You are here

Μ. Κεραυνός: Δημοσιονομική εξυγίανση μέσω ανάπτυξης

21/01/2010 08:16
Μεγαλύτερες προκλήσεις για την οικονομία και για τις τράπεζες επιφυλάσσει το 2010, σύμφωνα με το CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκη Κεραυνό. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον επαναδιορισμό του στο πηδάλιο της τράπεζας μέχρι το 2015, ο κ. Κεραυνός υποστηρίζει ότι η φετινή χρονιά ενδέχεται να είναι χειρότερη από την περσινή και καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν τραπεζίτης εκτιμά ότι η δημοσιονομική εξυγίανση εξαρτάται από την επιστροφή της οικονομίας σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εξηγεί την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Μιλά επίσης για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος το 2010, τους στόχους της Ελληνικής και για την πορεία της στην Ελλάδα. Σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα και αφήνει αιχμές για την έλλειψη σαφήνειας όχι μόνο στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στις προτάσεις των κομμάτων.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Ερ: Κύριε Κεραυνέ, οι τράπεζες πέρασαν μια δύσκολη χρονιά το 2010. Τα χείριστα πέρασαν;

Απ.:
Για την κυπριακή οικονομία η ύφεση συνεχίζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας, οι δείκτες της οικονομίας το 2010 φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να γίνονται ακόμη πιο αρνητικοί. Ως εκ τούτου, δεν θα αποφύγουμε το καθεστώς της επιτήρησης.

Άρα λοιπόν το 2010 αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολο με το 2009, αν όχι και χειρότερο.

Είναι λοιπόν φυσικό από τη στιγμή που η οικονομία του τόπου θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, να αντανακλούν και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Παρά όμως τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, ελπίζουμε ότι η οριακή ανάκαμψη που παρουσιάζεται στην ευρωπαϊκή οικονομία να βοηθήσει και την κυπριακή.

Ερ: Βλέπετε αυξημένα προβλήματα στις εξυπηρετήσεις δανείων σε σχέση με πέρσι και γιατί;

Απ.:
Όταν διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι αρχή να ανεβαίνουν οι προβλέψεις. Ήδη εμείς ως Ελληνική Τράπεζα έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές προβλέψεις το 2009 αλλά και στον προϋπολογισμό του 2010. Ναι, εκτιμώ ότι θα παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα οι προβλέψεις και το 2010.

Ερ: Ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελληνική το 2010;

Απ.:
Η συνεχής βελτίωση του χαρτοφυλακίου μας, η σωστή διαχείριση των προβλέψεων και των προβληματικών δανείων αλλά και η παραμονή μας σε κατάσταση κερδοφορίας.

Ερ: Περιμένετε αυξημένα κέρδη το 2010;

Απ.:
Νομίζω ότι είναι νωρίς να κάνουμε εκτίμηση για την κερδοφορία μας. Στόχος ωστόσο είναι να συνεχίσουμε να είμαστε ένας κερδοφόρος οργανισμός όπως το καταφέραμε και το πετύχαμε το 2009 και το 2008 παρά το γεγονός ότι και τις δύο αυτές χρονιές περάσαμε εν μέσω κρίσης.

Ερ: Πιστεύετε προσωπικά ότι η τράπεζα μπορεί να παραχωρήσει μέρισμα για τη χρήση του 2009;

Απ.:
Αυτό είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά το διοικητικό συμβούλιο αφού προηγουμένως βεβαία έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Ερ: Μιλήσαμε αρκετές φορές για την Ελλάδα και τα προβλήματα διογκώνονται όσο περνά ο χρόνος. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα 9μηνιαία αποτελέσματα. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό η πιθανότητα να τερματίσετε τη λειτουργία σας στην Ελλάδα;

Απ.:
Αν εξαιρέσει κάποιος την κρίση και την ύφεση που διέρχεται αυτή την περίοδο η ελληνική οικονομία, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας στην ελληνική αγορά.

Στόχος μας είναι να παραμείνουμε και να δυναμώσουμε στην ελληνική αγορά. Άλλωστε γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει σε όλες αυτές τις αλλαγές και αναδιαρθρώσεις με αποτέλεσμα σήμερα το δίκτυο μας να είναι σχεδόν πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα είναι ψηλαφητή η συνεχής βελτίωση στην ελληνική αγορά.

Ερ: Σε ποιο βαθμό έχουν αποδώσει οι αλλαγές που έχετε κάνει;

Απ.:
Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, βέβαια είμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς άρα χρειάζεται χρόνος για να πούμε περισσότερα πράγματα.

Αυτό που είναι όμως σίγουρο είναι ότι προδιαγράφεται μια πολύ θετική και βελτιωμένη πορεία του δικτύου μας στην ελληνική αγορά, μετά την κάθετη μείωση των λειτουργικών εξόδων που έχουμε επιφέρει με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόσαμε το οποίο είναι το δοκιμασμένο επιχειρηματικό μοντέλο της Ελληνικής Τράπεζας.

Οικονομία

Ερ: Τι πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο αυτή την περίοδο. Το μεγάλο έλλειμμα ή ύφεση;

Απ.:
Το έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της ύφεσης και αν η ύφεση δεν αντιμετωπιστεί με μέτρα, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί και το έλλειμμα. Επομένως η επικέντρωση αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι στην πραγματική οικονομία και για το πώς θα βοηθηθεί, να λειτουργεί και να αναπτύσσεται με πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα αρνητικά αποτελέσματα αρχίζοντας από την ανεργία η οποία ειδικά στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα, όπως βέβαια και όλα τα άλλα οικονομικά μεγέθη.

Ερ: Υπάρχει ένα πακέτο μέτρων στο τραπέζι: Πώς το βλέπετε;

Απ.:
Νομίζω ότι είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Αν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει και ποσοτικοποιήσει τα μέτρα που προωθεί ώστε να μπορεί κάποιος να κρίνει πως και πού και κατά πόσο θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ερ: Κρίνετε επαρκή τα μέτρα για μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3%;

Απ.:
Δεν είμαι σε θέση να πω αν είναι επαρκή ή όχι γιατί ακόμη δεν είναι πολύ συγκεκριμένα. Με το να λέμε γενικά ότι θα φορολογήσουμε τον πλούτο και να μη ξέρουμε πώς και με τι συντελεστές και πότε θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε κάποια πράγματα, δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να τοποθετηθεί επί τούτου.

Αναμένουμε από τον υπουργό Οικονομικών να ολοκληρώσει τις επαφές του για να μας πει συγκεκριμένα πως θα εφαρμόσει και τι αναμένει από κάθε μέτρο.

Ερ: Ποια πιστεύετε είναι η συνταγή επιτυχίας για ένα υπουργό που θέλει να πετύχει μεταρρυθμίσεις;

Απ.:
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πάγιες συνταγές.

Στην κάθε περίπτωση και συγκυρία και στην κάθε ισορροπία της πολιτικής ζωής του τόπου, υπάρχουν διαφορετικές συνταγές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μοντέλο που ακολουθούμε τόσα χρόνια στην Κύπρο έχει ως βάση τον ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο χωρίς λαϊκισμούς.

Εάν ακολουθήσουμε αυτή τη συνταγή του παραγωγικού διαλόγου μπορούμε να φθάσουμε σε θετικά συμπεράσματα.

Πολιτική

Ερ: Έχει λεχθεί αρκετές φορές η ανάγκη συναίνεσης για επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας. Εντούτοις, βλέπουμε την πιο οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων των τελευταίων ετών. Τι εμποδίζει τη συναίνεση;

Απ.:
Καταρχήν η εικόνα που παρουσιάζεται στο πολιτικό σκηνικό είναι παράξενη. Ενώ έχουμε έντονες αντιπαραθέσεις ταυτόχρονα έχουμε και πλήρη ταυτοποίηση απόψεων σε πολύ σοβαρά θέματα. Επομένως αναμένουμε από το πολιτικό φάσμα να διαλεχτεί μεταξύ του ώστε να ακούσουμε ως πολίτες κάποιες καθαρές θέσεις είτε αυτές συγκλίνουν είτε αποκλίνουν. Για την ώρα όμως η εικόνα είναι πολύ προβληματική και πολλές φορές ακατανόητη για τον πολίτη.

Ερ: Είστε στέλεχος του ΔΗΚΟ. Πολλές φορές ακούγονται παρόμοιες απόψεις μεταξύ στελεχών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Υπάρχει ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συμμαχίας σε θέματα οικονομίας;

Απ.:
Καταρχήν δεν θα συμφωνήσω ότι ακούγονται ταυτόσημες θέσεις μόνο μεταξύ των δύο συγκεκριμένων κομμάτων. Διατυπώνονται θέσεις από μέρους του ΔΗΚΟ που πολλές φορές είναι ταυτόσημες με θέσεις του ΔΗΣΥ, άλλες φορές με θέσεις του ΑΚΕΛ, της κυβέρνησης και λοιπά. Η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει τα αρμόδια όργανα και σώματα ενός κόμματος να λειτουργούν αποτελεσματικά ώστε να παράγεται πολιτική και θέσεις οι οποίες να παρουσιάζονται με καθαρότητα και διαφάνεια προς τα έξω.

Οι θέσεις που έχουν ακουστεί και συμπίπτουν μεταξύ του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ είναι ανησυχίες αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις και την προοπτική της οικονομίας, με τις οποίες κατά την εκτίμηση μου συμφωνεί η πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

Ερ: Υπάρχουν βέβαια και αρκετές φωνές εντός του ΔΗΚΟ για αυτά τα θέματα.

Απ.:
Στην Κύπρο έχουμε πλουραλισμό και δημοκρατία σε όλα τα κόμματα. Γι’ αυτό ακούγονται διάφορες φωνές. Οι θέσεις όμως των κομμάτων πρέπει να προκύπτουν από τα συλλογικά όργανα και είναι θέσεις ξεκάθαρες.