You are here

Η. Πεκρής: Συμφέροντα μέσα από το σχέδιο Ακάμα

26/06/2022 06:00

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Ηλίας Πεκρής, εκφράζει τις ανησυχίες της ομοσπονδίας για τις πρόνοιες του αναθεωρημένου τοπικού σχεδίου για τον Ακάμα το οποίο προτείνει ένα μεγάλο αριθμό αναπτύξεων οι οποίες μελλοντικά θα ανοίξουν το δρόμο για τσιμεντοποίησή του.

Ο Πεκρής σε συνέντευξή του στη StockWatch, επικρίνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι προωθεί ένα σχέδιο σε μια περιοχή της οποίας την φυσικότητα όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις σεβάστηκαν πλήρως  και αφήνει σαφείς αιχμές ότι μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές προσπαθεί να ικανοποιήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, μέσα από το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Αναφερόμενος στο Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, για το οποίο αναμένεται σύντομα η γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής είπε ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει βασίζεται στην ίδια συνταγή που ακολουθήθηκε στην υπόλοιπη χώρα με τρομακτικές συνέπειες για το περιβάλλον και οι αρμόδιοι υπουργοί αγνοούν  την πραγματικότητα προωθώντας το ίδιο σχέδιο.

Απορρίπτει τις επικρίσεις κατά των κυνηγών ότι προκαλούν ζημιές στο περιβάλλον και υποστηρίζει ότι το νόμιμο κυνήγι είναι μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης και η νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα ουδεμία επίπτωση φέρει στο περιβάλλον.

Η συνέντευξη

Ερ.: Πρόσφατα ενώσατε τη φωνή σας με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, πιστεύετε ότι συγκλίνουν οι θέσεις σας;

Απ.: Σίγουρα πάνω στο θέμα του Ακάμα υπάρχει σύγκλιση θέσεων με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Εξάλλου θα επισημάνω ακόμα μια φορά ότι το νόμιμο κυνήγι είναι μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης και η νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα ουδεμία  επίπτωση φέρει στο περιβάλλον. Επιπλέον, αν παρατηρήσετε τις αναρτήσεις στα ΜΚΔ της Ομοσπονδίας μας θα δείτε ότι η Ομοσπονδία προσανατολίζεται και δραστηριοποιείται ιδιαιτέρως σε σχέση με την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Οι σύλλογοι μας σήμερα συνεργάζονται με την Υπηρεσία Θήρας για διαχείριση του θηράματος, δίνουν το παρόν τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών, στην προστασία της πανίδας και χλωρίδας. Ακόμα είναι γνωστές οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας για την ανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας και την οριστική εξαφάνιση  της παρανομίας. Έτσι με τις πλείστες  περιβαλλοντικές  οργανώσεις υπάρχει σύγκλιση θέσεων όχι μόνο για τον Ακάμα αλλά και πάνω σε άλλα θέματα. Απλώς η επικείμενη τραγωδία με το ΤΣΑ έφερε αυτή την σύγκλιση στην επιφάνεια.

Και για να επεκταθώ δεν είμαστε μόνο εμείς και οι περιβαλλοντιστές που φάνηκε να συγκλίνουμε! Ο κίνδυνος της τσιμεντοποίησης του Ακάμα επέφερε σύγκλιση απόψεων και σε πραγματικά αντίθετες παρατάξεις – κοινοβουλευτικά κόμματα με παραδοσιακά εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στη Βουλή, είχαν πλήρη ταύτιση απόψεων για το ζήτημα του Ακάμα. Το μόνο θετικό σε αυτό το σχέδιο λοιπόν: ένωσε τον λαό!!!

Ερ.: Ο υπουργός Εσωτερικών σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ένστασης συνεπώς σας παρέχεται η δυνατότητα να εκφράσετε την αντίθεση σας σε πρόνοιες και ενδεχομένως τη διόρθωση τους. Πως σχολιάζετε;

Απ.: Όπως προανέφερα μας ανησυχεί πρώτα το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκπόνησε αυτό το σχέδιο σε μια περιοχή της οποίας την φυσικότητα όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις σεβάστηκαν πλήρως.

Η παρούσα Κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει την ανέγερση 20 καμουφλαρισμένων ξενοδοχείων (βλέπε αγροκτήματα),  8 επισκέψιμων αγροκτήματα μόνο σε περιοχή Νατούρα (στην πραγματικότητα εστιατόρια!!) και τόσων  μεμονωμένων κατοικιών. Δηλαδή τι μας λέει ο κ. Υπουργός; «Διαπράττουμε ένα μέγα σφάλμα αλλά μπορείτε να κάνετε ένσταση!» 

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου έχει από μόνη της συνέπειες, πέραν του ότι συζητούμε σε επίσημο πλέον επίπεδο μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Π.χ. ανακοινώνεται το σχέδιο, η αξία κάποιων τεμαχίων εκτοξεύεται και μετά ακυρώνεται το σχέδιο. Ποιος θα αποζημιώσει την μείωση της αξίας στους ιδιοκτήτες των τεμαχίων αυτών; Ο φορολογούμενος; Τι ακούμε δηλαδή!

Ερ.: Ως  Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής σας έχουν ασκηθεί πιέσεις για να διαφοροποιήσετε τη στάση σας. Αν ναι από ποιους;

Απ.: Σαν Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου όχι, δεν μας ασκήθηκε καμιά πίεση και θα ευχόμασταν το ίδιο να συνέβαινε και για τις κρατικές επιστημονικές υπηρεσίες.

Απλώς να σας αναφέρω ότι η Ομοσπονδία μας απαρτίζεται από μέλη τα οποία προέρχονται από διαφορετικές μέχρι και άκρως αντίθετες πολιτικές ιδεολογικές τοποθετήσεις. Να σας αναφέρω κάτι όμως. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής διαπιστώνοντας ότι κανένα, μα κανένα από τα μέλη μας δεν έβαλε την πολιτική του ιδεολογία πάνω από το περιβάλλον και την κυνηγετική δραστηριότητα. Μεταξύ 5 επαρχιακών επιτροπών και 180 συλλόγων, υπάρχουν διαφωνίες σε διαφορετικά θέματα. Για αυτό το συγκεκριμένο θέμα όμως του Ακάμα είμαστε όλοι σύμφωνοι και τα πιο πάνω αποτελούν τις κοινές ανησυχίες μας.

Ερ.: Υπάρχει μια άποψη ότι και οι κυνηγοί προκαλούν ζημιές στα δάση και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές με τις εξορμήσεις τους, την περίοδο του κυνηγιού. Πως απαντάτε;

Απ.: Αυτή είναι μια άποψη η οποία δεν βρίσκει έρεισμα σε καμία στατιστική μελέτη και δεν υποστηρίζεται από πραγματικά δεδομένα ή οποιαδήποτε μελέτη.

Ουδέποτε διαπιστώθηκε ότι πυρκαγιά ξεκίνησε από την κυνηγετική δραστηριότητα ή τους κυνηγούς. Αντιθέτως, είναι οι κυνηγοί που τρέχουν πρώτοι στις κατασβέσεις αυτών.

Επίσης πάγια θέση μας είναι η αύξηση των ποινών για όσους μολύνουν το περιβάλλον, είτε είναι κυνηγοί, είτε εκδρομείς, είτε οτιδήποτε άλλο.

Η Ομοσπονδία μας δε, όπως θα διαπιστώσετε και στην επόμενη μελέτη για τροποποίηση του Περί Θήρας Νόμου, τάσσεται υπέρ της καλλιέργειας περιβαλλοντικής παιδείας στους νέους κυνηγούς. Για να μην αναφερθώ στις πάμπολλες εκστρατείες καθαριότητας που διενεργούν οι σύλλογοι μας κάθε χρόνο. Η θέση ότι οι κυνηγοί προκαλούν ζημιές στα δάση είναι απηρχαιωμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ερ.: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει ή ήδη έχει ενδώσει στις πιέσεις συμφερόντων λόγω προεκλογικής περιόδου;

Απ.: Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο έρχεται να επιτρέψει την ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών γύρω από κενές πολεοδομικά κοινότητες και 28 καταλυμάτων σε διάσπαρτες τοποθεσίες μόνο μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές. Δεν είναι ηλίου φαεινότερο ότι γίνεται προσπάθεια ικανοποίησης συγκεκριμένων συμφερόντων εν όψει εκλογών ή εν όψει τυχόν αλλαγής Κυβέρνησης; Τι θα μπορούσαμε άλλο να πιστεύουμε;

Ερ.: Ποια η θέση σας για ανάπτυξη της Χερσονήσου Ακάμα, τι εισηγείστε ως Ομοσπονδία;

Απ.: Οι εισηγήσεις μας όπως διατυπώθηκαν και στη βουλή περιστρέφονται γύρω από την πολεοδομική ανάπτυξη στα όρια των κοινοτήτων με την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και την αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και κυβερνητικών προγραμμάτων για εξασφάλιση κονδυλίων που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα μέσα στο πλαίσιο των κοινοτήτων αλλά και στήριξη της γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή.

Επαναφορά του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών το 2011 με το οποίο αναγνωρίζονταν οι συντελεστές δόμησης και το δικαίωμα των ιδιοκτητών γης να μπορούν να τους πωλούν.

Επίσης ανάπτυξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις κοινότητες όπως και της παιδείας  και ιδίως στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Οι κάτοικοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα διαβιούν στον τελευταίο παραθαλάσσιο πνεύμονα πρασίνου στη Κύπρο. Τα δε οφέλη από την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στο πλαίσιο των κοινοτήτων θα διαπιστωθούν κατά τα επόμενα χρόνια αφού το ρεύμα του πράσινου τουρισμού φαίνεται να επικρατεί. Θεματικά πάρκα, Ντίσνευλαντ , κιτς τσιμέντα, επαύλεις και ξενοδοχεία δεν έχουν θέση στους βιοτόπους.»

Της Ηρώς Ευθυμίου