You are here

J. Beighton: Αναδιάρθρωση ή Θάνατος

14/01/2005 17:10
Ανασύνταξη των δυνάμεων του κυπριακού παραρτήματος της Arab Bank θα επιδιώξει ο διευθυντής και «αναδιαρθρωτής καριέρας» Jack Beighton. Το στοίχημα του «μπουρλοτιέρη» τραπεζίτη, θέλει την τράπεζα έτοιμη εντός των επομένων 2 έως 3 ετών, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει κερδοφόρα στο χώρο της επιχειρηματικής τραπεζικής, εκεί όπου βρίσκονται τα καλύτερα «κεράσια». Η τράπεζα, που ανακοίνωσε πρόσφατα στο προσωπικό της την απόφασή της για απόσυρσή της από τη λιανική τραπεζική, προτίθεται να προβεί σε πλεονασμό μεγάλου μέρους του προσωπικού της, σε μια προσπάθεια ελέγχου της δομής του κόστους της. Η απόφασή της αυτή, όμως, όπως και η αντίδραση της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων, ΕΤΥΚ, που έχει προκαλέσει, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο μείγμα στην ατμόσφαιρα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, μερικές εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο. Η StockWatch είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον αυστραλό J. Beighton, ο οποίος θεωρεί ότι η τελευταία αποστολή που αναλαμβάνει εκτός Αυστραλίας, αφορά λιγότερο την κατάργηση θέσεων εργασίας και περισσότερο τη διάσωση αυτών που θα διατηρηθούν. Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι η πρώτη συνέντευξη του κ. Beighton στην Κύπρο.

Του Στέλιου Ορφανίδη

Ερ.: Κύριε Μπέητον, πώς πάνε οι δουλειές;

Απ.:
Οι δουλειές μας πηγαίνουν χέρι-χέρι με τη γενικότερη οικονομία, η οποία είναι ιδιαίτερα ασθενής. Πιστεύω ότι η Κύπρος μοιάζει με ένα έφηβο που περνά τα βάσανα της εφηβείας, αλλά έχει πολλές δυνατότητες. Με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνουν χώρα πολλές διαρθρωτικές αλλαγές. Έχουμε ήδη δει τον ανταγωνισμό στους κλάδους των αερομεταφορών, της βιομηχανίας τροφίμων και, φυσικά, στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ερ.: Υποθέτω ότι επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα της Arab Bank. Ποια ήταν η αφορμή για την απόφαση της τράπεζας για αναδιάρθρωση;

Απ.:
Το αφεντικό μου ζήτησε πριν έξι με επτά μήνες να έρθω στην Κύπρο και να κοιτάξω την Arab Bank και να διαπιστώσω σε ποιους τομείς πρέπει να δραστηριοποιούμαστε και να ολοκληρώσω μια συνολική ανάλυση του ισολογισμού της επιχείρησής μας. Ήταν εμφανές για μένα ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας. Η κάθε μία υπηρεσία εντάσεως εργασίας, αποδείχθηκε πολύ δαπανηρή. Έτσι ήταν για μένα μια πολύ απλή απόφαση που έπρεπε να ληφθεί, να αποσυρθούμε δηλαδή από ό,τιδήποτε είναι εντάσεως εργασίας και να παραμείνουμε εκεί που είμαστε δυνατοί, δηλαδή την επιχειρηματική τραπεζική και να αξιοποιήσουμε πολύ τις δυνατότητες που προσφέρει ο ισολογισμός της Arab Bank. Ο ισολογισμός της ανέρχεται σε $30 δισ. και δεν είχε αξιοποιηθεί ορθά στο παρελθόν.

Ερ.: Τι πήγε λάθος σε ότι αφορά τις εταιρικές αποφάσεις του παρελθόντος σε σχέση με την Κύπρο που οδήγησαν την Arab Bank στην παρούσα κατάσταση;

Απ.:
Ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων. Από τη μια, οι δαπάνες μας διογκώθηκαν από την είσοδο σε δραστηριότητες μεγάλης εντάσεως εργασίας. Και δεν εκπλήττει ότι η επιχειρηματική τραπεζική επηρεάστηκε από τα προβλήματα των πελατών μας. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 υπήρξε μια πτώση στον τουρισμό και πολλοί άλλοι πελάτες μας παραπαίουν ακόμα από το Χρηματιστήριο. Ακόμα και σήμερα, ενώ έχουν ήδη περάσει 4 με 5 χρόνια από τότε, ο κόσμος εξακολουθεί να υποφέρει από το τι έγινε στο Χρηματιστήριο.

Η επιχειρηματική τραπεζική

Ερ.: Η εταιρική τραπεζική πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, δεν παρουσιάζει τάσεις συρρίκνωσης, ενώ το μεγάλο «παιγνίδι» γίνεται στα στεγαστικά και κατασκευές...

Απ.:
Έχετε 100% δίκαιο. Αν ρίξετε μια ματιά στα στοιχεία, θα δείτε ότι η αγορά της επιχειρηματικής τραπεζικής παρουσιάζεται πολύ επίπεδη. Αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Arab Bank, θα απαιτηθούν 2 ή 3 χρόνια για να ανακάμψει η επιχειρηματική τραπεζική. Αλλά πρέπει να τοποθετηθούμε εκεί τώρα, ώστε να έχουμε γερά θεμέλια για να αντιμετωπίσουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Όταν η αγορά πάρει ανοδική πορεία, όταν δηλαδή πάρει μπρος η οικονομία, τότε θα είμαστε έτοιμοι.

Ερ.: Πώς φαντάζεστε την Arab Bank να λειτουργεί σε μερικά χρόνια;

Απ.:
Σε μερικά χρόνια την φαντάζομαι ως ένα αποδοτικό οργανισμό με στενότερες σχέσεις με τους πελάτες-επιχειρήσεις. Θα τους προσφέρουμε διαφορετικά προϊόντα είτε για χρηματοδότηση σχεδίων ή εταιρικά ομόλογα, χρηματοδότηση ξενοδοχείων, μια σωστή επιχειρηματική τράπεζα. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την ορθή υποδομή. Χωρίς τη σωστή υποδομή, δεν έχεις τη σωστή διάρθρωση του κόστους. Και ‘μεις θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα καλύτερα προϊόντα αλλά και να είμαστε η καλύτερη επιχειρηματική τράπεζα της Κύπρου.

Δυσμενές περιβάλλον για ξένες τράπεζες

Ερ.: Έχουν όμως οι ξένες τράπεζες οποιεσδήποτε ελπίδες στην Κύπρο;

Απ.:
Προς το παρόν, είναι πολύ δυσμενές το περιβάλλον για κάθοδο στην Κύπρο. Αν ρίξετε μια ματιά στον τομέα λιανικής τραπεζικής της Κύπρου θα δείτε μια υπερβολική παρουσία των τραπεζών. Υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες στην Κύπρο. Οι μεγάλες τράπεζες έχουν πάρα πολλά υποκαταστήματα. Τα επίπεδα λειτουργικής αποδοτικότητας δεν είναι καλά συγκρινόμενα με διεθνή πρότυπα. Η αγορά της λιανικής τραπεζικής είναι πολύ μικρή για να έρθει κάποιος εδώ. Αλλά, δεν χρειάζεται να έχεις υποκαταστήματα για να λειτουργείς. Μπορείς όμως να είσαι ένας παίκτης σε τομείς της αγοράς, ένας «συλλέκτης κερασιών» που διαλέγει τα καλύτερα στοιχεία ενεργητικού. Ρίξετε μια ματιά στο θέμα του αεροδρομίου. Δεν γίνεται από μια εγχώρια αλλά από μια μεγάλη ολλανδική τράπεζα. Συνεπώς, μεγάλοι οργανισμοί της επιχειρηματικής τραπεζικής μπορούν να έρχονται στην Κύπρο και να απολαμβάνουν τα μεγάλα «κεράσια».

Η ΕΤΥΚ

Ερ.: Έχετε μελετήσει το αίτημα της ΕΤΥΚ για ένα σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης;

Απ.:
Πρώτα απ’ όλα, η συντεχνία δεν έχει επανέλθει μετά τις δύο συναντήσεις που είχαμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπου τους παρουσιάσαμε την πρότασή μας. Δεν πήραμε καμιά ανταπόκριση, αλλά από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι απαιτούν ένα σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων. Για μένα, ένα τέτοιο σχέδιο προορίζεται για άτομα που αφυπηρετούν. Δεν μπορώ να αντιληφθώ ότι μια τράπεζα δίνει σε ένα τριαντάχρονο τους μισθούς 3 έως 4 ετών για πρόωρη αφυπηρέτηση. Το άτομο αυτό θα μπορούσε να πάει να βρει μια άλλη εργασία. Τώρα που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Το μεγάλο βασικό ζήτημα που εγείρεται για μένα αφορά το ότι αν μια κυπριακή εταιρεία που κηρύττει πλεονάζον το προσωπικό της, θα καταβάλει τους μισθούς για ορισμένες εβδομάδες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Γιατί λοιπόν, να είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να πληρώνουν περισσότερο; Είναι αρχή για μένα, ότι πρόκειται για πλεονασμό και για πλεονασμό θα πρέπει να αποζημιώνεται ο επηρεαζόμενος και όχι για πρόωρη αφυπηρέτηση.

Ερ.: Θα διακινδυνεύσετε μια μετωπική σύγκρουση με την ΕΤΥΚ;

Απ.:
Ελπίζω ότι η ΕΤΥΚ θα αντιληφθεί τη θέση της τράπεζας και ότι δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση, όπως και ότι θα είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε ένα δίκαιο συμβιβασμό για όλους εμπλεκόμενους.

Ερ.: Πώς ερμηνεύετε την απόφαση του προσωπικού να εξουσιοδοτήσει τη συντεχνία να λάβει και δυναμικά μέτρα, αν χρειαστεί;

Απ.:
Νομίζω ότι αν ήμουν μέλος της συντεχνίας θα πίεζα την τράπεζα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποζημίωση. Εξαρτάται από τη συντεχνία η διαπραγμάτευση με την τράπεζα και το να πετύχει μια συμφωνία που είναι δίκαιη για εργοδότη και εργαζόμενο. Είναι σημαντικό, η αποζημίωση να μην καθιστά την τράπεζα μη βιώσιμη.

Ερ.: Υπάρχει περιθώριο αναθεώρησης της απόφασής σας σε περίπτωση μιας ευνοϊκής έκβασης των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις;

Απ.:
Δεν νομίζω ότι επηρεάζει η συλλογική σύμβαση. Δεν είμαι βέβαιος αν γίνεται πρόνοια για πλεονασμούς αλλά εμείς δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ως την εμπροσθοφυλακή των τραπεζών. Είμαστε μια μικρή τράπεζα στην Κύπρο, ένα μικρό παράρτημα της Arab Bank, που θέλει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται εδώ αλλά πρέπει να φτιάξουμε τα θεμέλιά μας.

Η έξοδος από την Ελλάδα

Ερ.: Η Arab Bank αποφάσισε να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά. Ποιος ήταν ο λόγος για την απόφαση αυτή; Ενδέχεται να αποσυρθεί και από την κυπριακή αγορά;

Απ.:
Η απόφαση για έξοδο από την ελληνική αγορά είχε ληφθεί πριν από πάρα πολύ καιρό. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως και το κυπριακό, έχει περάσει πάρα πολλές δυσκολίες. Η Arab Bank δεν κατόρθωσε να βρει ένα επικερδή τομέα της αγοράς και αποφάσισε να αποσυρθεί. Στην Κύπρο, πιστεύω, υπάρχει ένας τομέας για μας. Υπάρχει αρκετή δραστηριότητα. Είμαστε παρόντες για 20 χρόνια, έχοντας αποκτήσει στην πορεία πολύ καλές επαφές με πελάτες από τον επιχειρηματικό χώρο. Στο στάδιο αυτό δεν έχουμε κανένα απολύτως σχέδιο για να κλείσουμε στην Κύπρο. Ο στόχος μας είναι να ορθοποδήσουμε, να αναπτύξουμε τις εργασίες μας, να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας κλπ.

Ερ.: Πληροφορίες αναφέρουν ότι στοχεύετε να εξυπηρετείτε και την ελληνική αγορά από την Κύπρο. Σε ποιο βαθμό αληθεύουν;

Απ.:
Ναι, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε στοιχεία ενεργητικού στην Ελλάδα. Έχουμε μερικά στα βιβλία μας, ορισμένων ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν συναλλαγές με τη Μέση Ανατολή.

Ο «αναδιαρθρωτής» Μπέητον

Ερ.: Έχετε τη φήμη του «αναδιαρθρωτή». Πώς πρέπει να αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε μια χώρα όπου αναλαμβάνετε τη διεύθυνση;

Απ.:
Για μένα αυτό είναι κάτι το θετικό. Αν δεν προβείς σε αναδιάρθρωση, αν δεν κάνεις τις αλλαγές και συνεχίζεις να χάνεις χρήματα, τελειώνεις κάποτε πεθαμένος. Έρχομαι εδώ για να σώσω 100 θέσεις εργασίες, και θα έπρεπε 100 άτομα να με καλωσορίζουν. Τους καταλαβαίνω, φυσικά, όσους θα κηρυχθούν πλεονάζοντες. Αλλά έχουν τη συντεχνία τους για να φροντίσει για την αποζημίωσή τους. Διάβασα στον Τύπο ότι η Arab Bank θα κηρύξει προσωπικό πλεονάζον χωρίς να καταβάλει αποζημιώσεις. Αυτό είναι ένα καθαρό ψέμα. Η Arab Bank είναι πρόθυμη να συζητήσει αποζημιώσεις για τους πλεονασμούς αλλά περιμένουμε την επιστροφή της συντεχνίας στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ερ.: Τι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν οι εργοδότες και η συνδικαλιστική πλευρά εν όψει της διαπραγμάτευσης της συλλογικής σύμβασης;

Απ.:
Ειλικρινά, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση και θα ήταν άδικο αν το έκανα, μιας και είμαι στην Κύπρο εδώ και 6 μήνες. Είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα. Αλλά οι πλεονασμοί πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού με τη συντεχνία, πρέπει να υπάρχει μια φόρμουλα για να ξέρουμε πού στεκόμαστε. Η αντιμετώπιση πλεονασμών για κάθε τράπεζα, όπως και για τους εργαζόμενους, καθίσταται πιο δύσκολη χωρίς να υπάρχουν ομοιόμορφοι τρόποι προσέγγισης. Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό έδαφος για πλεονασμούς.

Λιγότερο αποδοτικοί οι κύπριοι τραπεζοϋπάλληλοι

Ερ.: Μιλάω κυρίως για το ύψος των αυξήσεων. Υπάρχει αρκετός χώρος για συμβιβασμό, δεδομένου ότι έχει εγερθεί ζήτημα μηδενικών αυξήσεων στον τραπεζικό τομέα;

Απ.:
Για μένα είναι πολύ απλό. Αν δείτε τις αποδόσεις όλων των τραπεζών στην Κύπρο, είτε των μεγάλων είτε των μικρών, θα δείτε ότι ο λόγος εξόδων προς εσόδων είναι ένας από τους χειρότερους στην Ευρώπη. Αν συγκρίνετε τις κυπριακές τράπεζες με τις βρετανικές, ο βαθμός απόδοσής τους είναι άθλιος. Ή δείτε το κόστος προσωπικού. Στην τράπεζά μας είναι 75% του όλου κόστους. Και δεν μπορείς να επιζήσεις. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει κάποιος να πατήσει φρένο.

Νομίζω ότι είναι αναγκαία μερικά χρόνια μηδενικών αυξήσεων, λιγότερου προσωπικού και μεγαλύτερης αποδοτικότητας. Η αποδοτικότητα των κυπρίων τραπεζικών υπαλλήλων είναι χαμηλότερη από αυτή των ευρωπαίων συναδέλφων τους, αλλά οι αποδοχές τους είναι σημαντικά ψηλότερες.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας;

Απ.:
Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλες τράπεζες, αλλά βλέποντας τους λογαριασμούς χρήσεως άλλων τραπεζών, πιστεύω ότι οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό σήμερα, γιατί το πρόβλημα κάνει την κατάσταση χειρότερη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μισθοί αυξάνονταν κατά 8% ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε συνολική αύξηση του κόστους προσωπικού κατά 40%. Η παραγωγικότητα όμως δεν αυξήθηκε στον ίδιο βαθμό. Πιστεύω ακράδαντα, ότι ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνεται για να προσθέτει αξία και όχι για να έρχεται στο γραφείο.