You are here

Χρ. Κοιτάζος: Από Ιούλιο και μετά οι ελπίδες για τουρισμό

02/05/2021 06:00

Οι αποφάσεις Αγγλίας και Ρωσίας σε ότι αφορά τα ταξίδια προς την Κύπρο, θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του στη StockWatch ο επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος δύο ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων στην Αγία Νάπα, Χρίστος Κοιτάζος.

Σημειώνει ότι αν ανοίξει η αγγλική αγορά και ξεκινήσουν charter flights, πτήσεις από τη Ρωσία, υπολογίζοντας και τον τουρισμό από το Ισραήλ, από τον Ιούλιο και μετά η Κύπρος θα πάει καλά τουριστικά.

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως τονίζει ο κ. Κοιτάζος, το μοναδικό δίδαγμα από την πανδημική κρίση είναι η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και καλεί κυβερνώντες και πολιτικά κόμματα να κατανοήσουν αυτή την ανάγκη.

Καταθέτει ακόμη την άποψη του ως προς το γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να ξεφύγει από τον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας, αλλά και από την εξάρτηση της από τις δύο κύριες αγορές της Βρετανίας και Ρωσίας.

Παράλληλα, εξηγεί ότι στη ξενοδοχειακή βιομηχανία εναλλάσσονται τρεις καλές χρονιές με μια σκάρτη και μια μέτρια, μοντέλο που φαίνεται να ακυρώνεται φέτος λόγω της πανδημίας.

Προεκλογικές πιέσεις για χαλαρώσεις έφεραν lockdown

-Πως επηρεάζει τη ξενοδοχειακή βιομηχανία το τρίτο lockdown, που ήδη τρέχει;

Εμείς ως ξενοδόχοι είχαμε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να επαναλειτουργήσει η εστίαση όπως λειτούργησε πριν περίπου τέσσερις εβδομάδες, διότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας πιστεύαμε ότι θα ξέφευγε η κατάσταση και θα εκτοξεύονταν τα κρούσματα, όπως δυστυχώς και έγινε.

Φυσικά, λόγω προεκλογικής περιόδου, πιστεύουμε ότι ασκούνταν διάφορες πιέσεις από πολλούς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες χαλαρώσεις, αλλά το σύστημα δεν άντεξε και έτσι επιστρέψαμε στο lockdown.

-Αν δεν είχαμε τις χαλαρώσεις αρχές του μήνα πιστεύετε ότι δεν θα χανόταν το Πάσχα για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία;

Εμείς ρίξαμε στο τραπέζι το lockdown, παρότι είχαμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό κρατήσεων για το Πάσχα, διότι προκειμένου να χάσουμε την καλοκαιρινή σεζόν καλυτέρα να χάσουμε την περίοδο μέχρι 15 Μαΐου, που θα μπορούσε να γίνει ένα καθολικό lockdown και επειδή θα ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω του Πάσχα, θα διευκόλυνε και τους γονείς.

Ίσως με αυτό τον τρόπο οι περισσότερες χώρες να μας είχαν στο πορτοκαλί, αν όχι στην πράσινη κατηγορία, έτσι θα είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες για τουρισμό το καλοκαίρι.

Ελπίδες για τουρίστες από Αγγλία, Ρωσία, Ισραήλ

-Η περιοχή ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου στηρίζεται πολύ περισσότερο από τις άλλες επαρχίες από τη ρωσική αγορά, ποια είναι τα μηνύματα από τη συγκεκριμένη αγορά;

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα ξεκινήσουν τα charter flights. Για την ώρα έχουμε ένα περιορισμένο αριθμό τουριστών από τη ρωσική αγορά. Άλλωστε τα ξενοδοχεία που έχουν επαναλειτουργήσει στην περιοχή μας μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Η Αγιά Νάπα και ο Πρωταράς όντως, κατά κύριο λόγο στηρίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος τους, στη Ρωσία.

Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι ακόμη αβέβαιη,  γιατί και η Αγγλική αγορά δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Αν και ο πρωθυπουργός της χώρας είχε πει αρχικά ότι στις 17 Μαΐου θα άνοιγε η βρετανική αγορά, στη συνέχεια το αναίρεσε και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό, εάν θα ανοίξει τελικά στις 17 Μαΐου ή τέλος Ιουνίου.

 Στο θέμα αυτό θα συμβάλει βέβαια και η δική μας επιδημιολογική κατάσταση.

-Υπάρχει κάποια εκτίμηση για τη θερινή σεζόν και για το πότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική ροή τουριστών;

Αν ανοίξει η Αγγλική αγορά και ξεκινήσουν οι charter flights, πτήσεις από τη Ρωσία, υπολογίζοντας και τον τουρισμό από τη γειτονική μας χώρα, το Ισραήλ, ευελπιστούμε  ότι από τον Ιούλιο και μετά η Κύπρος θα πάει καλά τουριστικά. Αρκεί, επαναλαμβάνω, να μην εκτροχιαστούν ξανά τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.

Πεντάστερα ξενοδοχεία

-Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημική κρίση από ότι τα υπόλοιπα ξενοδοχεία με λιγότερα αστέρια;

Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο, διότι πάντα τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων έχουν μεγαλύτερο περιθώριο εκπτώσεων ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες, από μια μονάδα τριών αστέρων για παράδειγμα.

Ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων μπορεί  να δώσει το δωμάτιο των €200  στα €100 την ημέρα χωρίς να έχει ζημιά, ενώ ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων που η τιμή κυμαίνεται γύρω στα €60 ή €70 την ημέρα δεν έχει μεγάλη ευελιξία  να ρίξει την τιμή. Βέβαια αυτό εξαρτάται από τον κάθε ξενοδόχο, το πώς λειτουργεί και με ποια κόστη. Αυτή είναι η φιλοσοφία της διαχείρισης ενός ξενοδοχείου.

Τρεις καλές χρονιές και μια σκάρτη

-Τι μας δίδαξε η πανδημία;

Εμείς που έχουμε πολλά χρόνια εμπλοκή στη ξενοδοχειακή βιομηχανία γνωρίζουμε ότι κάθε μια πενταετία, έχουμε τρεις καλές χρονιές, μια χρονιά μέτρια και μια χρονιά  σκάρτη.  

Τώρα όμως, με αυτή την πρωτάκουστη κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο έχουμε δύο συνεχόμενες χρονιές ζημιογόνες. Εύχομαι να μην είναι και του χρόνου (2022) η ίδια κατάσταση.

-Τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος;

Κατ’ αρχήν να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου, ούτως ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να μην υπάρχει κανένας που να μην έχει εμβολιαστεί. Έτσι οι διάφορες χώρες θα μας κατατάξουν στην πράσινη κατηγορία.

Ελπίζουμε να μην συνεχίσει αυτή η τραγική κατάσταση και το 2022. Αυτό θα πρέπει να γίνει δίδαγμα και προς τους κυβερνώντες και στα κόμματα και προς τον ίδιο τον κόσμο.

Δύσκολo να ξεφύγει η Κύπρος από τον ήλιο και τη θάλασσα

-Η Κύπρος μπορεί να αποδεσμευτεί από τον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας.

Κακά τα ψέματα, είμαστε ένα νησί στο καλύτερο σημείο της υδρογείου. Είμαστε ένα νησί με τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες,  γι’ αυτό ο κόσμος έρχεται για αυτά τα δύο αγαθά που διαθέτει το νησί μας.

Τελευταία βέβαια, έχουν αναπτυχθεί πολλά άλλα καλά σημεία από την Πάφο μέχρι την Αγία Νάπα και Πρωταρά, που καθιστούν την Κύπρο ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό σε σχέση με την δεκαετία του 1990.

Όμως κατά κύριο λόγο, οι τουρίστες προτιμούν την Κύπρο για τον ήλιο, τη θάλασσα, τις ξανθές παραλίες της, τη φιλοξενία και το καλό φαγητό.

Απ’ εκεί και πέρα τα ποσοστά των υπόλοιπων σημείων είναι πολύ μικρά για να πω ότι μπορούμε να στηριχθούμε στις εναλλακτικές επιλογές τουρισμού. Αυτό ίσως να μπορεί να γίνει κατά τη χειμερινή σεζόν.

Ίσως εάν αναπτύξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα διευρύνουμε το ποσοστό του χειμερινού τουρισμού και να ξεφύγουμε κατά κάποιο τρόπο από τον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας.

Δεν μας προωθούν οι Γερμανοί

-Από τις δύο κύριες αγορές της (Βρετανία και Ρωσία) μπορεί να ξεφύγει η Κύπρος και να προσελκύσει με παρόμοια μεγέθη τουρισμό και από άλλους προορισμούς;

Στα περίπου 50 χρόνια που βρίσκομαι στα τουριστικά δρώμενα του τόπου έχω να πω ότι  προσπαθήσαμε πολλές φορές να φέρουμε κόσμο από την Κεντρική Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία, η οποία διαθέτει ένα πληθυσμό των  80 εκατ. – 90 εκατ.

Στη Γερμανία ταξιδεύει πολύς κόσμος και έχουν και ψηλό βιοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη προσελκύει 3 εκατ. Γερμανούς ετησίως. Άρα θα μπορούσαμε και εμείς να προσελκύσουμε ένα εκατομμύριο  γερμανούς τουρίστες, αλλά φαίνεται ότι οι γερμανοί μας έχουν κατατάξει στο αγγλορωσικό πεδίο και δεν μας προωθούν.

Κατά καιρούς έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, είτε με την επιχορήγηση κάθε τουρίστα, είτε με πρόσθετες πτήσεις, αλλά δεν έχουμε ξεφύγει εδώ και δεκαετίες  από τις 300 χιλ. που ήταν η καλύτερη χρονιά το 1998, μέχρι και το 2001. Από εκεί και περά κινούμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας από 100 χιλ. έως 250 χιλ. το μάξιμουμ. Άρα δύσκολα τα πράγματα παρά τις προσπάθειες.

Βέβαια, δεν λέω να μην συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αυξήσουμε τον αριθμό τουριστών από τη Γερμανία και άλλες χώρες, όπως έγινε και με το Ισραήλ που  κάποτε οι τουρίστες έφθαναν μόλις στις 15 – 20 χιλ. και τώρα φθάσαμε σε ένα αριθμό πάνω από 300 χιλ.

Της Ηρώς Ευθυμίου