You are here

Χρ. Ορφανίδης: Μεγάλη η κρίση στο λιανεμπόριο

20/02/2012 07:15
Τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων τριάντα ετών βιώνει το λιανεμπόριο, δηλώνει ο Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος δεν εντοπίζει στον ορίζοντα ενδείξεις για ανάκαμψη πριν το 2013. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο CEO και ιδρυτής των ομώνυμων υπεραγορών μιλά τη γλώσσα του «παζαριού», όπως λέει, και με το φακό ενός δοκιμασμένου εμπόρου ανοίγει τα χαρτιά του για όλα. Μιλά για τα προβλήματα ρευστότητας, τις απολύσεις, τις συναντήσεις με Tesco και Delhaize και για τις τράπεζες.

Του Λεύκου Χρίστου

Ερ: Κύριε Ορφανίδη, πόσο θα ταλανίζεται από την οικονομική κρίση το λιανικό εμπόριο;

Απ.:
Είμαι στο λιανικό εμπόριο εδώ και 30 χρόνια και ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος μας αντιμετωπίζει τόσα σοβαρά προβλήματα. Το λιανικό εμπόριο πέρασε κατά καιρούς διάφορες κρίσεις αλλά δυστυχώς αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας έπεσαν έξω.

Ποιος μπορούσε να προβλέψει και το τραγικό συμβάν στο Μαρί, όπου πέραν από τις ζωές που έχουν χαθεί προκλήθηκαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα που έχουν γίνει στη χώρα μας. Και δεν έφτανε αυτό ακολούθησε το σοκ του κουρέματος των τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο. Και η αγωνία όλων τώρα είναι η επόμενη μέρα.

Το Μαρί κυνηγά το λιανικό εμπόριο

Ερ: Αναφέρεστε με έμφαση στο τραγικό ατύχημα που συνέβη στο Μαρί. Συνεχίζεται ακόμη ο απόηχος από τις επιπτώσεις στο δικό σας τομέα;

Απ.:
Το Μαρί προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο. Πιο σοβαρές και από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι μέχρι την 11η Ιουλίου του 2011 η εταιρεία μας δεν είχε μεγάλο πρόβλημα. Οι επιπτώσεις από το Μαρί είναι εκεί. Οι ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ επηρέασαν την αγορά και το κάθε νοικοκυριό βραχυπρόθεσμα με τις δραματικές για το εμπόριο διακοπές της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Ερ: Θα εννοείτε την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος;

Απ.:
Ακριβώς. Μία αύξηση η οποία σήμερα σπάει τα κόκκαλα των επιχειρήσεων. Το λειτουργικό μας κόστος ανέβηκε κατακόρυφα.

Εμείς θα σας μιλήσουμε με αριθμούς. Οι υπεραγορές Ορφανίδη πλήρωναν στην ΑΗΚ τα τελευταία χρόνια περίπου €6 εκ. ετησίως. Μέσα σε λίγους μήνες από την έκρηξη στο Μαρί ο οργανισμός μας καλείται να πληρώνει περίπου με βάση τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος €8 εκ. ετησίως.

Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και όλα τα νοικοκυριά. Τις άπορες οικογένειες, τους άνεργους και συνταξιούχους.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον που έχει προκληθεί ο κόσμος έχει κουμπωθεί. Έθεσε προτεραιότητες. Καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες του που είναι το ρεύμα, το νερό, τα καύσιμα και το τηλέφωνο και κατά δεύτερο έχει μειώσει τις δαπάνες στο καλάθι της οικοκυράς. Όπως διαπιστώνετε οι επιπτώσεις από το Μαρί συνεχίζουν να κυνηγούν το λιανικό εμπόριο.

Ερ: Μέχρι πότε θα κρατήσει η κρίση;

Απ.:
Εκτιμώ, ότι η κρίση στο λιανικό εμπόριο θα κρατήσει μέχρι και το 2013. Με την προοπτική ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα ανεβάσουν την ψυχολογία του κόσμου και θα βελτιωθούν τα οικονομικά των τραπεζών.

Οι τράπεζες μας στηρίζουν

Ερ: Περί τραπεζών ο λόγος. Αλήθεια, πόσο επηρεάζει ή επηρέασε τη δική σας εταιρεία η έλλειψη ρευστότητας;

Απ.:
Είναι αλήθεια ότι επηρεάστηκε όλων των επιχειρήσεων η ρευστότητα.

Οι τράπεζες δεν μας άφησαν εκτεθειμένους. Σίγουρα, εάν δεν είχαν το πρόβλημα του haircut λόγω της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι θα ήταν ακόμη πιο βοηθητικές προς τον επιχειρηματικό κόσμο κι όχι μόνο.

Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες μας αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα.

Κι αυτό εξαιτίας της έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα και από τα επισφαλή δάνεια εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, θέλω να είμαι δίκαιος με το τραπεζικό μας σύστημα. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους τους να μην αφήσουν εκτεθειμένους τους πελάτες τους. Οι τράπεζες μας συμπεριφέρονται πολύ σωστά και μας στηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη για την οικονομία περίοδο.

Αγωνίζονται δραματικά να αυξήσουν τη ρευστότητα τους και να βοηθήσουν την αγορά.

Στην προσπάθεια αυτή, δυστυχώς, οι τράπεζες για να κρατήσουν τις καταθέσεις των πελατών τους και να προσελκύσουν νέους υποχρεώνονται να αυξήσουν τα καταθετικά τους επιτόκια. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των χρεώσεων και των δανειστικών επιτοκίων και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη.

Φήμες για εξαγορά και συνεργασίες με ξένους παίκτες

Ερ: Λέγονται και γράφονται διάφορα για τις υπεραγορές Ορφανίδη. Για παράδειγμα υπάρχουν φήμες ότι η εταιρείας σας αποτελεί στόχο εξαγοράς. Θέλατε να το σχολιάσετε;

Απ.:
Δεν υπάρχει στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ουδέποτε η Ορφανίδης ενεπλάκη σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά. Ως ιδιοκτήτης μίας μεγάλης αλυσίδας υπεραγορών στον τόπο μας γνωρίζω και μιλώ με πάρα πολλούς συναδέλφους από την Ελλάδα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερ: Να υποθέσουμε ότι δεν σας έγινε οποιαδήποτε πρόταση ποτέ και από κανένα;

Απ.:
Θα σας απαντήσω με την αρχή που έχω ως επιχειρηματίας στον τομέα του λιανικού εμπορίου για σειρά δεκαετιών. Ό,τι δηλαδή εάν έρθει οποιαδήποτε πρόταση, είτε από το εξωτερικό ή από την Κύπρο εμείς θα τη συζητήσουμε. Δεν είμαστε δογματικοί.

Όμως στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να πω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάποια ΜΜΕ μας έχουν πωλήσει σε όλους. Ωστόσο, η εταιρεία απέφυγε και πολύ ορθά έπραξε, δεν μπήκε στη διαδικασία να διαψεύδει κάθε λίγο και λιγάκι αβάσιμα δημοσιεύματα.

Ερ:Δεν υπάρχει ούτε καν καπνός; Πληροφορίες και φήμες σας φέρνουν να έχετε συναντηθεί με εκπροσώπους της Tesco και της βελγικής εταιρείας Delhaize.

Απ.:
Είναι αλήθεια ότι μέσα στα πλάνα μας υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε με την Τesco για να εισάγουμε κάποια ειδικά προϊόντα που αρέσουν σε άγγλους.

Στην Κύπρο έχουμε πολλούς βρετανούς και τόσους άλλους συμπατριώτες μας που επαναπατρίστηκαν ή σπούδασαν στην Αγγλία και τους αρέσουν αγγλικά προϊόντα. Αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε στο προσεχές μέλλον. Σας μιλώ ειλικρινά. Ουδέποτε ετέθη θέμα εξαγοράς της Ορφανίδης.

Τα ίδια ισχύουν και για τη βελγική εταιρεία Delhaize η οποία είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Α.Β. Βασιλόπουλος στην Ελλάδα. Με τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας διατηρώ προσωπική σχέση όπως και με πολλούς άλλους ελλαδίτες συναδέλφους.

Ενίσχυση ρευστότητας προμηθευτών

Ερ: Η εταιρεία σας κ. Ορφανίδη βρέθηκε και στο επίκεντρο κριτικής σε σχέση με τη συνεργασία σας με τους προμηθευτές…

Απ.:
Γράφονται πολλά, αλλά πολύ λίγα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα σχετικά προβλήματα με τους προμηθευτές είναι απότοκο της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο μας.

Αλλά οι διαστάσεις που πήρε το όλο θέμα θα έλεγα ότι είναι υπερβολικές. Οι προμηθευτές είναι συνεργάτες μας και τους σεβόμαστε απόλυτα.

Όμως το πρόβλημα ρευστότητας των προμηθευτών δεν είναι μόνο οι πιστώσεις που δίνουν στις υπεραγορές. Οι ξένες εταιρείες από τις οποίες εισάγουν προϊόντα, ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο δεν ζητούσαν να προπληρωθούν, τώρα ζητούν προκαταβολή για να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Και ο λόγος είναι διότι οι ξένοι έμποροι έχουν πανικοβληθεί από τις απανωτές υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και από τις απανωτές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών μας. Αρκετοί είναι με την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι Ελλάδα και μας βάζουν οικονομικά στην ίδια μοίρα. Αυτό στοιχίζει στους προμηθευτές και κατ’ επέκταση στο λιανικό εμπόριο.

Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να αναστατώνει τα οικονομικά των προμηθευτών και σε συνδυασμό με τις πιστώσεις που επεκτάθηκαν λόγω της κρίσης προκλήθηκε πρόβλημα.

Ερ: Ποια η κατάσταση σήμερα;

Απ.:
Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ως εταιρεία το πρόβλημα το έχουμε λύσει με την παρέμβαση των τραπεζών.

Εμείς διαθέτουμε ακίνητη περιουσία αξίας €60 εκ. και πρόσφατα πωλήσαμε τρία τεμάχια από τα οποία εξασφαλίσαμε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Στόχος μας τώρα είναι να στηρίξουμε τους προμηθευτές μας. Θα αυξήσουμε τη ρευστότητα μας και θα τους βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο.

Επί 24 χρόνια η συνεργασία ήταν άψογη και έτσι θα διατηρηθεί.

Φάγαμε ψωμί και ελιά με τους προμηθευτές

Θα διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές για να αυξήσουμε τις πωλήσεις και να μπούμε σε δρόμο καθαρής κερδοφορίας.

Με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε φάει ψωμί και ελιά.

Αυτοί κι αν αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα στην αγορά. Πέραν του ότι δεν εισπράττουν εύκολα είναι υποχρεωμένοι, όπως ανέφερα, να προπληρώνουν τις εταιρείες του εξωτερικού. Είναι αλήθεια ότι εμείς ως υπεραγορές αγοράζουμε επί πιστώσει και πωλούμε τοις μετρητοίς.

Ερ: Μπορείτε να γίνεται πιο ξεκάθαρος τι εννοείτε ότι θα στηρίξετε τους προμηθευτές σας;

Απ.:
Θα σας δώσω αριθμούς για να καταλάβετε πόσο η εταιρεία μας προσπαθεί να στηρίξει τους προμηθευτές της. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουμε μειώσει τα οφειλόμενα στους προμηθευτές μας κατά €12 εκ.

Πωλήσαμε γη για να δώσουμε ρευστότητα στους συνεργάτες μας.

Αδήριτη ανάγκη η μείωση προσωπικού

Ερ: Ευρύς λόγος κ. Ορφανίδη έγινε και για την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε μείωση του εργατικού της δυναμικού. Δεν υπήρχαν άλλες επιλογές;

Απ.:
Θα απαντήσω ευθέως. Σε όλες τις υπεραγορές μας παγκύπρια εργοδοτούμε 1500 άτομα. Τα λειτουργικά έξοδα και το εργατικό κόστος ενός οργανισμού που διαθέτει 28 υπεραγορές είναι τεράστια. Η κρίση έχει κτυπήσει βαθιά το λιανικό εμπόριο. Το κάθε νοικοκυριό μετρά πλέον τις αγορές του. Ανάμεσα μας κυκλοφορούν 35 χιλιάδες άνεργοι. Εργαζόμενοι των οποίων οι απολαβές έχουν μειωθεί. Εργαζόμενοι που δεν είχαν πάρει 13ο μισθό. Η ψυχολογία της αγοράς στην Κύπρο θυμίζει περίοδο του 1974. Η αγορά παραμένει μουδιασμένη.

Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων πέραν από τη μείωση των πωλήσεων αυξήθηκε κυρίως λόγω ηλεκτρικού ρεύματος και του εργατικού κόστους το οποίο τρέχει.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα η Κύπρος να έχει κατώτατο μισθό €950 και συνολικά να στοιχίζει στην εταιρεία €1150 με τις κοινωνικές ασφαλίσεις, με ταμείο προνοίας και άμυνα. Στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Αγγλία ο κατώτατος να είναι πιο κάτω από αυτό της Κύπρου.

Ερ: Κατά συνέπεια ένας επιχειρηματίας πόσο θα αντέξει;

Απ.:
Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πρέπει να μειώσεις τις δαπάνες σου. Εάν δεν διαχειριστεί ένας επιχειρηματίας την κρίση με αυτό τον τρόπο τότε όχι μόνο θα απολύσει ένα μικρό μέρος του προσωπικού αλλά θα κλείσει η επιχείρηση.

Είναι καθήκον μίας επιχείρησης να προστατεύει τη βιωσιμότητα της. Η διατήρηση και η αύξηση του εργατικού δυναμικού μίας επιχείρησης ξεκινά από την αύξηση των πωλήσεων. Είμαστε από τις λίγες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα που απασχολούμε 1500 άτομα.

Για 24 χρόνια δεν είχαμε απολύσει κανένα ως πλεονάζον προσωπικό.

Ερ: Πόσοι απολύθηκαν ως πλεονάζον;

Απ.:
Γύρω στους 70. Κάποιοι από αυτούς είτε κανονικά είτε πρόωρα και δεν έχουν αντικατασταθεί.

Δεν θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις

Ερ: Παρά την κρίση και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο του λιανικού εμπορίου το 2011 ήταν χρονιά επέκτασης για την Ορφανίδης. Γιατί επεκτείνεστε τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν τόσα προβλήματα;

Απ.:
Δεν κάναμε μεγάλες επενδύσεις το 2011. Οι δύο νέες υπεραγορές που ενίσχυσαν την αλυσίδα της επιχείρησης είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν από το 2011.

Βασικά τη χρονιά αυτή είχαμε λειτουργήσει μία υπεραγορά στη Σκαρίνου, ενώ παράλληλα είχαμε αγοράσει μία μικρή φρουταρία στην Ξυλοφάγου την οποία μετατρέψαμε σε Express.

Δεν νομίζω ότι επεκταθήκαμε αλόγιστα αυτή την περίοδο. Ενδεικτικό ότι υπάρχει εγκράτεια μέσα στην εταιρεία σε θέματα επενδύσεων, είναι το γεγονός ότι έχουμε στα χέρια μας 9 άδειες για ανέγερση νέων υπεραγορών και δεν προτιθέμεθα στο εγγύς μέλλον να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε νέο έργο.

Δεν είναι περίοδος μεγάλων επενδύσεων. Είναι περίοδος νοικοκυρέματος και αναμονής των εξελίξεων.

Ερ: Ποιό είναι το όραμα του Χρήστου Ορφανίδη;

Απ.:
Να σας πω ότι όταν ένας τάσσει τον εαυτό του στον τομέα των επιχειρήσεων θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει και όραμα.

Θυμάμαι σαν να ήταν χθες όταν το Μάρτιο του 1988 στη διάρκεια των εγκαινίων της πρώτης υπεραγοράς μας στη Λάρνακα είχα πει στην ομιλία μου ότι στόχος μας ήταν να επεκταθούμε σε όλη την Κύπρο.

Δεν έκανα αναφορά για επέκταση στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Πιστεύω ακράδαντα μέχρι σήμερα ότι ήταν εφικτός στόχος.

Μάλιστα είχα δεσμευτεί παράλληλα ότι την εταιρεία θα τη δημοσιοποιούσα στο χρηματιστήριο πράγμα το οποίο επίσης έπραξα, χωρίς ωστόσο να έχουμε αντλήσει εκείνα τα κεφάλαια που είχαν αντλήσει άλλες εταιρείες οι οποίες είχαν εισαχθεί στο ΧΑΚ κατά τη διάρκεια της διετίας 1999 -2000.

Η δική μας εταιρεία δημοσιοποιήθηκε το 1998, όταν ελάχιστοι γνώριζαν τι ήταν το χρηματιστήριο.

Κάναμε λάθη και μάθαμε

Ερ:Έχετε κάνει επαγγελματικά λάθη;

Απ.:
Κάναμε και εμείς τα δικά μας λάθη και μάθαμε. Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι διαφορετικά ήταν τα δεδομένα το Μάρτιο του 1988 όταν πρωτοξεκινήσαμε την πρώτη υπεραγορά στη Λάρνακα και διαφορετικά σήμερα.

Σε εκείνη την υπεραγορά τα έκανα όλα. Από ταμίας μέχρι πωλητής. Από λογιστής, που είναι οι σπουδές μου, μέχρι marketing manager.

Όσο μεγαλώνει μία επιχείρηση εκτίθεται περισσότερο και γίνονται λάθη. Έγιναν και λάθη επενδύσεων και λάθη αγορών ακίνητης περιουσίας.

Εμείς ως επιχείρηση έχουμε καθαρό ενεργητικό γύρω στα €150 εκ. και €60 εκ. αξίας ακίνητης περιουσίας η οποία είναι προς πώληση.

Έκανα λάθος που δεν πώλησα γη πριν τρία χρόνια. Αν την πωλούσα ίσως η εταιρεία να μην χρωστούσε έστω ένα ευρώ. Αυτό ήταν λάθος. Δεν μπορεί να λειτουργείς με ευκολία 28 υπεραγορές.

Είναι αλήθεια έγιναν και λάθη επιλογών τοποθεσιών για κάποιες υπεραγορές.

Ερ: Δεν ήταν λάθος η μεγάλη επένδυση της υπεραγοράς παρά το νέο ΓΣΠ;

Απ.:
Αντίθετα, ήταν η καλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Λάθος ήταν ότι είχαμε βιαστεί να ολοκληρώσουμε τις εργασίες ανέγερσης για να προλάβουμε τότε την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό μας ανάγκασε να κάνουμε λάθη. Δεν είχαμε συνομολογήσει ένα σωστό ενοικιαστήριο έγγραφο που να επιβάλλει όρους και κανονισμούς του εμπορικού κέντρου.

Ερ: Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι θα προχωρήσετε σε ανακαίνιση της υπεραγοράς;

Απ.:
Σήμερα στο εμπορικό μας κέντρο στη Λευκωσία λειτουργεί μόνο η υπεραγορά. Στόχος μας είναι να μειωθεί αισθητά το μέγεθος της υπεραγοράς που σήμερα είναι 10 χιλιάδες μέτρα.

Έχουμε μελετήσει τις τάσεις του καταναλωτή. Σήμερα ο καταναλωτής δεν έχει το χρόνο που είχε σε άλλα χρόνια. Θέλει τα βασικά του είδη να είναι συγκεντρωμένα και να μην σπαταλά χρόνο. Προσαρμοζόμαστε σε αυτό το επίπεδο. Οι συνθήκες αλλάζουν. Οι απαιτήσεις διαφοροποιούνται.

Στόχος μας είναι να εγκαινιάσουμε το νέο εμπορικό κέντρο στις 28 Οκτωβρίου. Το κόστος δεν θα είναι υψηλό για την εταιρεία. Τα καταστήματα θα ανακαινιστούν από τους ενοικιαστές. Θα διαφοροποιήσουμε τα εξωτερικά χρώματα, η υπεραγορά εντός θα μειωθεί στα 5 χιλιάδες μέτρα.

Η τοποθεσία μας εκεί είναι από τις καλύτερες της Λευκωσίας. Το όνομα του εμπορικού κέντρου θα είναι Nicosia City Mall .

Ερ: Θα συνεχιστεί και το πλάνο των μικρών υπεραγορών express;

Απ.:
Όπως έχω τονίσει πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο κάθε μας βήμα. Δεν είναι περίοδος μεγάλων επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με την οικονομία του τόπου. Όμως η στρατηγική των express θα συνεχιστεί με φειδώ λαμβάνοντας πολύ σοβαρά τον παράγοντα τοποθεσίας.

Ερ: Πότε αναμένεται επιστροφή στην κερδοφορία;

Απ.:
Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαμε κέρδη. Τρία δηλαδή συνεχόμενα τρίμηνα κέρδους. Η αρνητική στροφή για την εταιρεία άρχισε όταν είσπραττε τις επιπτώσεις από το Μάρι.

Όμως με νοικοκύρεμα, αποτελεσματική διαφήμιση και αύξηση της παραγωγικότητας θα τα καταφέρουμε. Στη Λευκωσία θα μειώσουμε τα ταμεία από 28 σε 12. Πιο στοχευμένο μάρκετινγκ, ο κόσμος επιστρέφει στις υπεραγορές. Εκτιμώ ότι μέχρι το Μάρτιο θα ανακοινώσουμε αύξηση πωλήσεων.

Ερ: Τι έχει αλλάξει στη στρατηγική σας από την παρουσία στην κυπριακή αγορά ξένων ανταγωνιστών;

Απ.:
Ως θέμα αρχής ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι και ευπρόσδεκτος και σε τελευταία ανάλυση προς όφελος του καταναλωτή. Και εμείς με τη σειρά μας επισημαίνουμε τα θετικά στοιχεία που φέρνει ο ξένος ανταγωνιστής για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

Εμείς έχουμε μία δική μας ταυτότητα. Επιδιώκουμε πάντα να παίρνουμε τα μηνύματα του καταναλωτή και να τα εφαρμόζομαι στη δομή της επιχείρησης.