You are here

Μ. Κόκκινος: Επιδιώκει αύξηση μεριδίων

11/03/2008 12:27
Σε αύξηση των μεριδίων της στην εγχώρια αγορά προσβλέπει για το τρέχον έτος η Εθνική Τράπεζα Κύπρου. Σε συνέντευξη του στη StockWatch ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Μιχάλης Κόκκινος, σημειώνει ότι η τράπεζα γυρίζει σελίδα έχοντας ισχυρή υποστήριξη από τη μητρική τράπεζα, στοχεύοντας σε εκμετάλλευση συνεργιών. Η τράπεζα, αναφέρει ο κ. Κόκκινος, θα δώσει έμφαση αρχικά στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων και των διεθνών συναλλαγών. Σε σχέση με τον τραπεζικό ανταγωνισμό, ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι η τράπεζα δεν έχει πρόβλημα να τον αντιμετωπίσει, καθώς η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ ανοίγει καινούριες ευκαιρίες για την ενίσχυση των συνεργιών με τη μητρική και την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας. Στη συνέντευξη, ο κ. Κόκκινος αναφέρεται και στην κρίση που έχει ξεσπάσει με την ΕΤΥΚ, το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη.

Μερίδια αγοράς και στόχοι

Ερ.: Κ. Κόκκινε, η Εθνική ήταν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Κύπρο τη δεκαετία του 1970. Σήμερα έχει μερίδιο 2%...

Απ.:
Έχετε δίκαιο στη διαπίστωσή σας. Το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο δεν αρμόζει σε έναν Όμιλο με την ιστορία, την ανάπτυξη και τη διεθνή θέση που κατέχει σήμερα. Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η συρρίκνωση της θέσης της τράπεζας δεν είναι εύκολο να διερευνηθούν σήμερα, αφού θα πρέπει να ανατρέξουμε σε περίοδο τουλάχιστον μιας τριακονταετίας. Πιθανόν δεν είναι και σκόπιμο. Προτιμούμε να αναλώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναλύσουμε την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές ώστε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η πτωτική πορεία και να αρχίσει η βελτίωση της θέσης της τράπεζας.

Ερ.: Είναι τόσο δύσκολη η κυπριακή αγορά για ελληνικές τράπεζες;

Απ.:
Η κυπριακή αγορά παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες, οι οποίες αφορούν όλες τις τράπεζες και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μόνο, ή κατά κύριο λόγο, οι συνθήκες της αγοράς που έχουν επιδράσει αρνητικά, αν αυτό εννοείτε με την ερώτησή σας. Μια τόσο αρνητική πορεία δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνο παραμέτρου. Σίγουρα πάντως, η ανάπτυξη των τοπικών τραπεζών, με την ισχυρή δυνατότητα διείσδυσης που έχουν στην τοπική αγορά, επέδρασε σημαντικά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι αναμενόμενο οι νεότερες τράπεζες να αφαιρούν μερίδιο από τις παλαιότερες.

Ερ.: Πρόσφατα η διοίκηση της Εθνικής απεφάσισε να «γυρίσει σελίδα» στην Κύπρο. Έμπρακτα τι σημαίνει αυτό;

Απ.:
Σημαίνει αυτό που σας είπα προηγουμένως. Διαπιστώνουμε τη σημερινή κατάσταση και οργανώνουμε τις ενέργειές μας για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο οφείλει να μην υστερεί από τους ρυθμούς που επιτυγχάνει η μητρική και όλες οι άλλες θυγατρικές του Ομίλου. Αντιθέτως, με δεδομένη την αρνητική μέχρι τώρα εξέλιξη, θα πρέπει να καλύπτει και μέρος του χαμένου εδάφους και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Ερ.: Τι άλλαξε σε σύγκριση με πριν που να επιτρέπει αισιοδοξία για την πορεία της τράπεζας στην Κύπρο;

Απ.:
Αυτό που άλλαξε και μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι το γεγονός ότι επιδιώξαμε - και έχουμε πολύ θετικά δείγματα για το αποτέλεσμα - να αναπτύξουμε στο έπακρον τη στενή συνεργασία με τη μητρική τράπεζα, να εκμεταλλευτούμε τις συνέργιες και να αντλήσουμε κάθε δυνατή υποστήριξη από την εμπειρία και τις δυνατότητες των υπηρεσιών της. Πολύ μεγάλη σημασία αποδίδουμε στη βελτίωση των υποδομών, στη βελτίωση των οργανωτικών δομών και στη γενικότερη αναβάθμιση της λειτουργίας της, προκειμένου να παρέχουμε διαρκώς βελτιούμενες υπηρεσίες στους πελάτες μας.

Ερ.: Ναι, αλλά αλλάζει πλέον και ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο. Εντείνεται ο ανταγωνισμός…

Απ.:
Θεωρώ ότι η Εθνική Τράπεζα με τις δυνατότητες που της παρέχει αυτή η συνεργασία δεν έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες αγορές, όπου οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας αποδεικνύουν ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ, πλέον, ανοίγει καινούριες ευκαιρίες για την ενίσχυση των συνεργιών με τη μητρική και την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας.

Ερ.: Από πού θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη τριετία;

Απ.:
Η Εθνική Τράπεζα καλύπτει όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών. Έχει όμως τις προτεραιότητές της. Προς το παρόν η έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων και των διεθνών συναλλαγών.

Ερ.: Τι πλεονεκτήματα έχει η Εθνική σε σχέση με άλλες τράπεζες που βρίσκονται ή που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο;

Απ.:
Η Εθνική Τράπεζα έχει μικρή σε μέγεθος παρουσία στην κυπριακή αγορά, αλλά αποτελεί ενιαίο σύνολο με το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό οργανισμό της ΝΑ Ευρώπης. Σημαντικό παράγοντα θεωρούμε την αφοσίωση του προσωπικού της και στην αμέριστη υποστήριξη της μητρικής της.

Ερ.: Το μερίδιο της Εθνικής συρρικνώθηκε την τελευταία διετία. Αναμένεται ότι θα αυξηθεί με τις κινήσεις που θα κάνετε; Πού υπολογίζετε ότι μπορεί να φθάσει;

Απ.:
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το 2008 θα σταματήσει η αρνητική πορεία και θα εμφανιστεί ανάκαμψη του ποσοστού μας στην αγορά. Φυσικά προσβλέπουμε σε πιο θετική πορεία τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχουν αποδώσει και τα μέτρα που λαμβάνονται στη φετινή χρονιά. Να σημειώσω όμως ότι το 2008 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με βάση τις γνωστές εξελίξεις στις χρηματαγορές και το διεθνές τραπεζικό περιβάλλον, ενώ η ένταξη στο ευρώ αποστερεί τις τράπεζες από σημαντικά έσοδα.

Ερ.: Είναι κερδοφόρα η παρούσα πορεία της Τράπεζας στην Κύπρο; Τι θεωρείτε λογική αύξηση κερδών για την επόμενη τριετία;

Απ.:
Ναι. Παρά τις δυσκολίες που γνωρίζετε και που αποδιοργάνωσαν τη λειτουργία της τράπεζας τα δύο τελευταία τρία χρόνια, η τράπεζα έχει, περιορισμένα βέβαια, αλλά κερδοφόρα αποτελέσματα. Στα αποτελέσματα αυτά έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και η ανάπτυξη των εργασιών που έχει αρχίσει να δίνει πολύ θετικά μηνύματα.

Επαφές Αράπογλου

Ερ.: Αυτή τη βδομάδα επισκέπτεται την Κύπρο ο κ. Αράπογλου. Τι είδους επαφές θα έχει;

Απ.:
Ο κ. Αράπογλου θα έχει σειρά επαφών στην Κύπρο. Θα συναντηθεί με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, αλλά και με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Βουλής.

Ερ.: Οι εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο απασχολούν τον κ. Αράπογλου και την Εθνική;

Απ.:
Σίγουρα μας απασχολούν. Οι εργασιακές σχέσεις μας απασχολούν, μας απασχόλησαν και μας έχουν ταλαιπωρήσει με ζημιογόνα αποτελέσματα και επιπτώσεις στη δραστηριότητα της τράπεζας. Η τράπεζα πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις και το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΤΥΚ τον περασμένο χρόνο έχει ξεπεραστεί. Κοιτάζουμε μπροστά, ελπίζοντας πως ανάλογες δυσκολίες δεν θα εμφανιστούν στο μέλλον ώστε η ανάπτυξη της τράπεζας και η δραστηριότητας της να συνεχιστεί ανεμπόδιστα.

Ερ.: Η τριμελής επιτροπή δικαίωσε την ΕΤΥΚ, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας βρίσκει δίκαιο στην Εθνική. Το σχόλιο σας.

Απ.:
Καταρχήν είναι λάθος το ερώτημα σας. Η τράπεζα πιστεύει ότι και η τριμελής επιτροπή δικαίωσε τις θέσεις μας, αλλά προτείνει την εξεύρεση λύσης μέσω συζητήσεων τραπεζών και της ΕΤΥΚ. Η γνωμάτευση βέβαια του Γενικού Εισαγγελέα με απόλυτη ευκρίνεια επιβεβαιώνει την ορθότητα των θέσεων της τράπεζας.

Ερ.: Τελικά, η προηγούμενη σας πρακτική να λαμβάνεται έγκριση από ΕΤΥΚ για αποσπάσεις προσωπικού δημιουργεί ή δεν δημιουργεί νομικό προηγούμενο;

Απ.:
Το θέμα έχει απαντηθεί από το Γενικό Εισαγγελέα με σαφήνεια. Ο κ. Κληρίδης αναφέρει ειδικότερα ότι «βάσει της αρχής της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου, η οποία απορρέει από τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων7 (στο εξής «το ΔΕΚ»), το Άρθρο 49 ΕΚ υπερισχύει οποιουδήποτε νομοθετήματος, διοικητικής απόφασης ή πρακτικής ή δικαστικής απόφασης, που είναι ασύμβατη με αυτό και, ως εκ τούτου, η τελευταία παραμένει ανεφάρμοστη».