You are here

Κ. Μαρκίδης: Μεγάλος ο ανταγωνισμός στον τομέα επενδύσεων

12/06/2021 06:30

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος εντός και εκτός Ευρώπης και απαιτείται να είμαστε διπλά καλοί για να καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Κύπρο, αναφέρει ο Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής Διεθνών Φορολογικών Υπηρεσιών της KPMG Κύπρου, Κώστας Μαρκίδης.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Μαρκίδης αναφέρεται στις φορολογικές αλλαγές που προωθούνται διεθνώς και επηρεάζουν και την Κύπρο, αλλά και σε όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στον τομέα φορολογίας.

Παραδέχεται ότι η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτίμησης των επενδυτών, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, μέρος των οποίων θα πρέπει να αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου.

Τονίζει ότι στο φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, ώστε να εκσυγχρονιστεί περισσότερο, να γίνει πιο ευέλικτο και απλό για να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός παγκοσμιοποιημένου και ψηφιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη:

Αναγκαίες οι αλλαγές στον τομέα φορολογίας

- Πώς βλέπετε να επηρεάζεται η Κύπρος από αλλαγές στον τομέα φορολογίας, δεδομένου του ότι το φορολογικό σύστημα είναι ένα από τα ατού της κυπριακής οικονομίας;

-Αδιαμφησβήτητα οι ριζικές αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία 5 χρόνια στο παγκόσμιο φορολογικό περιβάλλον ήταν οι πιο ριζικές των τελευταίων 100 χρόνων.  Ο λόγος είναι απλός.  Η άνευ προηγούμενου πίεση που δέχτηκαν οι οικονομίες όλων ανεξαιρέτως των χωρών, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και που πριν καλά-καλά προλάβουν να ορθοποδήσουν, βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες με τις κατά πολύ χειρότερες οικονομικές συνέπειες μιας παρατεταμένης πανδημίας, τις έφερε αντιμέτωπες με την πρόκληση της άμεσης εξευρέσεως οικονομικών πόρων.  Δυστυχώς, ούτε η κρίση αλλά ούτε και η πανδημία μας άφησε αλώβητους, παρά το μικρό μέγεθος μας.

Ανέκαθεν το φορολογικό και νομικό μας πλαίσιο αποτελούσε το εφαλτήριο για ανάκαμψη όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών.  Το φορολογικό μας σύστημα, 20 περίπου χρόνια από την τελευταία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, δέχεται πιέσεις για να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει.  Να εκσυγχρονιστεί ακόμη περισσότερο, να γίνει ακόμη πιο ευέλικτο και απλό για να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός παγκοσμιοποιημένου και σε μεγάλο βαθμό ψηφιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και αξιόπιστοι πρέπει να αναλύσουμε τις νέες τάσεις, τα νέα δεδομένα και να κατανοήσουμε ότι το νέο και διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να ανταγωνιστούμε, εδράζεται στην ύπαρξη ενός απλού και ευέλικτου αλλά αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου με πλήρη διαφάνεια, σταθερότητα, και πλήρως εναρμονισμένο με τις κατά καιρούς Ευρωπαϊκές οδηγίες.  Η μάχη των φορολογικών συντελεστών προς το μηδέν, αποτελεί μειονέκτημα και όχι πλεονέκτημα στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον.

-Θα μπορούσε να αλλάξει κάτι στο φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου;

-Βεβαίως.  Προσωπικά πιστεύω ότι οι αλλαγές δεν χρειάζεται να είναι ποσοτικές, φτάνει να γίνουν συντεταγμένα εκεί και όπου πρέπει, με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι το φορολογικό πλαίσιο θα παραμείνει ανταγωνιστικό και ελκυστικό προς τους ξένους επενδυτές. 

Υπάρχει σίγουρα η ανάγκη να απλοποιηθεί περεταίρω, μέσω της κατάργησης πεπαλαιωμένων νομοθεσιών που προσφέρουν λίγο έως καθόλου στα έσοδα του Κράτους, καθώς και η ανάγκη ενοποίησης νομοθεσιών εκεί και όπου χρειάζεται, ενισχύοντας έτσι την φοροεισπρακτική ικανότητα του Τμήματος φορολογίας και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας.

Ήδη το θέμα μιας φορολογικής μεταρρύθμισης έχει ωριμάσει και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι εδώ και καιρό γίνονται σκέψεις οι οποίες και θα διαμορφωθούν σύντομα σε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Πλεονεκτήματα Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός

-Πως διαμορφώνεται το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο;

-Η Κύπρος αδιαμφησβήτητα, βρίσκεται ψηλά στην λίστα ξένων επενδυτών.  Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και η συνεπακόλουθη υποχρέωση για ενσωμάτωση και πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών στην εθνική μας νομοθεσία, έχει προσδώσει ένα θετικό πρόσημο στα μάτια των ξένων επενδυτών, αφού καθιστά την Κύπρο ως ένα ισότιμο και πλήρως ανταγωνιστικό προορισμό συγκρινόμενη με άλλες Ευρωπαϊκές, αλλά και χώρες του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου με πλούσια ιστορία και παράδοση στον τομέα των υπηρεσιών όπως είναι η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Ελβετία. 

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου θα πρέπει να προσμετρηθεί και η ύπαρξη εργατικού δυναμικού υψηλών προδιαγραφών σε σχετικά χαμηλό κόστος σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος στους ανταγωνιστικούς προορισμούς, καθώς επίσης και η εφαρμογή του Κοινοδικαίου (Common Law) που αφενός παρέχει ασφάλεια και χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών αφού εδράζεται και πηγάζει από το Αγγλικό δίκαιο και αφετέρου παρέχει στους επενδυτές ελευθερία κινήσεων όσον αφορά την σύνταξη εξατομικευμένων συμβολαίων καθώς, επίσης διευκολύνει την σύναψη κοινοπραξιών μεταξύ επενδυτών.

-Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των διάφορων επιχειρηματικών συνδέσμων για προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο;

-Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται η σωστή εικόνα για την Κύπρο στο εξωτερικό και ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό, δεν είναι άλλος από την εκπροσώπηση μέσω οργανωμένων συνόλων και επιχειρηματικών συνδέσμων. 

Την μερίδα του λέοντος όσον αφορά την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό σαν επενδυτικός προορισμός σίγουρα κατέχει ο Invest Cyprus, που αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι κάνει μια εξαιρετική δουλειά με απτά αποτελέσματα για τον τομέα των υπηρεσιών και την οικονομία γενικότερα.

Έχουν απαιτήσεις οι ξένοι επενδυτές

-Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο; Τι θα μπορούσε να γίνει;

-Περιθώρια για περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν.  Θα πρέπει όμως να αποφασίσουμε σαν χώρα, ποιους συγκεκριμένους τομείς θέλουμε να αναπτύξουμε και να κινηθούμε μεθοδικά, οργανωμένα και πάνω απ’ όλα με επαγγελματισμό για να το πετύχουμε. 

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος εντός και εκτός Ευρώπης και απαιτείται να είμαστε διπλά καλοί για να καταφέρουμε να τους προσελκύσουμε στην Κύπρο.

Είναι επίσης, ευρέως γνωστό και αυτό φαίνεται και μέσα από έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από καιρό εις καιρό, με την συμμετοχή υφιστάμενων ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί.  Πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρονται.  Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί σημαντικά αφού σε πολλές περιπτώσεις η χρονική συγκυρία της απόφασης είναι καθοριστική για την υλοποίηση της ή όχι. 

Για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας πρέπει να λειτουργούν ως ένα. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει από την μια μέρα στην άλλη.  Βρίσκεται όμως ψηλά στην λίστα απαιτήσεων των ξένων επενδυτών και είναι κάτι που πρέπει να τύχει της απαραίτητης προσοχής αν θέλουμε να μας λαμβάνουν σοβαρά οι ξένοι επενδυτές.

-Πόσο επηρέασε την οικονομία το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων;

-Κατ’ αρχήν ας μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο πολιτογραφήσεων βοήθησε την οικονομία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ διαφορετικά αν δεν τύχαινε εκμετάλλευσης από μία μερίδα ατόμων. Η συνεισφορά του σχεδίου στην αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019 ανήλθε γύρω στο 1.7% συγκριτικά με την σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 18,5% την ιδία περίοδο, ποσοστό που δεν φαίνεται ότι δημιουργεί εξάρτηση. Ήταν όμως υποβοηθητικό στην προσπάθεια ανάκαμψής αν εξεταστεί υπό το πρίσμα της κατάστασης στην οποία βρισκόταν η οικονομία μας την συγκεκριμένη περίοδο.  Διαχρονικά στην Κύπρο παρατηρείται η τάση να χαλούμε κάτι για να κτίσουμε κάτι άλλο.  Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα αν καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τον αυτοκαταστροφικό μας εαυτό.

Της Γεωργίας Χαννή