You are here

Ιωαννίδης: Χρόνια πίσω η δικαιοσύνη

24/11/2008 07:06
Χρόνια πίσω έχει μείνει η δικαιοσύνη υποστηρίζει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, καλώντας το κράτος να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της πολιτικής δικονομίας. Τα μέσα που διαθέτει το κράτος για εκδίκαση υποθέσεων, τονίζει, είναι του περασμένου αιώνα και οι πόροι που διατίθενται για τον τομέα αυτό είναι ελάχιστοι, παρά το ότι η δικαιοσύνη αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Ο κ. Ιωαννίδης μιλά επίσης για την πορεία του κλάδου υπεράκτιων εταιρειών και για τη σημασία της εξόδου της Κύπρου από τη μαύρη φορολογική λίστα στην οποία τέθηκε από τη Ρωσική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των δικηγόρων, παρά την κρίση που υπάρχει διεθνώς, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο.

Ερ.: Τι φταίει για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων στην Κύπρο;

Απ.:
Οι θεσμοί πολιτικής δικονομίας, δηλαδή ο τρόπος εισαγωγής μιας υπόθεσης στο δικαστήριο και η διαδικασία εκδίκαση της. Με το υφιστάμενο σύστημα είναι χρονοβόρες αλλά και όταν έρθει η ώρα της εκδίκασης μιας υπόθεσης τα μέσα που διαθέτουμε είναι του περασμένου αιώνα. Δουλεύουμε ακόμη με το σύστημα των στενογράφων, που ούτε και αυτοί δεν είναι αρκετοί, έτσι οι δικαστές αναγκάζονται αρκετές φορές να κάνουν τους γραφιάδες. Και επειδή δικαστές και στενογράφοι καθημερινά χειρίζονται ένα μεγάλο αριθμό υποθέσεων με τις γνωστές ελλείψεις και προβλήματα όταν έρθει η ώρα της εκδίκασης μιας υπόθεσης είναι τόσο πολύ κουρασμένοι έτσι δεν προχωρούν οι υποθέσεις. Εδώ και αρκετά χρόνια ζητήσαμε επανειλημμένα να εισαχθεί το σύστημα της στενοτύπησης, μείναμε όμως στις υποσχέσεις.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και το ότι οι Κύπριοι είναι δικομανείς, έτσι με το παραμικρό προσφεύγουμε στα δικαστήρια ακόμη και για μικροϋποθέσεις.

Ερ.: Η εντύπωση που υπάρχει, πάντως, είναι η υφιστάμενη κατάσταση ευνοεί τους δικηγόρους, γιατί οι καθυστερήσεις αυξάνουν τους συσσωρευμένους τόκους που πληρώνονται στις αποζημιώσεις…

Απ.:
Είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η εντύπωση για δύο λόγους.

Πρώτο ο δικηγόρος δεν μπορεί να πάρει δικηγορικά πέραν των δύο εμφανίσεων. Τα δικηγορικά είναι καθορισμένα δια νόμου μέχρι δύο εμφανίσεις γι’ αυτό όσες αναβολές και να πάρει δεν θα πληρωθεί απλώς θα του μείνει ο κόπος που παίρνει και φέρνει το φάκελο στο δικαστήριο.

Και δεύτερο έχει τροποποιηθεί ο νόμος από τις 20 του περασμένου Οκτωβρίου και ισχύει το κυμαινόμενο επιτόκιο που σήμερα είναι στο 5,5%, άρα φεύγει και αυτός ο ισχυρισμός από τη μέση και καταλήγουμε ότι η όποια αναβολή δεν είναι υπέρ των δικηγόρων.

Και αφού όμως αναφέρεται τα δικηγορικά να σας πω ότι τα δικηγορικά έξοδα στην Κύπρο είναι από τα πιο φθηνά, ίσως να είμαστε η πιο φθηνή χώρα του κόσμου.

Ερ.: Υπάρχουν εύκολες λύσεις;

Απ.:
Κατ’ αρχήν όπως ήδη έχω αναφέρει είναι η εισαγωγή του συστήματος στενοτύπησης το οποίο θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμούντων υποθέσεων και το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε οι μικροϋποθέσεις να εκδικάζονται συνοπτικά και εξώδικα για να φεύγουν άμεσα από τα δικαστήρια. Στα δικαστήρια θα πρέπει να μείνουν μόνο οι σωστές και μεγάλες υποθέσεις.

Ερ.: Τι περιμένετε από το κράτος;

Απ.:
Τα πάντα. Στο μόνο τομέα που δεν έχουν δοθεί χρήματα είναι η δικαιοσύνη η οποία αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Δεν εκτιμήθηκε όσον θα έπρεπε να εκτιμηθεί. Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε ακόμη για στενογραφήσεις, πρακτικά και παρόμοια θέματα. Έχουμε μείνει πάρα πολλά χρόνια πίσω στον τομέα της δικαιοσύνης.

Έχω όμως να προσθέσω και το θέμα της αμοιβής των δικαστών. Θα πρέπει να δοθούν πολύ πιο ψηλοί μισθοί στη δικαστική εξουσία και στους μισθούς των δικαστών ώστε να παρέχεται η ευχέρεια στο κράτος να επιλέγει τους καλύτερους δικαστές. Ένας δικηγόρος ο οποίος έχει το γραφείο του δεν θα το κλείνει ξαφνικά για να πάει δικαστής δεν τον συμφέρει λόγω αμοιβής.

Τα δικαστικά κτίρια επίσης παρουσιάζουν μια θλιβερή εικόνα. Ντρέπεται κάποιος να μπει στα δικαστήρια μας, δεν υπάρχει τίποτα το αξιοπρεπές στην υποδομή και στα κτίρια. Αποτελούν ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπρόσθετα η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τριτοβάθμια δικαιοσύνη στην οποία δίνεται η τελική θεώρηση μιας υπόθεσης. Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε τρίτος βαθμός δικαιοσύνης ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του πολίτη προς τη δικαιοσύνη.

Ερ.: Από τη δικαστική εξουσία τι αναμένετε;

Απ.:
Να τροποποιήσει τους θεσμούς για τους οποίους διαθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα με τρόπο ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες.

Επιπλέον να βελτιώσει τον τρόπο προσαγωγής των υποθέσεων στο δικαστήριο, να ακολουθείται η σωστή νομολογία και με σωστές υποθέσεις για να γνωρίζει ο πελάτης και ο δικηγόρος που βαδίζουν.

Ερ.: Ας συζητήσουμε κάτι διαφορετικό. Οι δικηγόροι είναι βασικοί συντελεστές στον τομέα διεθνών επιχειρήσεων. Πως πάει φέτος αυτός ο τομέας;

Απ.:
Η διεθνής κρίση ακόμη δεν έχει επηρεάσει την Κύπρο και τις επιχειρήσεις. Είμαστε σε πολύ καλή πορεία σε σχέση με τις ξένες εταιρείες που έρχονται στην Κύπρο. Τόσο οι δικηγόροι, όσο οι λογιστές και άλλες υπηρεσίες προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες παρά τα τεράστια προβλήματα καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο γραφείο του Εφόρου Εταιρειών ο οποίος ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες του τόπου. Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στο γραφείο του Εφόρου Εταιρειών είναι μηδαμινές.

Υπάρχει τεράστια εισροή κεφαλαίων στην Κύπρο με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξένων εταιρειών από όλο τον κόσμο. Η Κύπρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα γι’ αυτό και γίνεται στόχος μεγάλου ανταγωνισμού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο η οικονομική ύφεση δεν άγγιξε ακόμη την Κύπρο αν και είναι νωρίς να κρίνει κανείς. Το πρόβλημα θα φανεί εάν και εφ’ όσον αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός εγγραφής εταιρειών ή η εισροή κεφαλαίων ή προσωπικού.

Ερ.: Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα σε Ρωσία και Ουκρανία, που είναι βασικές πηγές εισοδημάτων για τον τομέα αυτό. Βλέπετε να έρχεται κάμψη σε αυτό τον τομέα;

Απ.:
Λόγω των διευκολύνσεων που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στις ρωσικές εταιρείες κατάφερε να κερδίσει μεγάλο αριθμό ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο. Μάλιστα στο παρελθόν έχει εξυπηρετήσει ακόμη και αυτή τη ρωσική κυβέρνηση. Την περίοδο της αλλαγής του καθεστώτος που δεν τους δεχόταν καμία χώρα η Κύπρος τους είχε βοηθήσει πάρα πολύ.

Παρ’ όλα αυτά η ρωσική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έβαλε την Κύπρο στη λεγόμενη μαύρη λίστα με τη δικαιολογία της υποψίας ότι έφυγε το χρήμα από την Ρωσία και ζητούν πληροφορίες για τη φυγή του χρήματος. Αναμένεται ωστόσο ότι η πρόσφατη τροποποιήσει της νομοθεσίας με βάση την οποία τους παρέχεται το δικαίωμα μέσω του γενικού εισαγγελέα να παίρνουν κάποιες πληροφορίες ότι θα υποβοηθηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά πρέπει να σημειώσουμε ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις που παρεμβαίνει το δικηγορικό απόρρητο το οποίο δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Αναμένεται επίσης ότι με την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία και μετά την πολύ καλή προεργασία την οποία έκανε ο υπουργός Οικονομικών τουλάχιστον να παραμείνει το καθεστώς που υπάρχει σήμερα και να βγει η Κύπρος από τη μαύρη λίστα.

Εάν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα τότε θα είναι σοβαρό το πλήγμα για την Κύπρο, αναμένουμε πολλά από την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας διότι επαναλαμβάνω η Κύπρος αποτελεί στόχο ανταγωνισμού από χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και άλλες χώρες.

Ερ.: Οι πελάτες επαναπατρίζουν χρήματα λόγω της κρίσης στη χώρα τους;

Απ.:
Όχι δεν έχουμε μέχρι στιγμής τέτοιες πληροφορίες.

Ερ.: Τι κόστος πληρώνει η Κύπρος λόγω της συμπερίληψης της στη μαύρη λίστα που την έθεσε η ρωσική κυβέρνηση;

Απ.:
Το μεγαλύτερο κόστος που πληρώνει είναι στη φήμη της. Δεν έχει πληγεί η έλευση εταιρειών.