You are here

Κ. Ξυδιάς: Πληθώρα έργων στη Γερμασόγεια

12/06/2022 06:00

Την πληθώρα των έργων που έχουν προγραμματιστεί ή υλοποιηθεί κατά τη θητεία του μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή της πρώτης φάσης του Παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας η οποία ολοκληρώνεται το τρέχον έτος, παρουσιάζει ο δήμαρχος της πόλης Κυριάκος Ξυδιάς.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch υπενθυμίζει ότι ο δήμος Γερμασόγειας βραβεύθηκε ως πράσινη πόλη της Κύπρου στον τομέα της μείωσης αποβλήτων για το 2018 ενώ διοργάνωσε και τη μεγαλύτερη δεντροφύτευση που έγινε ποτέ στην επαρχία Λεμεσού, φυτεύοντας πέραν των 800 δενδρυλλίων.

Σημειώνει ότι με στοχευμένη οικονομική πολιτική, ο δήμος Γερμασόγειας κατάφερε εν μέσω κρίσης να αυξήσει τα πλεονάσματα του, τα οποία ανήλθαν στα €11,9 εκατ. στις 31.12.2020 από €6,4 εκατ. στις 31.12.2016.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Ξυδιάς εξηγεί πως ο δήμος πέτυχε τα τελευταία χρόνια να υλοποιεί στο 100% τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του δήμου, προς όφελος των δημοτών του.

Σημειώνει ότι ως ο δήμος με το μεγαλύτερο αριθμό πολυώροφων κτηρίων υπήρξε ο πρώτος δήμος παγκύπρια που διαχειρίστηκε με σταθερότητα την πολιτική αντισταθμισμάτων  προς τους επιχειρηματίες και ιδιώτες που προχωρούσαν σε μεγάλες αναπτύξεις ενώ μέχρι σήμερα εξασφάλισε  €2 εκατ.

Σημείωσε ακόμη ότι και ο ίδιος ο δήμος άντλησε σημαντικά έσοδα από την έκδοση των αδειών οικοδομής.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch,  ο κ. Ξυδιάς, εκφράζει αισιοδοξία ότι οι νέες οντότητες που θα δημιουργηθούν μέσα από τη συνένωση των δήμων στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά προς όφελος των δημοτών.

Η συνέντευξη

Ερ.: Πιστεύετε ότι στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνενώσεις των δήμων θα δούμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και έργα προς όφελος των πολιτών;

Απ.: Οι στόχοι που είχαμε θέσει ως  Ένωση Δήμων Κύπρου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν:

1. Το ξεκαθάρισμα και η αύξηση στις  Αρμοδιότητες / Καθήκοντα / Εξουσίες Δήμων.

2. Η Οικονομική αυτοτέλεια.

3. Η Διοικητική αυτοτέλεια.

4. Λειτουργική Δομή Δήμων.

5. Θεσμοθέτηση Ένωσης Δήμων.

Θεωρώ πως έγινε ένα μεγάλο βήμα ώστε εξελικτικά να εξυπηρετηθεί ο στόχος της δημιουργίας πραγματικών Τοπικών Κυβερνήσεων. Είμαστε στην αρχή της διαδρομής χρειάζεται μεγάλη ακόμα προσπάθεια.

Αν επιδειχθεί το ίδιο πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι νέες οντότητες θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά προς όφελος των δημοτών.

Σίγουρα δεν έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προτάσεις μας κατά τη ψήφιση της νομοθεσίας, όμως έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε οι δήμοι να αποκτήσουν υπηρεσίες ικανές να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα.

Ερ.: Οι δημότες να αναμένουν περισσότερες φορολογίες ή μια σχετική ελάφρυνση, αν ναι σε ποιους τομείς;

Απ.: Αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι κυρίως η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Στο θέμα των φορολογιών δεν αναμένω μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Το κόστος θα εξαρτηθεί από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων έρχονται πολύ σημαντικές υποχρεώσεις από Ευρωπαϊκές οδηγίες,  οι οποίες θα εκτινάξουν το κόστος.

Οι οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν θα συγκρατήσουν αυτό το κόστος.  Η ουσία είναι οι τοπικές αρχές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις με ψηλής ποιότητας υπηρεσίες και το χαμηλότερο δυνατό κόστος.   

Ερ.: Ο προϋπολογισμός του δήμου Γερμασόγειας που κυμαίνεται, τα τελευταία χρόνια μετά την τεράστια ανάπτυξη που έχει γίνει στο Δήμο σας;

Απ.: Ο δήμος Γερμασόγειας είναι ένας οικονομικά βιώσιμος δήμος που εφαρμόζει στοχευμένη οικονομική πολιτική. Έχει καταφέρει να αυξήσει τα πλεονάσματα του και παράλληλα να υλοποιήσει μια σειρά από αναπτυξιακά έργα, τα οποία επικαρπούνται όλοι οι δημότες / τισσες, πολίτες και επισκέπτες της Γερμασόγειας.

Για σκοπούς διαφάνειας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο προϋπολογισμός αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου ώστε να γνωστοποιείται στο κοινό ο τρόπος αξιοποίησης των διαθέσιμων κονδυλίων.

Στην πρόσφατη δε πενταετία έχουν κατατεθεί, εγκριθεί και υλοποιηθεί μόνο αναπτυξιακοί προϋπολογισμοί, χωρίς να επηρεάζεται η οικονομική ευρωστία του δήμου. Διαχρονικός στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η συνεχής υλοποίηση  αναπτυξιακών έργων που αναδεικνύουν το όραμα και την αποτελεσματικότητα του σώματος.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημαντικότερα οικονομικά αποτελέσματα για να υπάρχει γνώση και εικόνα για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Το αποθεματικό του από €6,4 εκατ. το 2016 ανήλθε σε €11,9 εκατ. το 2020,τα ταμειακά διαθέσιμα από €2,8 εκατ. σε €3,3 εκατ. και ο δανεισμός μειώθηκε στα €3,7 εκατ. από €8,3 εκατ. Το πάγιο ενεργητικό αυξήθηκε στα €10,8 εκατ. από €6,8 εκατ.

Ερ.: Το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Δήμου που κυμαίνεται;

Απ.: Για 5η συνεχή χρονιά εγκρίθηκε ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός όπως είχε κατατεθεί προς το Δ. από τον δήμαρχο και την υπηρεσία.  Όπως και προηγουμένως τα ποσοστά υλοποίησης παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα που πλησιάζουν το 100%.

Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων θα επιτευχθεί σημαντική βελτίωση και στην ποιότητα ζωής των δημοτών, αφού επιλύονται διαχρονικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο σχεδιασμός της πενταετίας προβλέπει τη σχεδόν ολοκληρωτική επιδιόρθωση του οδικού δικτύου (δρόμων και πεζοδρομίων) σε ποσοστό που ανέρχεται περί του 80% του συνολικού οδικού δικτύου. Επιπλέον, μεταξύ των ετών 2017-2021 έχει δαπανηθεί €1,150,000 για συντήρηση υφιστάμενων και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, επιφέροντας αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής των δημοτών/τισσών, πολιτών και επισκεπτών.

Ερ.: Κάνοντας ένα απολογισμό για το έργο σας μέχρι στιγμής, ποια έργα θεωρείτε σταθμό στη θητεία σας;

Απ.: Εκτός από τα τρέχοντα θέματα παρατηρούνται και άλλα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που επηρεάζουν την υπηρεσία του δήμου, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού σε καίριες θέσεις. Η παγοποίηση προκήρυξης νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία αρκετά χρόνια οδήγησε σε αποψίλωση την υπηρεσία του δήμου Γερμασόγειας.

Για αντιμετώπιση του πιο πάνω, ο δήμος προέβη  στην υιοθέτηση συστήματος ασφάλειας και υγείας που συνέβαλε σε βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας, παρά τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υφίστανται. Κάποιες από τις σοβαρότερες αυτές ελλείψεις προβλέπεται να λυθούν μέσα από την αναμενόμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία προβλέπει, ανασχεδιασμό οργανογράμματος, υιοθέτηση νέων λογισμικών συστημάτων και αύξηση προσωπικού.

Στις 29 Ιουνίου, 2020, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση και συστέγαση των υπηρεσιών του δήμου Γερμασόγειας στις νέες του, πλέον, εγκαταστάσεις.

Το νέο κτίριο είναι κατασκευασμένο για διευκόλυνση ατόμων με αναπηρίες και περιλαμβάνει όλες τις πρόνοιες για πιο εύκολη, γρήγορη και αποδοτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών και δημοτών. Στο υπόγειο του κτηρίου υπάρχει διαθέσιμος χώρος στάθμευσης.

Η συστέγαση σε ενιαίο χώρο και ενοποίηση των υπηρεσιών του δήμου επέφερε και μείωση εξόδων από την διακοπή των ενοικιαστηρίων.

Ο Παρακαμπτήριος δρόμος Γερμασόγειας διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια τρίτη λωρίδα για δεξιόστροφες  κινήσεις όπου απαιτείται, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, λωρίδες πρασίνου, ποδηλατόδρομο, διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών, μοντέρνο οδικό φωτισμό, τοπιοτέχνηση των χώρων πρασίνου και ανάδειξη του παλαιού νερόμυλου.

Ο Παρακαμπτήριος δρόμος αρχίζει από τον ανισόπεδο κόμβο Γερμασόγειας και καταλήγει στην οδό Ισαβέλλας. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια αναφορικά με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Πρώτη προτεραιότητα στην πενταετία υπήρξε η βελτίωση του οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων, των δικτύων όμβριων υδάτων, ύδρευσης και αποχέτευσης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι εμφανής.

Οι ασφαλτοστρώσεις έχουν καλύψει το 80% του δημοτικού οδικού δικτύου. Τα πλείστα πεζοδρόμια έχουν βελτιωθεί, ανακατασκευαστεί ή δημιουργηθεί με διαρκή στόχο την ασφάλεια για τους πεζούς και προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες ενώ έχουν διανοιχθεί δρόμοι που ήταν για χρόνια ημιτελείς (οδοί: Ιουλιανού, Διαμέσου, Βολτέρου, Χριστάκη και Ελπινίκης Κιννή, Περβόλας, Ακταίου, Αλκαίου, Αγίας Μαύρης).

Επιπλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ο σχεδιασμός για τη αμείζονα Λεμεσό που προβλέπει δράσεις για την επόμενη δεκαετία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανάπλαση του πυρήνα της Γερμασόγειας, η ενίσχυση των δημοσίων μεταφορών, της ποδηλατοκίνησης και της πεζοπορίας.

Οι εργασίες, επίσης για αποκατάσταση του κεντρικού αγωγού λυμάτων έχουν ολοκληρωθεί. Με την ολοκλήρωση των έργων ομβρίων υδάτων θα επιλυθεί οριστικά και το πρόβλημα στην οδό Πατρών και στη Λεωφόρο Πανιώτη.

Έχει γίνει και η αντικατάσταση λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση €2 εκατ. στα επόμενα 10 χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών πολιτικών και στη μείωση των αποβλήτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι  ο δήμος Γερμασόγειας βραβεύθηκε ως πράσινη πόλη της Κύπρου στον τομέα της μείωσης αποβλήτων για το 2018.

Ακόμη έγινε ανακατασκευή χώρων πρασίνου και πάρκα πιο φιλικά προς τους δημότες π.χ. τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής εξωτερικού́ χώρου σε διάφορα πάρκα.

Ακόμα μια πρωτοβουλία του δήμου μας, για μείωση της χρήσης πλαστικών με τη  συνεργασία του Let’s Make Cyprus Green με την εγκατάσταση στο Δασούδι παροχή φιλτραρισμένου πόσιμου νερού για επαναχρησιμοποιήσιμες μπουκάλες.

Για την ενημέρωση των δημοτών προωθείται το έργο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της Ένωσης Δήμων.

Ερ.: Ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει στα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας σας και την ανακήρυξη εκλογών στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Απ.: Περαιτέρω Εκσυγχρονισμός διαδικασιών και αναβάθμιση υπηρεσιών. Στόχος να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ωριμάσουμε τα παρακάτω έργα:

Παραλιακός Πεζόδρομος

Με πρωτοβουλία του  δήμου Γερμασόγειας η ευθύνη για προσφοροδότηση του έργου έχει μεταφερθεί από την Πολεοδομία στον Δήμο. Σκοπός της αλλαγής υπευθύνου είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν συντομότερα από ότι υπολογίζεται.  Αναμένεται όπως στο επόμενο διάστημα η Πολεοδομία δώσει τα λεπτομερή σχέδια στον Δήμο για να προχωρήσει με τη σειρά του στις αναγκαίες επιμετρήσεις, και να προκηρυχθεί το έργο.

Η πρώτη φάση του παραλιακού πεζόδρομου περιλαμβάνει το τμήμα από το ξενοδοχείο Crowne Plaza μέχρι το ξενοδοχείο Miramare, όπου θα γίνει και τοποθέτηση γέφυρας πάνω από τον ποταμό.

Γραμμικό Πάρκο

Τροχοδρομήθηκε η δημιουργία γραμμικού πάρκου. Έχει οριστεί τοπογράφος ο οποίος έχει αποτυπώσει τον ποταμό́ Άμαθο και σε πρώτη φάση να οριοθετήσει τον πεζοδρόμο και τον ποδηλατόδρομο κατά́ μήκος του ποταμού́ προχωρώντας παράλληλα τις διαβουλεύσεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Ο Δήμος προσβλέπει στη σύντομη ολοκλήρωση του σχεδιασμού ώστε να ξεκινήσει τμηματικά́ η κατασκευή́ του, υλοποιώντας το όραμά της Αρχής όπως οι  ντόπιοι και τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν και να ποδηλατίσουν σε μια όμορφη διαδρομή που θα συνδέει τη θάλασσα με τον υδατοφράκτη.

Κάθετος Δρόμος Pizza Hut – Γερμανικό Ογκολογικό

Η Δημοτική Αρχή έχει αναθέσει σε μελετητή την ετοιμασία των απαραίτητων προκαταρκτικών σχεδίων ώστε το έργο να εγκριθεί και να προχωρήσουν τα κατασκευαστικά σχέδια.

Νησίδα Σπύρου Κυπριανού

Η ασφάλεια αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τον Δήμο Γερμασόγειας. Το έργο αναμένεται να εισέλθει  σύντομα στο στάδιο υλοποίησης, αφού έχουν εκπονηθεί τα απαιτούμενα σχέδια.  Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, έχουν προχωρήσει τάχιστα οι διαδικασίες και τα σχέδια για την κατασκευή νησίδας και παρόδιων χώρων στάθμευσης στην οδό Σπύρου Κυπριανού.

Παλιό Δημοτικό Σχολείο

Όσον αφορά το παλαιό δημοτικό σχολείο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η αλλαγή της μίσθωσης του από Δημαρχείο σε Πολυδύναμο Κέντρο. Άμεσα υποβλήθηκε πρόταση για ένταξη της δαπάνης στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους €1,500,000, η οποία και έχει εγκριθεί.  Το επόμενο στάδιο είναι η άμεση εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών ώστε το έργο να υλοποιηθεί εντός των σχεδιαζόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Ερ.: Σε ένα δήμο που στηρίζεται οικονομικά (φορολογίες) σε μεγάλο βαθμό από τη δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που φιλοξενεί πόσο τον έχει επηρεάσει πανδημική κρίση και η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο;

Απ.: Από την πρώτη στιγμή με εισήγηση του δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα με κάποιες βελτιώσεις παραχωρήθηκαν ελαφρύνσεις λόγω πανδημίας όπως:

1. Απαλλαγή ενοικίων από ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο Δήμος για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

2. Την απαλλαγή ενοικίων Δημοτικών γηπέδων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

3. Την απαλλαγή ενοικίων για τα σημεία παροχής υπηρεσιών στις παραλίες του Δήμου για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

4. Την αναπροσαρμογή του τέλους των αδειών λειτουργίας επαγγελματικών υποστατικών, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

5. Την αναπροσαρμογή του τέλους σκυβάλων επαγγελματικών υποστατικών, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

6. Να ισχύουν αυτόματα και για το έτος 2020 οι μειώσεις που προβλέπονται στους Δημοτικούς Κανονισμούς των «ευπαθών ομάδων» (άνεργοι, άποροι, ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι κ.α.) από τα ανταποδοτικά τέλη χωρίς νέα αίτηση τους για το 2020.

7. Νέα αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στις απαλλαγές να υποβάλουν μόνο άτομα που καθίστανται δικαιούχοι εντός του 2020 συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

8. Την άμεση αποστολή των φορολογιών του 2020 ώστε να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης μέχρι το τέλος του 2020.

9. Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης παλαιών οφειλών ώστε να καταβληθούν με δόσεις και να μην προκύπτουν νέες επιβαρύνσεις και δικαστικά έξοδα.

Επειδή αυτές οι αποφάσεις επέφεραν επιδείνωση των οικονομικών του δήμου μας σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του, αφού η απώλεια εσοδών άγγιξε το 20%.  Για να μπορέσουμε να κρατηθούμε όρθιοι στην πορεία, τροποποιήσαμε τους σχεδιασμούς μας σε σχέση με δαπάνες, διαφυλάσσοντας μισθοδοσία των εργαζομένων μας και λειτουργία των υπηρεσιών.

Αυτό που προείχε τη δεδομένη στιγμή ήταν  η προάσπιση και η στήριξη δημοτών μας και των επαγγελματιών στη νέα δυσμενή κατάσταση.

Ερ.: Ο δήμος Γερμασόγειας φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό των πολυώροφων κτηρίων (πύργοι). Μπορείτε να μας τους κατονομάσετε και ποια τα έσοδα του Δήμου από τις διάφορες φορολογίες που έχει επιβάλλει στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες;

Απ.: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τεσσάρων πύργων (Limassol Del Mar, Icon, Only Tower, Sky Tower) αναμένεται η ολοκλήρωση του Marr Tower, ενώ εκκρεμεί η αδειοδότηση από το Τμήμα Πολεοδομίας ακόμη ενός.
Η έκδοση των αδειών οικοδομής επέφερε σημαντικά έσοδα, ταυτόχρονα υπήρξαν και αντιδράσεις από τους περίοικους. Είναι για αυτό το λόγο που ως δήμος απαιτήσαμε την καταβολή αντισταθμισμάτων για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των περίοικων.

Ερ.: Πως αντιμετωπίζεται τα παράπονα που δέχεστε από κατοίκους που γειτνιάζουν με τους πύργους;

Απ.: Ο δήμος Γερμασόγειας υπήρξε ο πρώτος δήμος παγκύπρια που διαχειρίστηκε με σταθερότητα την πολιτική αντισταθμισμάτων προς τους επιχειρηματίες/ιδιώτες που προχωρούσαν σε μεγάλες αναπτύξεις. Το εισπραχθέν αντιστάθμισμα που προέκυπτε τίθεται άμεσα προς αξιοποίηση για σκοπούς αναβάθμισης των δημοτικών υποδομών (δρόμων, πάρκων, πεζοδρομίων κλπ).  Παρά τις αντιδράσεις η πολιτική του Δήμου Γερμασόγειας εμπεδώθηκε ως καλή και δίκαιη πρακτική για το ευρύ κοινό με αποτέλεσμα από το 2018 να εφαρμόζεται και σε άλλους δήμους παγκύπρια.  Με την πρακτική των αντισταθμισμάτων επωφελούνται οι δημότες / τισσες από τη δημιουργία μεγάλων αναπτύξεων. Μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί αντισταθμίσματα αξίας πέριξ των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ερ.: Πιστεύετε ότι θα είναι πετυχημένη η συνταγή συνένωσης του Δήμου Γερμασόγειας με το δήμο Αγίου Αθανασίου και έξι κοινοτήτων;

Απ.: Πιστεύω ακράδαντα ότι ο δήμος Ανατολικής Λεμεσού μπορεί να γίνει ένας από τους καλυτέρους δήμους της Κύπρου. Έχει όλες τις δυνατότητες για να εφαρμοστεί ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που να συνδυάζει όλες τις χρήσεις.  Από εμάς εξαρτάτε να στήσουμε τις υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο ώστε οι δημότες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με το χαμηλότερο κόστος.

Της Ηρώς Ευθυμίου