You are here

Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» Τριανταφυλλίδη σε στρατηγικό επενδυτή

08/03/2002 12:28
Τις προοπτικές, την δυναμική και την στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου, αναλύει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Stockwatch, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος κ. Σόλων Τριανταφυλλίδης. Χωρίς περιστροφές, ο κ. Τριανταφυλλίδης τα λέει «έξω από τα δόντια» τόσο για την πορεία του ΧΑΚ, όσο και για το λεγόμενο Σταθεροποιητικό Ταμείο, ενώ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε βάρος της Κύπρου, σε περίπτωση κατά την οποία, διαρρεύσουν και δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για την εξαγωγή συναλλάγματος που θα δοθούν στην βουλή από την Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, στοχοθετεί τις επεκτατικές δραστηριότητες του Συγκροτήματος, εντός και εκτός Κύπρου, υπό το φως των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΡ. Παρά τα ενθαρρυντικά, υπό το φως των διεθνών και τοπικών συνθηκών που επικράτησαν το 2001, μηνύματα που έστειλαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, κυρίως με την απόδοση του συγκεκριμένου υψηλού μερίσματος που έδωσε στους μετόχους, εντούτοις διαπιστώνουμε ότι η χρηματαγορά δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα, γιατί;

ΑΠ. Στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή επικρατεί, δυστυχώς, μια παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους του επενδυτικού κοινού, η οποία προέρχεται κυρίως, από την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού προς το θεσμό. Εντούτοις είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα ξεπεραστεί σε κάποιο στάδιο.

ΕΡ. Πόσο κοντά είμαστε, πόσο δηλαδή έχουμε πλησιάσει σε αυτό το σημείο, να τα ξεπεράσουμε.

ΑΠ. Για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού πιστεύω ότι θα χρειαστεί χρόνος.

ΕΡ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει «ένα ταρακούνημα» για να ξεπεράσει η αγορά τη σημερινή κατάσταση, διαφορετικά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα υπάρξει αδιέξοδο στα επόμενα λίγα χρόνια. Εσείς, συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

ΑΠ. Για να κινηθεί η αγορά στο χρηματιστήριο πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Προσωπικά, θεωρώ ότι το μεγάλο «ταρακούνημα» όπως το αποκαλείτε, θα είναι η ένταξή μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη στιγμή η προοπτική αυτή είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο γεγονός. Αρκετός κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι αυτή η μικρή χώρα, με πληθυσμό λιγότερο τους ενός εκατομμυρίου, πρόκειται να γίνει ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στρατηγικός στόχος της Ε.Ε. ήταν να αποκτήσει σύνορα με τη Μέση Ανατολή και τις Αραβικές Χώρες και αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη της Κύπρου σ’ αυτήν. Είναι γι’ αυτό το λόγο που εκτιμώ ότι τα οφέλη από την ένταξή μας δεν θα είναι θεωρητικά, αλλά θα υπάρξουν τεράστια οικονομικά οφέλη τα οποία θα επηρεάσουν θετικά ολόκληρη την οικονομία.


ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡ. Το συνολικό μέρισμα που παραχώρησε προς τους μετόχους της για το 2001, η Τράπεζα Κύπρου είναι στα 13 σεντ ανά μετοχή, κάτι που θεωρείται πολύ υψηλό. Γιατί, δεν δώσατε τότε μειωμένο μέρισμα για να μην αντλήσετε από τα αποθεματικά σας, και αν εδίδετο μειωμένο πιστεύετε, ότι θα είχε αρνητικό αντίκτυπο;

ΑΠ. Το Συγκρότημα έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα σταθερή μερισματική πολιτική. Η διατήρηση του ίδιου τελικού μερίσματος για το 2001 λαμβάνει υπόψη του μέχρι τώρα πετυχημένη εφαρμογή των στρατηγικών μας σχεδίων. Βέβαια η μερισματική πολιτική επανεξετάζεται κάθε φορά που υπάρχει πληρωμή μερισμάτων. Θα ήταν πρόωρο να αναφερθούμε στο ύψος των μελλοντικών μερισμάτων δεδομένων των σημαντικών αστάθμητων παραγόντων που ενδεχομένως να επηρεάσουν την Κυπριακή οικονομία και κατά συνέπεια τα κέρδη του Συγκροτήματος. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουρισμός, τα επιτόκια κ.α., για τα οποία θα υπάρξει καλύτερη εικόνα κατά τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, δίδουμε την επιλογή στους μετόχους μας να ενταχθούν στο σχέδιο επανεπένδυσης μετοχών, όσοι επιθυμούν, αγοράζοντας τη μετοχή σε μειωμένη τιμή.

ΕΡ. Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες που φέρουν όλες τις Εμπορικές τράπεζες να ζητούν την απαλλαγή του φόρου, από το σχέδιο της επανεπένδυσης του μερίσματος, μέσα από την Φορολογική μεταρρύθμιση; Πόσο σημαντική θεωρείτε την εισαγωγή αυτής της καινοτομίας.

ΑΠ. Ναι το επιβεβαιώνω. Εκείνο το οποίο εισηγούμαστε είναι το μέρισμα το οποίο επανεπενδύεται μέσω ενός σχεδίου επανεπένδυσης, να μη φορολογείται στα χέρια του μετόχου. Να τυγχάνει δηλαδή της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης όπως και μία δωρεάν έκδοση μετοχών, εφόσον στην τελική ανάλυση είναι το ίδιο πράγμα.

ΕΡ. Πως προτίθεστε να καλύψετε, στο μέλλον, τις μεγάλες απώλειες του Συγκροτήματος το 2001, όπως για παράδειγμα τα 17 εκ. λίρες λόγω της μείωσης των επιτοκίων.

ΑΠ. Ο ένας τρόπος είναι η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του Συγκροτήματος το οποίο ήδη εφαρμόζουμε, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Ο άλλος τρόπος είναι η αύξηση των εσόδων, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των εργασιών μας και εμπλουτίζοντας την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε. Η μεγάλη απώλεια για το 2001, ήταν από τη πτώση των διεθνών επιτοκίων, λόγω του ότι διαθέτουμε μεγάλη ρευστότητα σε ξένο νόμισμα, δηλ. σε δολάρια. Πιστεύουμε, ότι η μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έφθασε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πιστεύουμε ότι θα ανέβουν και πάλι. Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων διεθνώς είναι που θα βοηθήσει σημαντικά τα αποτελέσματά μας.

ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ

ΕΡ. Τι γίνεται με τα δάνεια για αγορά μετοχών, θέμα που εκκρεμεί.

ΑΠ. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι το ποσό δεν είναι όπως παρουσιάζεται τεράστιο. Από το ποσό των 40 εκ. λιρών που έχουμε χορηγήσει για αγορές μετοχών, πολύ μικρό ποσό είναι επισφαλές. Προσωπικά έδωσα μια διαβεβαίωση προς αυτούς τους επενδυτές: Ότι όσοι συνήψαν δάνειο για αγορά μετοχών και δεν είναι σε θέση να το αποπληρώσουν, θα τους δώσουμε εύλογο χρονικό διάστημα να μας αποπληρώσουν. Μάλιστα, κάλεσα και τον ΠΑΣΕΧΑ, αν έχει υπόψη του περιπτώσεις όπου ασκείται πίεση από τα στελέχη μας, να μας το διαβιβάζει για να το εξετάζουμε.

ΣΤΡΑΤΗΓΙKH ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ H ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩN

ΕΡ. Υπό το φως της ένταξης στην ΕΕ αλλά και των δυσκολιών που τα τραπεζικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν παγκοσμίως, η Τράπεζα Κύπρου έχει μελετήσει το ενδεχόμενο εξεύρεσης στρατηγικής συνεργασίας με μεγάλο εύρωστο οικονομικά, οργανισμό του εξωτερικού;

ΑΠ. Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Διότι, η επιτυχία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε λάβει την στρατηγική απόφαση να προχωρήσουμε προς ορισμένες κατευθύνσεις, με κύριο άξονα το εξωτερικό και κυρίως την Ελλάδα. Επανεξετάζοντας κατά καιρούς αλλά και πρόσφατα την πολιτική αυτή, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας. Ο στρατηγικός επενδυτής δεν μας προσφέρει τίποτα. Τι περισσότερο θα μας δώσει, εκτός ίσως από κάποια τεχνολογία; Εντούτοις και σε αυτό τον τομέα διαθέτουμε αρκετή εμπειρία και υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα. ‘Οσον αφορά συμμετοχή από πλευράς άντλησης κεφαλαίων, δεν αποτελεί σημαντική παράμετρο αφού είμαστε σε θέση να αντλούμε κεφάλαια από μόνοι μας.

ΕΡ. Υπάρχει ωστόσο, θέμα για το «μεγάλωμα» του Συγκροτήματος λόγω του σκληρού ανταγωνισμού που εξελίσσεται διεθνώς, με πρόσφατο παράδειγμα της απόπειρα συγχώνευσης Εθνικής και Alpha, στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως των λόγων της αποτυχίας του εγχειρήματος.

ΑΠ. Αυτό είναι άλλο θέμα. Πρέπει να σας πω ότι εξετάσαμε αυτό το κεφάλαιο της συγχώνευσης.

ΕΡ. Και που καταλήξατε.

ΑΠ. Πρώτον, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε καμία τράπεζα με την οποία να μπορούμε να συγχωνευθούμε. Η περίπτωση που εξετάσαμε για την Ελλάδα, είναι η εξαγορά άλλων τραπεζών, αλλά τουλάχιστον στο παρόν στάδιο δεν καταλήξαμε ότι υπάρχουν τράπεζες που να μας ενδιαφέρουν για εξαγορά.

ΕΡ. Γιατί;

ΑΠ. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε εκείνο το οποίο έχουμε «κτίσει» και είναι πολύ επιτυχημένο, διότι μεταφέραμε την δική μας νοοτροπία και κουλτούρα στην ελληνική αγορά δημιουργώντας ένα «παράλληλο» Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και στην Ελλάδα. Η έμφασή μας στην ποιοτική εξυπηρέτηση και την τεχνολογική υπεροχή με την κουλτούρα του Οργανισμού μας ήταν και ο λόγος που πετύχαμε στην Ελλάδα.

ΕΡ. Να επανέλθουμε στο «μεγάλωμα» του Συγκροτήματος στην Κύπρο.

ΑΠ. Στην Κύπρο, ίσως σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να «μεγαλώσει» το Συγκρότημα. Για να έχει ωστόσο, σημασία θα πρέπει και πάλιν να υπάρχει η κατάλληλη σωστή νοοτροπία. Διότι τράπεζες που συγχωνεύονται, κλείνουν μέρος του δικτύου των καταστημάτων τους, απολύουν προσωπικό, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε για πολλούς και διάφορους λόγους. Ούτε και θέλουμε να το κάνουμε. Πρόκειται για ένα εγχείρημα, με κάποια πλεονεκτήματα, αλλά με πολύ μεγάλο τίμημα, κοινωνικό κόστος και άλλα.

ΕΡ. Δεν σας φοβίζει, δηλαδή ο ανταγωνισμός.

ΑΠ. Το έχουμε εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο. Ο ανταγωνισμός είναι καλοδεχούμενος και δεν μας ανησυχεί καθόλου. Στην Κύπρο, είναι πολύ δύσκολο για μια ξένη τράπεζα να έρθει εδώ να ανταγωνιστεί με το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου το οποίο λειτουργεί 100 και πλέον χρόνια στην Κυπριακή αγορά. Θα πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο από ότι προσφέρουμε εμείς. Θα πρέπει να φέρει πολύ σημαντικά κεφάλαια για να δημιουργήσει την υποδομή και τα υποκαταστήματα. Δεν νομίζω να ενδιαφέρει, με αυτά τα δεδομένα, καμία μεγάλη τράπεζα η πολύ μικρή κυπριακή αγορά.

ΕΡ. Έγινε πάρα πολύ μεγάλος θόρυβος για το λεγόμενο σταθεροποιητικό ταμείο. Ανεξαρτήτως της κατάληξης, που είχε η κυβερνητική πρωτοβουλία, θεωρείτε ότι θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην γενικότερη πορεία της οικονομίας.

ΑΠ. Προσωπικά, αντιμετωπίζω με κάποιο σκεπτικισμό μέτρα τα οποία δεν βασίζονται στις δυνάμεις της αγοράς. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, διότι όντως κάτι χρειάζεται να γίνει.

ΕΡ. Αναφέρεστε στα, περί της δημιουργίας ιδιωτικού σταθεροποιητικού ταμείου από τις τράπεζες και άλλες, κάποιας εμβέλειας, εταιρίες του ΧΑΚ.

ΑΠ. Δεν μπορεί να γίνει από εταιρίες που είναι ήδη στο χρηματιστήριο και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Προσωπικά είμαι κάθετα εναντίον και το θεωρώ πολύ επικίνδυνο. Θα συμμετέχουμε, δηλαδή, οι ίδιες οι τράπεζες σε ένα ταμείο για να κάνουμε τι; Να αγοράζουμε τις μετοχές μας; Ποιές μετοχές δηλαδή θα αγοράσουμε, όταν ήδη οι μετοχές του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου αποτελούν το 20% του Κυπριακού Χρηματιστηρίου; Εξάλλου, δεν μπορείς να αγοράζεις μόνο, θα πρέπει και να πουλάς. Σκεφθείτε μόνο τις παρεξηγήσεις που θα εδημιουργούντο.

ΕΡ. Τι θα πρέπει να πράξουν εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.

ΑΠ. Θα πρέπει πρώτα να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη από τους κύπριους επενδυτές. Το ΧΑΚ θα σταθεί στα πόδια του και πάλιν, αλλά πόσος καιρός θα χρειαστεί δεν το γνωρίζω. Το ευτύχημα, είναι ότι η όλη πορεία του δεν επηρέασε την οικονομία.

ΕΡ. Με την γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, με την οποία η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να παραδώσει στη βουλή στοιχεία για την εξαγωγή συναλλάγματος, διαβλέπετε κινδύνους, σε περίπτωση που οι χειρισμοί από μέρους της βουλής δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να υπάρξουν συνέπειες στην εικόνα της Κύπρου.

ΑΠ. Χρειάζεται πραγματικά, τεράστια προσοχή από αυτούς που θα πάρουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα στοιχεία. Πραγματικά, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος, αν οι πληροφορίες και τα στοιχεία που θα δοθούν, όποια και να είναι, διαρρέουν και δημοσιοποιούνται.