας, τα συστήματα, θα επικοινωνούν μεταξύ τους με ταχύτητα, ευκολία και κυρίως ασφάλεια, εντός και εκτός του σπιτιού μας.

Προς το παρόν οι πελάτες της Cyta απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες, τόσο από το δίκτυο 5G όσο και από τα προηγούμενα δίκτυά μας 4G και 4,5G, για πρόσβαση σε διαδικτυακές εφαρμογές από οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου.

Πριν μερικούς μήνες ανακοινώσαμε τις νέες προτάσεις κινητής μας που, στην ουσία, άλλαξαν το τοπίο καθώς καθιερώσαμε την έννοια της απεριόριστης χρήσης. Σήμερα το 44% των πελατών μας, που έχουν πρόγραμμα συμβολαίου με την Cyta, απολαμβάνει απεριόριστη χρήση δεδομένων και διαδικτύου. Επίσης αυξήσαμε στα 27 χρόνια το όριο ηλικίας των ατόμων που μπορούν να απολαμβάνουν, σε πολύ ελκυστικές τιμές,  τα νεανικά προγράμματα (youth) που διαθέτουμε.

Μόλις πριν λίγες μέρες εισαγάγαμε την νέα  ενσωματωμένη κάρτα sim (e-sim). Ο πελάτης μας μπορεί σήμερα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, να κατεβάσει διαδικτυακά στο κινητό του, το ρολόι του, ή σε άλλη συσκευή, «κάρτα» Cyta και να την χρησιμοποιήσει άμεσα.

Μεγάλη είδηση για την εταιρεία μας είναι επίσης η συμπερίληψη της Cyta, στον μικρό αριθμό εταιρειών παγκόσμια, με το δίκτυο των οποίων μπορεί να συνδεθεί το νέο Apple Watch Cellular.

Η υπηρεσία αυτή απελευθερώνει τον χρήστη από το κινητό του, αφού μπορεί να κάνει χρήση της σύνδεσής του μόνο από το ρολόι του, χωρίς να χρειάζεται να έχει μαζί του το κινητό τηλέφωνο.

Σημαντικό ακόμα είναι ότι ο πελάτης μπορεί πλέον να αποκτήσει κινητή υπηρεσία της Cyta ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο προς την ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Μία υπηρεσία που θα λανσάρουμε πολύ σύντομα είναι η σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA – Fixed Wireless Access), με την οποία θα μπορέσουμε να δώσουμε υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο σε σταθερή θέση (σπίτι, γραφείο) μέσω του δικτύου κινητών επικοινωνιών 5G σε πελάτες μας που είναι μακριά από δίκτυο σταθερών υπηρεσιών.

Ερ.: Η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, ωστόσο χάνει σημαντικό μερίδιο από της ανταγωνιστές της; Για ποιο λόγο;

Απ.: Είναι ακριβές ότι η Cyta εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Ωστόσο, όσον αφορά στο σχόλιο ότι εξακολουθεί να χάνει σημαντικό μερίδιο από τους ανταγωνιστές, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η εικόνα που περιγράφετε ίσως να αντιπροσώπευε το τι συνέβαινε στην αγορά πριν από λίγα χρόνια αλλά όχι το τι συμβαίνει σήμερα.

Αν δείτε τα στοιχεία που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων διαχρονικά θα διαπιστώσετε ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία για το 2021, τα μερίδια αγοράς Cyta για την κάθε υπηρεσία παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις, μιας κατά τα άλλα ισχυρής θέσης.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2020, παρατηρήθηκε μείωση 0,9% στην Κινητή Τηλεφωνία, αύξηση 0,9% στο διαδίκτυο και αύξηση 2,6% στην τηλεόραση.  Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν μία συνολική εικόνα στην οποία η Cyta όχι μόνο δεν χάνει μερίδια αγοράς αλλά, αντίθετα, κερδίζει.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω πως αντιμετωπίζουμε με μεγάλο σεβασμό όλες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας μας. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε να συγκρινόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό. Για εμάς είναι καθημερινός αγώνας να εξελισσόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι από τον χτεσινό εαυτό μας, γιατί αυτό οδηγεί σε μια ακόμα πιο αποτελεσματική Cyta, που προσφέρει οφέλη στους πελάτες της και προσθέτει αξία στον τόπο.

Ερ.: Αρκετοί αναφέρουν ότι στρέφονται σε άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς προσφέρουν καλύτερες τιμές τονίζοντας ότι «είναι ακριβή η Cyta”. Ποιο το σχόλιό σας;

Απ.: Η τιμή από μόνη της δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Σημασία έχει η αξία που παίρνει κάποιος από κάθε προϊόν.  Κάτι που, πέρα από τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνει και την υποστήριξη που λαμβάνει μετά την πώληση. Η εξυπηρέτηση είναι στο DNA του Οργανισμού μας και τα Κέντρα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, οι Τεχνικοί Πεδίου και τα Καταστήματά μας, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά μας. Αυτό άλλωστε, πέρα από ανεξάρτητες έρευνες, επισημαίνεται από τους πελάτες μας και τους πελάτες άλλων παρόχων. Ωστόσο ακόμα και σε καθαρό επίπεδο τιμών, τόσο οι σταθερές όσο και κινητές υπηρεσίες μας είναι σήμερα ανταγωνιστικές. 

Το ότι η Cyta μετά από τόσα χρόνια έντονου ανταγωνισμού, καταφέρνει και διατηρεί το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, αποδεικνύει ότι οι πελάτες μας αναγνωρίζουν πως οι τιμές των υπηρεσιών μας ανταποκρίνονται στην αξία που παίρνουν.

Οι πελάτες της Cyta απολαμβάνουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες σε όποιο σημείο της Κύπρου κι αν βρίσκονται, πάντα με προσωπική υποστήριξη από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Την ίδια στιγμή, η Cyta βελτιώνει συνεχώς την τιμολόγηση των υπηρεσιών της. Ας κάνουμε μια σύγκριση που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: το 2019 η τιμή για το πιο δημοφιλές πλάνο κινητής με 1GB data ήταν €28. Σήμερα η τιμή έχει πέσει στα €11, παρουσιάζοντας μείωση 60%. Με €28 τώρα οι πελάτες της Cyta διαθέτουν πακέτο Unlimited. Στο ίντερνετ για το σπίτι, το 2019 τα 100  Μbps ήταν στα €73. Σήμερα κοστίζουν €30, παρουσιάζοντας μείωση 59%. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που, στα πιο βασικά και δημοφιλή τους προϊόντα, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 60% τα τελευταία 3 χρόνια.

Ερ.: Είναι στα πλάνα σας η περαιτέρω μείωση των τιμών σας;

Απ.: Όπως ανέφερα και πιο πάνω, αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τις εμπορικές κινήσεις της Cyta, θα δει ότι οι μειώσεις τιμών είναι συνεχείς και μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, αυτές οι μειώσεις έχουν φτάσει στο 60%. 

Γενικά οι τιμές προσαρμόζονται με βάση τις ανάγκες και τη δυναμική της αγοράς. Κύριο μέλημά μας είναι να μπορεί ο οργανισμός να έχει την οικονομική δυνατότητα να προβαίνει σε περαιτέρω ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση του δικτύου του, ώστε να παρέχει και να υποστηρίζει πλήρως τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρέωση των παρόχων να προχωρούν σε ορθή κοστολόγηση των προϊόντων τους, ώστε να παραμένουν οικονομικά υγιείς προς όφελος των ιδίων, των πελατών, των συνεργατών και των εργαζομένων τους. Ιδιαίτερα για την Cyta, ως Οργανισμός που ανήκει στο κράτος, η υποχρέωση αυτή εκτείνεται προς όλους τους κύπριους πολίτες.

Ερ.: Σε ποιες αγορές δίνεται περισσότερη έμφαση για ανάπτυξη των προϊόντων σας;

Απ.: Τα προϊόντα  μας αναπτύσσονται για να ικανοποιούν τις ανάγκες τόσο της Επιχειρηματικής όσο και της Καταναλωτικής αγοράς. Τον τελευταίο καιρό επικεντρώσαμε πολλές ενέργειες στη νέα γενιά με τα προγράμματα Youth. Ένας νέος τομέας όπου άρχισε να δραστηριοποιείται η Cyta από το 2020, είναι τα σύνθετα έργα μεγάλων οργανισμών, τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις υψηλών προδιαγραφών, συνδυάζοντας τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Information and Communications Technology – ICT).

Ένα παράδειγμα είναι τα έργα έξυπνης πόλης που άρχισε να υλοποιεί η Cyta τον τελευταίο χρόνο, τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να αξιοποιούν οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης. 

Είναι επίσης πάντα επίσης κρίσιμα για την Cyta τα διεθνή και εθνικά Χονδρικά Προϊόντα που προσφέρει μέσω του Υποβρυχίου, Δορυφορικού και Χερσαίου Δικτύου σε άλλους Οργανισμούς Τηλεπικοινωνίων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιτυχίες του Οργανισμού μας στην τοπική αγορά είναι ανάλογες και με τις επιτυχίες του ως περιφερειακός πάροχος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερ.: Οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις υπηρεσίες του διαδικτύου. Σκέφτεστε να προσφέρετε και άλλες επιλογές στους πελάτες;

Απ.: Είναι στην φύση ενός Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών και ειδικά του μεγέθους και της εμβέλειας της Cyta να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται συνεχώς. Η Cyta, επιπλέον έχει καθιερωθεί  ως ο πάροχος που προηγείται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και παροχή νέων υπηρεσιών στην αγορά, ρόλο που όχι μόνο θα διαφυλάξουμε αλλά και θα ενισχύσουμε. Είναι μέσα στις προτεραιότητές μας,  οι Κύπριοι καταναλωτές να έχουν στη διάθεσή τους υπηρεσίες και τεχνολογίες επικοινωνιών αιχμής, ταυτόχρονα ή ακόμα και νωρίτερα από προηγμένες χώρες.

Ειδικά όσο αφορά στο διαδίκτυο, είναι μία υπηρεσία που στην Κύπρο αναπτύσσεται ραγδαία. Για να καταλάβετε, στη Cyta εργαζόμαστε εντατικά για να αναβαθμίσουμε κάτι που έμοιαζε με χωματόδρομο σε ένα υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο πολλών λωρίδων.

Μόνο την τελευταία τριετία, έχουμε φτάσει το γρήγορο διαδίκτυο σε όλη την Κύπρο, έχουμε δώσει προσιτά πλάνα με απεριόριστη χρήση δεδομένων, και έχουμε συνεργαστεί με κολοσσούς του εξωτερικού ώστε ο Κύπριος καταναλωτής να μπορεί να απολαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που διαθέτουν οι προηγμένες χώρες.

Την ίδια στιγμή αναβαθμίσαμε την σύνδεση της Κύπρου με την ευρύτερη περιοχή και τώρα σχεδιάζουμε πράσινο Κέντρο Δεδομένων (Datacenter) για να φιλοξενήσουμε εταιρείες από το εξωτερικό.

Της Γεωργίας Χαννή