You are here

Κ. Κουμής: Αύξηση τουριστικών εσόδων έναντι αφίξεων

27/05/2023 06:00

Τη φετινή τουριστική σεζόν θα συνεχιστεί το φαινόμενο της αύξησης των τουριστικών εσόδων έναντι των αφίξεων, εκτιμά ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, εξηγεί τους λόγους που το εν λόγω φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα, αναφέρει ότι σε σύγκριση με την προ - Covid εποχή εμπεδώνεται πλέον η τακτική των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και παραθέτει τις εκτιμήσεις του για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια για αποφυγή υπερεξάρτησης από οποιαδήποτε τουριστική αγορά, είπε ότι μεταξύ των στόχων του Υφυπουργείου είναι η προβολή της Κύπρου σε πολλές αγορές σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά και σε νέες πολλά υποσχόμενες αγορές.

Ο κ. Κουμής κατέθεσε ακόμη το όραμα του για τον κυπριακό τουρισμό και έδωσε το στίγμα του στρατηγικού σχεδιασμού του Υφυπουργείου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ήλιος και η θάλασσα αποτελούν κύρια συστατικά στα οποία βασίστηκε η οικοδόμηση του τουριστικού τομέα στην Κύπρο.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Η συνέντευξη

Ερ.: Ποια η εκτίμηση σας για τη φετινή τουριστική σεζόν, αρκετοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι αφίξεις τουριστών θα ξεπεράσουν αυτές του 2019;

Απ.: Tο Υφυπουργείο Τουρισμού, έχει εξαγγείλει τον στόχο του για το 2023 από τον περασμένο Μάρτιο, ο οποίος είναι η αύξηση των αφίξεων τουλάχιστον κατά 5% έως 10% σε σχέση με το 2022.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου καταγράφουν αύξηση της τάξης του 38% σχέση με το έτος 2022 και 7% σε σχέση με το 2019, ωστόσο θα έλεγα ότι έχουμε δρόμο ακόμη.

Αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι ως Υφυπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε εντατικά από την πρώτη μέρα για την περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και την ενίσχυση των συνεργασιών, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το επόμενο.

Ερ.: Oι επιδόσεις στα έσοδα θα είναι ανάλογες με τις αφίξεις;

Απ.: Τα τελευταία δύο χρόνια, η αύξηση των εσόδων ήταν συγκριτικά μεγαλύτερη από αυτή των αφίξεων. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι έχει μεταβληθεί η κατανομή των αφίξεων μεταξύ των τουριστικών αγορών, αλλά και στο γεγονός ότι αυξήθηκε τόσο η διάρκεια παραμονής, όσο και η ημερήσια δαπάνη των επισκεπτών, από όλες σχεδόν τις αγορές.

Ειδικότερα, η αύξηση των αφίξεων από χώρες υψηλής εισοδηματικής στάθμης όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, προς αντικατάσταση του υψηλού μεριδίου που κατείχε η Ρωσική αγορά, καθώς και η προσέλκυση αυξημένου αριθμού τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν ψηλότερη δαπάνη, οδήγησε στη βελτίωση της μέσης δαπάνης ανά περιηγητή και κατ’ επέκταση, στην αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων.

Η ίδια τάση αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος.

Ερ.: Σε ποιες χώρες θα επικεντρωθείτε φέτος για περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος;

Απ.: Όλες οι τουριστικές αγορές είναι για εμάς σημαντικές. Στo πλαίσιο των στρατηγικών μας στόχων και σε μια προσπάθεια αποφυγής υπερεξάρτησης από οποιαδήποτε αγορά, η στόχευση και οι σχετικές ενέργειες προβολής εστιάζονται σε πολλές αγορές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή, ενώ την ίδια στιγμή αποδίδουμε σημασία και σε άλλες αγορές.

Είναι κάποιες αγορές από τις οποίες αναμένουμε αύξηση φέτος, όπως η αγορά της Πολωνίας και της Γαλλίας, αλλά και κάποιες αγορές όπου ουσιαστικά διεισδύουμε για πρώτη φορά με αξιώσεις, όπως η αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Ερ.: Τι εντυπώσεις έχετε αποκομίσει από τις επαφές σας με τους τουριστικούς πράκτορες;

Απ.: Υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία όσον αφορά την πορεία των κρατήσεων, παρά την αβεβαιότητα της κατάστασης στην Ουκρανία, την αύξηση της τιμής των καυσίμων και γενικότερα, τις πληθωριστικές τάσεις που επικρατούν σε αρκετές αγορές.

Η ζήτηση για διακοπές παραμένει σε καλά επίπεδα, με τη διαφορά ότι φαίνεται να εδραιώνεται μία τάση υλοποίησης κρατήσεων τις τελευταίες μέρες, σε σύγκριση με την προ - covid εποχή που οι κρατήσεις γίνονταν πιο νωρίς.

Ερ.: Πιστεύετε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ξεφύγει από τον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας;

Απ.: Η Κύπρος είναι ένας από τους πλέον καθιερωμένους και δημοφιλέστερους προορισμούς ήλιου και θάλασσας, στη Μεσόγειο. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι στο δίπτυχο ήλιος και θάλασσα, στηρίχθηκε και οικοδομήθηκε ολόκληρος ο τουριστικός τομέας της χώρας μας.

Ο τουρισμός ήλιου και θάλασσας παραμένει λοιπόν το κύριο συστατικό του τουριστικού μας προϊόντος και της τουριστικής μας ταυτότητας. Σε αυτή τη βάση, το προϊόν θα πρέπει να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί με ενέργειες εξωραϊσμού, αναβάθμισης υπηρεσιών και υποστηρικτικών επενδύσεων.

Την ίδια όμως ώρα, αναγνωρίζουμε όλοι ότι ένας από τους σταθερούς στρατηγικούς μας στόχους, ίσως και ο κυριότερος, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η καλύτερη γεωγραφική κατανομή της τουριστικής ανάπτυξης. Η προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού που πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι μια μέθοδος προβολής της χώρας μας και προς άλλες κατευθύνσεις και είμαι αισιόδοξος ότι για κάποιες από αυτές θα έχουμε να πούμε αρκετά τα επόμενα χρόνια.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το Υφυπουργείο ήδη δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα του συνεδριακού τουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του καταδυτικού τουρισμού, του ρομαντικού τουρισμού, του τουρισμού φύσης/υπαίθρου, του θρησκευτικού τουρισμού, του τουρισμού υγείας και ευεξίας κ.α.

Ερ.: Ποιες ενέργειες προωθείτε για περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, ώστε η Κύπρος να καταστεί ποιοτικός τουριστικός προορισμός;

Απ.: Πιστεύω ότι η ποιότητα είναι άμεσα συνυφασμένη τόσο με την αναβάθμιση των άυλων υπηρεσιών που παρέχονται όσο και με το επίπεδο των υποδομών, δημοσίων και ιδιωτικών.

Άποψη μου, είναι ότι θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για εξωραϊσμό κάποιων τουριστικών περιοχών.

Θεωρώ ακόμη ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες και δυνατότητες για πολλαπλών μορφών δραστηριότητες. 

Ακόμα ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που δύναται να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Σε αυτό τον τομέα προσβλέπουμε στη βελτίωση της συνεργασίας του Υφυπουργείου με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκειμένου να αυξήσουμε τις ευκαιρίες αναβάθμισης των προσόντων όσων εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία.

Ερ.: Καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, το αποτέλεσμα παραμένει όμως στον ίδιο παρονομαστή. Πώς σκοπεύει να κινηθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση;

Απ.: Οι προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δεν σταματούν ποτέ, με απώτερο σκοπό βεβαίως να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα ποιοτικό προορισμό για όλους τους μήνες του έτους.

Ως Υφυπουργείο Τουρισμού προβαίνουμε καθημερινά σε στοχευμένες κινήσεις με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης, τόσο κατά το φθινόπωρο, όσο και την άνοιξη, ενώ την ίδια στιγμή στοχεύουμε σε αγορές και ηλικιακές ομάδες που προτιμούν να ταξιδεύουν εκτός της καλοκαιρινής περιόδου, όπως για παράδειγμα η προσέλκυση τουριστών που παραμένουν στον προορισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα (long-stayers). Σημαντική παράμετρος προς την προσπάθεια της επιμήκυνσης είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού.

Ερ.: Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού του προκάτοχου σας προνοούσε 5 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2030. Η δική σας Εθνική Στρατηγική θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο;

Απ.: Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού (ΕΣΤ) για τη χρονική περίοδο 2020-2030, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και η υλοποίησή της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Βασική προτεραιότητα για εμάς, αποτελεί η επικαιροποίηση της στρατηγικής με χρονικό ορίζοντα το 2035, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη την πορεία του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, τις νέες τάσεις της αγοράς όπως έχουν εξελιχθεί στην μετά - Covid εποχή, την αναγκαία από κάθε άποψη πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη και πολλά άλλα.

Σε κάθε περίπτωση, ο απώτερος στόχος δεν είναι ποσοτικός αλλά η γενικότερη αύξηση της συνδρομής του τουρισμού στην οικονομία της χώρας μας.

Ερ.: Ποιο είναι το όραμα σας για τον κυπριακό τουρισμό;

Απ.: Πρώτιστο μου μέλημα, είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης του τουρισμού της χώρας μας, κάτι που σημαίνει ενίσχυση και βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και ταυτόχρονα η διαγραφή αρκετών από αυτά που χαρακτηρίζονται ως χρόνια προβλήματα του τουρισμού της χώρας μας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή και υλοποίηση οριζόντιων πολιτικών.

Προσωπικό μου όραμα είναι να καταφέρω να δω τη χώρα μας να γίνεται μία εκ των πρωταγωνιστών του ευρωπαϊκού τουριστικού γίγνεσθαι, όπου η μικρή Κύπρος, να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση της τουριστικής ατζέντας της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε μία πρόταση με σκοπό να κατατεθεί στην DGGrow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερ.: Η ηχορύπανση στις παραλιακές πόλεις αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά προβλήματα. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να λάβει το Υφυπουργείο Τουρισμού ώστε να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα το οποίο δυσφημίζει την Κύπρο στο εξωτερικό;

Απ.: Πράγματι, το θέμα της ηχορύπανσης στις παραλιακές πόλεις αλλά και γενικότερα, αποτελεί διαχρονικά ένα μεγάλο πρόβλημα.

Είναι σίγουρα ένα θέμα που μας απασχολεί και πρόθεση είναι όπως διενεργήσουμε σειρά επαφών με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας προκειμένου να παταχθεί επιτέλους το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ωστόσο, η ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος, συγκεκριμένα ο προσδιορισμός του ορίου, η επιμέτρηση του ύψους του παραγόμενου ήχου από τα κέντρα αναψυχής και ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού.