You are here

Μ. Λούης: Τέλος του 2011 η ανάκαμψη

20/04/2011 11:17
Προς στο τέλος του 2011 με αρχές του 2012 τοποθετεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG Cyprus, Μιχάλης Λούης. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λούης μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Μιλά επίσης για τις δραστηριότητες της Eurobank στην Κύπρο και τις προοπτικές εφαρμογής του «κυπριακού μοντέλου» στη Ρωσία. Σχολιάζει τις προοπτικές εισδοχής στη λιανική τραπεζική και τις σχέσεις της τράπεζας με την ΕΤΥΚ.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Ερ: Ακολουθείτε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης στην Κύπρο σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Γιατί;

Απ.:
Το 2007 όταν ο όμιλος αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Κύπρο, έμπαινε σε μια, ήδη, πολύ ανταγωνιστική αγορά στον τραπεζικό τομέα και συνεπώς η επιτυχία του θα ήταν συνάρτηση πολλών παραγόντων με βασικότερους τη διαφοροποίησή του από τον ανταγωνισμό και την παροχή νέων, πρωτοποριακών, ανταγωνιστικών και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Στόχος μας ήταν και παραμένει να προσθέσουμε αξία στους πελάτες μας τόσο με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όσο και με ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας.

Γι’ αυτό και επιλέξαμε να κινηθούμε σε τρεις βασικούς πυλώνες εργασίας στους οποίους ο Όμιλος Eurobank EFG έχει μεγάλη δυναμική αφενός, και αφετέρου έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία με έμπειρα στελέχη. Ξεκινήσαμε λοιπόν με το Corporate Banking, που απευθύνεται σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, τοπικές και ξένες, στον τομέα του Private Banking για πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και στο International Business Banking, για εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες.

Οι τρεις βασικοί αυτοί πυλώνες ενισχύονται και συμπληρώνονται συνεχώς με πολλές άλλες υποκατηγορίες εργασιών, όπως το treasury, διαχείριση θεσμικών κεφαλαίων, θεματοφυλακής, χρηματιστηριακές εργασίες κτλ.

Ερ: Επιλέξατε πάντως την πιο δύσκολη στιγμή για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. Πώς αυτό άλλαξε τους σχεδιασμούς σας;

Απ.:
Το 2007, όταν ξεκίνησε τις εργασίες της η Eurobank EFG Κύπρου, ήταν η κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής επέκτασης. Στην συνέχεια προέκυψε η κατάρρευση της Lehman Brothers, η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά θεωρούμε θετικό το ότι ξεκινήσαμε το 2007 διότι μπορέσαμε να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό την έκθεση της Τράπεζας σε τομείς της οικονομίας που σήμερα υποφέρουν, όπως ο τομέας της εξοχικής κατοικίας και ο τομέας των ακινήτων. Από την άλλη όμως, όπως έχει αναφέρει και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου μας κ. Νίκος Καραμούζης, ο Όμιλος άργησε να ανακαλύψει την Κύπρο.

Επομένως, παρά τις δυσκολίες της αγοράς, καταφέραμε σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια όχι μόνο να καθιερώσουμε την Eurobank EFG σαν μια Τράπεζα πρώτης επιλογής στον τομέα του Wholesale Banking, αλλά και να αποσπάσουμε δύο διαδοχικές διεθνείς διακρίσεις στον τομέα του Private Banking από το διεθνούς φήμης περιοδικό Euromoney, διακρίσεις που αποτελούν για μας επιβεβαίωση αλλά και ηθική αναγνώριση των στελεχών μας για την ποιότητα της δουλειάς μας.

Ταυτόχρονα, σαν όμιλος αναπτύσσουμε και αξιοποιούμε τις συνέργιες μεταξύ των θυγατρικών μας, με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Ερ: Σαν Τράπεζα το 2010 κλείσατε με κέρδη στην Κύπρο. Από πού προήλθαν αυτά τα κέρδη;

Απ.:
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Τράπεζα μας από την πρώτη κιόλας πλήρη χρονιά χρήσης ήταν κερδοφόρα. Αυτό οφείλεται στην σκληρή δουλειά όλων των συναδέλφων, όλων των τμημάτων της τράπεζας, τα οποία εργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους. Το 2010 τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στην Κύπρο ήταν €30 εκ.

Ερ: Σκέφτεστε να μπείτε στη λιανική τραπεζική; Οι πελάτες σας δεν σας πιέζουν να προσφέρετε και προϊόντα λιανικής τραπεζικής;

Απ.:
Σε αυτή τη φάση στρατηγικά δεν μας ενδιαφέρει ο τομέας της λιανικής τραπεζικής με την ευρύτερη έννοια. Από την άλλη όμως φυσικό είναι οι πελάτες μας να ζητούν υπηρεσίες και προϊόντα που έχουν το χαρακτήρα της λιανικής τραπεζικής. Συνεπώς σχεδιάσαμε προϊόντα, όπως για παράδειγμα στεγαστικά δάνεια τα οποία όμως εξυπηρετούν τις εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών μας σε συγκεκριμένους τομείς.

Το δίκτυο των τραπεζικών μας κέντρων και η διαμόρφωση τους έχει γίνει κατά τρόπο που να εξυπηρετεί αυτή τη στρατηγική και κατ’ επέκταση να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών μας.

Σήμερα διατηρούμε έξι τραπεζικά κέντρα: Δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, ένα στην Πάφο και ένα στη Λάρνακα. Το έβδομο τραπεζικό κέντρο, το τρίτο στη Λευκωσία, θα βρίσκεται στην Έγκωμη. Θα λειτουργήσει εντός του Ιουνίου και θα εξυπηρετεί πελάτες του Private Banking και εταιρικούς πελάτες. Η δε διαμόρφωση του δεν θα έχει καμία σχέση με το παραδοσιακό τραπεζικό κατάστημα οποιασδήποτε άλλης τράπεζας.

Ερ: Από την εμπειρία που αποκτήσατε στα τριάμισι χρόνια που είστε εδώ, τι προσαρμογές θα κάνατε;

Απ.:
Πιθανόν, αν και δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε τελικές αποφάσεις, να πλαισιώσουμε τα Τραπεζικά Κέντρα με σειρά Κέντρων Εξυπηρέτησης, τα οποία θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες ρουτίνας των πελατών μας.

Αυτό που μας ικανοποιεί αυτή τη στιγμή είναι ότι παρά το ότι η κυπριακή αγορά είναι πολύ ανταγωνιστική, εντούτοις η εικόνα και η φήμη της τράπεζάς μας δρα καταλυτικά στην προσέλκυση νέων πελατών. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί νέοι πελάτες μας προσεγγίζουν μετά από συστάσεις υφιστάμενων πελατών μας.

Από έρευνες αγοράς δε που έχουμε κάνει αυτό που συμπεραίνεται είναι ότι προσφέρουμε εξαιρετική προσωπική εξυπηρέτηση και καινοτομία και αυτό μας δίνει ώθηση στην αγορά.

Ερ: Πρόσφατα έχετε ανακοινώσει ανάπτυξη σας στη Ρωσία μέσω Κύπρου. Γιατί μέσω Κύπρου;

Απ.:
Αν και ως Eurobank EFG είμαστε στην Κύπρο τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ως επαγγελματίες ζούμε και εργαζόμαστε στην κυπριακή αγορά πολύ περισσότερα. Γνωρίζουμε λοιπόν σε ικανοποιητικό βαθμό τη ρώσικη αγορά, τις προοπτικές της χώρας και τις διαχρονικά άριστες σχέσεις που έχει η Κύπρος με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, εμπορικούς, πολιτικούς, ιστορικούς κτλ.

Παράλληλα, από την αρχή του 2008 έχουμε την ευθύνη λειτουργίας του Γραφείου Αντιπροσωπείας του Ομίλου στη Μόσχα.

Ό Όμιλος μας θέλοντας να αξιοποιήσει αυτή την τεχνογνωσία και τις σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί, έχει αναθέσει στη Eurobank EFG Κύπρου το έργο της ανάπτυξης του Ομίλου στη ρώσικη αγορά.

Απ’ εκεί και πέρα, στη Ρωσία η τράπεζα μας δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την Τράπεζα μας και τους πελάτες της στην Κύπρο. Ο Όμιλος Eurobank EFG έχει παρουσία σε 10 χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο. Αρκετές από αυτές τις χώρες και πολλοί πελάτες του Ομίλου μας έχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Συνεπώς στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων προς όφελος του Ομίλου και η εξυπηρέτηση όλων των πελατών του Ομίλου, από μια ευρύτερη περιφερειακή αγορά πολλών εκατομμυρίων κατοίκων

Ερ: Γιατί όμως μέσω Κύπρου;

Απ.:
Εν μέρει λόγω των γνωστών φορολογικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος. Το βασικότερο όμως είναι η υψηλή τεχνογνωσία και η έντονη παρουσία μας στη χώρα.

Ερ: Τι μοντέλο βλέπετε στη Ρωσία;

Απ.:
Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το ίδιο μοντέλο με την Κύπρο. Θα επικεντρωθούμε στον τομέα του Wholesale Banking με ένα Τραπεζικό Κέντρο στη Μόσχα και εν συνεχεία στην Αγία Πετρούπολη όπου με προσεκτικά βήματα θα δοκιμάσουμε την αγορά.

Ερ: Να αλλάξουμε θέμα: ποιες οι επιδράσεις στην Κύπρο από τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα;

Απ.:
Η Ελλάδα από τις αρχές τους 2010 βρίσκεται σε τροχιά δημοσιονομικής αναπροσαρμογής η οποία επηρέασε αρνητικά και τις Τράπεζες.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχει επηρεάσει και την Κύπρο. Αρνητική ψυχολογία καταναλωτών, πιο συγκρατημένοι οι επιχειρηματίες σε νέες επενδύσεις, πιο συντηρητικές οι τράπεζες σε νέες χορηγήσεις δανείων. Από την άλλη έχουμε δει σημαντικές εισροές νέων καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα..

Σε άλλες χώρες η κρίση ξεκίνησε από τις τράπεζες και επεκτάθηκε στο κράτος. Στην Ελλάδα έγινε το αντίθετο. Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ήδη αρκετές προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων είτε με μετρητά είτε με οργανικά μέσα, όπως o Όμιλός μας.

Σαν Όμιλος θεωρούμε ότι πριν προσφύγουμε στους μετόχους μας για νέα κεφάλαια θα πρέπει να εξαντλήσουμε πρώτα όλες τις δυνατότητες για εσωτερική δημιουργία αξίας και κεφαλαίων.

Με αυτή τη φιλοσοφία η Eurobank EFG προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen Bank International AG για τις δραστηριότητές της στην Πολωνία.

Η κίνηση αυτή ενισχύει την τράπεζα σε τρεις τομείς, κεφάλαια, κέρδη και ρευστότητα.

Άρα θεωρώ ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θωρακίζονται είτε με αυξήσεις κεφαλαίων, είτε με κινήσεις παρόμοιες με τις δικές μας.

Τα μέτρα επίσης που λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αποδώσουν σταδιακά. Η οικονομία έχει μπει σε μία φάση αναπροσαρμογής και όλη η προσπάθεια είναι προσπάθεια ριζικής αναδιάρθρωσης και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα κράτος, πιο αποτελεσματικό, ευέλικτο και μία οικονομία πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική που θα βασίζεται στην παραγωγή παρά στην κατανάλωση. Αυτή τη νέα οικονομία, οι τράπεζες είναι εκεί να την υποστηρίξουν.

Ερ: Το θέμα είναι πότε θα εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία και αν θα αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες…

Απ.:
Βάσει των διαφόρων μελετών που έχουν διεξαχθεί με θέμα την ελληνική οικονομία από τον Όμιλο μας, άλλα και από ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, ελπίζουμε ότι η οικονομία θα αρχίσει να εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά προς το τέλος του 2011 ή αρχές του 2012.

Οι Τράπεζες έχουν δύο θέματα να αντιμετωπίσουν: Τα κεφάλαια και τη ρευστότητα τους.

Τα κεφάλαια ενισχύονται με τους τρόπους που αναφέραμε πιο πάνω.

Στο θέμα της ρευστότητας, γνωρίζουμε όλοι ότι από την εκδήλωση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης οι αγορές παραμένουν κλειστές, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για το τραπεζικό σύστημα.

Γι’ αυτό και η άντληση ρευστότητας γίνεται κατά κανόνα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ωστόσο, όπως είδαμε, γίνονται προσπάθειες εξόδου στις αγορές.

Για παράδειγμα, ο Όμιλός μας κατάφερε πριν μερικές εβδομάδες να κάνει ένα πρώτο άνοιγμα, με τη σύναψη μιας σειράς repo για τη χρηματοδότηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στη διεθνή διατραπεζική αγορά, ύψους €1 δισ. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, που καταδεικνύει πως ήδη οι Τράπεζες σχεδιάζουν τη σταδιακή τους απεξάρτηση από την ΕΚΤ. Θεωρώ ότι παρόμοια βήματα κάνουν και άλλες τράπεζες.

Παράλληλα οι τράπεζες εντείνουν την προσπάθεια τους για προσέλκυση νέων καταθέσεων στις χώρες που δραστηριοποιούνται με λογικό κόστος και βγαίνουν στην αγορά όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ερ: Αναμένετε ότι θα συνεχιστούν οι κινήσεις για αύξηση του κεφαλαίου σε Κύπρο και Ελλάδα;

Απ.:
Ζούμε σε ένα περιβάλλον με πολλές προκλήσεις. Από την άλλη εκτιμώ ότι με όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που λαμβάνονται, ο υφιστάμενος δύσκολος κύκλος θα κλείσει σε κάποια στιγμή και θα επανέλθει η ηρεμία και ικανοποιητικά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Γι’ αυτό οι τράπεζες πρέπει να έχουν σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια για να αντέξουν τις δύσκολες εποχές και για να αδράξουν τις μελλοντικές ευκαιρίες.

Ο καθένας θα πρέπει να δει το δικό του ισολογισμό και θα κρίνει αναλόγως τι θα πράξει.

Ερ: Εκτιμάτε ότι λόγω Ελλάδας θα συνεχιστούν οι πιέσεις πάνω στο κόστος χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών;

Απ.:
Καταρχήν στην Κύπρο η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, έχει δε ενισχυθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, μεταξύ άλλων και με σημαντικές νέες καταθέσεις.

Το κόστος χρηματοδότησης είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων και παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι και η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Πιστεύω όμως παράλληλα ότι το κόστος καταθέσεων στην Κύπρο είναι υψηλότερο από εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Ασφαλώς λειτουργούμε σε μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά και η κάθε Τράπεζα καθορίζει τα επιτόκια καταθέσεων της, όμως πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των καταθετικών επιτοκίων. Άλλωστε δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων διατηρούν σε υψηλά επίπεδα και τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων.

Στόχος του τραπεζικού συστήματος είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και δεν μπορεί αυτό να αγνοείται στο βωμό της προσέλκυσης καταθέσεων.

Ερ: Οι Standard and Poor’s θεωρούν πάντως τα τραπεζικά συστήματα της Ελλάδας και της Κύπρου ως συγκοινωνούντα δοχεία…

Απ.:
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις απόψεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η Κύπρος αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα Ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη, η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό για τους Κύπριους, πολλές Κυπριακές και Ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες. Όμως αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι δύο οικονομίες είναι αυτόνομες και με διαφορετικές δυναμικές και προκλήσεις.

Ερ: Τι αλλαγές βλέπετε στο επιτοκιακό περιβάλλον της Κύπρου;

Απ.:
Η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να δούμε σταδιακά μια αποκλιμάκωση των καταθετικών επιτοκίων σε πιο λογικό επίπεδο.

Ερ: Ο δανειζόμενος αισθάνεται ότι κάπου υπάρχει κοροϊδία από τις τράπεζες, γιατί πήραν ρευστότητα με τη βοήθεια του κράτους, χωρίς να μειωθούν τα επιτόκια.

Απ.:
Σε ότι αφορά τα επιτόκια είπαμε και παραπάνω ότι το ύψος των δανειστικών επιτοκίων είναι συνδυασμός διαφόρων παραμέτρων. Του κόστους του χρήματος, της διάθεσης και του κόστους των κεφαλαίων, της διάθεσης των τραπεζών να αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικούς κινδύνους, την τιμολόγηση αυτών των κινδύνων και τις αναπτυξιακές ή μη προοπτικές της οικονομίας.

Εμείς σαν Eurobank EFG συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τις κυπριακές επιχειρήσεις στους τομείς που μας ενδιαφέρουν έχοντας μάλιστα το χαμηλότερο ίσως βασικό δανειστικό επιτόκιο στην αγορά, στο 4,9%.

Ερ: Τι άλλαξε με την ΕΤΥΚ;

Απ.:
Η τράπεζα δεν ανήκει σε συντεχνία και η ηγεσία της ΕΤΥΚ εξέφρασε την επιθυμία προ διετίας να καταστούμε μέλος της. Οφείλω να πω ότι με την ηγεσία της ΕΤΥΚ διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις

Η Eurobank Κύπρου εργάζεται με βάση ένα μοναδικό μοντέλο και ταυτόχρονα το προσωπικό μας απολαμβάνει όλα τα οφέλη που απολαμβάνουν και οι συνάδελφοι σε άλλες τράπεζες.

Βάσει αυτής της λογικής, η θέση μας είναι ότι αν καταφέρουμε να βρούμε ένα τρόπο που να μην επηρεαστεί το μοντέλο που εργαζόμαστε σήμερα τότε πιθανόν να εξευρεθεί κοινό έδαφος συνεργασίας.

Ερ: Τα ωράρια σας είναι τα ίδια;

Απ.:
Το ωράριο της Τράπεζας είναι 8:00-17:00 κλιμακωτό και αντανακλά το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία και κοινωνία έχει αναπτυχθεί και συγκλίνει στα Ευρωπαϊκά πρότυπα ζωής και εργασίας και ασφαλώς το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα σημαντικό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με πάρα πολλούς πελάτες να ζουν και να εργάζονται σε χώρες με σημαντικές διαφορές ώρας.