You are here

Λ. Χατζηκωστής: Ισχυρή όπως πάντα η ΕΤΥΚ

08/01/2008 08:29
Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΕΤΥΚ θα είναι όπως πάντα ισχυρή στέλνει ο πρόεδρος της συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων Λοϊζος Χατζηκωστής. Ο κ. Χατζηκωστής μιλά ακόμη για τον εκσυγχρονισμό που πρέπει να γίνει στις διοικήσεις των τραπεζών ώστε να ανταποκριθούν στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και στο θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, τονίζοντας ότι το 0,6% του παρελθόντος ήταν απλά μια παρένθεση. Σχολιάζει επίσης το ωράριο των τραπεζικών υπαλλήλων, τους τραπεζικούς καριέρας, αλλά και για την εκπροσώπηση της ΕΤΥΚ στα ΔΣ των τραπεζών. Προβλέπει, δε, ότι το 2008 θα είναι έτος νέος ανακατατάξεων στις τράπεζες.

Του Σωκράτη Ιωακείμ


Ερ.: Κατά τη διάρκεια του 2007 δόθηκε σε αρκετούς η εντύπωση ότι ήρθε η αρχή του τέλους για την ΕΤΥΚ...

Απ.:
Πιστεύω ότι τα έμπειρα άτομα δεν σκέφτηκαν κάτι τέτοιο γιατί είχαν δει κατ’ επανάληψη τριβές και αντιδράσεις στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος ότι κάνεις δεν πιστεύει τώρα το 2008 ότι η ΕΤΥΚ περνά κρίση ή έχει φθίνουσα πορεία.

Ερ.: Να γίνω πιο σαφής: Υπάρχουν, πλέον, δύο συντεχνίες τραπεζικών, επιθετική στοχοθεσία από τράπεζες, περισσότερες πιέσεις στους τραπεζικούς…

Απ.:
Καταρχάς δεν μπορεί κανένας σοβαρός άνθρωπος να μιλά για δύο συντεχνίες όταν η μια έχει 10,000 μέλη και κάποια άλλη καθ’ υπόδειξη των 100. Οτιδήποτε είναι δημιούργημα της εργοδοσίας ουδέποτε επιβίωσε. Αυτή η συντεχνία δεν έχει καμία υπόσταση ούτε στη συνείδηση του κόσμου, ούτε πουθενά. Οι παλαιότεροι τραπεζοϋπάλληλοι και ιδιαίτερα αυτοί της Τράπεζας Κύπρου ξέρουν ότι δοκίμασαν να κάνουν ανεπιτυχώς στο παρελθόν άλλες συντεχνίες.

Σχετικά με τις στοχοθεσίες που αναφερθήκατε στο ερώτημα σας, ανέκαθεν υπήρχαν και τίποτα από αυτά δεν είναι νεοφανές και ούτε αποδυναμώνει σε καμία περίπτωση το συνδικαλιστικό κίνημα. Πριν κάποια χρόνια κάποιοι υποστήριζαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα φθίνει λόγω της ένταξης μας στην ΕΕ. Μπήκαμε στην ΕΕ βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι;

Ερ.: Δηλαδή το 2008 βρίσκει την ΕΤΥΚ περισσότερο διεκδικητική;

Απ.:
Η ΕΤΥΚ θα είναι όπως ήταν πάντα και το περισσότερο διεκδικητική που λέτε είναι υποκειμενικό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει για την ΕΤΥΚ. Με σύνεση, ωριμότητα και αποφασιστικότητα θα προβάλλει τους στόχους και τις αρχές της.

Ερ.: Αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση. Διεκδικείτε αύξηση μεγαλύτερη του 0,6+0,6+0,7%, που δόθηκε πριν τρία χρόνια;

Απ.:
Αναμφίβολα οι διεκδικήσεις θα είναι ανάλογες των δυνατοτήτων και των εποχών που διανύουμε τώρα. Το τι αριθμοί θα κατατεθούν, θα αναφερθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι αυξήσεις του 0,6% ήταν μόνο για να διευκολύνουμε τις τράπεζες στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας τους να ορθοποδήσουν. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η κερδοφορία έχει επανέλθει και ανάλογη θα πρέπει να είναι και η συμπεριφορά της ΕΤΥΚ.

Ερ.: Παλαιότερα δίνονταν αυξήσεις 2+2+2%. Να αναμένουμε επιστροφή σε αυτή τη φόρμουλα;

Απ.:
Δεν μπορούμε να μπούμε τώρα στη λογική των αριθμών, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το 0,6% ήταν μια παρένθεση η οποία ξεπεράστηκε επιτυχώς.

Ερ.: Ποια ήταν τα μηνύματα που λάβατε από τις διοικήσεις των τραπεζών για το θέμα της συλλογικής σύμβασης;

Απ.:
Δεν είχαμε ακόμη επαφές. Οι επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα καθώς περιμέναμε να μπει το νέο έτος.

Ερ.: Επιχειρείται ένας διαχωρισμός σήμερα στις τράπεζες μεταξύ τραπεζικών καριέρας και των υπολοίπων… Έτσι έχουν τα πράγματα;

Απ.:
Όχι. Κανένας από πλευράς ΕΤΥΚ δεν διαχωρίζει τους τραπεζικούς υπαλλήλους σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Η οικογένεια είναι μία, οι συμβάσεις και οι κλίμακες είναι όμοιες για όλους. Το τι θα επιλέξει ο κάθε τραπεζοϋπάλληλος είναι θέμα δικό του. Ανάλογα με τους στόχους και τη διάθεση κάποιου υπάλληλου έτσι είναι και η πορεία του. Μπορεί να είναι πιο ήπιος στο ξεκίνημα και πιο δυνατός μετά ή το αντίθετο. Εμείς θέλουμε στις τράπεζες πάντοτε να υπάρχει αξιοκρατία.

Ερ.: Πρόσφατα, πάντως, ο CEO της MPB Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι οι τραπεζικοί καριέρας θα είναι υψηλόμισθοι. Έχουμε ήδη μιλήσει για τη στοχοθεσία, και υπάρχουν πλέον και bonuses. Και πολλά φώτα στα διοικητήρια των τραπεζών είναι ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ… Καταρρέει ο θεσμός του ωραρίου;

Απ.:
Τα φώτα στα διοικητήρια των τραπεζών πάντα ήταν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις. Τραπεζικός καριέρας τι σημαίνει; Τα διευθυντικά στελέχη όλοι επιδιώκουν να αναδειχθούν. Το ωράριο σε κάποιες υπηρεσίες π.χ. computers και τηλεξυπηρέτηση με συμβάσεις δικές μας δουλεύουν και τα απογεύματα γιατί έπρεπε να συμπορευτούμε με το διεθνές περιβάλλον. Άρα υπάρχουν και νομότυπα φώτα.

Ερ.: Μπορεί κάποιος να θεωρηθεί υπάλληλος καριέρας όταν πιάνει δουλειά στις 7:30 και στις 2:30 είναι καθοδόν για το σπίτι του;

Απ.:
Βεβαίως και μπορεί. Σε αυτές τις επτάμιση ώρες μπορούν να προσφερθούν πάρα πολλά.

Ερ.: Υπάρχουν συμβάσεις οι οποίες προσφέρουν ωφελήματα στους τραπεζοϋπαλλήλους για την υπερωριακή απασχόληση;

Απ.:
Παλιά υπήρχαν πολλές απλήρωτες υπερωρίες, τώρα τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Τώρα κάθε μία ώρα υπερωρία πληρώνεται για ενάμισι ώρα στις καθημερινές, για δύο ώρες κάποιες υπερωρίες το βράδυ τις Κυριακές και για τρεις ώρες στις αργίες, όπως ήταν η φετινή πρωτοχρονιά.

Ερ.: Πολλές οι αλλαγές στα τραπεζικά το 2007. Περιμένετε να συνεχιστεί το έντονο ενδιαφέρον για εξαγορά κυπριακών τραπεζών;

Απ.:
Πιστεύω ότι το 2008 θα είναι έτος ανακατατάξεων στον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου. Για να μην υποβαθμίζουμε το 2007 είμαστε μάρτυρες της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Universal Bank και της Arab Bank. Το 2007 υπήρξε ενδιαφέρον και για μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Εφόσον αυτός ο κύκλος άνοιξε και πάμε προς την παγκοσμιοποίηση, είναι φανερό ότι θα χαθούν οι συνοικιακές τράπεζες. Μας ικανοποιεί η προσπάθεια που κάνουν οι τράπεζες μας να γίνουν από συνοικιακές σε περιφερειακές με την επέκταση που προσπαθούν να κάνουν ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Όταν στην Ελλάδα ακούμε υπό εκκόλαψη συγχωνεύσεις π.χ. Εθνική - Alpha Bank, οι οποίες σκέφτονται την αύξηση των μεγεθών τους, εμείς δεν μπορούμε να αποτελούμε εξαίρεση του κανόνα.

Ερ.: Θεωρείτε δηλαδή δύσκολο το να είναι ανταγωνιστική μια κυπριακή τράπεζα μόνο με την αυτόνομη οργανική ανάπτυξη;

Απ.:
Κανένας δεν πιστεύει ότι μπορεί κάποιος να γίνει πραγματικά μεγάλος μόνο με την αυτόνομη οργανική ανάπτυξη. Το έχει αποδείξει αυτό που λέω η παγκόσμια αγορά. Μπορεί μεν να αυξάνεις τα μεγέθη σου με την αυτόνομη ανάπτυξη, αλλά θα είναι σε πολύ μικρότερους ρυθμούς από αυτούς των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αν ο γάμος είναι καλό πράγμα αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Σίγουρα όμως όσες τράπεζες προτιμήσουν την εργένικη ζωή τότε θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν ώστε να αποτρέψουν τις άρπαγες διαθέσεις του περίγυρου τους.

Ερ.: Το εγχείρημα για συγχώνευση της Τρ. Κύπρου απέτυχε. Γιατί;

Απ.:
Δεν είναι θέμα το οποίο εμπίπτει στη σφαίρα ανάμειξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτά όλα είναι παιχνίδια που παίζουν οι ίδιοι μέτοχοι και οι εποπτικές αρχές.

Ερ.: Τι εννοείται;

Απ.:
Για τις εξαγορές αποφασίζουν οι μέτοχοι και οι εποπτικές αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Κεφαλαιαγορά. Εμείς σε μία συγχώνευση θέλουμε τη διασφάλιση της εργασίας και των ωφελημάτων των εργαζομένων.

Ερ.: Δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες η Eurobank και η Πειραιώς ξεκίνησαν εργασίες στην Κύπρο. Το προσωπικό τους θα είναι μέλη της ΕΤΥΚ;

Απ.:
Αναμφίβολα. Στα συμβόλαια που υπογράφουν οι ίδιες οι τράπεζες αναφέρονται ρητά στις συμβάσεις της ΕΤΥΚ.

Ερ.: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών;

Απ.:
Ο έντονος ανταγωνισμός που συνεχώς θα εντείνεται, το απρόβλεπτο περιβάλλον και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των διοικήσεων των τραπεζών.

Οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν μάθει για δεκαετίες να κινούνται με βάση το προστατευμένο περιβάλλον που ίσχυε μέχρι πρόσφατα και στο μικρόκοσμο της κυπριακής κοινωνίας. Τώρα μπαίνουμε σε ανοικτούς ορίζοντες και απρόβλεπτους.

Έρχονται επίδοξοι αγοραστές που φέρνουν νέες κουλτούρες και σκέψεις. Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν και να εκσυγχρονιστούν. Οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν να συμπορευτούν με αυτές τις εξελίξεις διαφορετικά θα έχουν αρνητικές συνέπειες. Εύχομαι και ελπίζω ότι τα διοικητικά συμβούλια θα προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα. Η ΕΤΥΚ θα βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή με την εκπροσώπηση της στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που κάποιοι στο παρελθόν βλακωδώς δεν το ήθελαν.

Ερ.: Μέχρι τώρα έχετε εκπρόσωπο στο ΔΣ της Marfin Popular και της Τράπεζας Κύπρου. Γιατί δεν το πετύχατε και στις υπόλοιπες τράπεζες;

Απ.:
Είναι στα αιτήματα μας και αναμένουμε. Θέλαμε να εκπροσωπηθούμε πρώτιστα στις δύο μεγάλες τράπεζες, καθώς τους δρόμους, τα ισχυρά συνδικάτα, τους ακολουθούν με δύο τρόπους. Είτε μέσω των μεγάλων για να πάρουν τα μηνύματα οι μικροί ή το αντίστροφο. Εμείς επιδιώξαμε την πρώτη κίνηση η οποία ανοίγει το δρόμο και στις υπόλοιπες τράπεζες.

Ερ.: Πως αξιολογείτε την παρουσία σας στις δύο τράπεζες;

Απ.:
Είναι πολύ πετυχημένη. Επιβεβαιώθηκαν οι διαχρονικές απόψεις της ΕΤΥΚ ότι το κέρδος ανήκει και στην ίδια την τράπεζα. Το συμφέρον είναι κοινό στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών μας μετάφεραν τον ενθουσιασμό τους για το ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι της συντεχνίας στα ΔΣ τους.

Ερ.: Κάτι πιο επίκαιρο: Το ευρώ έφερε ουρές στα ταμεία των τραπεζών, παρά το ότι η ανταλλαγή λιρών με ευρώ μπορεί να γίνει στις τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μήπως δεν έγινε σωστή ενημέρωση;

Απ.:
Πιστεύω ναι. Έγινε ή μη σωστή, ή λίγο λανθασμένη ενημέρωση. Ο κόσμος για κάποιο ανεξήγητο λόγο ένιωσε ότι αν δεν τρέξει άμεσα να αλλάξει τις λίρες του θα χάσει τα λεφτά του, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Πάντως η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε τις πρώτες μέρες έχει καταλαγιάσει σημαντικά.

Ερ.: Οι τράπεζες έδωσαν κάποιο έξτρα bonus στο προσωπικό τους για τη συνεισφορά τους στην αλλαγή του νέου νομίσματος;

Απ.:
Παρόλο που στις υπόλοιπες χώρες της ΟΝΕ δόθηκε κάποιο bonus στο προσωπικό, εντούτοις στην Κύπρο με εξαίρεση της Alpha Bank αυτό δεν κατέστη δυνατό παρά τις πιέσεις της ΕΤΥΚ. H Alpha Bank στο τελευταίο εξάμηνο έδινε κάθε μήνα στους υπαλλήλους της έξτρα bonus £100. Οι υπόλοιπες τράπεζες δυστυχώς απάντησαν αρνητικά ή δεν απάντησαν στο αίτημα μας. Για να μην μηδενίζουμε όμως το έργο τους, είδαμε στο παρελθόν οικειοθελείς πρωτοβουλίες των τραπεζών να παραχωρούν φιλοδωρήματα και share options στο προσωπικό τους.