You are here

Μ. Χατζηπαντέλα: Να σταματήσουν οι καταχρήσεις ΓεΣΥ

04/02/2023 06:00

Την επιθυμία να σταματήσουν οι καταχρήσεις του ΓεΣΥ και το λογισμικό του ΟΑΥ να εξελιχθεί ώστε να τις εντοπίζει έγκαιρα, εκφράζει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch,ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρεται στα θέματα που θα ήθελε να διευθετήσει πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου στον διάδοχό του.

Το σημαντικότερο θέμα, επισημαίνει, αφορά στη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών, κάτι για το οποίο αναμένεται σύντομα να προωθηθεί νομοσχέδιο.

«Ελπίζω πριν το τέλος της θητείας μου, εάν δεν ανανεωθεί η θητεία μου, να πάει νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε με το άνοιγμα της Βουλής να συζητηθεί αυτό το νομοσχέδιο», δηλώνει.

Ερωτηθείς γιατί το ζήτημα αυτό καθυστέρησε τόσο πολύ, εξήγησε ότι «όταν αποφασίστηκε η έναρξη ιατρικών σχολών δεν ξεκίνησαν την ίδια στιγμή και οι πανεπιστημιακές κλινικές» και έτσι το θέμα αυτό δεν επιλύθηκε «όταν ήταν ζεστό το σίδερο», είπε.

«Χάθηκε ακόμα μία ευκαιρία για να επιλυθεί όταν δημιουργήθηκε ο ΟΚΥπΥ. Άρα μπορούσε να λυθεί και εκεί», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, «μετά από αρκετή διαβούλευση με αρκετούς αρμόδιους, θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά να καταθέσουμε νομοσχέδιο στη Βουλή», σημειώνει.

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρεται επίσης στις προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο, καθώς και στην επίδραση που έχει η κάθοδος ξένων επενδυτών στον τομέα της υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

 

Η συνέντευξη:

Ερ.: Πλησιάζοντας στο τέλος της θητείας σας, τι κρατάτε ως ορόσημο στην πορεία σας στο υπουργείο Υγείας;

Απ.: Το πρώτο ήταν η σωστή διαχείριση της πανδημίας και η αποφυγή οποιουδήποτε lockdown. Όπως επίσης κρατήσαμε και τα σχολεία ανοικτά, το οποίο ήταν ένα μεγάλο στοίχημα.

Το δεύτερο ήταν η βελτίωση του ΓεΣΥ, είτε αυτό αφορούσε τη λύση προβλημάτων που αφορούσαν κάποιες γνωματεύσεις του γενικού εισαγγελέα και τη νομοθεσία, όπως επίσης και την ένταξη κάποιων επιπρόσθετων νοσηλευτηρίων και θεραπειών στο σύστημα.

Το τρίτο είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ΟΚΥπΥ. Ο ΟΚΥπΥ θεωρώ ότι βελτιώθηκε αρκετά συγκρίνοντας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου.

Ερ.: Υπάρχουν θέματα σε εξέλιξη στο υπουργείο που θα θέλατε να ολοκληρώσετε πριν τη λήξη της θητείας σας;

Απ.: Τα θέματα στον τομέα της υγείας δεν τελειώνουν ποτέ. Τα θέματα που θεωρώ ότι θα ήθελα περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν, είναι το θέμα με τις πανεπιστημιακές κλινικές.

Αλλά ελπίζω πριν το τέλος της θητείας μου, εάν δεν ανανεωθεί η θητεία μου, να πάει νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε με το άνοιγμα της Βουλής να συζητηθεί αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό.

Επίσης, οι πρώτες βοήθειες για παιδιά που έχουμε καλά νέα και θα υπάρξει έναρξη εργασιών. Άρα τα περισσότερα ζητήματα τα έχουμε λύσει.

Ερ.: Γιατί καθυστερεί η δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων; Ποια εμπόδια παρουσιάζονται;

Απ.: Καθυστερεί γιατί όταν αποφασίσαμε την έναρξη ιατρικών σχολών δεν ξεκίνησαν την ίδια στιγμή πανεπιστημιακές κλινικές.

Επίσης, χάθηκε ακόμα μία ευκαιρία για να επιλυθεί το θέμα όταν δημιουργήθηκε ο ΟΚΥπΥ. Αλλά μετά από αρκετή διαβούλευση με αρκετούς, θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στο να καταθέσουμε νομοσχέδιο στην Βουλή.

Η Κύπρος δεν αντέχει να έχει ιατρικές σχολές χωρίς πανεπιστημιακές κλινικές.

Ερ.: Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της υγείας στην Κύπρο; Σε ποια πεδία συγκεκριμένα;

Απ.: Ο τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί είναι ο ιατρικός τουρισμός.

Είμαστε μία χώρα που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες σε θέματα υγείας και θεωρώ ότι με την κατάλληλη οργάνωση και προώθηση, μπορούμε να ελκύσουμε κόσμο από το εξωτερικό, να έρθουν να κάνουν τις επεμβάσεις τους στην Κύπρο, και την ίδια ώρα να κάνουν και τις διακοπές τους.

Ερ.: Καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών σε ότι αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία κλινικών και νοσηλευτηρίων. Τι αλλαγές επιφέρει αυτή η εξέλιξη στον κλάδο;

Απ.: Αυτή η αλλαγή επιφέρει και θετικές και αρνητικές εξελίξεις. Οι θετικές εξελίξεις είναι ότι έρχονται ξένες επενδύσεις στον τόπο μας, άρα είναι θετικό αυτό. Αλλά αρνητικό, την ίδια στιγμή, καθώς κάποια από τα μεγάλα μας νοσηλευτήρια ελέγχονται από ξένους ιδιοκτήτες.

Μου αρέσει να βλέπω τα θετικά. Θεωρώ ότι οι ξένοι επενδυτές είναι σοβαροί επαγγελματίες και θα βελτιώσουν το σύστημα και τον τομέα υγείας της χώρας μας.

Ερ.: Υπάρχει κίνδυνος κατάληψης του τομέα από ξένους επενδυτές;

Απ.: Συνεχίζω να λέω ότι βλέπω τα θετικά. Είναι θετικό να έχουμε ξένους επενδυτές, που έχουν εμπειρία στον τομέα της υγείας και αυτές τις εμπειρίες να τις προσφέρουν και να τις μεταφέρουν και στους δικούς μας γιατρούς και νοσηλευτές.

Ερ.: Πού εντοπίζετε προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης του ΓεΣΥ και ποια χαρακτηριστικά θα θέλατε να δείτε στο ΓεΣΥ στο μέλλον;

Απ.: Θα ήθελα να σταματήσουν οι καταχρήσεις, θα ήθελα ο κάθε ασθενής να πηγαίνει στον γιατρό μόνο όταν χρειάζεται να πηγαίνει, όχι χωρίς λόγο. Και επίσης να δίνονται παραπεμπτικά σε ειδικούς γιατρούς μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Στο ΓεΣΥ πρέπει να μάθουμε για τις καταχρήσεις και επίσης πρέπει να εξελιχτεί το λογισμικό σύστημα του ΟΑΥ, ώστε κάποιες καταχρήσεις να ανιχνεύονται έγκαιρα.

Ερ.: Υπάρχουν τελικά μεγάλα συμφέροντα στον τομέα της υγείας; Αν ναι, πώς τα αντιμετωπίζετε;

Απ.: Ότι υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν. Αλλά δεν έχω κατανοήσει ότι υπάρχουν κάποια μεγάλα συμφέροντα. Δεν εμπόδισαν όμως το έργο μου.

Ερ.: Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει o διάδοχός σας στο υπουργείο Υγείας; Ποια συμβουλή θα δίνατε;

Απ.: Πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο και τις περισσότερες ώρες να είναι εκτός υπουργείου παρά εντός. Πρέπει να μιλά στον κόσμο ώστε να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του κόσμου.

Και το δεύτερο για να μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει στον τομέα της υγείας, πρέπει να σπαταλάς αρκετό χρόνο στα νοσηλευτήρια, να παρακολουθεί από κοντά και όχι από το υπουργείο.

Να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα νοσηλευτήρια από την πρώτη γραμμή.

Της Ουρανίας Στυλιανού