You are here

Χρ. Χωματάς: Έργα εκατομμυρίων στη Λεμεσό

24/07/2022 06:00

Στα έργα εκατομμυρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λεμεσό αναφέρεται ο πρόεδρος του ΔΣ ΤΕΠΑΚ, Χρίστος Χωματάς.

Σε συνέντευξή του στη Stockwatch, μιλά για τα σχέδια εκατομμυρίων που φέρνουν νέες σχολές και τμήματα στη σχολή, δημιουργούν νέες φοιτητικές εστίες, αλλά και για το πως η δεύτερη χρονιά πανδημίας για το ΤΕΠΑΚ έχει αλλάξει συνήθειες στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο κ. Χωματάς αναφέρεται στο έργο ύψους €50 εκατ. για τις νέες φοιτητικές εστίες στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια και στην ανακαίνιση του διατηρητέου κτηρίου στη γωνιά των οδών Αργυρού Δρουσιώτη και Μαραθώνος, αλλά και στο νέο κτήριο για τη Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης ύψους €4 εκατ.

Εξηγεί ακόμη τις προτεραιότητες του ΤΕΠΑΚ, όπως την κατασκευή αειφόρων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και με σταδιακή απεξάρτηση από ενοικιαζόμενες υποδομές, βάσει μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η συμμετοχή στη συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+» στοχεύει σύμφωνα με το κ. Χωματά στη δημιουργία του πανεπιστημίου του μέλλοντος, σε μια περίοδο που πολλοί εκτιμούν πως οι προκλήσεις στον τομέα θα συνεχιστούν και μετέπειτα.

Ο κ. Χωματάς δίνει ακόμη τις κορυφαίες επιλογές προγραμμάτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση, μετά και την ένταξη ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ με «μότο» από τους εμπλεκόμενους τη σύνδεση με την τουριστική βιομηχανία.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Ερ.: Η δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά άρχισε και ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας. Τι αφήνει πίσω της για τον τομέα ανώτατης εκπαίδευσης και το ΤΕΠΑΚ πιο συγκεκριμένα;

Απ.: Αναμφίβολα, το ακαδημαϊκό και πανεπιστημιακό σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά λόγω της πανδημίας, όπως βέβαια έχουν αλλάξει και άλλες δομές της κοινωνίας μας. Ως ηγεσία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι ανταποκριθήκαμε έγκαιρα και με επιτυχία στην πρόκληση, πρωτοπορώντας μάλιστα σε θέματα εκπαίδευσης, παρουσίας των φοιτητριών και φοιτητών μας στους χώρους διδασκαλίας, καθώς και διεξαγωγής των μαθημάτων και εργαστηρίων.

Για το εαρινό εξάμηνο το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας είχε αποφασίσει όπως η διεξαγωγή των μαθημάτων πραγματοποιηθεί στη βάση του ίδιου υγειονομικού πρωτοκόλλου που ίσχυσε κατά το Φθινοπωρινό Εξάμηνο, με την εισαγωγή ορισμένων ρυθμίσεων που κρίθηκαν αναγκαίες για τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του Πανεπιστημίου και πρωτίστως της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Γενικότερα, σε ό,τι αφορά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η περασμένη διετία αποτέλεσε έναυσμα για περισσότερες καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες, κυρίως σε θέματα ψηφιακής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Υπογραμμίζεται εδώ ότι το ΤΕΠΑΚ αποτελεί τον πρώτο δημόσιο οργανισμό στην Κύπρο που υιοθέτησε πλήρως την ηλεκτρονική υπογραφή, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής σε όλο το φάσμα της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του οργανισμού μας και για μία αλλαγή που θα επιφέρει πολυδιάστατα οφέλη, όπως εξοικονόμηση πόρων, απλοποίηση διαδικασιών, αύξηση αποδοτικότητας, αλλά και πρωτίστως βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εξυπηρέτησης. 

Ερ.:  Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του ΤΕΠΑΚ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, σε περίπτωση απάμβλυνσης των προβλημάτων πανδημίας, από τη μια και σε περίπτωση νέας έξαρσης του ιού, από την άλλη; 

Απ.: Ο προγραμματισμός του Πανεπιστημίου σε σχέση με την παρουσία της φοιτητικής κοινότητας στις εγκαταστάσεις του, θα εξαρτηθεί από τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν καν την εμφάνιση κρουσμάτων covid-19 στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2020, το Πανεπιστήμιο είχε προχωρήσει στη σύσταση ad hoc Ομάδας Ασφάλειας και Υγείας για άμεσο χειρισμό της επείγουσας κατάστασης που δημιουργήθηκε. Η συμβολή της Ομάδας υπήρξε καταλυτική ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που ακολούθησε. 

Σε κάθε περίπτωση, για το ακαδημαϊκό εξάμηνο που έπεται, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο θα ενεργήσουν άμεσα και με γνώμονα την ασφάλεια των φοιτητριών, των φοιτητών και του προσωπικού του Πανεπιστημίου μας. Η εμπειρία τα τελευταία δύο αυτά χρόνια έχει δώσει στο ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, όλα τα αναγκαία εφόδια για διαχείριση τέτοιων ζητημάτων και έχω την πεποίθηση ότι τα μέλη του Ακαδημαϊκού και Διοικητικού Προσωπικού θα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν.

Ερ.: Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κλάδος βρίσκεται σε σημείο καμπής και πως η αναταραχή που προκλήθηκε από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μπορεί να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» των προκλήσεων που έρχονται. Πώς σχολιάζετε; Συμμερίζεστε την άποψη;

Απ.: Η εποχή που ζούμε είναι χωρίς αμφιβολία η εποχή των συστημικών αλλαγών όπου τα πάντα αλληλοσυνδέονται. Η έλευση του covid-19 αποτέλεσε δε μια καθοριστική μεταβλητή στο εκπαιδευτικό σκηνικό. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και γενικότερα η παιδεία, δεν ήταν δυνατό να μην επηρεαστούν από τις σαρωτικές αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι όντως μια σημαντική συνιστώσα της ανώτατης εκπαίδευσης, ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται από τις ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα της διδασκαλίας, της αλληλεπίδρασης διδασκόντων και διδασκόμενων, καθώς και στα εργαλεία μέσω των οποίων αυτή πραγματοποιείται. Προς τούτο, το Πανεπιστήμιο έχει πρόσφατα ιδρύσει το Δίκτυο Ενίσχυσης και Ανάπτυξης της Μάθησης, με στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας και την προώθηση της καινοτομίας στη διδασκαλία και στη μάθηση.

Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο προσεγγίζει την παρούσα πρόκληση ως μια ευκαιρία για αναβάθμιση των υπηρεσιών και διεύρυνση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και για αναζήτηση νέων συνεργειών τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Είναι για αυτό τον λόγο που συμμετέχει ως μέλος στη συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+», η οποία αποτελεί μια από τις νικητήριες προτάσεις στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για πιλοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων του μέλλοντος. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου μας στο EUt+ μαζί με άλλα εφτά (7) Πανεπιστήμια της Ευρώπης, με κεντρικό πυλώνα το «Think human first», στοχεύει στη δημιουργία του Πανεπιστημίου του Μέλλοντος και στην από κοινού συνεργασία και προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.

Ερ.: Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει ενώπιον του ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης;

Απ.: Ο πρόσφατος αντίκτυπος της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις, τα πανεπιστήμια και τους ακαδημαϊκούς, να επανεξετάσουν όλα τα στοιχεία των υφιστάμενων συστημάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου για πιο αποτελεσματική και αποδοτική χρήση τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Γίναμε όλοι μάρτυρες της μετακίνησης των μαθημάτων στο διαδίκτυο - είτε υβριδικά είτε πλήρως διαδικτυακά – με ταχύτατους ρυθμούς, ωστόσο οι πρώτες επιστημονικές αναφορές, δείχνουν μεγάλες διακυμάνσεις στην ποιότητα και τη μάθηση. Επομένως, είναι σημαντικό να αξιολογηθούν οι παιδαγωγικές καινοτομίες και πρακτικές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες.

Όπως έχει αναφερθεί, στο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το Δίκτυο Ενίσχυσης και Ανάπτυξης της Μάθησης που στοχεύει να έχει υποστηρικτικό ρόλο για το ακαδημαϊκό προσωπικό, τους φοιτητές και το ερευνητικό προσωπικό, έτσι ώστε να εντοπιστούν βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές που προάγουν την ενεργή μάθηση και να λειτουργήσει ως ένα κέντρο για εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και αξιολόγησης καθώς και προώθησης της καινοτομίας.

Το Δίκτυο έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, σε πέραν των 80 σεμιναρίων/ βιωματικών εργαστηρίων για ακαδημαϊκούς και φοιτήτριες/ φοιτητές.

Περαιτέρω, και αναφερόμενος στις διαρκείς προκλήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, θα ξεχώριζα την προσέλκυση φοιτητών υψηλού επιπέδου, τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα, την ανάπτυξη και προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, την εξασφάλιση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων που να προσθέτουν αξία στα πανεπιστήμια και στην ευρύτερη κοινωνία, τις συνέργειες με φορείς της βιομηχανίας και της οικονομίας, με σκοπό την ουσιαστική σύζευξη της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, καθώς και την ανάγκη για πιο ενεργή συμμετοχή των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στα κοινωνικά δρώμενα και στην εμπέδωση κουλτούρας ελεύθερου διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες.

Ερ.: Η ένταξη νέων προγραμμάτων σπουδών είναι στα πλάνα του ΤΕΠΑΚ; Και αν ναι, σε ποιους κλάδους;

Απ.: Με πρόσφατες συμφωνίες που έχει συνομολογήσει, το ΤΕΠΑΚ έθεσε τις βάσεις για την αύξηση των ακαδημαϊκών του προγραμμάτων που θα συνοδεύεται από αύξηση της φοιτητικής κοινότητας του.

Μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται τα ακόλουθα:

- Στη νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας θα λειτουργήσει το νέο ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν

- Στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, θα λειτουργήσει το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών

- Επιπρόσθετα, εμπλουτίζουμε τις υφιστάμενες Σχολές μας με νέα προπτυχιακά προγράμματα. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για προσφορά δυο νέων προπτυχιακών προγραμμάτων: του Σχεδιασμού Προϊόντων από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης. 

Ερ.: Ποια είναι τα προγράμματα σπουδών με τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Απ.: Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των φοιτητριών και φοιτητών για εισδοχή σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών (όπως αυτές υποβάλλονται κάθε χρόνο στο ΥΠΠΑΝ), μεταξύ των πρώτων επιλογών είναι το πτυχίο Λογοθεραπείας/ Λογοπαθολογίας, το πτυχίο Νοσηλευτικής και το πτυχίο Ολοκληρωμένης Επικοινωνίας Μάρκετινγκ, ένα νέο πρόγραμμα σπουδών το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2021.

Επιπλέον, υψηλός συναγωνισμός και έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για όλα τα προσφερόμενα προγράμματα, όπως, επί παραδείγματι, της Σχολής Οικονομικών & Διοίκησης, του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας.

Ερ.:  Υπάρχουν έργα που τροχοδρομούνται προς υλοποίηση από το Πανεπιστήμιο;

Απ.: Το μεγαλύτερο έργο που βρίσκεται σε προγραμματισμό αυτή τη στιγμή, αφορά τις φοιτητικές εστίες στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια. Πρόσφατα προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη και επίβλεψη των εστιών. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει 500 κλίνες, ένα καφεστιατόριο, δύο αίθουσες αεροβικής γυμναστικής, γυμναστήριο, καθώς και άλλες υποστηρικτικές υποδομές.

Υπογράφηκε σύμβαση με το βραβευθέν αρχιτεκτονικό γραφείο και τον Απρίλιο 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση της σύμβασης για τον Σχεδιασμό των Φοιτητικών Εστιών. Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται περί τα €50 εκατ. Οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμήθηκε ότι θα ολοκληρωθούν περί το 2025.

Επίσης, σε διαδικασία προσφοροδότησης βρίσκεται το έργο Ανακαίνιση/αναδιαρρύθμιση Διατηρητέου κτηρίου που βρίσκεται στη γωνία των οδών Αργυρού Δρουσιώτη και Μαραθώνος στο ιστορικό κέντρο της πόλης και η ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση των γραφείων της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. Η εκτιμώμενη δαπάνη για το έργο ανέρχεται στα €4 εκατ.

Περαιτέρω, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για δημιουργία νέου κτηρίου για εργαστήρια ζωγραφικής του Τμήματος Καλών Τεχνών στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Το εμβαδό του κτηρίου θα είναι περίπου 2000τ.μ. και θα στεγάσει Εργαστήρια Νέων Μέσων στο υπόγειο, Αίθουσα Διδασκαλίας και Χώρο Εκθέσεων/ Εκδηλώσεων στο ισόγειο και εργαστήρια ζωγραφικής και γραφεία στον Α’ και Β’ όροφο. Το κτήριο σχεδιάστηκε ως κτήριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (με ΑΠΕ). Αναμένεται σύντομα να προκηρυχθούν προσφορές για την κατασκευή του.

Τέλος, τέλη Ιουνίου υπογράφηκε το κατασκευαστικό συμβόλαιο για το Κτήριο της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας στην Πάφο.

Ερ.: Ποιες οι προτεραιότητες σας για τα επόμενα έτη ως νέος πρόεδρος του ΔΣ;

Απ.: Το ΤΕΠΑΚ είναι ένας δυναμικός οργανισμός που συνεχώς αναπτύσσεται, ενδυναμώνεται και καθιερώνεται στη συνείδηση των Κύπριων πολιτών. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρου του Συμβουλίου, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τα Μέλη του Συμβουλίου, τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο, τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών, καθώς και όλες τις συνιστώσες του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο δράσης του Συμβουλίου, σχεδιάζουμε τις δικές μας παρεμβάσεις που αφορούν – και δεν εξαντλούνται – στα πιο κάτω:

- Κατασκευή αειφόρων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και με σταδιακή απεξάρτηση από ενοικιαζόμενες υποδομές, βάσει μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού

- Εξορθολογισμός και αναθεώρηση της νομοθεσίας του Πανεπιστημίου

- Εξωστρεφής και δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου στον δημόσιο διάλογο της κοινωνίας των πολιτών