You are here

Α. Χατζηξενοφώντος: Είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου...

01/07/2002 12:37
Για την υπόθεση G. L. Action Security

Καταγγέλλει απόπειρες εκβιασμού


Για πρώτη φορά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρίας «Λευκόνοικο» Αντρέας Χατζηξενοφώντος, αναφέρεται δημοσίως στην περίφημη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη συμμετοχή του «Λευκονοίκου» στη G. L. Action Security και την απόπειρα εμπλοκής του ονόματος του σε παράνομη συναλλαγή.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα, ο κ. Χατζηξενοφώντος αποκαλύπτει το φοβερό παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από την επίθεση που εδέχθη σε προσωπικό επίπεδο και καταγγέλλει απόπειρες εκβιασμού και απειλών σε βάρος του. «Νοιώθω ότι απλά πλήρωσα για το γεγονός ότι δεν αποδεχθήκαμε οποιοδήποτε συμβιβασμό έναντι των όρων του συμβολαίου» σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρίας «Λευκόνοικο».

Ο κ. Χατζηξενοφώντος δεν αποφεύγει να απαντήσει και στο ερώτημα της «SW» κατά πόσον η αγορά (αλλά και το ποσό που δαπανήθηκε) της οικίας του ιδιοκτήτη της G. L. Action Security αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες χαμένους επενδυτές. «Από τη στιγμή που μέχρι και το τελευταίο σεντ της αγοράς δικαιολογείται από πηγές πριν από το 2000, έτος δημιουργίας του «Λευκονοίκου» και από δάνεια, εγώ είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου», επισημαίνει.

Ερ. Μετά το ΒΟΤ (αυτοχρηματοδότηση) των αεροδρομίων, το «Λευκόνοικο» έχασε τελικά και τη δεύτερη στρατηγικής σημασίας μάχη να καταστεί ο «τέταρτος» παίκτης στην κυπριακή αγορά - σε συνεργασία με το γαλλικό κολοσσό πετρελαιοειδών Total – Elf - με την αγορά των 16 πρατηρίων των BP Cyprus και ExxonMobil Cyprus.

Φαίνεται λοιπόν, ότι οι βασικότεροι στρατηγικοί αναπτυξιακοί σας στόχοι δεν επετεύχθησαν…

Απ. Αυτά είναι δύο μόνο από τα σημαντικά έργα που ήταν στόχοι της «Λευκόνοικο», ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι πολλά είναι τα έργα που είναι στο στόχαστρο, Κάποια τα ανακοινώσαμε κάποια όχι.

Θα σας αποκαλύψω όμως, ότι εμείς εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε για το ΒΟΤ των αεροδρομίων. Απλώς τώρα έχουν αλλάξει οι επιλογές μας.

Κι όμως παραμένουμε στο «παιγνίδι» του ΒΟΤ

Ερ. Τι εννοείτε, ήδη έχουν προεπιλεγεί οι πέντε κοινοπραξίες και η «Λευκόνοικο» με την Franport είναι «εκτός». Πως εσείς θα μπορέσετε να εμπλακείτε...

Απ. Το ΒΟΤ των αεροδρομίων θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στη Κύπρο. Το «Λευκόνοικο» λοιπόν, ως επενδυτικός οργανισμός πιθανόν, δε λέω δεδομένο, πιθανόν σε κάποια φάση να ενδιαφερθεί για το έργο. Τώρα με ποια μορφή, σε τι επίπεδο, με ποιό τρόπο είναι κάτι που θα εξετάσει το Συμβούλιο.

Ερ. Αυτά είναι πολύ γενικά και μάλλον αόριστα.

Απ. Αυτά μπορώ να πω επί του παρόντος. Ωστόσο, θα ήθελα να συμπληρώσω γιατί είναι σημαντικό ότι αυτή την περίοδο λόγω και του χρηματιστηριακού περιβάλλοντος, ανασυντασσόμαστε και προχωρούμε σε αναδιάρθρωση των στόχων του Οργανισμού. Έτσι τώρα αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά υπηρεσίες του εξωτερικού. Ήδη δημιουργήσαμε δύο τμήματα διαχείρισης κεφαλαίων (asset management) εξωτερικού και κτίζουμε πάνω στην υποδομή, ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αρκετά ελκυστικά προϊόντα στον κύπριο επενδυτή, έχοντας πάντα υπόψη ότι σύντομα φιλελευθεροποιείται η κυπριακή οικονομία.

Εν πάση περιπτώσει, θέλω να διαβεβαιώσω ότι το «Λευκόνοικο» είναι αποφασισμένο και θα προχωρήσει οπωσδήποτε δυναμικά σε μια σωστή και στέρεη αναπτυξιακή πορεία. Οι ευκαιρίες είναι απεριόριστες, αλλά εμείς πρέπει να προχωράμε με προσοχή και σύνεση.

ΠΟΡΙΣΜΑ

Ερ. Να περάσουμε στο θόρυβο και τις αντιπαραθέσεις που προκάλεσε το πόρισμα της βουλής για τα γεγονότα στο ΧΑΚ (1999-2000) Ήθελα να ρωτήσω τον Επικεφαλής ενός μεγάλου επενδυτικού οργανισμού, με ευρύτατη βάση μετόχων, πως είδε όλο αυτό το θόρυβο, πως νοιώσατε.

Απ. Το βασικό μας μέλημα είναι το καλό του Οργανισμού, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό (καλώς ή κακώς) από την πορεία του ΧΑΚ. Όλη λοιπόν αυτή η πολεμική ατμόσφαιρα έχω την εντύπωση ότι δεν βοηθά στην επιστροφή των επενδυτών στο χρηματιστήριο.

Η βουλή είχε να κάνει ένα έργο και το έκανε. Πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο έργο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό για μένα είναι να «βάλουμε πίσω μας» το παρελθόν και να δούμε πως προχωρούμε στο μέλλον.

Δυστυχώς... δυστυχώς έρχονται προεδρικές εκλογές, άρα προεκλογική περίοδος. Και απ’ ότι φαίνεται αυτό το πόρισμα θα τύχει εκμετάλλευσης από όλες τις πλευρές κάτι που δεν βοηθά με κανένα τρόπο το Θεσμό.

Ο σκοπός της κοινοβουλευτικής έρευνας ήταν διττός: Αφενός, να εξασκηθεί ο πολιτικός έλεγχος πουν είναι και ο ρόλος της βουλής και να κατανείμει τις πολιτικές ευθύνες. Αφετέρου, ο κύριος στόχος να βοηθηθεί ο ίδιος ο Θεσμός. Φοβάμαι λοιπόν, ότι με την τροπή των γεγονότων ενδέχεται να υπάρξει εκτροπή από την κύριο στόχο του πορίσματος, λόγω πολιτικής εκμετάλλευσης και των αντιπαραθέσεων.

Ερ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η προσοχή του απλού επενδυτή πρέπει να επικεντρωθεί αλλού και όχι στα διάφορα πορίσματα είτε της βουλής, είτε της Διερευνητικής Επιτροπής. Και με ποίο τρόπο μπορεί να ξεπεράσει τα σημερινά τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Απ. Το βασικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τον «κύκλο» που έκανε το Χρηματιστήριο είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταστρέψει ανθρώπους, οικονομικά. Και αναπόφευκτα και κοινωνικά...

Προσωπικά, θα ήθελα η προσοχή και το ενδιαφέρον τόσο της βουλής όσο και άλλων φορέων της πολιτείας, αλλά και της ίδιας της Πολιτείας, να επικεντρωνόταν στην εξεύρεση τρόπων ανακούφισης σε εκείνους τους πολίτες που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, σε βαθμό τέτοιο που τους είναι αδύνατο πλέον να αντεπεξέλθουν...

ΝΑ ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ερ. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι ο κ. Αντρέας Χατζηξενοφώντος Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρίας στο ΧΑΚ, σε αριθμό μετόχων και σε λαϊκή συμμετοχή, έχει τους λόγους του να μην θέλει να σταθεί ιδιαίτερα στο θέμα των ευθυνών για τη λεηλασία των οικονομιών του κυπριακού λαού από τους επιτηδείους του ΧΑΚ.

Απ. Κατ’ αρχήν θα ήθελα θα αναφέρω ότι ούτε Λευκόνοικο ούτε Δήμητρα υπήρχε τον καιρό της δημιουργίας της φούσκας. Χρονικά ξεκινήσαμε μετά που άρχισε η πτώση. Εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η νομοθεσία που εξανάγκαζε τις επενδυτικές να επενδύουν τα χρήματα τους. Αφενός, έχει καταπατήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μετόχων των επενδυτικών εταιριών, αφετέρου, θεωρώ ότι αυτή η νομοθεσία ευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάντια του χρηματιστηρίου.

Ερ. Δεν ξέρω πόσοι θα συμφωνούσαν μαζί σας…

Απ. Να σας εξηγήσω. Πέστε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι επενδυτικές δεν εξαναγκάζονταν να επενδύσουν τα χρήματα τους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Όντως, εμείς τότε είχαμε με απόφαση και του ΔΣ λόγω του ότι εθεωρείτο η αγορά υπερτιμημένη να μη γίνουν επενδύσεις με τέτοιους βιαστικούς ρυθμούς. Φανταστείτε αν σήμερα, τόσο η «Δήμητρα» όσο και άλλοι επενδυτικοί οργανισμοί που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν εκείνη τη νομοθεσία, να διέθεταν σήμερα πολύ μεγαλύτερα χρηματικά κεφάλαια (cash).

Ερ. Τι θα γινόταν δηλαδή;

Απ. Θα είχαν την ευκαιρία να μπουν στο χρηματιστήριο και σε υψηλότερα μάλιστα επίπεδα και δεν θα είχαμε τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑΚ. Ενώ λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι εταιρίες αναγκάστηκαν να επενδύσουν τα κεφάλαια τους σε πολύ υψηλά επίπεδα, βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία δεν έχουν τα χρηματικά αποθεματικά να επενδύσουν στην πλέον κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν. Εδώ άλλωστε οφείλεται και το γεγονός, των απελπιστικά χαμηλών όγκων στις συναλλαγές που έχουμε.
Κατά δεύτερον, σε οποιονδήποτε ξένο ειδήμων ή έστω γνώστη περί Χρηματιστηρίου, λεχθεί ότι υπήρξε μια τέτοια αναγκαστική, νομοθετικά, ρύθμιση γελά και μας κοροϊδεύει.
Αν το 1999 υπήρχαν πραγματικοί θεσμικοί επενδυτές, επενδυτικές εταιρίες όπως είναι η «Δήμητρα», πρέπει να είστε πολύ σίγουροι ότι ποτέ δεν θα εδημιουργείτο η «φούσκα» του 1999.

Ερ. Μεγάλη κουβέντα...

Απ. Κάθε άλλο. Το κακό της όλης υπόθεσης δεν είναι ότι έγιναν οι επενδυτικές και άντλησαν κεφάλαια. Το κακό είναι ότι αφέθηκε ο Γενικός Δείκτης να πάει εκεί που πήγε, δηλαδή το δημιούργημα της «φούσκας». Μα στο δημιούργημα της «φούσκας» δεν υπήρχε «Δήμητρα», ούτε «Λευκόνοικο». Το έγκλημα αν θέλετε, ήταν ότι αφέθηκε να δημιουργηθεί εκείνη η «φούσκα».

Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να σταματήσει το δημιούργημα αυτής της «φούσκας»: μόνο θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι την ώρα που το χρηματιστήριο έμπαινε σε παράλογα επίπεδα θα επωλούσαν για να σταματήσει η «φούσκα». Από τη στιγμή δηλαδή, που θα πιστεύαμε ότι ήταν υπερτιμημένες οι αξίες των μετοχών και ο Δείκτης όδευε σε επικίνδυνα σημεία, θα είχαμε μόνο μια επιλογή, τη ρευστοποίηση. Αυτά που λέω είναι θέμα απλής λογικής.

Εξάλλου, η «Δήμητρα» δημιουργήθηκε όταν άρχισε το «ξεφούσκωμα» και από τις 800 και πλέον μονάδες ήταν στις 600 μονάδες. Από τη δημόσια πρόσκληση της «Δήμητρας» αντλήθηκαν συνολικά ένα δισεκατομμύριο λίρες, τα οποία για τρεις περίπου μήνες ήταν σε καταθέσεις και έπαιρναν και τόκους. Αυτοί οι μήνες λοιπόν ήταν και οι πιο κρίσιμοι (από Γενάρη έως Απρίλη) μήνες του «ξεφουσκώματος» της «φούσκας». Και τι εννοώ: ήταν το σημείο που εφάνηκε πλέον καθαρά, ότι θα ξεφούσκωνε, ΑΛΛΑ εξακολουθούσαν να ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος εξακολουθούσε να επενδύει τα χρήματα του.

Αν υποθέσουμε λοιπόν, ότι από αυτό το ένα δις. λίρες το 50% ανήκε σε κόσμο που δεν θα επένδυε ποτέ, πουθενά. Το άλλο μισό όμως, δηλαδή κάπου 500 εκ. λίρες, σίγουρα για εκείνους τους 3 – 3,5 μήνες πιστεύω ότι εκείνα τα χρήματα έχουν προφυλαχθεί ακριβώς, από του να επενδυθούν στα «ψηλά επίπεδα» του ΧΑΚ και να καταλήξουν στο 10% - 15% της αξίας τους. Διότι αυτό συνέβη. Ακόμη και οι τραπεζικοί τίτλοι που ήταν στις 10 – 12 λίρες, σήμερα που είναι;

Κάποιοι επίσης, ισχυρίζονται ότι δήθεν η «Δήμητρα» κατασπάραξε τις οικονομίες του λαού κ.λ.π. κ.λ.π. Δεν λένε όμως – γιατί άραγε; - ότι πέραν του 90% των επενδυτών της «Δήμητρας» έχουν κάτω από 2000 μετοχές, από 500 έως 2000 έκαστος.

Άρα όταν σκεφθεί κανείς ψύχραιμα και λογικά, θα δει ότι: Πρώτον, η αγορά είχε ανάγκη από θεσμικούς επενδυτές όπως η «Δήμητρα». Δεύτερον, ότι η δημιουργία της «Δήμητρας» εβοήθησε ούτως ώστε, να σωθούν πολλά εκατομμύρια λίρες. Τρίτον, αν δεχθεί κάποιος ότι η τιμή, σήμερα, της μετοχής της «Δ» απλώς απεικονίζει το γενικότερο κατάντημα του ΧΑΚ, αλλά παράλληλα μελετήσει την εσωτερική αξία της εταιρίας θα δει ότι: ενώ ο Γενικός Δείκτης από της εισαγωγής της «Δ» υποχώρησε πέραν του 90%, η εσωτερική αξία είναι στο 60%. Αυτό τι σημαίνει; Ότι στα χαμηλότερα επίπεδα του ΧΑΚ η εσωτερική αξία είναι στο 60%. Αυτό πρέπει να λεει πολλά και σε πολλούς. Αν αυτό δεν είναι προφύλαξη της περιουσίας των επενδυτών, τότε τι είναι.

ΛΑΘΗ

Ερ. Έχετε κάνει λάθη σε επενδυτικά σχέδια σας;

Απ. Είναι ένας επενδυτικός οργανισμός με 200 εκ. λίρες κεφάλαια και είναι φυσικό κάποιες επιλογές να βγήκαν λανθασμένες. Το να περιμένει κανείς όλες τις επενδυτικές επιλογές αποδειχθούν πετυχημένες είναι εκτός πραγματικότητας. Σημασία έχει το συνολικό αποτέλεσμα. Και αυτό φαίνεται από την εσωτερική αξία του Οργανισμού και το πώς συγκρίνεται με τον Γενικό Δείκτη καθώς επίσης και με άλλους παρόμοιους επενδυτικούς οργανισμούς.

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ερ. Έχετε σε προσωπικό επίπεδο, κατηγορηθεί για τη συμμετοχή του «Λευκονοίκου» στη G. L. Action Security; Τελικά, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από την επένδυση αυτή.

Απ. Η επένδυση στη συγκεκριμένη εταιρία, έγινε με τον ίδιο τρόπο που γινόντουσαν όλες οι επενδύσεις. Είχε έρθει κοντά μας με σκοπό τη δημοσιοποίηση της για να μπει στο χρηματιστήριο. Οι μελέτες και αξιολογήσεις, βασίστηκαν πάνω σε εξελιγμένους λογαριασμούς και έγιναν μάλιστα πολύ - πολύ ισχυρά συμβόλαια, με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας. Επειδή έχει λεχθεί ότι η εταιρία αυτή, ήταν εταιρία παρακολούθησης απίστων συζύγων, πρέπει να σας πω ότι αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία Security στην Κύπρο. Στο πελατολόγιο της περιελάμβανε κρατικά κτίρια, ημικρατικούς οργανισμούς κ.λ.π.
Όπως είπα έγιναν πολύ ισχυρά συμβόλαια, με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας και απόδειξη τούτου, είναι ότι από τη στιγμή που οι προβλέψεις και τα οικονομικά αποτελέσματα δεν εκπληρωθήκανε - βάσει των συμβολαίων - ο ιδιοκτήτης έχασε την εταιρία του, η κατοχή της οποίας περιήλθε στη κατοχή της «Δήμητρας» και του «Λευκονοίκου».

Ερ. Γνωρίζετε ως επενδυτική εταιρία τι δεν πήγε καλά, γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης «έπεσε έξω» στις προβλέψεις του; Φαντάζομαι ότι είχε σημασία και ότι θα ξέρετε.

Απ. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση και να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς, με βάση τα ισχυρά συμβόλαια που συνήψαμε, θέσαμε σε εφαρμογή τις πρόνοιες του συμβολαίου, με αποτέλεσμα σήμερα να πιστεύω ότι έχει δοθεί αξία στην εταιρία. Είναι μια από τις επενδύσεις που πιστεύω ακράδαντα ότι ούτε η «Δήμητρα» ούτε και το «Λευκόνοικο» θα χάσουν.

Ερ. Έχει κάποια αξία σήμερα η G.L. Action Security;

Απ. Ο τρόπος που γίνεται σήμερα η διαχείριση της εταιρίας θα αποδείξει ότι έχει τα φόντα να είναι μια επικερδής επένδυση της «Δήμητρας» και του «Λευκονοίκου». Ήδη, έχει γίνει η εξυγίανση η εταιρίας και προχωρεί στη δική της πορεία και βεβαίως, δεν πρόκειται περί εταιρίας παρακολούθησης απίστων συζύγων...
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους τελευταίους 4 – 5 μήνες, η εταιρία έχει ξεφύγει εντελώς από τη ζημιογόνο πορεία και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου που θα κλείσουμε τους ετήσιους οικονομικούς λογαριασμούς θα φανεί ότι η εταιρία είναι κερδοφόρος.

Ερ. Έχουν γραφεί διάφορα, με αιχμές μάλιστα που στην περίπτωση που αλήθευαν, θα σήμαιναν μέχρι και τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Για παράδειγμα, έχει γραφεί και μάλλον εμμέσως πλην σαφώς διδόταν προς τα έξω η εικόνα, ότι η υπόθεση της G. L. Action Security, συνδεόταν με την αγορά από μέρους σας της οικίας του ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρίας για 400 χιλιάδες λίρες.

Απ. Να τα ξεκαθαρίσουμε όλα. Η αγορά της οικίας έγινε 11 μήνες, μετά που είχε κλείσει η συμφωνία μαζί του για την επένδυση στην εταιρίας του. Έντεκα μήνες μετά... Οι εκτιμήσεις για την αξία της οικίας είναι εδώ, ο τρόπος πληρωμής του ιδιοκτήτη είναι εδώ, υπάρχουν και μάρτυρες και τα νομικά έγγραφα, υπάρχουν τα πάντα.
Και σίγουρα αν είχα ερωτηθεί πριν από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, θα τα είχα δώσει, δυστυχώς όμως ο τρόπος που παρουσιάστηκε εφάνη ότι είχε γίνει ένα είδος ανταλλαγής... Οποιοσδήποτε επιθυμεί να δει στοιχεία είναι στη διάθεση του. Θέλω να προσθέσω επίσης ότι όλη αυτή η ιστορία με έχει πικράνει αφάνταστα και έχει πληγώσει βεβαίως και την οικογένεια μου.

Ερ. Τι κρυβόταν πίσω από αυτή την υπόθεση, ποίες σκοπιμότητες υπάρχουν. Ήδη αναφερθήκατε σε «ένα είδος ανταλλαγής». Τι εννοείτε.

Απ. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε σχετικές ενδείξεις για ό,τι γράφηκε στον τύπο, τουλάχιστον τρεις μήνες, πριν δουν το φως της δημοσιότητας. Και ο λόγος ήταν ότι είχαμε έρθει σε μια φοβερή αντιπαράθεση μαζί με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας της G.L. Action Security και τους συνεργάτες του, όσον αφορά την εφαρμογή των προνοιών του μεταξύ μας Συμβολαίου. Και όντως, η αντιπαράθεση αυτή σχεδόν είχε καταλήξει στην αστυνομία, στα δικαστήρια και το οικονομικό έγκλημα... σχεδόν.
Οπωσδήποτε, νοιώθω ότι απλά πλήρωσα για το γεγονός ότι δεν αποδεχθήκαμε οποιοδήποτε συμβιβασμό έναντι των όρων του συμβολαίου. Και νοιώθω ήσυχος με τη συνείδηση μου... Και θέλω να πω στο σημείο αυτό ότι δεν είμαι μόνο εγώ που απειλήθηκε τότε, διότι στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονταν και άλλοι συνεργάτες μου

Ερ. Εννοείτε απειλές κατά της ζωής σας;

Απ. Όχι.

Ερ. Απειλές εκβιασμού...

Απ. Εκβιασμού. Αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα, διότι δεν θα ήθελα να εμπλέξω άλλα άτομα.

Ερ. Πέραν όλων αυτών, να μου επιτρέψετε ένα άλλο ερώτημα. Δεν θεωρείτε ότι δεν δίνει και την καλύτερη προς τα έξω εικόνα, η αγορά οικίας αξίας 400 χιλιάδων λιρών; Ίσως να είναι και πρόκληση προς όλες εκείνες τις χιλιάδες των μικροεπενδυτών που έχασαν τις οικονομίες, τις συντάξεις και το υστέρημα τους. Δεν νομίζετε ότι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρίας, με την πλέον πλατιά λαϊκή συμμετοχή, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός; Όπως και να το κάνουμε, από ένα διαμέρισμα ή μια οικία των 150 χιλιάδων, η μεταστέγαση σε σπίτι των 400 χιλιάδων λιρών, στη δεδομένη χρονική στιγμή όσο νάναι προκαλεί, κτυπάει άσχημα...

Απ. Από τη στιγμή που μέχρι και το τελευταίο σεντ της αγοράς δικαιολογείται από πηγές πριν από το 2000, έτος δημιουργίας του «Λευκονοίκου» και από δάνεια, εγώ είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου. Όμως εάν γνώριζα ή εάν μπορούσα να υποψιαστώ τις διαστάσεις που θα έπαιρνε το θέμα εκ των υστέρων, σίγουρα θα ενεργούσα διαφορετικά.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ

Ερ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολλά χρηματιστηριακά γραφεία, με δεδομένο τον ανύπαρκτο όγκο συναλλαγών, είτε βρίσκονται προ του φάσματος να κλείσουν, είτε μελετούν το ενδεχόμενο συνεργασιών ή συγχωνεύσεων. Το «Λευκόνοικο» μελετά το ενδεχόμενο στη σημερινή δυσπραγία, συνεργασίας με άλλο χρηματιστηριακό γραφείο ή θα προχωρήσει μόνο του.

Απ. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες άλλων γραφείων που προαναφέρατε. Σίγουρα έχουμε τις δυνάμεις να αντέξουμε και θα αντέξουμε. Μιλώντας γενικότερα επί του καυτού αυτού θέματος, ως «Λευκόνοικο» δεν αποκλείουμε τη συνεργασία μαζί με άλλα χρηματιστηριακά γραφεία και εννοώ συνεργασία σε σοβαρή μορφή.

Δεν σας κρύβω ότι ήδη, έχουμε προσεγγισθεί από αριθμό γραφείων για το πως θα βλέπαμε τη πιθανότητα συνεργασίας μαζί τους. Κακά τα ψέματα, το χρηματιστήριο μας δεν «σηκώνει» πλέον ένα πολύ μεγάλο αριθμό γραφείων τα οποία άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, πολύ σύντομα θα πρέπει να μετατραπούν σε ΕΠΕΥ: Αυτό θα συνεπάγεται ένα συγκεκριμένο, μίνιμουμ, κοστολόγιο ετησίως και όπως είναι τα πράγματα σήμερα, πιστεύω ειλικρινά ότι δεν θα μπορούν να υπάρξουν ο αριθμός των αναλόγων ΕΠΕΥ που υπάρχουν τώρα, σε χρηματιστηριακά γραφεία.

Η λύση για αυτά τα γραφεία που δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε ΕΠΕΥ, σίγουρα δεν θα είναι το κλείσιμο. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι φυσικό επακόλουθο η συγκεκριμένος χώρος να αναμορφωθεί και να ανασυνταχθεί.

Ερ. Τι μορφή θα έχει αυτή συνεργασία της «Λευκόνοικο» με άλλα χρηματιστηριακά γραφεία.

Απ. Αυτή θα εξαρτηθεί και θα είναι ανάλογη της οικονομικής δύναμης κάθε γραφείου. Όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε, την επικείμενη νομοθεσία για τις ΕΠΕΥ αυτό θα έχει ένα πολύ υψηλό κόστος. Δεν είναι θέμα απλώς καθαρών κεφαλαίων, είναι και θέμα οργανωτικής δομής. Την οποία για να διαθέτεις και να είσαι ΕΠΕΥ, θα χρειάζεται ένα άλφα κόστος και με βάση τους σημερινούς όγκους συναλλαγών, έστω και λίγο υψηλότερους, θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να υπάρχουν 30 και 20 ΕΠΕΥ στη Κύπρο.

Επομένως είναι αναπόφευκτη μια αναδιάρθρωση και αναμόρφωση του όλου τομέα.

Ερ. Έχετε προσεγγισθεί από τραπεζικούς οργανισμούς;

Απ. Όχι, από τραπεζικούς οργανισμούς.

ΜΕΛΛΟΝ ΧΑΚ

Ερ. Ποιες προοπτικές βλέπετε για το κυπριακό χρηματιστήριο.

Απ. Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές που μπαίνουν τώρα στο ΧΑΚ με προσεκτικά βήματα, σε επιλεγμένους τίτλους, δεν πρόκειται να χάσουν φτάνει όμως να έχουν κάποιο τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα – τρία με τέσσερα χρόνια - επενδύσεων.

Ερ. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ελπίδες, ότι έχει μέλλον το ΧΑΚ και ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να ευελπιστεί ότι θα μπορεί να βασιστεί και -στο μέρος που της αναλογεί – στο κυπριακό χρηματιστήριο.

Απ. Δεν υπάρχει περίπτωση και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το χρηματιστήριο δεν έχει μέλλον. Αυτή τη στιγμή το μέλλον του χρηματιστηρίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Αυτό συμβαίνει με όλες τις προηγμένες χώρες. Αφού πιστεύω στην οικονομία της Κύπρου, ναι, πιστεύω και στο χρηματιστηριακό θεσμό.

Είναι θέμα να ολοκληρωθεί ο κύκλος. Έχει λεχθεί πολλές φορές ότι τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν πάντα κυκλική συμπεριφορά και πιστεύω ότι πλησιάσαμε στο τέλος του κλεισίματος του κύκλου. Θέλει υπομονή.

Ερ. Δεν το συνηθίζω ποτέ μου, αλλά αυτή τη φορά θα κάνω μια εξαίρεση. Ποιο μήνυμα θα στέλλατε στους μετόχους της «Δήμητρας» μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των πορισμάτων, των ερευνών, των κομματικών αντιπαραθέσεων και της χρηματιστηριακής καχεξίας.

Απ. Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους μετόχους μας είναι πρώτον, να μην παρασύρονται από τη τιμή της μετοχής και να μελετούν περισσότερο στην εσωτερική αξία της μετοχής τους, Δεύτερον, να είναι υπομονετικοί και να βλέπουν την επένδυση τους με ένα μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που θα μείνουν μαζί μας δεν πρόκειται να χάσουν. Θέλω να τονίσω ότι η επενδυτική εταιρία «Δήμητρα» δεν έγινε για τους καιροσκόπους, αλλά για τους μακροχρόνιους επενδυτές.

Ερ. Για το μέλλον και δεν εννοώ... στο απώτερο μέλλον, ο μικροεπενδυτής μπορεί να στηρίζεται στη «Δήμητρα».

Απ. Από την αρχή της σύστασης της εταιρίας, τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος είχαν δημοσίως πει ότι η «Δήμητρα» δεν είναι γι αυτούς που θέλουν βραχυπρόθεσμα κέρδη αλλά γι αυτούς που έχουν την υπομονή να περιμένουν.
Μια προσεκτική μελέτη της δομής του χαρτοφυλακίου της «Δ», δείξει ότι υπάρχει μια ορθολογιστική τοποθέτηση και κατανομή επενδυτικού κινδύνου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη