You are here

Ά. Χατζηττοφής, CFA Cyprus: Οι προκλήσεις που έρχονται

27/08/2022 06:00

Τις βασικότερες προκλήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα αναλύει, σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο νέος πρόεδρος του CFA Cyprus, Άλκης Χατζηττοφής.

Στην ενότητα χρηματοοικονομικός τομέας και προκλήσεις, ο κ. Χατζηττοφής εξηγεί πως οι προκλήσεις του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, το ενεργειακό κόστος, η πανδημία και άλλα, βραχυπρόθεσμα σε συνδυασμό με τη «μεγάλη παραίτηση», έχουν αφήσει τις εταιρείες του τομέα να δίνουν μάχη για διατήρηση και προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο κ. Χατζηττοφής, εξηγεί ακόμη και το ρόλο της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης (ESG), τη θέση που κέρδισε τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα, αλλά και τις προκλήσεις που επέφερε στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως η αύξηση και η αλλαγή κανονισμών.

Κύρια πρόκληση για τον σύνδεσμο, επισημαίνει ο κ. Χατζηττοφή, είναι να διασφαλιστεί ό,τι επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα και ταυτοχρόνως να συνεχιστεί η εξέλιξη για κοινωνική προσέγγιση, μέσω της συνεχιζόμενης στήριξης των μελών του συνδέσμου.

Η εθελοντική συμμετοχή είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή επιτυχία του σχεδίου κοινωνικής προσέγγισης του συνδέσμου, εξηγεί ο κ. Χατζηττοφής, αναφερόμενος στην πρόκληση να διατηρηθεί το επίπεδο συμμετοχής των μελών.

Ο νέος πρόεδρος του συνδέσμου προσθέτει πως οι τέσσερις ειδικές επιτροπές Advocacy, CFA Research Challenge, Financial Literacy και η νεοσύστατη DEI (Diversity, Equality, and Inclusivity), στοχεύουν να προσεγγίσουν διαφορετικά τμήματα της κοινότητας, όσον αφορά την κοινωνική συνεισφορά.

Μ.Κ.

Η συνέντευξη

Ερ.: Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε ως νέος πρόεδρος του CFA;

Απ.: Η περίοδος 2021 – 2022, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες στη 19χρονη ιστορία του Συνδέσμου, καθώς μας απονεμήθηκε το βραβείο «Most Outstanding Society» του Ινστιτούτου CFA (CFA Institute), στην κατηγορία 150 – 349 μέλη. Αυτό το βραβείο αποτελεί παγκόσμια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς όλων των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και όλων των εθελοντών που συνέβαλαν στις προσπάθειες του Συνδέσμου. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα ήθελε να συνεχίσει την ανοδική πορεία που καθιερώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και να στηριχθεί σε αυτήν, για περαιτέρω ανάπτυξη.

Η κύρια πρόκληση μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και παράλληλα να συνεχίσουμε την εξέλιξη μας, μέσω της πρωτοβουλίας μας για κοινωνική προσέγγιση.  Αυτό απαιτεί τη συνεχή υποστήριξη των μελών μας που πάντα συμμετέχουν πρόθυμα, αφιερώνοντας αμέτρητες ώρες για τους σκοπούς του Συνδέσμου.

Ως εκ τούτου, μια δεύτερη πρόκληση είναι να διατηρηθεί το επίπεδο συμμετοχής των μελών μας, η οποία και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενεργούς συμμετοχής μεταξύ των Συνδέσμων CFA παγκοσμίως, καθώς και η προσέλκυση νέων εθελοντών. Η εθελοντική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή επιτυχία του σχεδίου κοινωνικής προσέγγισης  του Συνδέσμου, καθώς οι εθελοντές ενεργούν σε πολλαπλά μέτωπα φέρνοντας τεχνογνωσία και εμπειρία σε τεχνικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα που αντιμετωπίζουμε μέσω των διάφορων επιτροπών μας.

Τέλος, το 2023 θα σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο από την ίδρυση του Συνδέσμου, επομένως αναμένουμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες εκδηλώσεις τον ερχόμενο χρόνο για να γιορτάσουμε αυτή τη χρονιά ορόσημο στην ιστορία μας. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά θα συμβούλευα τα μέλη μας να παραμείνουν σε εγρήγορση!

Ερ.: Ποιες οι βασικές σας προτεραιότητες;

Απ.: Οι βασικές μας προτεραιότητες είναι να προσφέρουμε αξία στα μέλη μας και να συνεισφέρουμε στην ευρύτερη κοινωνία.

Η προσθήκη αξίας στα μέλη έρχεται με πολλές μορφές, πρωταρχική ωστόσο είναι η προώθηση της πιστοποίησης CFA μέσω διαφόρων καναλιών και η αύξηση της επίγνωσης. Στόχος είναι να καθιερωθεί η πιστοποίηση CFA ως ο νούμερο ένα επαγγελματικός τίτλος για άτομα στον εγχώριο χρηματοοικονομικό κλάδο, κάτι που συμβαίνει σε πολλά διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα.

Επιπλέον, στοχεύουμε στη διεξαγωγή περισσότερων κοινωνικών εκδηλώσεων, έτσι ώστε τα νέα μέλη και οι υποψήφιοι μας να ενσωματωθούν στην κοινότητα CFA. Δυστυχώς, οι κοινωνικές εκδηλώσεις έπρεπε να περιοριστούν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, ωστόσο η τεράστια επιτυχία της πρόσφατης εκδήλωσης CFA Forecasting Event, δείχνει ότι το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό. Στο θέμα των υποψηφίων, θα θέλαμε να ασχοληθούμε περαιτέρω μαζί τους, φέρνοντάς τους πιο κοντά στον Σύνδεσμο μέσω εκπαιδευτικής και εξεταστικής υποστήριξης, αλλά και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση που ανέφερα είναι το μέτωπο της κοινωνικής συνεισφοράς, στην οποία είμαστε πολύ ενεργοί και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχουμε τέσσερις ειδικές επιτροπές: Advocacy, CFA Research Challenge, Financial Literacy και τη νεοσύστατη DEI (Diversity, Equality, and Inclusivity), που όλες στοχεύουν να προσεγγίσουν διαφορετικά τμήματα της κοινότητας.

Ερ.: Ποιες οι βασικότερες προκλήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα σήμερα;

Απ.: Υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού και του ενεργειακού κόστους, τα οποία μαζί με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αβεβαιότητα, λόγω των μέτρων κατά του Covid-19 και του πολέμου, έχουν επηρεάσει τις αγορές που παραμένουν ασταθείς. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όλα τα παραπάνω συνδυάστηκαν με τη «μεγάλη παραίτηση», αφήνοντας τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα να δίνουν μάχη για να διατηρήσουν και να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από αυτά τα ζητήματα έχουν καλυφθεί σε βάθος τους τελευταίους μήνες και, ως εκ τούτου, θα ήθελα να εστιάσω σε ένα θέμα που έχει κερδίσει την προσοχή, την Περιβαλλοντική και Κοινωνική Διακυβέρνηση (ESG). Τα θέματα που σχετίζονται με το ESG έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση την τελευταία δεκαετία, όπως και όλα τα οφέλη από τις επενδύσεις που συμμορφώνονται με το ESG, τόσο από άποψη απόδοσης όσο και από κοινωνική άποψη.

Το ESG φέρνει όμως και προκλήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αύξηση και αλλαγή κανονισμών, εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τις αποδόσεις και γενική έλλειψη συνέπειας όσον αφορά τα σημεία αναφοράς, καθώς και έλλειψη συγκρισιμότητας ακόμη και σε παρόμοιες επενδύσεις.

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα πρέπει να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται, να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς και να διασφαλίζουν ότι συμβουλεύουν τους επενδυτές και τους πελάτες κατάλληλα για τα υπέρ και τα κατά κάθε επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι συμβατές με το ESG.

Ερ.: Ποιος ο ρόλος του Συνδέσμου στην αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο;

Απ.: Ο Σύνδεσμος δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού από το 2018, αρχικά μέσω παρουσιάσεων σε ιδιωτικά λύκεια, και κατόπιν σε δημόσια λύκεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πρωτοβουλίες μεταξύ των μελών μας, με πολλούς να ενεργούν ως εθελοντές ομιλητές σε λύκεια.

Οι παρουσιάσεις μας αποτελούν μια 45-λεπτη εισαγωγή σε βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες όπως η διαχρονική αξία του χρήματος, οι τόκοι, οι πιστωτικές κάρτες και άλλα παρόμοια σημαντικά θέματα. Πάντα συγκεντρώνουν ενδιαφέρον, τόσο από μαθητές όσο και από καθηγητές, κάτι που αποτυπώθηκε στα σχόλια που ελήφθησαν από αξιολογήσεις συμμετεχόντων καθώς και σχολίων από το Υπουργείο. Από το 2018, οι εθελοντές μας έχουν ολοκληρώσει παρουσιάσεις σε περισσότερους από 2.500 μαθητές.

Περαιτέρω επικύρωση των προσπαθειών μας παρατηρήθηκε το 2021, όταν Γυμνάσιο στη Λευκωσία εφάρμοσε ως υποχρεωτικό, μάθημα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στους μαθητές της 6ης τάξης. Το μάθημα αυτό αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο μας.

Ερ.: Θα επιδιώξετε συναντήσεις με κρατικούς φορείς, ώστε να υποβάλετε εισηγήσεις για λύση των προβλημάτων του τομέα;

Απ.: Σίγουρα. Ως μέρος της πρωτοβουλίας Advocacy, σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις με Ρυθμιστικούς και Κυβερνητικούς Φορείς για να παρέχουμε τεχνική υποστήριξη ούτως ώστε να τους βοηθήσουμε να ενσωματώσουν τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές στις τρέχουσες ή νέες πολιτικές τους.

Εκτός από τα τοπικά μας μέλη που ειδικεύονται ως επί το πλείστον στον τομέα των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε εμπειρία από μια ομάδα παγκόσμιων ειδικών. Έχουμε δημιουργήσει μια στενή σχέση συνεργασίας με το Γραφείο υπεύθυνο για την περιοχή ΕΜΑΑ του CFA Institute στις Βρυξέλλες, το οποίο είναι πολύ πρόθυμο να βοηθήσει την τοπική κοινωνία να εφαρμόσει αλλαγές για τη βελτίωση της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και της ακεραιότητας της αγοράς.

Ερ.: Ποιος ο αριθμός των μελών σας σήμερα;

Απ.: Τα μέλη του Συνδέσμου έχουν ξεπεράσει τα 200 και έχουν όλα αποκτήσει την πιστοποίηση του CFA Institute. Επίσης, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου CFA. Συγκεκριμένα, έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής γύρω στα 300 άτομα για τις εξετάσεις του τίτλου για το έτος 2022.

Τα μέλη του Συνδέσμου ως πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές από το CFA Institute, θεωρούνται καταρτισμένοι επαγγελματίες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, για να αναλύουν θέματα σχετικά με την χρηματοοικονομική επιστήμη και ειδικότερα τις επενδύσεις.