You are here

Χ. Λοϊζίδης: Οι παραλίες θα λάμψουν όταν περάσουν σε ιδιώτες

10/06/2023 06:00

Οι παραλίες θα λάμψουν πραγματικά όταν περάσει η διαχείριση τους σε ιδιωτικά χέρια, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, υποδεικνύοντας ότι το τέλος των €2,5 για μια ομπρέλα είναι πολύ χαμηλό.

Τονίζει εντούτοις, ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερβολικά ψηλών χρεώσεων.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, δύο εβδομάδες πριν να παραδώσει τα ηνία της προεδρίας του ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Λοϊζίδης, στέλνει μηνύματα στους συναδέλφους του και αναφέρεται στα ενδεχόμενα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο διάδοχός του.

Επισημαίνει ότι η έλλειψη προσωπικού αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Υπογραμμίζει ότι ο τουρισμός, πάντα στις κρίσιμες περιόδους, αποτελούσε την ατμομηχανή που ρυμουλκούσε την οικονομία έξω από την κρίση.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, καταθέτει την άποψη του για την εξέλιξη της τρέχουσας τουριστικής σεζόν και εκφράζει την εκτίμηση ότι και φέτος θα καλυφθεί πλήρως το κενό που άφησε η ρωσική αγορά.

Καταθέτει ακόμη, τη διαχρονική θέση του για συνένωση των δύο συνδέσμων ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Η συνέντευξη

Ερ.: Στις 27 Ιουνίου παραδίδετε τη σκυτάλη της ηγεσίας του ΠΑΣΥΞΕ, μέσα από μια διαδικασία που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο. Μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ενδιαφέρον μεγάλος αριθμός υποψηφίων;

Απ.: Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετοί επιχειρηματίες, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το σκηνικό.

Ερ.: Ισχύουν οι φήμες ότι ο διάδοχος σας θα αναδειχθεί μέσα από συναινετική διαδικασία ώστε να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις;

Απ.: Όχι, θα ακολουθηθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία, διότι θα εκλεγεί και το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου.

Τα επαρχιακά συμβούλια ήδη έχουν εκλεγεί.

Ερ.: Δεδομένων των διεθνών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, τα οποία δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Κύπρο, αλλά και την ξενοδοχειακή βιομηχανία, πιστεύετε ότι θα αφήσετε πίσω σας άλυτα προβλήματα;

Απ.: Στα 20 χρόνια που βρίσκομαι στην προεδρία του ΠΑΣΥΞΕ, ως σύνδεσμος έχουμε περάσει πάρα πολλά.

Έχουμε λύσει προβλήματα, έχουμε ξεπεράσει σκόπελους, έχουμε περάσει κρίσεις πολύ σημαντικές με αποκορύφωμα την οικονομική κρίση του 2011- 2013, την κρίση του Covid και σήμερα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συνεπώς αναφύονται συνεχώς καινούργια προβλήματα, άρα δεν είναι εύκολο να προσδιορίσω ποια θέματα ακριβώς θα αφήσω πίσω.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν σοβαρά προβλήματα όπως η αύξηση του λειτουργικού κόστους, που εμπεριέχει και την αύξηση των επιτοκίων, το κόστος της ενέργειας, το κόστος της αγοράς τροφίμων, ποτών και άλλων αναλωσίμων.

Το κόστος έχει ξεφύγει από τα λογικά πλαίσια, καθώς όπως υπάρχει «το καλάθι της νοικοκυράς», υπάρχει και «το καλάθι του ξενοδοχείου».

Το πρόβλημα, επίσης, της έλλειψης προσωπικού και η προσπάθεια επίλυσης του μέσω της εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες, συνθέτουν το πάζλ των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος.

Ερ.: Αποκλείετε την προοπτική εξεύρεσης προσωπικού από την εγχώρια αγορά;

Απ.: Όχι, τουναντίον, η επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να ξαναγίνει για τους κύπριους ελκυστική η εργασία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ερ.: Έχουν μερίδιο ευθύνης και οι ξενοδόχοι για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σήμερα;

Απ.: Ασφαλώς έχουμε ευθύνη και εμείς, όπως και άλλοι παράγοντες.

Το θέμα όμως τώρα, είναι να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια όπως έγινε στην Ελλάδα, η οποία εισήγαγε το μάθημα της φιλοξενίας στα δημοτικά, με αποτέλεσμα να αρχίσουν σιγά - σιγά να προσελκύουν νέα άτομα στο επάγγελμα.

Μακάρι να τα καταφέρουμε και εμείς να κάνουμε κάτι ανάλογο και θα είμαστε ευτυχείς.

Ερ.: Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα της διαδρομής σας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία;

Απ.: Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι εκείνο το οποίο καταγράφεται στην πρώτη έκθεση της τρόικας το 2012. Ότι δηλαδή, ο τουρισμός πάντα στις κρίσιμες περιόδους, αποτελούσε και αποτελεί την ατμομηχανή που ρυμουλκεί την οικονομία έξω από την κρίση.

Το γεγονός αυτό αποδείχθηκε επανειλημμένα και μετά τον Covid και κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια σταθερή αξία την οποία πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν και να δώσουν τη σημασία που χρειάζεται, για να συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό τον καταλυτικό ρόλο στην εθνική οικονομία.

Ερ.: Έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για συνένωση των δύο συνδέσμων ξενοδόχων, του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ, ώστε να ενταχθούν και οι μέχρι στιγμής ανέντακτοι επιχειρηματίες;

Απ.: Η συγχώνευση των δύο συνδέσμων αποτελούσε έναν από τους στόχους που επεδίωκα ανέκαθεν.

Δυστυχώς όμως, ακόμη δεν καταφέραμε να τον υλοποιήσουμε.

Τώρα όμως, φαίνεται ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ενθαρρυντικές. Αν και για την ώρα δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια, η οποία ελπίζω να έχει αίσια κατάληξη.

Απ’ εκεί και πέρα, νομίζω ότι όλοι οι ξενοδόχοι πρέπει να ανήκουν σε συνδέσμους. Δεν θα πρέπει όταν αντιμετωπίζει προβλήματα ο κλάδος να αποτείνονται στους συνδέσμους για βοήθεια και μόλις ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους να λένε ότι δεν χρειάζεται πλέον να ανήκουν σε σύνδεσμο.

Ο ΠΑΣΥΞΕ, είναι ένα συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τη βιομηχανία στα ανώτερα και κατώτερα στρώματα της πολιτείας, γι’ αυτό πρέπει όλοι να τον αντιμετωπίζουν μέσα από αυτό το φακό.

Μακάρι, η συγχώνευση να αποτελέσει το έναυσμα για προσέλκυση και των ανέντακτων επιχειρηματιών.

Ερ.: Τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν είναι θετικά;

Απ.: Η ουσία είναι ότι συνεχίζεται η ροή των κρατήσεων, όχι όμως με το ρυθμό που αναμέναμε. Τον Ιούνιο παρουσιάστηκε ένα μικρό μούδιασμα, παρόλα αυτά διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι οι αφίξεις θα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Να επαναλάβω όμως, ότι αυτό που μας απασχολεί είναι η σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους, κάτι το οποίο δεν πρέπει να αφήσει κανέναν απαθή. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και οργανωμένοι, ώστε να το αντιμετωπίσουμε.

Ενδεικτικά, να σας αναφέρω ότι το 2013 και 2014 κάναμε αγώνα για να φιλελευθεροποιηθούν οι πτήσεις από τη Ρωσία και να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα φθάσαμε στο σημείο να είμαστε αναγκασμένοι να αποκλείσουμε ολόκληρη την αγορά αυτή, λόγω των κυρώσεων.

Συνεπώς, προσπαθούμε πλέον με άλλους τρόπους να επιβιώσουμε και να προσελκύσουμε τουρίστες από άλλες αγορές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι ο τουρισμός αποτελεί μια δυναμική κατάσταση, που συνεχώς διαφοροποιείται.

Ερ.: Επενδύετε και φέτος στη ροή τουριστών από τις νέες αγορές;

Απ.: Βέβαια. Πρέπει να πω ότι πέρσι είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα από τις άλλες αγορές. Γενικά, η στήριξη που πήραμε από τις ευρωπαϊκές χώρες μας έδωσε τεράστια ανάσα.

Η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Αυστρία και το Βέλγιο, όλες αυτές οι αγορές συμπληρώσαν σε μεγάλο βαθμό το κενό.

Ήδη φαίνεται από τις προκρατήσεις που έχουμε για το 2023, ότι θα καλυφθεί πλήρως και φέτος το κενό της ρωσικής αγοράς.

Ερ.: Ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, σε συνέντευξη του στη StockWatch είχε δηλώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες από το Υφυπουργείο για προσέλκυση τουριστών από τη Σαουδική Αραβία. Πιστεύετε ότι είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

Απ.: Βεβαίως είναι εφικτός ο συγκεκριμένος στόχος, καθώς πρόκειται για μια τεράστια αγορά.

Οι αγορές από τις Αραβικές χώρες αφορούν τουρισμό του τριημέρου και τετραημέρου και όχι κατ’ ανάγκην τουρισμό του Ιουλίου και Αυγούστου.

Ερ.: Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά καιρούς για προσέλκυση τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απέδωσαν καρπούς;

Απ.: Όχι σημαντικούς, όμως παρατηρείται μια αύξηση αμερικανών τουριστών λόγω των κρουαζιέρων που καταφθάνουν στην Κύπρο, ειδικά μετά τα χρόνια του Covid.

Ερ.: Ποιο είναι το προφίλ της ξενοδοχειακής βιομηχανίας σήμερα;

Απ.: Η βιομηχανία εδώ και εννιά χρόνια έχει εισέλθει σε τροχιά αναβάθμισης της ποιότητας του προϊόντος που προσφέρει, εφαρμόζοντας ανακαινιστικά και εμπλουτιστικά προγράμματα.

Ως εκ τούτου, πλέον προσφέρουμε ψηλού επιπέδου προϊόν, το οποίο αναγνωρίστηκε και από τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι κατατάσσουν την Κύπρο στους ποιοτικούς προορισμούς.

Από την άλλη, στη χώρα μας υπάρχει μια δεδομένη υποδομή η οποία εκτιμάται πολύ από τους ξένους επισκέπτες. Έχουμε δύο υπερσύγχρονα αεροδρόμια, διαθέτουμε αρκετά γήπεδα γκολφ, μαρίνες, καζίνο, ένα οδικό δίκτυο στο οποίο πολύ λίγες χώρες μπορούν να μας ανταγωνιστούν. Εμείς μπορεί να μην τα εκτιμούμε όλα αυτά, διότι τα ζούμε καθημερινά, όμως οι ξένοι βάζουν ψηλή βαθμολογία στην Κύπρο.

Στην καθαριότητα όμως, χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα, δεν μπορώ να πω ότι φθάσαμε σε επίπεδο για να νιώθουμε περήφανοι.

Ερ.: Αρκετές από τις παραλίες διακρίθηκαν και φέτος με τη γαλάζια σημαία. Πως σχολιάζετε;

Απ.: Κατ’ αρχήν να πω ότι είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός της γαλάζιας σημαίας.

Όμως, οι παραλίες θα λάμψουν πραγματικά όταν περάσει η διαχείριση τους σε ιδιωτικά χέρια.

Εμείς πάντα είμαστε της θέσης ότι η διαχείριση θα πρέπει να περάσει στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως έγινε και στην Ελλάδα.

Να υπάρχει ένα ταβάνι μέσα από τη νομοθεσία στην τιμή του κρεβατιού και της ομπρέλας. Δεν συμφωνώ όμως στον καθορισμό των €2,50 για το κάθε κομμάτι.

Ερ.: Υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε όπως η Μύκονος, όπου υπάρχουν βαριές χρεώσεις για ομπρέλες και ξαπλώστρες;

Απ.: Όχι βέβαια, διότι στη Μύκονο έχουν απομακρύνει όλους τους Έλληνες, όταν ζητούν €80 την ξαπλώστρα. Πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή αντιμετώπιση του όλου θέματος.

Ερ.: Λίγες μόνο ημέρες από την παράδοση της σκυτάλης, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε προς τους συναδέλφους σας;

Απ.: Παρ’ ότι θα αποχωρήσω τέλος του μήνα, θα παραμείνω πιστός υπηρέτης της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Θα παραμείνω φίλος και συνεργάτης στον ΠΑΣΥΞΕ, σε ότι προκύψει και χρειάζεται η δική μου συνεισφορά.