You are here

Λύρας: 80 ΣΠΙ το 2009

10/01/2008 08:53
Στόχος είναι το 2009 να υπάρχουν μόνο 80 συνεργατικά ιδρύματα ανέφερε σε συνέντευξη του στη StockWatch o έφορος συνεργατικής ανάπτυξης Κωνσταντίνος Λύρας. Σύμφωνα με τον κ. Λύρα, ο αριθμός των ΣΠΙ αυτή τη στιγμή είναι 160 και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2008 αναμένεται να φθάσει στα 114. Όπως εξηγεί, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των συγχωνεύσεων που θα αφορά μεγαλύτερα ΣΠΙ. Ο κ. Λύρας αναφέρεται ακόμη στα επεκτατικά σχέδια του συνεργατισμού στην αγορά της ΕΕ, στον έντονο ανταγωνισμό με τις τράπεζες και την εναρμόνιση των ΣΠΙ με το κοινοτικό κεκτημένο. Σημειώνει επίσης ότι τα συνεργατικά εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης τους στο εξωτερικό.

Του Σωκράτη Ιωακείμ


Ερ: O ανταγωνισμός τραπεζών και Συνεργατικών είναι ιδιαίτερα σκληρός, με αποτέλεσμα ο συνεργατισμός να χάσει μερίδια τόσο από καταθέσεις όσο και από δάνεια, την τελευταία διετία. Με ποιες κινήσεις θα αντισταθμίσετε τις απώλειες;

Απ.:
Πράγματι ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος και οξύς. Το συνεργατικό κίνημα για το σκοπό αυτό λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανταγωνιστικά. Ο Συνεργατισμός δεν μπορεί να εξαγοραστεί από κανένα. Στόχος είναι τα ΣΠΙ να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους ώστε να συνεχίσουν να διαδραματίζουν το σωστό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία. Θέλω να τονίσω όμως ότι τα ΣΠΙ είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Ερ: Δεν σας ενδιαφέρουν τα μερίδια αγοράς σε καταθέσεις και χορηγήσεις;

Απ.:
Κοιτάξτε, ο Συνεργατισμός είχε και συνεχίζει να έχει το ένα τρίτο των καταθέσεων του κυπριακού λαού. Οι αυξομειώσεις στα μερίδια αγοράς μας απασχολούν θετικά υπό την έννοια ότι προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας προς όφελος των μελών μας.

Ερ: Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που απώλεσαν μερίδια τα ΣΠΙ ήταν το συγκριτικό μειονέκτημα που είχαν με τις εμπορικές τράπεζες για το ότι δεν πραγματοποιούσαν συναλλαγές σε ευρώ. Από την 1/1/2008 το νέο νόμισμα μπήκε στη ζωή μας. Θεωρείτε ότι πλέον υπάρχουν ευνοϊκότερες συνθήκες για ανάκαμψη του Συνεργατισμού;

Απ.:
Σίγουρα με την αλλαγή του νομίσματος τα πράγματα είναι πιο θετικά για τα ΣΠΙ αφού αποκτούν ένα πλεονέκτημα που δεν είχαν προηγουμένως. Πιστεύω ότι υπάρχουν οι υποδομές και οι τεχνολογίες για να ευνοηθούμε από την εισαγωγή του ευρώ.

Ερ:Ο ρόλος του συνεργατισμού όπως ήταν γνωστός πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια έχει ξεπεραστεί σήμερα. Ποιο είναι το νέο μοντέλο;

Απ.:
Ο Συνεργατισμός έχει ιδρυθεί εδώ και 100 χρόνια. Στηρίζεται στις συνεργατικές αξίες και αρχές και παρά τον εκσυγχρονισμό που γίνεται θα συνεχίσει να έχει ανθρωποκεντρικό ρόλο. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να επιβιώσει στο σύγχρονο περιβάλλον, προσφέροντας νέες υπηρεσίες. Άρα ο χαρακτήρας των ΣΠΙ δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι η προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συνεισφορά και η επαναδραστηριοποίηση του συνεργατισμού μετά την τουρκική εισβολή.

Ερ:Τα Συνεργατικά λειτουργούν πλέον με τις ίδιες προδιαγραφές που έχουν οι τράπεζες στα πλαίσια της εναρμόνισης και κατά συνέπεια το περιβάλλον έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Πως θα χειριστείτε αυτό το θέμα σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού;

Απ.:
Έχετε δίκαιο, όντως οι προδιαγραφές είναι οι ίδιες. Το Συνεργατικό Κίνημα έχει όπως γνωρίζεται εξασφαλίσει μια μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων που έληξε στις 31/12/2007. Σε αυτή την περίοδο προχώρησε στην πλήρη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σήμερα έχουν παρθεί όλες οι αποφάσεις που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας των ΣΠΙ. Σίγουρα το έργο μας είναι πιο δύσκολο αλλά αισιοδοξούμε ότι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε σωστά στη μάχη του ανταγωνισμού.

Ερ:Η εταιρική διακυβέρνηση από την πρώτη του έτους εφαρμόζεται και στα διοικητικά συμβούλια των ΣΠΙ. Πιστεύετε ότι άργησε ο εκσυγχρονισμός στον τομέα αυτό και ίσως χρειάζονται βαθύτερες τομές για να μπει το συνεργατικό κίνημα σε ακόμη περισσότερο δυναμική τροχιά;

Απ.:
Όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση θεωρούμε ότι δεν άργησε ο συνεργατισμός καθώς και οι τράπεζες την υιοθέτησαν ένα χρόνο νωρίτερα. Ακολουθήσαμε τις κοινοτικές οδηγίες και προχωράμε σε ενίσχυση και αναβάθμιση του Συνεργατισμού συνεχώς. Η εταιρική διακυβέρνηση θα βοηθήσει τα ΣΠΙ καθώς θα εκσυγχρονίσει τις διοικητικές του λειτουργίες.

Ερ:Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε;

Απ.:
Νομίζω τα επόμενα χρόνια η πιο βασική πρόκληση είναι να προχωρήσει ο Συνεργατισμός στην όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προχώρησε στα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει επίσης να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν οι συγχωνεύσεις των ΣΠΙ και ο Κεντρικός Φορέας που δημιουργούν οικονομίες κλίμακος, μείωση των λειτουργικών κόστων και αύξηση της παραγωγικότητας με βάση και την τεχνολογία που έχει ο Συνεργατισμός.

Ερ:Τα Συνεργατικά δεν έχουν παρουσία εκτός Κύπρου και έτσι οι δυνατότητες να αποκτήσουν κερδοφορία από άλλες χώρες είναι ανύπαρκτες. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός αφού χάνονται μερίδια, με ποιο τρόπο θα αντισταθμιστούν οφέλη.

Απ.:
Το γεγονός ότι είμαστε στην ΕΕ και σε συνδυασμό με το ότι έληξε η μεταβατική περίοδος των ΣΠΙ την 31/12/2007, το Συνεργατικό Κίνημα είχε τον περιορισμό να μην επεκταθεί εκτός Κύπρου. Από την 1/1/2008 ο περιορισμός αυτός έπαψε να ισχύει, άρα υπάρχει δυνατότητα για το Συνεργατισμό να επεκτείνει τις δραστηριότητες του σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η δημιουργία του Κεντρικού Φορέα, που είναι το αγκάλιασμα του Συνεργατισμού, είναι το όχημα που θα βοηθήσει τα ΣΠΙ μετά από μελέτες που θα γίνουν να αξιοποιήσει την επέκταση των δραστηριοτήτων του σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η επέκταση θα γίνει σε οποιοδήποτε τομέα και όχι αποκλειστικά μέσω retail banking. H επέκταση δηλαδή δεν θα γίνεται από μεμονωμένες συνεργατικές αλλά από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και τον Κεντρικό Φορέα.

Ερ:Πότε δηλαδή θα δούμε το Συνεργατισμό εκτός συνόρων;

Απ.:
Κοιτάξτε οι υποδομές είναι έτοιμες. Η κυπριακή αγορά είναι μικρή και σίγουρα στόχος μας είναι να μπούμε στο μεγαλύτερο γήπεδο της ΕΕ. Χρονοδιαγράμματα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τώρα καθώς οι μελέτες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Ερ:Σχετικά με το κεντρικό φορέα εποπτείας των ΣΠΙ πόσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει κάτω από την ομπρέλα του;

Απ.:
Την 1/1/2008, όταν δηλαδή ξεκίνησε η λειτουργία του Φορέα, από το σύνολο των 160 ΣΠΙ που υπήρχαν τα 159 ήταν κάτω από την ομπρέλα του. Εξαίρεση αποτελούσε μόνο το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού που επέλεξε να μην συμμετέχει.

Ερ:Οι συγχωνεύσεις των ΣΠΙ όπως μας είπατε συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Τώρα είναι 160 πόσα θα είναι στο επόμενο χρονικό διάστημα;

Απ.:
Όπως γνωρίζεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 υπήρχαν 359 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια καθώς μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 συγχωνεύθηκαν 199 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2008 να συγχωνευτούν άλλα 46 ΣΠΙ μειώνοντας το συνολικό αριθμό στα 114. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι με τις συγχωνεύσεις αυτές δεν κλείνει κανένα κατάστημα σε καμία κοινότητα καθώς συνεχίζουν τα ίδια καταστήματα απλά ανήκουν πλέον σε ένα περιφερειακό σύμπλεγμα.

Ερ:Με αυτές τις συγχωνεύσεις ολοκληρώνεται η προσπάθεια που καταβάλλετε;

Απ.:
Όχι, οι συγχωνεύσεις που θα γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του 2008 σηματοδοτούν τη λήξη της πρώτης φάσης. Ακολουθεί δεύτερη φάση που έχει ως στόχο τη συγχώνευση μεγαλύτερων ΣΠΙ και Επαγγελματικών Ταμιευτηρίων. Στόχος παραμένει να μειωθούν τα ΣΠΙ στα 80 την περίοδο 2008 - 2009. Ο στόχος των συγχωνεύσεων είναι για να δημιουργήσει μεγαλύτερα και πιο εύρωστα ιδρύματα που θα μπορούν να εφαρμόσουν τις κοινοτικές οδηγίες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τους λειτουργία και η προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλουν που υπάρχει.

Ερ:Εκκρεμεί μια πρόταση νόμου στη Βουλή που υπέβαλε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με το μη κλείσιμο τριών συνεργατικών τα οποία βρίσκονται εκτός των ορίων των κοινοτήτων τους. Γιατί διαφωνείτε με αυτή την πρόταση;

Απ.:
Δεσμεύτηκα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου να βρω μια φόρμουλα για το θέμα αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι σε μία εποχή όξυνσης του ανταγωνισμού, το τελευταίο πράγμα που θα συμβούλευα τα ΣΠΙ είναι να προχωρούν στο άνοιγμα νέων καταστημάτων. Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται και από την εμπειρία στις εμπορικές τράπεζες, στον ανταγωνισμό πρέπει να υπάρχουν λιγότερα καταστήματα τα οποία θα μειώνουν τα κόστη λειτουργίας.

Εμείς θέλουμε όλα τα ΣΠΙ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημοτικά και κοινοτικά όρια. Από τη στιγμή που οι πελάτες των συνεργατικών μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω του internet banking αλλά και με την επίσκεψη τους σε οποιοδήποτε ΣΠΙ, θεωρώ αχρείαστη τη διατήρηση αυτών των υποκαταστημάτων.

Ερ:Τέλος, όσον αφορά την εισαγωγή του ευρώ θεωρείτε ότι έγινε σωστή προετοιμασία από το Συνεργατισμό;

Απ.:
Είμαι περήφανος να πω ότι όλα τα μηχανογραφικά μας συστήματα και η τεχνολογία που διαθέτουμε έχουν δουλέψει άψογα. Το προσωπικό μας ανταποκρίθηκε πέραν του κανονικού ωραρίου με μεγάλη επιτυχία και έχουν συμβάλει στο θαύμα αυτό της γρήγορης εισαγωγής του ευρώ. Επίσης και τα 150 μας ΑΤΜ έχουν δουλέψει άψογα.