You are here

Λ. Πασχαλίδης, ΚΕΒΕ: Απαισιοδοξία και ανάγκη για σχέδια στήριξης

26/03/2022 06:00

Την επείγουσα ανάγκη για επάρκεια στα σιτηρά και διαχείρισης των επιπτώσεων που προκαλεί το ουκρανικό στον τουρισμό, τονίζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεωνίδας Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει την ανάγκη παραχώρησης σχεδίων στήριξης καθώς και εισαγωγής χρηματοδοτικών εργαλείων από πλευράς ΕΕ.

«Προσωπικά δεν έχω μεγάλη αισιοδοξία. Είναι μια κατάσταση όπως την πανδημία. Δεν εξαρτάται από μας», αναφέρει στη συνέντευξή του στη StockWatch.

«Θα πρέπει να δοθούν σχέδια στήριξης αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα δημόσια οικονομικά δεν είναι ανεξάντλητα. Θα πρέπει και η ίδια η ΕΕ να εισάξει κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία όπως έκανε την περίοδο της πανδημίας για να βοηθήσει την κατάσταση», σημειώνει.

Ο κ. Πασχαλίδης σημειώνει ότι το ΚΕΒΕ έχει επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και προβαίνει σε εισηγήσεις όπως είναι να δοθούν χορηγίες εκεί που χρειάζεται περιλαμβανομένης και της μείωσης στο ΦΠΑ.

Επισημαίνει ότι η Κύπρος μπορεί να στραφεί σε νέες αγορές για να περιορίσει τον αντίκτυπο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στο εμπόριο, τονίζοντας ωστόσο, ότι το κόστος για την Κύπρο θα είναι μεγαλύτερο.

Ακολουθεί η συνέντευξη

-Ποιες οι συνέπειες για το κυπριακό εμπόριο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας;

-Όσον αφορά το εμπόριο των προϊόντων δεν είμαστε εξαρτώμενοι, δεν έχουμε ιδιαίτερα πολλές εισαγωγές και εξαγωγές από και προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία. Μιλούμε ποσοστά που είναι 1%-2%. Όσον αφορά την Ουκρανία, είναι κάτω από το 0,5%.

Όσον αφορά τα σιτηρά, οι εισαγωγές από τη Ρωσία και Ουκρανία είναι περίπου 15% των εισαγωγών μας. Εμείς παίρνουμε από αλλού, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία. Όσον αφορά τα καύσιμα, πολύ λίγες ποσότητες περίπου το 1% έρχεται από τη Ρωσία. Καύσιμα φέρνουμε από την Ελλάδα, Ισραήλ, Ολλανδία, Ιταλία. Αυτές οι χώρες είναι παγκόσμιοι τροφοδότες τόσο αφορά  τα σιτηρά ιδιαίτερα η Ουκρανία και όσον αφορά τα καύσιμα. Η Ρωσία και Ουκρανία το μερίδιο του στις παγκόσμιες εξαγωγές ηλιόσπορου και ηλιανθέλαιου κτυπά το 70%.  Όσον αφορά τα σιτηρά, ανέρχεται στο 33%. Όσον αφορά το καλαμπόκι, το μερίδιο είναι 20%. Πάνω από το 40% των αναγκών της ΕΕ σε υγραέριο είναι από τη Ρωσία και πάνω από 27% σε πετρέλαιο.

Οι μεγάλοι μας προμηθευτές δεν είναι η Ρωσία και Ουκρανία. Αλλά από τη στιγμή που μειώνεται η προσφορά, σίγουρα οι τιμές ανεβαίνουν και ο πληθωρισμός είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Όλες οι χώρες θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους πηγαίνοντας σε άλλες αγορές που σίγουρα περιλαμβάνουν και τις δικές μας.

Θα επηρεαστούμε. Ήδη οι τιμές και των καυσίμων και των σιτηρών καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις.

Τα σιτηρά αποτελούν μεγάλο μέρος της αλυσίδας τροφίμων. Οι ανάγκες σε ζωοτροφές της Κύπρου είναι 600 χιλ. τόνοι ετησίως και η τοπική μας παραγωγή είναι μόλις 50 χιλ. Επομένως τα άλλα εισάγονται. Από τη στιγμή που οι τιμές πήγαν πάνω πέραν του 100% στα σιτηρά, θα υπάρξουν αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα.

-Αναμένετε ότι θα προκύψουν ελλείψεις στην αγορά σε ότι αφορά προϊόντα που εισάγουμε από τις δύο χώρες; Ποια είναι αυτά τα προϊόντα;

-Μέχρι στιγμής δεν παρατηρήθηκε αυτό το πρόβλημα. Από δω και πέραν δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Σίγουρα θα παρατηρηθούν καθυστερήσεις και επίσης θα έχουμε και αύξηση στα ναύλα 25%-30%.

Οι προβλέψεις και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς ήδη ο πληθωρισμός από 1% αναθεωρήθηκε στο 4%.

-Υπάρχει πιθανότητα να προκύψει πρόβλημα ως αποτέλεσμα του διατάγματος απαγόρευσης εξαγωγής ζάχαρης μέχρι τέλος Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τέλος Ιουνίου, στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης;

-Αυτό είναι η Ρωσία που το απαγόρευσε, δεν αναμένεται να μας επηρεάσει.

-Υπάρχουν άλλες χώρες που θα μπορούσαν να καλύψουν οποιοδήποτε κενό προκληθεί στην αγορά; Πού θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας;

-Δυνητικά υπάρχουν χώρες στις οποίες θα μπορούσαμε να αποταθούμε. Σε αυτές τις ώρες θα καταφύγουν και πολλές άλλες χώρες. Όσον αφορά την ενέργεια χώρες που μπορεί να αποταθούμε είναι οι χώρες του Κόλπου, πέραν από τις χώρες που ήδη αποτεινόμαστε, η Βενεζουέλα, η Λατινική Αμερική και το Ιράν αναλόγως της πορείας των κυρώσεων. Για τα σιτηρά μπορούμε να αποταθούμε στην Αμερική, Λατινική Αμερική, την Αμερικανική ήπειρο μπορεί να είναι και Νότια αλλά αυτό θα έχει επίπτωση στις τιμές. Άλλο να φέρνεις σιτηρά από τη Βουλγαρία και άλλο από την Αργεντινή

-Σε ποιες ενέργειες προβαίνει το ΚΕΒΕ για ελαχιστοποίηση των συνεπειών; Υπάρχει συντονισμός με το κράτος; Αν ναι, σε ποιες πτυχές;

-Το ΚΕΒΕ σίγουρα προβαίνει σε εισηγήσεις. Έχουμε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία. Θα πρέπει στο βαθμό που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά του κράτους να δοθούν χορηγίες εκεί που χρειάζεται περιλαμβανομένης και της μείωσης στο ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις μέχρι στιγμής προσπαθούν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ποσοστό των αυξήσεων, αλλά είναι τεράστιες και αναπόφευκτα οι τιμές θα πάνε πάνω. Επειγόντως τονίζουμε την ανάγκη για επάρκεια στα σιτηρά και πρέπει να δούμε τί θα κάνουμε και με τον τουρισμό. Προσωπικά δεν έχω μεγάλη αισιοδοξία. Είναι μια κατάσταση όπως την πανδημία. Δεν εξαρτάται από μας.

Θα πρέπει να δοθούν σχέδια στήριξης αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα δημόσια οικονομικά δεν είναι ανεξάντλητα. Θα πρέπει και η ίδια η ΕΕ να εισάξει κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία όπως έκανε την περίοδο της πανδημίας για να βοηθήσει την κατάσταση.

-Όσον αφορά το Brexit, ποια η μέχρι στιγμής αποτίμηση της επίπτωσης για την Κύπρο, ειδικότερα για τις εισαγωγές και εξαγωγές, όσο και ευρύτερα;

-Οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 50% ενώ οι εξαγωγές διατηρήθηκα περίπου στα ίδια επίπεδα.

Οι εισαγωγές το 2020 ήταν €645 εκατ. ενώ το 2021 μειώθηκαν στα €326 εκατ. ενώ οι εξαγωγές το 2020 ήταν €165 εκατ. και το 2021 €171 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 4%.

Παρατηρούνται μειώσεις όσον αφορά τις εισαγωγές σχεδόν σε όλα. Οι εισαγωγές αυτοκινήτων παρουσιάζουν μείωση 58%, στα πλοία, βάρκες μείωση 77%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος τα γαλακτοκομικά, κυρίως το χαλούμι με 70%.

Η μείωση αποδίδεται καθαρά στο Brexit καθώς οι συνολικές εισαγωγές της Κύπρου παρουσιάζουν αύξηση, από €7,6 δισ. το 2021 σε €8,5 δισ.

Οι εισαγωγές από την Ελλάδα καταγράφουν αύξηση 2%, Ιταλία αύξηση 39%, Ολλανδία 19%, Ισπανία 15%, Γερμανία, 5%.

Πολλά προϊόντα πλέον που ερχόταν από τη Αγγλία δεν πληρούν τους κανόνες καταγωγής, επομένως χρεώνοντας τους δασμοί. Υπάρχουν επίσης διαδικασίες που δεν υπήρχαν πριν ενώ μεγάλα κέντρα διανομής εγγλέζικα συστήσαν εταιρείες σε άλλα κράτη μέλη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετακινήθηκε στην 7η θέση όσον αφορά τις εισαγωγές ενώ προηγουμένως ήταν μέσα στις τρεις πρώτες χώρες. Η πρώτη χώρα για το 2021 στις εισαγωγές ήταν η Ελλάδα, η δεύτερη η Ιταλία και η Τρίτη η Γερμανία.

Της Γεωργίας Χαννή