You are here

Χ. Θεοπέμπτου: Εξαναγκάστηκε η Υπηρεσία Θήρας για Ακάμα

10/07/2022 06:00

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε συνέντευξη στη StockWatch, υποστηρίζει ότι όλες οι αναπτύξεις που προτείνει η κυβέρνηση στον Ακάμα θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον.

Σημειώνει ότι η οικιστική περιοχή γύρω από τις κοινότητες καλύφθηκε μέχρι σήμερα μόνο στο 20% άρα δεν υπάρχει λόγος για νέες ζώνες ανάπτυξης.

Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τις κοινότητες ώστε να μπορούν να έχουν οφέλη από την προστασία της φύσης στον Ακάμα, επικεντρώνεται ξανά στο αγαπημένο της είδος των κατασκευών και των κτηρίων.

Επισημαίνει ότι σωστά η ίδια η Υπηρεσία Θήρας σε επιστολή της προς το Τμήμα Περιβάλλοντας αναφέρει ότι οι προτεινόμενες πολεοδομικές αλλαγές θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους στόχους διατήρησης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) στη χερσόνησο του Ακάμα και υποστηρίζει ότι η Υπηρεσία Θήρας εξαναγκάστηκε να αποσύρει την πρώτη της επιστολή.

Αφήνει επίσης αιχμές για σκοπιμότητες και πιέσεις από άτομα που έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ανέφερε ότι δεν πείσθηκαν ότι οι αναπτύξεις που προωθούνται μέσα από το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα δεν θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον.

Εκφράζει ακόμη την κάθετη αντίθεση τους στα έργα που προωθούνται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Η συνέντευξη

Ερ.: Πρόσφατα είχατε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή. Μέσα από τη συζήτηση πεισθήκατε ότι οι αναπτύξεις που προνοεί το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα είναι ήπιες και δεν θα επηρεάσουν το περιβάλλον;

Απ.: Οι αναπτύξεις δεν είναι ήπιες και σίγουρα θα επηρεάσουν ανεπανόρθωτα την περιοχή. Η συζήτηση ξεκίνησε ακριβώς επειδή η πολεοδομία αποφάσισε να κτίσει τον Ακάμα. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντα εναντιώνονταν στην πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας και την εφεύρεση των μεγάλων ή εξειδικευμένων αναπτύξεων.

Ερ.: Από την ενημέρωση που έχετε τύχει μέχρι σήμερα σχετικά με τις αναπτύξεις που περιλαμβάνονται στο Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, ποιες πιστεύετε ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον;

Απ.: Όλες οι αναπτύξεις που προτείνει η κυβέρνηση τώρα θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον. Η οικιστική περιοχή γύρω από τις κοινότητες καλύφθηκε μέχρι σήμερα μόνο στο 20% άρα δεν υπάρχει λόγος για νέες ζώνες ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έπρεπε να μελετήσει τρόπους με τους οποίους οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα θα μπορούν να έχουν οφέλη από την προστασία της φύσης στον Ακάμα. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά στο εξωτερικό, αλλά αντ' αυτού οι κυβερνώντες επικεντρώνονται και πάλι στο αγαπημένο τους είδος ανάπτυξης, αυτής των κατασκευών και των κτηρίων.

Ερ.: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι αναπτύξεις που προτείνονται θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα. Ποια η δική σας άποψη;

Απ.: Σωστά η ίδια η Υπηρεσία Θήρας σε επιστολή της προς το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι προτεινόμενες πολεοδομικές αλλαγές θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους στόχους διατήρησης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) στη χερσόνησο του Ακάμα. Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις είναι ακόμη πιο αυστηρές στην κριτική τους.

Και εγώ συμφωνώ μαζί τους γιατί όταν κάνεις χωματουργικά έργα και κατασκευές, ανοίγεις δρόμους, φέρνεις ανθρώπους, φωτισμό, βαρέα και μη οχήματα, δημιουργείς θόρυβο, απόβλητα, κτήρια και ότι άλλα μηχανήματα χρειαστούν με αποτέλεσμα να καταστραφεί η φύση και η ζημιά να είναι πλέον ανεπανόρθωτη. Όσο μάλιστα αυτά πληθαίνουν αρχίζει να είναι και σωρευτική η ζημιά και ξεκάθαρη η καταστροφή.

Ερ.: Υποστηρίζουν επίσης ότι κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Απ.: Φυσικά και κρύβονται σκόπιμες. Σίγουρα δεν αποφάσισε η Πολεοδομία και το Πολεοδομικό Συμβούλιο από μόνοι τους να αλλάξουν τις πολεοδομικές ζώνες. Μήπως και κάποιοι άλλοι επιθυμούν αλλαγή. Μήπως πιέζουν κάποιοι που έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση;

Και φυσικά γνωρίζουμε ότι πάντα πριν από τις προεδρικές εκλογές κάνουμε βήματα προς τα πίσω όσον αφορά την προστασία του Ακάμα.

Ερ.: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν επίσης ότι σε συνεδρία υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη επανήλθαν πρόνοιες οι οποίες απορρίφθηκαν από την περιβαλλοντική αρχή. Πως σχολιάζετε;

Απ.: Είναι πλέον πολύ γνωστό ότι με τη δημοσίευση της πρώτης γνωμάτευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων, γι’ αυτό τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε σύσκεψη για να τους ακούσει. Το αποτέλεσμα ήταν η επανεξέταση από το Τμήμα Περιβάλλοντος για πιο αρεστές αναφορές στη γνωμάτευση. Αυτό συνέβη και με την επιστολή της Υπηρεσίας Θήρας η οποία δεν άρεσε και την εξανάγκασαν να στείλει δεύτερη επιστολή.

Ερ.: Ποια η θέση του Κινήματος Οικολόγων για ανάπτυξη της χερσονήσου Ακάμα;

Απ.: Η έννοια ανάπτυξη κατάντησε στην Κύπρο να σημαίνει μόνο κατασκευές. Θέλουμε την ανάπτυξη των ανθρώπων του Ακάμα, να εφαρμοστούν σχέδια και να τους δοθεί στήριξη ώστε να έχουν εισοδήματα από τους επισκέπτες. Θα έπρεπε ήδη ένας επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να διανυκτερεύσει στις κοινότητες. Θα έπρεπε να υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές σε Bed and Breakfast ώστε ο επισκέπτης να παραμένει σε μια κοινότητα και να ξοδεύει λεφτά σε τοπικές επιχειρήσεις.

Ερ.: Ποια η θέση σας σχετικά με τα αιτήματα των κοινοτήτων οι οποίες ζητούν επιτακτικά να τους δοθεί το δικαίωμα ανάπτυξης της γης τους όπως έγινε σε άλλες κοινότητες;

Απ.: Έχουμε εδώ και χρόνια εκφράσει την αντίθεση μας στην πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας η οποία δημιουργεί τρομακτικά προβλήματα. Στην Ελλάδα έχουν περιορίσει αυτό το πρόβλημα και ούτε θα βρείτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να προωθεί την πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας. Στην Ευρώπη θα βρείτε αγροκτήματα όπου ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος μένει στη φάρμα του. Της κυβέρνησης αυτή είναι η έμπνευση της για τα επισκεπτόμενα αγροκτήματα που προτείνει στον Ακάμα.

Ερ.: Ποια η θέση σας για την κήρυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, η κυβέρνηση πετυχαίνει το στόχο της για προστασία του πάρκου;

Απ.: Δεν έχω πρόβλημα αν στο Δασικό Πάρκο διορθωθούν οι δρόμοι με τεχνικές χωρίς άσφαλτο. Έχω όμως πρόβλημα με τα διάφορα περίπτερα σε παραλίες και σε διάφορα σημεία των δρόμων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην αρχή θα γίνει αυτό που σχεδιάστηκε και μετά, με λίγες παρανομίες και λίγες χαλαρώσεις, θα καταλήξει σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αν επίσης με τη δικαιολογία της λειτουργίας των περιπτέρων, μεταφέρουν νερό και ηλεκτρισμό στην περιοχή, αυτό θα σημάνει το τέλος όλης της χερσονήσου.

Της Ηρώς Ευθυμίου