You are here

Κ. Ονησιφόρου, BIDX1: Αποδοτική επένδυση τα ακίνητα εν μέσω ψηλού πληθωρισμού

12/12/2021 06:01

Οι αξίες των ακινήτων τείνουν να κυμαίνονται σύμφωνα με το δείκτη πληθωρισμού και αποτελούν πιο αποδοτικές επενδύσεις από άλλες επιλογές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, αναφέρει ο επικεφαλής ακινήτων της BidX1 Cyprus Κρίτωνας Ονησιφόρου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι οι διαδικτυακές δημοπρασίες αποτελούν πλέον μια δημοφιλή επιλογή τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές στην Κύπρο.

Επισημαίνει ότι η πανδημία ανέδειξε τους περιορισμούς και τις ανεπάρκειες των παραδοσιακών μοντέλων αγοραπωλησίας ακινήτων.

Ωστόσο, προσθέτει ότι τα ακίνητα παρέμειναν μια ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές και τα διαδικτυακά μέσα ήταν ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους ήταν περιορισμένες.

Σύμφωνα με τον κ. Ονησιφόρου, εφόσον με την πάροδο του χρόνου τα μετρητά χάνουν την αξία τους και λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά επιτόκια στις μεγάλες αποταμιεύσεις, η αγορά ενός ακινήτου αποτελεί μια λογική επένδυση.

«Οι αξίες των ακινήτων τείνουν να κυμαίνονται σύμφωνα με το δείκτη πληθωρισμού και αποτελούν πιο αποδοτικές επενδύσεις από άλλες επιλογές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού», υπογραμμίζει. 

Ο επικεφαλής της BIDX1 αναφέρει ότι τα οικιστικά ακίνητα εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επένδυση.

Όσον αφορά τους πλειοδότες που συμμετέχουν στις δημοπρασίες, σημειώνει ότι πάνω από το 95% των πλειοδοτών στην πλατφόρμα είναι Κύπριοι ή έχουν την έδρα τους στο νησί, γεγονός που όπως αναφέρει, αποδεικνύει ότι οι Κύπριοι επιθυμούν πλέον μια πιο διαφανή, αποτελεσματική και προσβάσιμη μέθοδο αγοράς ακινήτου.

Ακολουθεί η συνέντευξη

-Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τα αποτελέσματα των διαδικτυακών δημοπρασιών;

-Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί οι διαδικτυακές δημοπρασίες αποτελούν πλέον μια δημοφιλή επιλογή τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές στην Κύπρο. Στην προηγούμενη δημοπρασία μας, συμμετείχαν περισσότεροι από 80 πλειοδότες, συγκεντρώνοντας σχεδόν €3,5 εκατομμύρια από την πώληση 26 ακινήτων σε μια μέρα μόνο.

Γενικότερα, από τον Ιανουάριο του 2020 κατατέθηκαν στην πλατφόρμα προσφορές ύψους €120 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών μας, γεγονός που αποδεικνύει την αυξημένη ζήτηση στα ακίνητα που προσφέρουμε και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ενδιαφερόμενοι στη διαδικασία μας. Το κοινό αναζητά όλο και περισσότερο έναν πιο ευέλικτο, προσβάσιμο και διαφανή τρόπο αγοραπωλησίας ακινήτων. Το μοντέλο της BidX1 προσφέρει τα προαναφερόμενα οφέλη, εξου και η αυξανόμενη δημοτικότητά του.

-Ποια ακίνητα προσελκύουν το περισσότερο ενδιαφέρον;

-Τα οικιστικά ακίνητα εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επένδυση. Η ζήτηση ήταν μεγάλη τόσο για τα σπίτια όσο και για τα διαμερίσματα, ιδιαίτερα μετά το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου της κυβέρνησης όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από επιτόκιο δανείων ύψους 1,5% για 4 χρόνια.

Η αύξηση των ενοικίων έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζήτηση αγοράς ακινήτων. Οι ενδιαφερόμενοι, και πιο συγκεκριμένα οι νέοι, επιδιώκουν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι ή διαμέρισμα αντί να πληρώνουν υψηλά ενοίκια, ειδικά με το χαμηλό κόστος δανεισμού που ισχύει.

Προβλέπεται ότι θα παραμείνει ευνοϊκή η δυναμική προσφοράς-ζήτησης τόσο για τις οικιστικές μονάδες μεσαίου κόστους (η αξία των οποίων κυμαίνεται περίπου στα €100.000 – €200.000), όσο  και για οικιστικά οικόπεδα κάτω των €250.000 εντός των αστικών κέντρων.

-Ποιο είναι το ενδιαφέρον για τα εμπορικά ακίνητα;

-Πρόσφατα, έχουμε παρατηρήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα εμπορικά ακίνητα και για γεωργικά τεμάχια —τα οικιστικά ακίνητα δεν είναι τα μόνα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Τα πιο δημοφιλή γεωργικά τεμάχια είναι αυτά με πρόσβαση από εγγεγραμμένο δρόμο, καθώς και η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως ρεύμα και νερό. Είναι λογικό, οι πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες τείνουν να προσελκύουν λιγότερους πλειοδότες.

-Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μόνο από Κύπριους ή και από ξένους αγοραστές;

-Τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από το 95% των πλειοδοτών στην πλατφόρμα μας είναι Κύπριοι ή έχουν την έδρα τους εδώ στο νησί, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Κύπριοι επιθυμούν πλέον μια πιο διαφανή, αποτελεσματική και προσβάσιμη μέθοδο αγοράς ακινήτου.

Όταν ξεκινήσαμε το 2019 στην Κύπρο, αν και η BidX1 ήταν ήδη μια γνωστή και καθιερωμένη εταιρεία στο εξωτερικό, έχοντας πρωτοπορήσει στις διαδικτυακές δημοπρασίες σε διάφορες αγορές του κόσμου, το κοινό εδώ δεν ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένο για το ποιοι είμαστε.

Παρ' όλα αυτά, ήταν σαφές από τις πρώτες μόλις μέρες ότι οι Κύπριοι είχαν αγκαλιάσει το πρωτοποριακό μοντέλο της BidX1. Οι δύο πρώτες δημοπρασίες μας ήταν η απόδειξη της μεγάλης αποδοχής μας μιας και πάνω από 500 πλειοδότες εγγράφηκαν για να συμμετάσχουν, με περισσότερα από 100 ακίνητα να πωλούνται κατά τη διάρκεια των δύο ημερών.

-Πότε να αναμένουμε να πραγματοποιηθεί η επόμενη δημοπρασία από την BidX1;

-Η επόμενη διαδικτυακή δημοπρασία μας θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να ανατρέξουν στο νέο κατάλογο στην πλατφόρμα της BidX1, όπου μπορούν επίσης να εγγραφούν για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία.

-Πόσες δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν το 2021;

-Μέχρι στιγμής,  έχουμε πραγματοποιήσει  6  δημοπρασίες. Η δημοπρασία της 15ης  Δεκεμβρίου  θα είναι και η τελευταία του έτους.

-Πόσα ακίνητα έχει σήμερα η BidX1 στη διάθεση της για πώληση;

-Διαθέτουμε περισσότερα από 50 εμπορικά και οικιστικά ακίνητα στην πλατφόρμα μας για τον τρέχοντα μήνα.

-Ποιες οι τάσεις στις πωλήσεις ακινήτων μετά την άρση του lockdown;

-Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η ψηφιακή μας προσέγγιση στις πωλήσεις ακινήτων μας επέτρεψε να συνεχίσουμε τις συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown. Τα ακίνητα παρέμειναν μια ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές και τα διαδικτυακά μέσα ήταν ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους ήταν περιορισμένες.

Μετά την άρση του lockdown, τα πιο περιζήτητα ακίνητα στην πλατφόρμα μας ήταν τα σπίτια, τα διαμερίσματα και τα οικιστικά οικόπεδα —μια τάση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

-Ποιες οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων εν μέσω της πανδημίας;

-Εφόσον με την πάροδο του χρόνου τα μετρητά χάνουν την αξία τους και λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά επιτόκια στις μεγάλες αποταμιεύσεις, η αγορά ενός ακινήτου αποτελεί μια λογική επένδυση. Οι αξίες των ακινήτων τείνουν να κυμαίνονται σύμφωνα με το δείκτη πληθωρισμού και αποτελούν πιο αποδοτικές επενδύσεις από άλλες επιλογές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. 

Σε ευρύτερη κλίμακα, η πανδημία ανέδειξε τους περιορισμούς και τις ανεπάρκειες των παραδοσιακών μοντέλων αγοραπωλησίας ακινήτων. Είμαι πεπεισμένος ότι οι διαδικτυακές αγοραπωλησίες θα είναι όλο και πιο συχνές,  με γνώμονα τα ξεκάθαρα και ευδιάκριτα οφέλη τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές.

Εδώ τίθεται επίσης το θέμα της διαφάνειας. Στην BidX1, η τεχνολογία μας παίζει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη της διαφάνειας στις αγοραπωλησίες. Μειώνουμε τον κίνδυνο ακύρωσης πωλήσεων με το να παρέχουμε εκ των προτέρων στους αγοραστές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων όλων των νομικών εγγράφων, τα οποία μπορούν να βρουν στην  πλατφόρμα.

Οι εν δυνάμει αγοραστές μπορούν να διεξάγουν την έρευνα πριν  την υποβολή της προσφοράς τους και να παρακολουθήσουν όλες τις προσφορές καθώς και την τελική τιμή πώλησης ζωντανά την ημέρα της δημοπρασίας.

Της Γεωργίας Χαννή